От община Мездра поискаха 7 милиона лева от държавата за подмяна на водопровода в Зверино

Снимка: Община Мездра

От община Мездра поискаха целеви средства от републиканския бюджет за изпълнение на неотложни разходи по реконструкция на водопроводната мрежа в село Зверино. Потърсено е съдействие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заради многобройните жалби и сигнали на жителите на населеното място, съобщиха от местната управа. Реконструкцията на водопроводната мрежа е належаща, потвърди кметът на село Зверино Цанко Цанев:

"При нас е належащо да се подменят двата водопровода. Единия е на 70, а другия на 50 години. Ние имаме собствено водохващане на 5 километра в Балкана. И двата водопровода ще трябва да се сменят, защото единият е чугунен, а другия от етернит. От 1991-1992 година забрана за употреба на етернита, камо ли по него да минава питейната вода."

Заради остарялата водопроводна мрежа в селото, има и чести аварии.

"Етернитът при промяна на температурния еквивалент, при пропадане на земята, той се чупи, все едно, че го режеш с нож. Като стане по-сухо и се получава слягане на земната маса и той се чупи веднага. По един, два пъти в седмицата имаме аварии"- коментира кметът на село Зверино.

Разработен е проект за подмяна на водопроводната мрежа на всички улици в селото, за чието изпълнението ще са необходими повече от 7 милиона лева. За необходимостта от допълнителни средства кметът на Мездра Генади Събков е уведомил Министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.


Вижте още

Видинският митрополот Даниил отслужи празнично богослужение в Белоградчик

Миряните от Белоградчик имаха удоволствието и честта да изслушат празничната служба в четвъртата неделя от Великия пост, отслужена от Негово Високопреосвещевнство Видински митрополит Даниил. В проповедта, с която се обърна към присъстващите в храма   митрополит Даниил умело използва притчата за целителната сила на вярата в Бог, за да постави въпроса..

публикувано на 18.03.18 в 15:13

Сериозни щети след ураганния вятър във Врачанско

Бурен вятър, чийто пориви достигнаха до 120 км в час, премина през изминалата нощ над Враца и околните села. Над 30 са подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са предимно за скъсани жици по електрическата мрежа и прекършени ел. стълбове, което е довело до прекъсване на електрозахранването..

публикувано на 18.03.18 в 14:52

Успешна 2017 година за читалището в Долна Кремена

Най-старото читалище в община Мездра - "Просвета 1897" Долна Кремена проведе своето годишно отчетно събрание. Доклад за работата на Настоятелството през 2017 година прочете председателят на читалището Мариана Серафимова : " През отчетната година Настоятелството на читалището работи в съответствие с изискванията на  Закона за народните..

публикувано на 18.03.18 в 14:37

Аварирал ТИР запуши трафика по Е79

Аварирал ТИР със софийски номера запуши трафика по Е79. Инцидентът се е случил днес по обяд край моста на моста на Краводер. Тираджията – мъж на видима възраст около 35 г., е опитал да избегне дупка, но при спешната маневра е изпуснал контрола над камиона и повлечен от товара е спрял в крайпътната канавка. Районът е обезопасен и..

публикувано на 18.03.18 в 13:55

Отново протест за болницата във Враца

Лошото време не уплаши врачани и те излязоха на протест пред областна администрация. Повод за негодуванието е финансовото състояние на МБАЛ „Христо Ботев“ и неяснотата около нейното бъдеще. " Толкова години ние си дадохме труда и здравето да работим в строителството, и болницата ни беше една от най- хубавите в целия врачански регион. Сега ще гледаме..

публикувано на 18.03.18 в 13:30

Оранжев код за силен вятър и обилни валежи

Оранжев код за силен вятър и обилни валежи е обявен за днес за цялата страна. Ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт и с него температурите бързо ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 25 л/кв.м, в Предбалкана ще са и повече, съобщават от НИМХ..

публикувано на 18.03.18 в 08:10