От община Мездра поискаха 7 милиона лева от държавата за подмяна на водопровода в Зверино

Снимка: Община Мездра

От община Мездра поискаха целеви средства от републиканския бюджет за изпълнение на неотложни разходи по реконструкция на водопроводната мрежа в село Зверино. Потърсено е съдействие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заради многобройните жалби и сигнали на жителите на населеното място, съобщиха от местната управа. Реконструкцията на водопроводната мрежа е належаща, потвърди кметът на село Зверино Цанко Цанев:

"При нас е належащо да се подменят двата водопровода. Единия е на 70, а другия на 50 години. Ние имаме собствено водохващане на 5 километра в Балкана. И двата водопровода ще трябва да се сменят, защото единият е чугунен, а другия от етернит. От 1991-1992 година забрана за употреба на етернита, камо ли по него да минава питейната вода."

Заради остарялата водопроводна мрежа в селото, има и чести аварии.

"Етернитът при промяна на температурния еквивалент, при пропадане на земята, той се чупи, все едно, че го режеш с нож. Като стане по-сухо и се получава слягане на земната маса и той се чупи веднага. По един, два пъти в седмицата имаме аварии"- коментира кметът на село Зверино.

Разработен е проект за подмяна на водопроводната мрежа на всички улици в селото, за чието изпълнението ще са необходими повече от 7 милиона лева. За необходимостта от допълнителни средства кметът на Мездра Генади Събков е уведомил Министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.


Вижте още

Ще ремонтират сградата на Община Ружинци

Приключват ремонтите със средствата за капиталови разходи в община Ружинци. 248 хиляди лева е целевата субсидия от държавата за тази година. Към тях са добавени и осигурените в края на миналата година 500 хиляди лева. Предстои ремонт на сградата на общинската администрация в Ружинци, каза кметът Александър Александров . "Завършваме сградата на детската..

публикувано на 22.10.17 в 15:36
Отец Иван Нови хан

Наградиха отец Иван

Отец Иван от монтанското село Якимово стана носител на Международната награда "Родолюбие" на българската социална мрежа "Паметта на българите" за тази година. Свещеникът от години купува къщи в региона и в тях настанява нуждаещи се хора. От години, наградата "Родолюбие" се присъжда на личности, поели отговорността за развитието на българската кауза и..

публикувано на 22.10.17 в 14:18

Кръстиха 27 деца от Врачанско в християнската вяра

Градът под Околчица стана един от 10-те в България, в който беше извършен празничният ритуал "Свето Кръщение". Ритуалът беше финалната поанта от кампанията на Движение за национална кауза, което е насочено към насърчаване на раждаемостта. 1 000 бебета на възраст под 1 годинка влязоха в лоното на християнството в акцията, която беше подкрепена и от..

публикувано на 22.10.17 в 14:10

Враца се включва в днешното Национално кръщение

Днес в православните храмове на 10 български града, сред които и Враца, Движението за национална кауза провежда най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България- Националното кръщене. Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщенето от..

публикувано на 22.10.17 в 09:37

Ще ремонтират училища и детски градини в община Лом

Пет училища и две детски градини ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани в Лом. Ремонтът е на стойност 11 795 862 лв. и се финансира по Оперативната програма “Региони в растеж” 2014 - 2020 г. За основен вътрешен ремонт и оборудване на ПГ “Найден Геров” са определени 1 799 987 лв. Малко над 1 милион лева ще струва ремонтът на малката сграда на..

публикувано на 22.10.17 в 08:56

Ремонтираха читалището във видинското село Неговановци

Завършен е ремонтът на две зали на Народно читалище "Светлина 1928" във видинското село Неговановци. Средствата са от бюджета на Община Ново село и са за ремонт на двете зали, както и ремонт на санитарните възли на детската градина. Това каза Мариана Димитрова от читалището в Неговановци. "Бяха ремонтирани две зали в сградата- ритуалната и..

публикувано на 22.10.17 в 08:42