От община Мездра поискаха 7 милиона лева от държавата за подмяна на водопровода в Зверино

Снимка: Община Мездра

От община Мездра поискаха целеви средства от републиканския бюджет за изпълнение на неотложни разходи по реконструкция на водопроводната мрежа в село Зверино. Потърсено е съдействие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заради многобройните жалби и сигнали на жителите на населеното място, съобщиха от местната управа. Реконструкцията на водопроводната мрежа е належаща, потвърди кметът на село Зверино Цанко Цанев:

"При нас е належащо да се подменят двата водопровода. Единия е на 70, а другия на 50 години. Ние имаме собствено водохващане на 5 километра в Балкана. И двата водопровода ще трябва да се сменят, защото единият е чугунен, а другия от етернит. От 1991-1992 година забрана за употреба на етернита, камо ли по него да минава питейната вода."

Заради остарялата водопроводна мрежа в селото, има и чести аварии.

"Етернитът при промяна на температурния еквивалент, при пропадане на земята, той се чупи, все едно, че го режеш с нож. Като стане по-сухо и се получава слягане на земната маса и той се чупи веднага. По един, два пъти в седмицата имаме аварии"- коментира кметът на село Зверино.

Разработен е проект за подмяна на водопроводната мрежа на всички улици в селото, за чието изпълнението ще са необходими повече от 7 милиона лева. За необходимостта от допълнителни средства кметът на Мездра Генади Събков е уведомил Министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.


Вижте още

Тържествено откирха параклис „Св. Пророк Илия“ в село Паволче

Новоизграден параклис „Св. Пророк Илия“ бе открит тържествено в село Паволче. Това съобщиха от общинската администрация във Враца. Новата сграда е била осветена от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията. След освещаването на храма, е бил даден курбан за здраве и благополучие. Параклис „Св. Пророк..

публикувано на 21.07.18 в 15:09

Организират масово изкачване на връх Ком

Утре за трета поредна година Община Берковица организира масово изкачване на връх Ком. "Повод е 168 години от рождението на  писателят и поет Иван Вазов, който поставя начало на организираното туристическо движение в Берковица" , каза за Радио Видин Радослав Найденов , зам.-кмет на Община Берковица. Сборният пункт  е сградата на..

публикувано на 21.07.18 в 14:34

Протестно автошествие организират утре във Враца

Протестно автошествие под мотото „Системата убива всички!“ ще обиколи Враца в края на почивните дни, съобщиха организаторите на атрактивните протести. Традиционно в шествието на 4 колела ще се включат недоволните от състоянието на МБАЛ „Христо Ботев“, но този път към тях ще се присъединят недоволните от социалната неправда, избиването на..

публикувано на 21.07.18 в 11:40

Откриха петото издание на Фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка“

Откриха петото издание на Фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка“ край Враца , съобщават от общинската администрация. Преди началото на церемонията е бил представен древен ритуал, изпълнен от талантливите актьори на театрална група „ТЕМП“ към Младежкия дом в града. Програмата е продължила с изпълнение на самодейци от Народно читалище „Пробуда“..

публикувано на 21.07.18 в 10:30

"Реквием" на Верди разтърси душите на публиката в Белоградчик

„Вечен покой дари им, Господи,/ и вечна светлина нека им свети...” Преди да зазвучат тези първи акорди от Вердиевия Реквием маестро Памен Карталов и монсеньор Сефин Каваленов , главен викарий на епархията "Никополис адиструм" се обърнаха с приветствия към публиката. Академик Карталов напомни за посвещението на вечерта: „Поводът, който ни събра..

публикувано на 21.07.18 в 08:05

Снимката на 20 юли 2018 година

Ден преди финала на фестивала за музика и изкуство, чийто домакин за девети път е Видин, участниците преживяха незабравими моменти с играта „Водна война”, която по традиция се провежда всяка година, разказват от Общината. Младежите, въоръжени с водни пистолети и шишета с вода, се постараха нито един от приятелите им да не остане сух...

публикувано на 20.07.18 в 18:10