Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца отбелязва 175 години от рождението и 150 години от гибелта на Никола Войводов

Снимка: Община Враца

С юбилейна картичка за Никола Войводов и тържество пред паметника му, Община Враца ще отбележи 175 години от рождението и 150 години от гибелта на войводата. Събитието ще започне в 9:30 ч. на 18 август пред паметника на Никола Войводов пред гаровия площад, където ще бъдат поднесени венци и цветя. В тържеството ще се включат учители и ученици от СУ „Н. Войводов” във Враца.


Паметникът на Никола Войводов във Враца е дело на скулптора Цено Ценов и е открит на 1 юни 2004 г.


Гражданите, живеещи на бул. „Никола Войводов”, ще получат в пощенските си кутии юбилейна картичка, която е издадена  в 500 екземпляра от Община Враца. Целта е повече хора да се запознаят с живота на този достоен врачанин, загинал за свободата на България.


Поради предстоящ ремонт, къщата-музей „Никола Войводов” няма да е отворена за посещение.


Никола Хаджикръстев Върбанов - Войводов, е роден през 1842 г. във Враца, като не е известна нито датата, нито месецът на рождението му и затова в деня на смъртта му, отбелязваме и годишнината от рождението му.


Баща му, хаджи Кръстьо Върбанов, бил голям търговец-джелепчия (търговец на добитък) и винар. Със съпругата си Елена отгледали пет сина: Никола, Статко, Иван, Христо и Митю.


Никола Войводов е изключително образован за своето време. Завършва френското училище в Бебек и „Роберт колеж“ в Цариград. Знае отлично френски, английски, италиански, гръцки и турски  език. Никола Войводов прави първите си преводи още като ученик в турската столица, публикувани в сп. „Български книжици“.


След завършването си през 1860 г. се връща във Враца, но не става учител, както му предлагали градските  първенци, а две или три години се занимавал с бубарство. Сдружава се с един италианец и през 1865 г. заминава за Милано да изучи копринената индустрия, за да я развие във Враца. Това явно е било само предлог, защото веднага с пристигането си в Италия той се свързва с карбонарите. Голямо въздействие върху неговото развитие оказват идеите на Гарибалди и Мацини. През лятото на 1867 г. Никола Върбанов решава да се посвети на освобождението на България и  заминава за Браила- средище на българската революционна емиграция. Разочарован от несъгласията сред емигрантите в Браила, заминава за Галац, където започва да организира чета, с която мисли да премине Дунава. Там променя името си на Никола Войводов. Подпомогнат от местни българи и сърбина Цветко Павлович, успява за кратко време да организира малка, но стегната въстаническа чета, в която влизат българи, сърби, черногорци и бившият руски офицер Николай Димитриевич Далматов. Избраният за войвода Никола Войводов държи „четата му да има вид на редовна войска, която излиза на открито сражение със своя противник, а не на башибозушка разбойническа банда, която прави лошо впечатление на цивилизованите европейски народи.“


Униформите на четниците били еднообразни венгерки (къса мъжка куртка, подобна на дрехите на унгарските хусари) от тъмно-жълт шаек, обшити по яката, предниците и ръкавите със зеленикави ширити. Калпаците били черни с пиринчени лъвчета, а войводата и байрактарят - Цвятко Павлович, имали сребърни лъвчета с надпис: "Свобода или смърт." Ушито било и знаме от зелен копринен плат, с лъв по средата и с надпис: "Свобода или смърт". Една от малкото снимки на Никола Войводов, използвана и за юбилейната картичка, е направена малко преди гибелта му в Галац с униформата на войвода.


Четата трябвало да премине в България през Радуевац (Сърбия). За да пристигнат преди четниците, Никола Войводов и избраният за знаменосец Цветко Павлович се качват на австрийския параход „Германия“. Това е първият случай в българското националноосвободително движение, в който се прибягва до използването на кораб за осъществяването на революционна акция.


Когато на 20 август 1867 г. корабът  „Германия“ акостира на русенското пристанище, той е посрещнат, вследствие предателство, от редовна турска войска и полиция. Корабът става арена на поредното кърваво насилие на турските власти. След отчаяна и неравна борба Никола Войводов и Цветко Павлович геройски загиват, верни на клетвата си „Свобода или смърт“.


Затова че делото им не е забравено, говори и писмото на Христо Ботев до капитана на "Радецки", в което той заявява, че "най-малкото Ваше съпротивление ще ме постави в печалната необходимост да употребя сила и въпреки волята ми да отмъстя за отвратителната случка върху парахода "Германия" в Русчук през 1867 г."


Подвигът им оставя светла диря в народната памет. За тях се пее народна песен, разпространяват се литографии с ликовете и сражението им,  Добри Войников създава драмата си "Войводов и Цветко", а по-късно и Стоян Ц. Даскалов пише биографичният роман за Никола Войводов „Предшественикът”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонт прекъсва временно тока в населени места в област Видин

Днес, 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село..

публикувано на 12.08.24 в 08:00

Пожар в пресечена местност над Вършец

Пожар горя над Вършец. Огънят се бе разпрострял над квартал "Изток" в труднодостъпна местност.  Няма опасност за населението.  Четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Монтана и служители на горското стопанство в Берковица участваха вчера в гасенето на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Тъй като теренът е..

публикувано на 12.08.24 в 07:28

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35