Какъв е ефектът от краткосрочното субсидиране на безработни в Северозапада?!


В "Посоките на делника" ви представяме няколко гледни точки- на Зорница Славова от Института за пазарна икономика, на народния представител от Врачанския регион Николай Иванов и на кмета на община Брегово Милчо Лалов. Темата коментират и видинчани.


През миналата седмица във Видин се проведе дискусия, посветена на негативните демографски и социални проблеми в региона. На нея бе представена и новата програма "Работа".

Общо 1066 безработни започват работа по тази национална програма на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от предварително планирания. Програма "Работа“ започна пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана и ще се реализира до края на годината.
Това е поредната програма за спонсорирана заетост. Тези 2 млн.лв., които са отпуснати осигуряват временна заетост.

По думите на Зорница Славова, "тези програми са лесен вариант за похарчване на пари краткосрочно. Това е един вид помощ, защото когато програмата свърши, тези хора не си намират работа и чакат следващата програма. И България е влязла в този порочен кръг, от много години нищо не се променя. Статистиката на Евростат показва, че докато в България 74% от средствата се харчат за именно такива програми, в Европа са само 18%. И докато другите страни наблягат на обучения, на консултиране, на ориентиране, които показват на хората къде могат да си намерят работа, у нас програмите са краткосрочни и същевременно се харчат много пари."

А общините разчитат на платените от държавата места.

"39 души от община Брегово вече започнаха работа в общинската администрация и 6 души в бизнеса. Назначението им е до края на август 2018 година. Ефектът от тази програма е много добър, защото в продължение на няколко години ние сме имали по 1-2-ма души. В тези програми обаче трябва да намерят място и различните форми на обучение. Иначе подкрепям идеята тези програми да се диференцират и особено за Северозападна България.", заяви Милчо Лалов, кмет на община Брегово.

"В регион като Северозапада, решаването на въпроса с хората, които отдавна са загубили шанс за работа, е единствено с подобни държавни политики. Факт е разбира се, че никой не прави анализ на ефекта от тези субсидирани мерки на заетост, в каква степен те създават по-висока квалификация, възстановяват трудови навици, дават кураж за по-голяма активност на пазара на труда на безработните хора. Но със сигурност това е едно решение в ситуация, в която, особено в по-малките общини, безработицата е чудовищна.", каза народният представител Николай Иванов, който е и в комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента и бивш кмет на Враца.

Програма "Работа"- поредната програма за спонсорирана заетост е вече в сила. А какъв е ефектът от краткосрочното субсидиране на безработни в Северозапада според видинчани, чуйте в звуковия файл.

Вижте още

За човека, духовника и водач на видинската епархия- митрополит Дометиан

В деня на траур, в памет на Видинския митрополит Дометиан в "Посоките на делника" си припомнихме някои факти от живота на покойния владика. Днес от нашия ефир си припомнихме какво разказа в последното си интервю за Радио ВИДИН дядо Дометиан, преди две години в предаването "Калейдоскоп" , с автор и водещ Ваня Минева.  Светското му име е Димитър..

публикувано на 20.09.17 в 11:06

Протестите преди и сега

В "Посоките на делника" гледната точка е на Петър Кичашки , участник в редица обществено-политически протести и акции, на Иво Иванов , бивш лидер на СДС в Монтана (емблематична за прехода партия, която събираше стотици хиляди българи на Орлов мост) и на писателя Мартен Калеев . За последните 27 години в България са се провели много протести...

публикувано на 19.09.17 в 16:44

Пенсионерите зад волана- опасни ли са

Три пътни инцидента през последните дни в Северозапада станаха по вина на 80 и повече годишни шофьори. Шофьор на около 80 години предизвика верижна катастрофа в участъка Мездра- Враца; 83- годишен не заобиколил спрелия пред него лек автомобил и ударил стоящите зад него двама видинчани; в Монтана 82-годишен водач с постоянен адрес в белоградчишкото село..

публикувано на 18.09.17 в 15:07

В село Благово искат ремонт на улиците

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за монтанското село Благово. Намира се на около 6 км от областния център. Селото е едно от "младите" села в областта. Първите заселници идват след разгрома на Чипровското въстание. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Около 550 са жителите на..

публикувано на 15.09.17 в 13:05

Готови ли сме за първия учебен ден

Редица са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Има и изменения в подзаконовата нормативна уредба, с цел да се облекчи административната тежест на учителите. Новите учебници за II, VI и VIII клас ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, съобщиха от образователното..

публикувано на 14.09.17 в 13:44

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче..

публикувано на 13.09.17 в 12:08