Какъв е ефектът от краткосрочното субсидиране на безработни в Северозапада?!


В "Посоките на делника" ви представяме няколко гледни точки- на Зорница Славова от Института за пазарна икономика, на народния представител от Врачанския регион Николай Иванов и на кмета на община Брегово Милчо Лалов. Темата коментират и видинчани.


През миналата седмица във Видин се проведе дискусия, посветена на негативните демографски и социални проблеми в региона. На нея бе представена и новата програма "Работа".

Общо 1066 безработни започват работа по тази национална програма на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от предварително планирания. Програма "Работа“ започна пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана и ще се реализира до края на годината.
Това е поредната програма за спонсорирана заетост. Тези 2 млн.лв., които са отпуснати осигуряват временна заетост.

По думите на Зорница Славова, "тези програми са лесен вариант за похарчване на пари краткосрочно. Това е един вид помощ, защото когато програмата свърши, тези хора не си намират работа и чакат следващата програма. И България е влязла в този порочен кръг, от много години нищо не се променя. Статистиката на Евростат показва, че докато в България 74% от средствата се харчат за именно такива програми, в Европа са само 18%. И докато другите страни наблягат на обучения, на консултиране, на ориентиране, които показват на хората къде могат да си намерят работа, у нас програмите са краткосрочни и същевременно се харчат много пари."

А общините разчитат на платените от държавата места.

"39 души от община Брегово вече започнаха работа в общинската администрация и 6 души в бизнеса. Назначението им е до края на август 2018 година. Ефектът от тази програма е много добър, защото в продължение на няколко години ние сме имали по 1-2-ма души. В тези програми обаче трябва да намерят място и различните форми на обучение. Иначе подкрепям идеята тези програми да се диференцират и особено за Северозападна България.", заяви Милчо Лалов, кмет на община Брегово.

"В регион като Северозапада, решаването на въпроса с хората, които отдавна са загубили шанс за работа, е единствено с подобни държавни политики. Факт е разбира се, че никой не прави анализ на ефекта от тези субсидирани мерки на заетост, в каква степен те създават по-висока квалификация, възстановяват трудови навици, дават кураж за по-голяма активност на пазара на труда на безработните хора. Но със сигурност това е едно решение в ситуация, в която, особено в по-малките общини, безработицата е чудовищна.", каза народният представител Николай Иванов, който е и в комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента и бивш кмет на Враца.

Програма "Работа"- поредната програма за спонсорирана заетост е вече в сила. А какъв е ефектът от краткосрочното субсидиране на безработни в Северозапада според видинчани, чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Как развиваме културния туризъм във Видинско

Културният туризъм е сред най- предпочитаните форми на туризма при по- кратките пътувания, обикновено през почивните дни. През последните години все повече хора комбинират лятната си отпуска с посещение на фестивали, концерти, обекти с историческо значение, археологически разкопки, етнографски музеи и други. Културният туризъм акцентира върху..

публикувано на 20.11.17 в 14:43
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01