Какъв е ефектът от краткосрочното субсидиране на безработни в Северозапада?!


В "Посоките на делника" ви представяме няколко гледни точки- на Зорница Славова от Института за пазарна икономика, на народния представител от Врачанския регион Николай Иванов и на кмета на община Брегово Милчо Лалов. Темата коментират и видинчани.


През миналата седмица във Видин се проведе дискусия, посветена на негативните демографски и социални проблеми в региона. На нея бе представена и новата програма "Работа".

Общо 1066 безработни започват работа по тази национална програма на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от предварително планирания. Програма "Работа“ започна пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана и ще се реализира до края на годината.
Това е поредната програма за спонсорирана заетост. Тези 2 млн.лв., които са отпуснати осигуряват временна заетост.

По думите на Зорница Славова, "тези програми са лесен вариант за похарчване на пари краткосрочно. Това е един вид помощ, защото когато програмата свърши, тези хора не си намират работа и чакат следващата програма. И България е влязла в този порочен кръг, от много години нищо не се променя. Статистиката на Евростат показва, че докато в България 74% от средствата се харчат за именно такива програми, в Европа са само 18%. И докато другите страни наблягат на обучения, на консултиране, на ориентиране, които показват на хората къде могат да си намерят работа, у нас програмите са краткосрочни и същевременно се харчат много пари."

А общините разчитат на платените от държавата места.

"39 души от община Брегово вече започнаха работа в общинската администрация и 6 души в бизнеса. Назначението им е до края на август 2018 година. Ефектът от тази програма е много добър, защото в продължение на няколко години ние сме имали по 1-2-ма души. В тези програми обаче трябва да намерят място и различните форми на обучение. Иначе подкрепям идеята тези програми да се диференцират и особено за Северозападна България.", заяви Милчо Лалов, кмет на община Брегово.

"В регион като Северозапада, решаването на въпроса с хората, които отдавна са загубили шанс за работа, е единствено с подобни държавни политики. Факт е разбира се, че никой не прави анализ на ефекта от тези субсидирани мерки на заетост, в каква степен те създават по-висока квалификация, възстановяват трудови навици, дават кураж за по-голяма активност на пазара на труда на безработните хора. Но със сигурност това е едно решение в ситуация, в която, особено в по-малките общини, безработицата е чудовищна.", каза народният представител Николай Иванов, който е и в комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента и бивш кмет на Враца.

Програма "Работа"- поредната програма за спонсорирана заетост е вече в сила. А какъв е ефектът от краткосрочното субсидиране на безработни в Северозапада според видинчани, чуйте в звуковия файл.

Вижте още

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47