Какъв е ефектът от краткосрочното субсидиране на безработни в Северозапада?!


В "Посоките на делника" ви представяме няколко гледни точки- на Зорница Славова от Института за пазарна икономика, на народния представител от Врачанския регион Николай Иванов и на кмета на община Брегово Милчо Лалов. Темата коментират и видинчани.


През миналата седмица във Видин се проведе дискусия, посветена на негативните демографски и социални проблеми в региона. На нея бе представена и новата програма "Работа".

Общо 1066 безработни започват работа по тази национална програма на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от предварително планирания. Програма "Работа“ започна пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана и ще се реализира до края на годината.
Това е поредната програма за спонсорирана заетост. Тези 2 млн.лв., които са отпуснати осигуряват временна заетост.

По думите на Зорница Славова, "тези програми са лесен вариант за похарчване на пари краткосрочно. Това е един вид помощ, защото когато програмата свърши, тези хора не си намират работа и чакат следващата програма. И България е влязла в този порочен кръг, от много години нищо не се променя. Статистиката на Евростат показва, че докато в България 74% от средствата се харчат за именно такива програми, в Европа са само 18%. И докато другите страни наблягат на обучения, на консултиране, на ориентиране, които показват на хората къде могат да си намерят работа, у нас програмите са краткосрочни и същевременно се харчат много пари."

А общините разчитат на платените от държавата места.

"39 души от община Брегово вече започнаха работа в общинската администрация и 6 души в бизнеса. Назначението им е до края на август 2018 година. Ефектът от тази програма е много добър, защото в продължение на няколко години ние сме имали по 1-2-ма души. В тези програми обаче трябва да намерят място и различните форми на обучение. Иначе подкрепям идеята тези програми да се диференцират и особено за Северозападна България.", заяви Милчо Лалов, кмет на община Брегово.

"В регион като Северозапада, решаването на въпроса с хората, които отдавна са загубили шанс за работа, е единствено с подобни държавни политики. Факт е разбира се, че никой не прави анализ на ефекта от тези субсидирани мерки на заетост, в каква степен те създават по-висока квалификация, възстановяват трудови навици, дават кураж за по-голяма активност на пазара на труда на безработните хора. Но със сигурност това е едно решение в ситуация, в която, особено в по-малките общини, безработицата е чудовищна.", каза народният представител Николай Иванов, който е и в комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента и бивш кмет на Враца.

Програма "Работа"- поредната програма за спонсорирана заетост е вече в сила. А какъв е ефектът от краткосрочното субсидиране на безработни в Северозапада според видинчани, чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46

Ще успеят ли протестите на българските международни превозвачи

Българското правителството категорично застана зад браншовите транспортни организации , които отхвърлят предложения от Франция пакет за транспортна мобилност, по-известен като "Закона Макрон" . Това стана ясно миналата седмица, когато същевременно бе решено, че утре, на 17 май, когато европейските лидери са за втори ден в София, транспортният бранш..

публикувано на 16.05.18 в 11:07

"Не след 10, а след 25 години България ще догони средноевропейските доходи"

Ако България запази същите темпове на икономически ръст, до десетина години ще достигне средните доходи на Европейския съюз . Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на синдикален форум за интеграцията на Западните Балкани: "Ние сме пазарна икономика работеща, истинска от не повече от 15 години, но сме в..

публикувано на 15.05.18 в 11:47

Второ качество ли са българските потребители

Качеството на храните у нас, продължава да е различно от онова, което се предлага на европейския пазар. Това показа скорошно изследване на Министерството на земеделието, храните и горите. То обхваща 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани в хипермаркети у нас, както и в Германия, Австрия, Чехия и Италия. Освен в качеството,..

публикувано на 14.05.18 в 14:29

Арчар - от римско време до днес

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за Арчар - селището е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. От античния град започвал важен път през Ниш за Адриатика и бил процъфтяващ. През 1832 г. е открито килийно училище, а през 1898 г. е учредено читалище. След 9.9.1944 г. селото преживява своя подем и се нарежда сред най-големите..

публикувано на 11.05.18 в 14:41