Малцина видинчани с код за достъп до медицинското си досие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Всеки български гражданин има електронно медицинско досие, въведено от Националната здравноосигурителна каса. То е достъпно чрез интернет след въвеждане на индивидуална парола или код, известни само на пациента. Информирани ли са видинчани и възползват ли се от услугата?

"Не съм чула за тази възможност. Не ми е нужен този код, нямам и интернет... Ще проверя и ще се възползвам... Чух съвсем скоро, но не съм решила. Иначе е хубаво... По-възрастните едва ли ще се възползват... До момента не ми се е налагало да си проверявам медицинското досие. Може би ще се възползвам, когато ми потрябва... Полезно е за хората. Така могат да контролират какво им е написано в здравните досиета.... Не съм се възползвала, но смятам да го направя, полезно е..."

Кодът за достъп до електронното ни медицинско досие се издава в Здравните каси по места. Видинската здравна каса е издала близо 800 кода, от които около 350 са предоставени през последната седмица. Уникален код има всеки видински гражданин, необходимо е само да си го вземе, обясни Десислава Петрова, главен експерт в институцията:

"Всеки един от гражданите на Видин има своя код, който го очаква той да го получи. Всеки от нас има право да вземе кода си и да реши дали и как ще го използва. Ние приканваме този код да бъде взет и да се използва активно."


С уникалния си  код всеки може да следи дали отразените в медицинското му досие дейности действително са извършени и при нередности да сигнализира Здравната каса. Досието се актуализира след отчитане и заплащане на извършените дейности от Касата. Информация за промените можем да получаваме и по имейл. За целта е необходимо да си направим абонамент.

"Чрез този абонамент ще получим съобщение, когато за нас е отчетена медицинска или дентална дейност, която е заплатена вече от Здравната каса. Това е един добър вариант периодично да се подсещаме и да проверяваме какво се случва в досието ни", обясни Десислава Петрова.

Всеки може да се абонира за услугата, достатъчно е да влезе в медицинското си досие.

Вижте още

Грипна епидемия е обявена в област Видин

Грипна епидемия е обявена в област Видин . Решението е взето във връзка с повишената заболеваемост през последните дни, обясни директорът на Регионална здравна инспекция - Видин д-р Гергана Джамбова: "Беше събрана Областната оперативна група за борба с грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/. Присъстващите бяха запознати с актуалната информация..

публикувано на 23.01.18 в 17:14

5 институции започват проверки на такситата във Враца

Съвместни проверки  на таксиметровите шофьори  започват във Враца . Това беше решено на проведена работна среща, инициирана от Община Враца, на която присъстваха  заместник-кметът Мария Попова, директорът на „Териториална дирекция на Национална Агенция по приходите - Враца“ Александър Александров, директорът на Регионална дирекция „Инспекция..

публикувано на 23.01.18 в 16:15

Над 2 милиона лева е проектобюджетът на община Ново село

Проектобюджетът на община Ново село беше обсъден днес, 23 януари в заседателната зала на местната управа. Общината ще разполага със средства в размер на е 2 730 134 лева. Проектът предвижда увеличение на парите с 280 хиляди лева в сравнение с миналата година. Допълнителните средства са заради повишаването на минималната работна заплата  и..

публикувано на 23.01.18 в 13:55

Обраха кабинета на кмета в Сталийска махала

Неизвестен извършител е разбил кметството на монтанското село Сталийска махала , съобщават от полицията. Открадната е метална каса, в която имало зареден боен пистолет, собственост на жител на селото,  гербов печат на кметството, златна юбилейна монета и копия на пълномощни. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 23.01.18 в 11:18

Издирваното момиче от Монтана само отиде в полицията

Обявената за издирване 12-годишна Лиляна Кирилова от Монтана е дошла днес, 23 януари, сутринта в Районно управление в града, съобщават от полицията. Момичето беше обявено за общодържавно издирване, след като на 04.01.2018 г. напуснала учебните занятията в Шесто СУ гр. Монтана и не се прибрала в дома си в кв. „Кошарник”, където живее с роднина. С..

публикувано на 23.01.18 в 10:59

Мъж от Бела влезе в ареста за побой над възрастната си майка

68-годишен от село Бела , нанесъл побой на 90-годишната си майка след употреба на алкохол, бил задържан вчера в 18.00 часа в ареста за срок до 24 часа. Сигналът в полицията подал случайно преминаващ по улицата жител на селото. По случая работи РУ-Белоградчик.

публикувано на 23.01.18 в 10:06