Малцина видинчани с код за достъп до медицинското си досие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Всеки български гражданин има електронно медицинско досие, въведено от Националната здравноосигурителна каса. То е достъпно чрез интернет след въвеждане на индивидуална парола или код, известни само на пациента. Информирани ли са видинчани и възползват ли се от услугата?

"Не съм чула за тази възможност. Не ми е нужен този код, нямам и интернет... Ще проверя и ще се възползвам... Чух съвсем скоро, но не съм решила. Иначе е хубаво... По-възрастните едва ли ще се възползват... До момента не ми се е налагало да си проверявам медицинското досие. Може би ще се възползвам, когато ми потрябва... Полезно е за хората. Така могат да контролират какво им е написано в здравните досиета.... Не съм се възползвала, но смятам да го направя, полезно е..."

Кодът за достъп до електронното ни медицинско досие се издава в Здравните каси по места. Видинската здравна каса е издала близо 800 кода, от които около 350 са предоставени през последната седмица. Уникален код има всеки видински гражданин, необходимо е само да си го вземе, обясни Десислава Петрова, главен експерт в институцията:

"Всеки един от гражданите на Видин има своя код, който го очаква той да го получи. Всеки от нас има право да вземе кода си и да реши дали и как ще го използва. Ние приканваме този код да бъде взет и да се използва активно."


С уникалния си  код всеки може да следи дали отразените в медицинското му досие дейности действително са извършени и при нередности да сигнализира Здравната каса. Досието се актуализира след отчитане и заплащане на извършените дейности от Касата. Информация за промените можем да получаваме и по имейл. За целта е необходимо да си направим абонамент.

"Чрез този абонамент ще получим съобщение, когато за нас е отчетена медицинска или дентална дейност, която е заплатена вече от Здравната каса. Това е един добър вариант периодично да се подсещаме и да проверяваме какво се случва в досието ни", обясни Десислава Петрова.

Всеки може да се абонира за услугата, достатъчно е да влезе в медицинското си досие.

Вижте още

Гимназия в Берковица ще помага на ученици в риск

Гимназия „Д-р Иван Панов” в Берковица е част от инициативата "The 4S – Study, Support, Share, Succeed” ( „4-те ес – учи, подкрепяй, споделяй, успявай“), в която се включват пет училища – от България, Турция, Румъния, Италия и Хърватия. Проектът е насочен към деца с различни социални проблеми и ученици в риск от преждевременно напускане на..

публикувано на 20.11.17 в 14:13

Отворена за леки коли е и втората тръба на тунел „Витиня“

Шофьорите на леки автомобили вече преминават без ограничения на движението в тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Днес от 12 ч. се възстановява движението в обновената тръба за София, която е с ново осветление и системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване. Със завършването на предвидените дейности..

публикувано на 20.11.17 в 13:49

Този чист, чист път!

За неприбрани чували с отпадъци на всички отбивки на пътя от Монтана до с. Вирове , сигнализира слушател на Радио ВИДИН. По думите на Асен Владимиров  от село Разград , Монтанско, найлоновите торби са там повече от месец . Активният гражданин често пътува до Враца и се възмущава от крайпътната гледка. "Боклуците ще се разпилеят наново, какъв е..

публикувано на 20.11.17 в 13:14

Възрастна жена от Видин пострада тежко при катастрофа на Е-79

Жена на 82 години от Видин е настанена в монтанската болница с опасност за живота след катастрофа на Е-79 през вчерашния ден, 19 ноември. Инцидентът е станал в района на  село Горно Белотинци .  Сигнал за произшествието е подаден на тел. 112 около 15 часа. Шофьорът на колата, в която пътувала възрастната жена,  на прав участък от пътя  загубил контрол..

публикувано на 20.11.17 в 11:30

Инцидент на пътя взе жертва във Видин, задържан е шофьор от Кула

Мъж на 68 години от видинското село Новоселци е открит мъртъв на ул.”Цар Иван Асен ІІ”, в района на стария гробищен парк на Видин . Сигналът за трупа е подаден на тел. 112 на 18 ноември, около 20 часа. Р азследващи установили, че 54-годишен жител на град Кула, управлявайки лек автомобил „Опел”, движейки се по ул. ”Цар Иван Асен ІІ” в посока Кула, на..

публикувано на 20.11.17 в 11:14

Дискусия с млади хора ще се проведе в козлодуйското село Бутан

Училището в село Бутан, община Козлодуй ще бъде домакин днес на среща с представители на всички ученически парламенти от региона. Събитието се провежда за втора поредна година, каза Лилия Рашкова , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Козлодуй. "Интересът е огромен и се очакват над 70 млади хора от всички училища на територията на..

публикувано на 20.11.17 в 08:23