Малцина видинчани с код за достъп до медицинското си досие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Всеки български гражданин има електронно медицинско досие, въведено от Националната здравноосигурителна каса. То е достъпно чрез интернет след въвеждане на индивидуална парола или код, известни само на пациента. Информирани ли са видинчани и възползват ли се от услугата?

"Не съм чула за тази възможност. Не ми е нужен този код, нямам и интернет... Ще проверя и ще се възползвам... Чух съвсем скоро, но не съм решила. Иначе е хубаво... По-възрастните едва ли ще се възползват... До момента не ми се е налагало да си проверявам медицинското досие. Може би ще се възползвам, когато ми потрябва... Полезно е за хората. Така могат да контролират какво им е написано в здравните досиета.... Не съм се възползвала, но смятам да го направя, полезно е..."

Кодът за достъп до електронното ни медицинско досие се издава в Здравните каси по места. Видинската здравна каса е издала близо 800 кода, от които около 350 са предоставени през последната седмица. Уникален код има всеки видински гражданин, необходимо е само да си го вземе, обясни Десислава Петрова, главен експерт в институцията:

"Всеки един от гражданите на Видин има своя код, който го очаква той да го получи. Всеки от нас има право да вземе кода си и да реши дали и как ще го използва. Ние приканваме този код да бъде взет и да се използва активно."


С уникалния си  код всеки може да следи дали отразените в медицинското му досие дейности действително са извършени и при нередности да сигнализира Здравната каса. Досието се актуализира след отчитане и заплащане на извършените дейности от Касата. Информация за промените можем да получаваме и по имейл. За целта е необходимо да си направим абонамент.

"Чрез този абонамент ще получим съобщение, когато за нас е отчетена медицинска или дентална дейност, която е заплатена вече от Здравната каса. Това е един добър вариант периодично да се подсещаме и да проверяваме какво се случва в досието ни", обясни Десислава Петрова.

Всеки може да се абонира за услугата, достатъчно е да влезе в медицинското си досие.

Вижте още

Учител от езиковата гимназия във Видин с награда от международна фондация

Видинската гимназията с преподаване на чужди „Йордан Радичков“ е с награда за учител от Международна фондация. Старши- учителят по български език и литература Пенка Милушева е с грамота за постижения в хуманитарната област   в конкурса за учители, организиран от Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий”. Отличието е връчено от проф...

публикувано на 20.05.18 в 17:20

Нови детски площадки имат селата Мартиново и Железна

Те са построени по съвместен проект със сръбската община Болевац, съобщи кметът на Чипровци Пламен Петков .  Строителството на детските площадки стартира на 1 юни миналата година.  По проекта “Основи за по-добро бъдеще на нашите младежи” с общо 527 000 евро са направени двете детски площадки в община Чипровци и бе извършен ремонт на..

публикувано на 20.05.18 в 16:50

Писателка от Враца с награда

Съюзът на българските писатели отличи с почетна грамота врачанската авторка Галина Ганова. Церемонията се проведе в петък в столицата, в навечерието на най-българския празник - 24 май. Управителният съвет на СБП връчи почетната грамота на Ганова заради приноса й към съвременната българска литература, посочи председателят на УС на съюза..

публикувано на 20.05.18 в 15:45

До 14 часа над половината избиратели в Макреш вече са гласували

За кмет гласуват във видинската община Макреш . Кандидатите са четирима- двама независими и двама, издигнати от политически партии. Имащите право на глас в общината са 1 247. От следващия кмет имат очаквания: „ Проблемите са толкова много. Най-малкото селото да придобие по-приличен вид. Основното е да има лекар, зъболекар...

публикувано на 20.05.18 в 14:05

Вещи на бивш кмет показва музеят във Видин

Вещи на един от кметовете, управлявали Видин в началото на 20 век, могат да се видят в изложбата на традиционно народно облекло  "Девет ризи копринени, а десетата чисто злато..." на видинския музей. Става дума за сватбени пешкири, принадлежали на Хаджи Иван Хадживълчев , обясни етнографът д-р Сашка Бизеранова: "В изложбата са включени пешкири, които..

публикувано на 20.05.18 в 13:05

Вършец беше домакин на регионалния кръг на фестивала за руска поезия, песен и танци

Повече от петдесет индивидуални участници и групи от Монтана, Враца и Видин се борят за първите места в  петото издание на фестивала „Пусть всегда будет солнце“, каза за радио Видин главният секретар на движение „Русофили“ Кристина  Иванова : „Участват деца от детските градини и от училищата. Всички, класирали се на първо място ще..

публикувано на 20.05.18 в 10:00