Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малцина видинчани с код за достъп до медицинското си досие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Всеки български гражданин има електронно медицинско досие, въведено от Националната здравноосигурителна каса. То е достъпно чрез интернет след въвеждане на индивидуална парола или код, известни само на пациента. Информирани ли са видинчани и възползват ли се от услугата?

"Не съм чула за тази възможност. Не ми е нужен този код, нямам и интернет... Ще проверя и ще се възползвам... Чух съвсем скоро, но не съм решила. Иначе е хубаво... По-възрастните едва ли ще се възползват... До момента не ми се е налагало да си проверявам медицинското досие. Може би ще се възползвам, когато ми потрябва... Полезно е за хората. Така могат да контролират какво им е написано в здравните досиета.... Не съм се възползвала, но смятам да го направя, полезно е..."

Кодът за достъп до електронното ни медицинско досие се издава в Здравните каси по места. Видинската здравна каса е издала близо 800 кода, от които около 350 са предоставени през последната седмица. Уникален код има всеки видински гражданин, необходимо е само да си го вземе, обясни Десислава Петрова, главен експерт в институцията:

"Всеки един от гражданите на Видин има своя код, който го очаква той да го получи. Всеки от нас има право да вземе кода си и да реши дали и как ще го използва. Ние приканваме този код да бъде взет и да се използва активно."


С уникалния си  код всеки може да следи дали отразените в медицинското му досие дейности действително са извършени и при нередности да сигнализира Здравната каса. Досието се актуализира след отчитане и заплащане на извършените дейности от Касата. Информация за промените можем да получаваме и по имейл. За целта е необходимо да си направим абонамент.

"Чрез този абонамент ще получим съобщение, когато за нас е отчетена медицинска или дентална дейност, която е заплатена вече от Здравната каса. Това е един добър вариант периодично да се подсещаме и да проверяваме какво се случва в досието ни", обясни Десислава Петрова.

Всеки може да се абонира за услугата, достатъчно е да влезе в медицинското си досие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кутово се подготвя за шестия Фестивал на народната носия

 Фестивал на народната носия "От раклата на баба"  ще се проведе н а 25 май във видинското село Кутово , обясни Татяна Любенова секретар на местното читалище "Просвета-1937": "Започваме усилена подготовка по Шестия фестивал на народната носия "От раклата на баба", който ще се проведе на 25 май на площада в село Кутово от 17:00 часа...

публикувано на 07.05.24 в 16:48

Проф. Николай Дойнов ще представи две книги във Видин

Литературна среща с председателя на Съюза на народните читалища професор Николай Дойнов организира утре видинското читалище „Цвят“ . Професор Дойнов ще участва във форум във Видин за новите идеи и възможности пред културните средища. Срещата с него във видинското читалище „Цвят“ ще е от 18:00 часа. Той ще представи последните си две книги - „Форми..

публикувано на 07.05.24 в 16:07
Георги Кадиев

Георги Кадиев води листата на "Солидарна България" във Видин

Коалиция "Солидарна България" подаде документи за регистрация на листа във Видин за участие на парламентарните избори на 9 юни. Петима са кандидатите за народни представители, а водач е Георги Кадиев  - икономист и бивш заместник-министър на финансите. Родом не е от Видин, но по думите му, личен елемент прави избора му лесен. Съпругата му е..

публикувано на 07.05.24 в 15:03

Още два случая на коклюш в област Монтана

Възрастен мъж и дете са потвърдени с коклюш в област Монтана .  Мъж на 70 години от бойчиновското село Владимирово и 11-годишно момче от Лом са установени с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Дядото сам е решил да си направи тест, който е положителен. Мъжът е самотно живеещ и няма контактни лица, уточниха от РЗИ. Другият..

публикувано на 07.05.24 в 14:56

Беседа за изначалното родово познание ще се проведе във Видин

Беседа за изначалното родово познание и пазенето на традициите ще се проведе в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" във Видин днес, 7 май. Лектор ще бъде родовият терапевт Росица Гергова, която се определя и като родолог, пазител на българщината, и обучител:   "Идвам във Видин за трети път и моето посещение е..

публикувано на 07.05.24 в 13:00

Пътни полицаи задържаха пил шофьор след преследване в Берковица

Шофьор на 41 години от село Горна Лука, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол , е задържан след преследване в берковската местност „Йончови ханове“ , съобщават от полицията в Монтана. Водачът отказал да се подчини и да спре на подаден сигнал от служители на сектор "Пътна полиция“. При извършената проверка на шофьора са отчетени 2,00..

публикувано на 07.05.24 в 12:00

Двама жители на Градец влязоха в ареста за кражба на автомобил

Двама жители на село Градец са били задържани в полицейския арест за противозаконно отнемане на автомобил, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Деянието е установено на 4 май. Колата била паркирана пред нощен клуб в кв. „Калето“ във Видин. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия към 8.30 часа служители на Районно..

публикувано на 07.05.24 в 11:23