Малцина видинчани с код за достъп до медицинското си досие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Всеки български гражданин има електронно медицинско досие, въведено от Националната здравноосигурителна каса. То е достъпно чрез интернет след въвеждане на индивидуална парола или код, известни само на пациента. Информирани ли са видинчани и възползват ли се от услугата?

"Не съм чула за тази възможност. Не ми е нужен този код, нямам и интернет... Ще проверя и ще се възползвам... Чух съвсем скоро, но не съм решила. Иначе е хубаво... По-възрастните едва ли ще се възползват... До момента не ми се е налагало да си проверявам медицинското досие. Може би ще се възползвам, когато ми потрябва... Полезно е за хората. Така могат да контролират какво им е написано в здравните досиета.... Не съм се възползвала, но смятам да го направя, полезно е..."

Кодът за достъп до електронното ни медицинско досие се издава в Здравните каси по места. Видинската здравна каса е издала близо 800 кода, от които около 350 са предоставени през последната седмица. Уникален код има всеки видински гражданин, необходимо е само да си го вземе, обясни Десислава Петрова, главен експерт в институцията:

"Всеки един от гражданите на Видин има своя код, който го очаква той да го получи. Всеки от нас има право да вземе кода си и да реши дали и как ще го използва. Ние приканваме този код да бъде взет и да се използва активно."


С уникалния си  код всеки може да следи дали отразените в медицинското му досие дейности действително са извършени и при нередности да сигнализира Здравната каса. Досието се актуализира след отчитане и заплащане на извършените дейности от Касата. Информация за промените можем да получаваме и по имейл. За целта е необходимо да си направим абонамент.

"Чрез този абонамент ще получим съобщение, когато за нас е отчетена медицинска или дентална дейност, която е заплатена вече от Здравната каса. Това е един добър вариант периодично да се подсещаме и да проверяваме какво се случва в досието ни", обясни Десислава Петрова.

Всеки може да се абонира за услугата, достатъчно е да влезе в медицинското си досие.

Вижте още

Снимката на 20 септември 2017 година

Във Видин днес, 20 септември, се простихме с митрополит Дометиан , който беше начело на епархията в продължение на 30 години. Той почина след продължително боледуване, на 84-годишна възраст. Във връзка с отдаването на последна почит на Видински митрополит Дометиан и почетен гражданин на Видин, кметът на Община Видин Огнян Ценков издаде..

публикувано на 20.09.17 в 18:00

Полицията затяга контрола в Деня без жертви на пътя

Специализирана акция на пътя подготвя видинската полиция. Поводът- Европейският ден без загинали на пътя, който се отбелязва утре, 21 септември. Проверки ще се извършват там, където са настъпили катастрофи с жертви през тази година, обясни началникът на "Пътна полиция"- Видин  старши инспектор Владимир Герасимов : "Жертвите от началото на годината..

публикувано на 20.09.17 в 16:41

Изпратихме Дядо Дометиан

Във Видин днес се простихме с митрополит Дометиан, който беше начело на епархията в продължение на 30 години. Той почина след продължително боледуване, на 84-годишна възраст. Опелото оглави българският патриарх Неофит. "С дълбока скръб приехме вестта за кончината на нашия брат митрополит Дометиан" , каза в словото си по време на опелото..

публикувано на 20.09.17 в 15:07

Ловци се събират в Мездра

Спазвайки установената традиция Сдружение "Ловно - рибарско дружество Мездра-Роман" организира 12-и поред Регионален ловен събор . Той ще се проведе в събота, 23 септември, от 9.00  до 17.30 часа, в местността "Емирски мост", където се намира стрелбището на Сдружението. Програмата предвижда състезателна стрелба в дисциплината "Скийт", освещаване..

публикувано на 20.09.17 в 15:00

Четирима са задържани при акция срещу наркоразпространението във Видинско

Вчера, на територията на ОД МВР- Видин , бе проведена специализирана полицейска операция, насочена срещу наркоразпространението в региона, съобщават от полицията. Действията на криминалистите стартирали в град Грамада. Там, в имот обитаван от 27-годишен мъж, криминално проявен и осъждан, полицейските служители открили 206 конопени стръка...

публикувано на 20.09.17 в 13:20

Митничари спряха контрабанда на цигари на ферибота в Оряхово

Опит за контрабанден износ на цигари предотвратиха митнически служители в района на ГКПП „Ферибот Оряхово" . На 18.09.2017 г. около 21.30 часа на трасе „Изход" пристига товарен автомобил с българска регистрация, превозващ по документи санитарен фаянс от България за Белгия. Митническите служители селектират превозното средство за щателна..

публикувано на 20.09.17 в 11:47