Топъл обяд за нуждаещи се видинчани до края на 2019 година

Снимка: Венцислав Величков

Кметът на община Видин Огнян Ценков заедно със заместника си Венци Пасков посетиха кухнята на Домашен социален патронаж, която се намира в сградата на училище "Св. Св. Кирил и Методий", във връзка с изпълнението на проект "Топъл обяд в Община Видин", който тази година стартира на 1 септември. Те разгледаха условията, при които се приготвя храната, доставеното ново кухненско оборудване и разговаряха със служителите и работниците. Средствата се осигуряват от държавния бюджет. Видинският кмет заяви, че налице е всичко необходимо, за да се предложи меню, съобразено с изискванията за здравословно и балансирано хранене. Определянето на вида хранителни продукти, които ще бъдат закупувани за приготвяне на топлия обяд, се извършва от Община Видин. Спазват се стриктно изискванията за безопасност на храните и националните стандарти и норми за хранене. По-различното от предишните трапезарии е, че програмата е за хора в работоспособна възраст, които са на социално подпомагане- многодетни майки, скитащи и бездомни, а оставащите бройки се запълват от хора с увреждания и ниски пенсии. Кухнята е с ново оборудване, каза Венета Вътева- главен готвач:
"По проекта сме получили две големи фурни, котлон и хладилник. Те са тук от миналата година, декември месец, но имахме проблеми. Сега кметът каза, че всичко ще е наред и ще бъдат включени следващата седмица, за да работим с тях. Ние сме доволни, харесва ни работата, професията."
Кухнята обслужва около 300 човека, от които 65 са към социалния патронаж, диетична кухня- 70-80 човека и 148 по проект "Топъл обяд". 
"Получаваме супа, ядене и десерт... Харесва ми как готвят... Добре е яденето. Има пасти, някой път мляко, банани, ябълки- това обичаме... Синът ми е болен много тежко, взимам храна. Доволна съм, не е лоша храната... Тук готвят сто пъти по-добре от вкъщи..."
След пускане на новото оборудване ще се предлагат и нови десерти- мляко с ориз и торти. Проектът е на стойност 248 351 лв. и ще продължи до 31 декември 2019 година. Няма да функционира през летните месеци, заради високите температури и рискът от разваляне на храната. 

Вижте още
Детска площадка комплекс Вида Видин

Във Видин монтират обещаните детски площадки

На нова детска площадка ще се радват от утре малчуганите във видинския комплекс "Вида". От рано тази сутрин започна монтирането на съоръженията, което включва 2 пързалки, катерушка, пясъчник и нови пейки. От фирмата доставчик съобщиха, че това е последната от петте детски площадки, които Община Видин обеща на видинските деца. Общо 55 хиляди лева бяха..

публикувано на 19.11.17 в 14:52

Ще ремонтират Добридолския манастир

Подготвя се проект по Програмата за развиете на селските райони за ремонт на Добридолския манастир. Това коментира архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия по повод окаяното състояние на манастира. "Ще положим голямо старание, от страна на видинска Света митрополия, за да изработим най- подходящия проект за ремонт на Светата обител. Тук..

публикувано на 19.11.17 в 13:09

Мездренското село Дърманци отбеляза традиционния си празник

В събота в мездренското село Дърманци бе отбелязан традиционния празник на населеното място. В празничния ден бе открита паметна плоча на загиналия през Втората световна война в Унгария фелдфебел Атанас Атанасов. Идеята е на съюза на ветераните в България, а средствата за паметната плоча са от кмета на селото Георги Тронков и политическа партия..

публикувано на 19.11.17 в 12:57

Мъж загина при катастрофа край Монтана

Мъж на 73 години от Монтана е загиналият в катастрофата на път Е79 снощи. Зловещото произшествие блокира за часове международния път, край монтанските села Долна Вереница и Винище. По данни на ОД на МВР, катастрофата е станала малко след 17.30 часа, когато ТИР, управляван от 57-годишен мъж от Сандански, е блъснал лекия автомобил с монтанска регистрация,..

публикувано на 19.11.17 в 12:35

Задържаха голямо количество български цигари на Дунав мост 2

Мобилен екип на Митница Лом предотврати незаконен износ на голямо количество цигари за търговски цели към страни от Западна Европа. Задържани са 12 630  кутии с валиден български бандерол, укрити между палети със санитарна керамика. На 15.11.2017г., около 23.00 часа, товарен автомобил с българска регистрация е спрян за проверка на излизане от страната..

публикувано на 19.11.17 в 11:39

Ломски ученици демонстрираха толерантност чрез изкуство

Деца от община Лом показаха чрез изкуство какво е да си толерантен. Техните стихове, презентации и рисунки бяха подредени в галерия "Поломие". Учениците от ломските основни училища "Никола Първанов", "Константин Фотинов", "Христо Ботев" и СУ "Димитър Маринов", както и връстниците им от основните училища "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Ковачица, "Св...

публикувано на 19.11.17 в 11:24