Топъл обяд за нуждаещи се видинчани до края на 2019 година

Снимка: Венцислав Величков

Кметът на община Видин Огнян Ценков заедно със заместника си Венци Пасков посетиха кухнята на Домашен социален патронаж, която се намира в сградата на училище "Св. Св. Кирил и Методий", във връзка с изпълнението на проект "Топъл обяд в Община Видин", който тази година стартира на 1 септември. Те разгледаха условията, при които се приготвя храната, доставеното ново кухненско оборудване и разговаряха със служителите и работниците. Средствата се осигуряват от държавния бюджет. Видинският кмет заяви, че налице е всичко необходимо, за да се предложи меню, съобразено с изискванията за здравословно и балансирано хранене. Определянето на вида хранителни продукти, които ще бъдат закупувани за приготвяне на топлия обяд, се извършва от Община Видин. Спазват се стриктно изискванията за безопасност на храните и националните стандарти и норми за хранене. По-различното от предишните трапезарии е, че програмата е за хора в работоспособна възраст, които са на социално подпомагане- многодетни майки, скитащи и бездомни, а оставащите бройки се запълват от хора с увреждания и ниски пенсии. Кухнята е с ново оборудване, каза Венета Вътева- главен готвач:
"По проекта сме получили две големи фурни, котлон и хладилник. Те са тук от миналата година, декември месец, но имахме проблеми. Сега кметът каза, че всичко ще е наред и ще бъдат включени следващата седмица, за да работим с тях. Ние сме доволни, харесва ни работата, професията."
Кухнята обслужва около 300 човека, от които 65 са към социалния патронаж, диетична кухня- 70-80 човека и 148 по проект "Топъл обяд". 
"Получаваме супа, ядене и десерт... Харесва ми как готвят... Добре е яденето. Има пасти, някой път мляко, банани, ябълки- това обичаме... Синът ми е болен много тежко, взимам храна. Доволна съм, не е лоша храната... Тук готвят сто пъти по-добре от вкъщи..."
След пускане на новото оборудване ще се предлагат и нови десерти- мляко с ориз и торти. Проектът е на стойност 248 351 лв. и ще продължи до 31 декември 2019 година. Няма да функционира през летните месеци, заради високите температури и рискът от разваляне на храната. 

Вижте още

Абитуриентските балове в Лом започват на 24 май

Първи по централните улици на града ще дефилират зрелостниците на ПГ "Найден Геров". На 25 май ще бъдат изпратени абитуриентите от СУ "Димитър Маринов" и СУ "Отец Паисий", а на 26 май - ПГХЗ "Дмитрий Менделеев" и Професионалната гимназия по производствени технологии. Последни по улицата на града ще дефилират зрелостниците на ПГСС "Дунавска земя" - с...

публикувано на 24.05.18 в 17:50

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан във Видин

С празнично шествие от СУ "Цар Симеон Велики" започна честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин, водено от градския духов оркестър и мажоретния състав към средно училище "Св.св Кирил и методий". Кметът на Общината награди изявени деятели в две категории: "Образование" и "Култура и изкуство". Отличените..

публикувано на 24.05.18 в 17:43

С празнично шествие и тържествен концерт завършиха празниците на културата "Мездра май"

С шествие на възпитаниците на детските градини и училищата на територията на Община Мездра започнаха празненствата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост-24-ти май. Процесиите тръгнаха от кръговото кръстовище при „Алеята на кестените“ и завършиха на централния площад „България“.   Кметът на Общината инж. Генади..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

Мъж беше ранен при катастрофа на второкласния път между Враца и Оряхово

Инцидентът е станал тази сутрин  на разклона за село Веслец. До сблъсъка се е стигнало след като шофьор на синьо „Рено“, който е пътувал към Оряхово по пътя с предимство, е бил засечен от водач на „Опел“, който опитвал да направя ляв завой и да поеме по пътя към Веслец. При удара е ранен един от пътниците, който е бил откаран в Центъра за спешна..

публикувано на 24.05.18 в 15:30

Белоградчик отбеляза 24 май

С празнично шествие по главната улица на Белоградчик започна отбелязването на Деня българската просвета и култура и славянската писменост. В него участваха децата от ОДЗ „Иглика”, НУ „Васил Левски” и СУ „Христо Ботев”, както и представители на културните организации и институции. Прад събралото се множество на площад „Възраждане” кметът на общината..

публикувано на 24.05.18 в 15:19

Монтана чества 24 май

С празнично шествие започна в Монтана 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Водени от Младежкия духов оркестър към ПМПГ “Св. Кл. Охридски” и Мажоретния състав към Общински младежки дом официалните гости, преподаватели, дейци на културата и ученици преминаха по бул. „Трети март” от църквата „Св. Св. Кирил и Методий”..

публикувано на 24.05.18 в 15:09