Топъл обяд за нуждаещи се видинчани до края на 2019 година

Снимка: Венцислав Величков

Кметът на община Видин Огнян Ценков заедно със заместника си Венци Пасков посетиха кухнята на Домашен социален патронаж, която се намира в сградата на училище "Св. Св. Кирил и Методий", във връзка с изпълнението на проект "Топъл обяд в Община Видин", който тази година стартира на 1 септември. Те разгледаха условията, при които се приготвя храната, доставеното ново кухненско оборудване и разговаряха със служителите и работниците. Средствата се осигуряват от държавния бюджет. Видинският кмет заяви, че налице е всичко необходимо, за да се предложи меню, съобразено с изискванията за здравословно и балансирано хранене. Определянето на вида хранителни продукти, които ще бъдат закупувани за приготвяне на топлия обяд, се извършва от Община Видин. Спазват се стриктно изискванията за безопасност на храните и националните стандарти и норми за хранене. По-различното от предишните трапезарии е, че програмата е за хора в работоспособна възраст, които са на социално подпомагане- многодетни майки, скитащи и бездомни, а оставащите бройки се запълват от хора с увреждания и ниски пенсии. Кухнята е с ново оборудване, каза Венета Вътева- главен готвач:
"По проекта сме получили две големи фурни, котлон и хладилник. Те са тук от миналата година, декември месец, но имахме проблеми. Сега кметът каза, че всичко ще е наред и ще бъдат включени следващата седмица, за да работим с тях. Ние сме доволни, харесва ни работата, професията."
Кухнята обслужва около 300 човека, от които 65 са към социалния патронаж, диетична кухня- 70-80 човека и 148 по проект "Топъл обяд". 
"Получаваме супа, ядене и десерт... Харесва ми как готвят... Добре е яденето. Има пасти, някой път мляко, банани, ябълки- това обичаме... Синът ми е болен много тежко, взимам храна. Доволна съм, не е лоша храната... Тук готвят сто пъти по-добре от вкъщи..."
След пускане на новото оборудване ще се предлагат и нови десерти- мляко с ориз и торти. Проектът е на стойност 248 351 лв. и ще продължи до 31 декември 2019 година. Няма да функционира през летните месеци, заради високите температури и рискът от разваляне на храната. 

Вижте още

Снимката на 23 януари 2018 година

Грипна епидемия е обявена в област Видин. Засега грипна ваканция за училищата няма. Монтана е пред грипна епидемия. За последната седмица заболеваемостта е станала 170 на 10 000 души население. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов нарече спекулативни и..

публикувано на 23.01.18 в 18:12

Грипна епидемия е обявена в област Видин

Грипна епидемия е обявена в област Видин . Решението е взето във връзка с повишената заболеваемост през последните дни, обясни директорът на Регионална здравна инспекция - Видин д-р Гергана Джамбова: "Беше събрана Областната оперативна група за борба с грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/. Присъстващите бяха запознати с актуалната информация..

публикувано на 23.01.18 в 17:14

5 институции започват проверки на такситата във Враца

Съвместни проверки  на таксиметровите шофьори  започват във Враца . Това беше решено на проведена работна среща, инициирана от Община Враца, на която присъстваха  заместник-кметът Мария Попова, директорът на „Териториална дирекция на Национална Агенция по приходите - Враца“ Александър Александров, директорът на Регионална дирекция „Инспекция..

публикувано на 23.01.18 в 16:15

Над 2 милиона лева е проектобюджетът на община Ново село

Проектобюджетът на община Ново село беше обсъден днес, 23 януари в заседателната зала на местната управа. Общината ще разполага със средства в размер на е 2 730 134 лева. Проектът предвижда увеличение на парите с 280 хиляди лева в сравнение с миналата година. Допълнителните средства са заради повишаването на минималната работна заплата  и..

публикувано на 23.01.18 в 13:55

Обраха кабинета на кмета в Сталийска махала

Неизвестен извършител е разбил кметството на монтанското село Сталийска махала , съобщават от полицията. Открадната е метална каса, в която имало зареден боен пистолет, собственост на жител на селото,  гербов печат на кметството, златна юбилейна монета и копия на пълномощни. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 23.01.18 в 11:18

Издирваното момиче от Монтана само отиде в полицията

Обявената за издирване 12-годишна Лиляна Кирилова от Монтана е дошла днес, 23 януари, сутринта в Районно управление в града, съобщават от полицията. Момичето беше обявено за общодържавно издирване, след като на 04.01.2018 г. напуснала учебните занятията в Шесто СУ гр. Монтана и не се прибрала в дома си в кв. „Кошарник”, където живее с роднина. С..

публикувано на 23.01.18 в 10:59