Топъл обяд за нуждаещи се видинчани до края на 2019 година

Снимка: Венцислав Величков

Кметът на община Видин Огнян Ценков заедно със заместника си Венци Пасков посетиха кухнята на Домашен социален патронаж, която се намира в сградата на училище "Св. Св. Кирил и Методий", във връзка с изпълнението на проект "Топъл обяд в Община Видин", който тази година стартира на 1 септември. Те разгледаха условията, при които се приготвя храната, доставеното ново кухненско оборудване и разговаряха със служителите и работниците. Средствата се осигуряват от държавния бюджет. Видинският кмет заяви, че налице е всичко необходимо, за да се предложи меню, съобразено с изискванията за здравословно и балансирано хранене. Определянето на вида хранителни продукти, които ще бъдат закупувани за приготвяне на топлия обяд, се извършва от Община Видин. Спазват се стриктно изискванията за безопасност на храните и националните стандарти и норми за хранене. По-различното от предишните трапезарии е, че програмата е за хора в работоспособна възраст, които са на социално подпомагане- многодетни майки, скитащи и бездомни, а оставащите бройки се запълват от хора с увреждания и ниски пенсии. Кухнята е с ново оборудване, каза Венета Вътева- главен готвач:
"По проекта сме получили две големи фурни, котлон и хладилник. Те са тук от миналата година, декември месец, но имахме проблеми. Сега кметът каза, че всичко ще е наред и ще бъдат включени следващата седмица, за да работим с тях. Ние сме доволни, харесва ни работата, професията."
Кухнята обслужва около 300 човека, от които 65 са към социалния патронаж, диетична кухня- 70-80 човека и 148 по проект "Топъл обяд". 
"Получаваме супа, ядене и десерт... Харесва ми как готвят... Добре е яденето. Има пасти, някой път мляко, банани, ябълки- това обичаме... Синът ми е болен много тежко, взимам храна. Доволна съм, не е лоша храната... Тук готвят сто пъти по-добре от вкъщи..."
След пускане на новото оборудване ще се предлагат и нови десерти- мляко с ориз и торти. Проектът е на стойност 248 351 лв. и ще продължи до 31 декември 2019 година. Няма да функционира през летните месеци, заради високите температури и рискът от разваляне на храната. 

Вижте още

Митничари спряха контрабанда на цигари на ферибота в Оряхово

Опит за контрабанден износ на цигари предотвратиха митнически служители в района на ГКПП „Ферибот Оряхово" . На 18.09.2017 г. около 21.30 часа на трасе „Изход" пристига товарен автомобил с българска регистрация, превозващ по документи санитарен фаянс от България за Белгия. Митническите служители селектират превозното средство за щателна..

публикувано на 20.09.17 в 11:47

Мним полицай измами дядо по телефона

Поредната жертва на телефонните измамници стана 83- годишен жител на Монтана . Измамникът се представил по телефона за служител на полицията и под предлог, че са необходими пари за залавянето на телефонни измамници, заблудил възрастния човек да остави найлонов плик с 2 000 лв. под личния автомобил, паркиран пред дома му. По-късно потърпевшият..

публикувано на 20.09.17 в 10:55

Горя дискотеката в Галиче

Дискотеката в белослатинското село Галиче горя тази нощ. Напълно унищожен от пламъците е вторият етаж от зданието, в което се намира фитнесът. Не са малки и пораженията на първия етаж.  От извършения  оглед и разпит на свидетел /охранител/ е установено, че се касае за палеж, съобщават от полицията. Образувано  е досъдебно производство...

обновено на 20.09.17 в 10:47
Театърът в Монтана

Отлага се театрално представление във Видин

Във връзка с кончината на Видинския митрополит Дометиан и обявения Ден на траур в община Видин, Драматичен театър - Монтана и ръководството на Община Видин отлагат предварително планираното на 20 септември представление на „Греховната любов на Зографа Захарий“. Спектакълът ще се играе на 27 септември от 20,00 часа на Откритата сцена на Крепостта „Баба..

публикувано на 20.09.17 в 10:03

Духовници и миряни се прощават с митрополит Дометиан

Във Видин днес се прощават с митрополит Дометиан , който беше начело на епархията в продължение на 30 години. Той почина след продължително боледуване, на 84-годишна възраст. В община Видин е ден на траур. Духовници и миряни изпълниха катедралния храм във Видин, за да се поклонят пред него. Сред духовниците е и игуменът на Троянски манастир епископ..

публикувано на 20.09.17 в 10:00

Жители на Оряхово ще протестират заради лоши улици

Хората в Оряхово излизат на протест на 22 септември, в Деня на независимостта. Това съобщи Георги Николов, който от известно време се опитва да организира гражданско общество в крайдунавския град на бунт срещу окаяното състояние на пътищата. Протестът е насрочен за петък от 16 часа. Мястото е на входа на града /до бензиностанцията на..

публикувано на 20.09.17 в 09:43