Учебната година ще започне утре и в затвора във Враца

Снимка: Жоро Александров

Първолаци с мустаци прекрачват за първи път училищния праг в Средно училище "Мито Орозов", което се намира във врачанския затвор. Шестима са онези, които ще се учат на четмо и писмо, но отдавна са надхвърлили дори тийнейджърската възраст, съобщи Мария Генадиева, заместник-началник на мястото за лишаване от свобода.

Почти 100 са учениците през новата учебна година, която ще бъде открита на 15 септември в 10.30 часа с водосвет зад дебелите стени. Те са разпределени между първи и 12-и клас в 15 паралелки. Най-младият ученик е на 20 години, той ще заляга над уроците вVIклас. Най-възрастният възпитаник на школото е на 68 г., той е деветокласник.

През новата учебна година е разкрита нова професионална паралелка за шлосери. Два са новите кабинети по езиково обучение. Въпреки започналото саниране на сградата на затворническото училище, учебният процес ще започне без забавяне. СУ „Мито Орозов“ е може би единственото в България, в което няма повтарящи ученици, както и такива със слаби оценки, похвалиха се още от затвора.


Вижте още

Две коли катастрофираха край Враца

Две коли се удариха малко след 15 часа днес на входа на Враца в посока от Монтана към София. Сблъсъкът е станал на разклона за квартал "Бистрец". Според свидетелства на участниците в ПТП-то, идващ от квартала "Опел Вектра" не е спрял на знак "Стоп" и е бил пометен от идващия по пътя с предимство "Опел Астра". И двете коли са с врачански..

публикувано на 20.01.18 в 16:26

В Брегово събират подписка за изселване на проблемно ромско семейство

Видинският окръжен съд освободи двамата братя, които предизвикаха размирици в навечерието на Нова година в Брегово. Баща им обаче остава в ареста, каза за Радио Видин кметът на общината, Милчо Лалов: " Бащата е задържан, докато се произнесе съдът. Единият му син е под "домашен арест", а другият е освободен. В общи линии съдът се е съобразил с..

публикувано на 20.01.18 в 14:50

"Враца софтуер" популяризира дигиталния маркетинг

ИТ-обществото "Враца софтуер" организира среща, която има за цел да популяризира дигиталния маркетинг като професия. Идеята на софтуерната организация е да осигури на съгражданите качествено образование, което да помогне за намирането на добрe платена работа във Враца. В края на февруари ще започне и четиримесечен курс по дигитален мапкетинг, който е..

публикувано на 20.01.18 в 14:41

Враца вече има стая за разпознаване

С финансиране от прокуратура на република България в сградата на Окръжен следствен отдел при окръжната прокуратура във Враца беше изградена стая за разпознаване.  Новият обект се състои от две помещения, снабдени с аудио и видео връзка и разделени от стъклена преграда, която позволява видимост само в една посока. Досега следователите..

публикувано на 20.01.18 в 12:49
връх Ком в зимни условия

Група от над 10 любители ще изкачва връх Ком

Зимно изкачване на връх Ком под наслов "От където започва България" ще направи група от над 10 любители на планината днес. " Избрахме връх Ком, защото той е атрактивен за изкачване със снегоход. Не е алпийски терен, не е необходима специализирана екипировка или специална подготовка. Ком е култово място за планинарите, защото е един от..

публикувано на 20.01.18 в 09:50

Бабинден ще отбележат днес в Брегово

Денят на родилната помощ или Бабинден ще бъде отбелязан днес в Брегово. Това обясни за Радио Видин кметът на общината, Милчо Лалов: " Това е една традиция, която е отразена в общинския културен календар. Празникът ще започне в 12 часа в стола на средното училище. Ще присъстват около 65 жители. Ще свири градският духов оркестър. Ще бъде проведен и..

публикувано на 20.01.18 в 09:00