Учебната година ще започне утре и в затвора във Враца

Снимка: Жоро Александров

Първолаци с мустаци прекрачват за първи път училищния праг в Средно училище "Мито Орозов", което се намира във врачанския затвор. Шестима са онези, които ще се учат на четмо и писмо, но отдавна са надхвърлили дори тийнейджърската възраст, съобщи Мария Генадиева, заместник-началник на мястото за лишаване от свобода.

Почти 100 са учениците през новата учебна година, която ще бъде открита на 15 септември в 10.30 часа с водосвет зад дебелите стени. Те са разпределени между първи и 12-и клас в 15 паралелки. Най-младият ученик е на 20 години, той ще заляга над уроците вVIклас. Най-възрастният възпитаник на школото е на 68 г., той е деветокласник.

През новата учебна година е разкрита нова професионална паралелка за шлосери. Два са новите кабинети по езиково обучение. Въпреки започналото саниране на сградата на затворническото училище, учебният процес ще започне без забавяне. СУ „Мито Орозов“ е може би единственото в България, в което няма повтарящи ученици, както и такива със слаби оценки, похвалиха се още от затвора.


Вижте още

Учител от езиковата гимназия във Видин с награда от международна фондация

Видинската гимназията с преподаване на чужди „Йордан Радичков“ е с награда за учител от Международна фондация. Старши- учителят по български език и литература Пенка Милушева е с грамота за постижения в хуманитарната област   в конкурса за учители, организиран от Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий”. Отличието е връчено от проф...

публикувано на 20.05.18 в 17:20

Нови детски площадки имат селата Мартиново и Железна

Те са построени по съвместен проект със сръбската община Болевац, съобщи кметът на Чипровци Пламен Петков .  Строителството на детските площадки стартира на 1 юни миналата година.  По проекта “Основи за по-добро бъдеще на нашите младежи” с общо 527 000 евро са направени двете детски площадки в община Чипровци и бе извършен ремонт на..

публикувано на 20.05.18 в 16:50

Писателка от Враца с награда

Съюзът на българските писатели отличи с почетна грамота врачанската авторка Галина Ганова. Церемонията се проведе в петък в столицата, в навечерието на най-българския празник - 24 май. Управителният съвет на СБП връчи почетната грамота на Ганова заради приноса й към съвременната българска литература, посочи председателят на УС на съюза..

публикувано на 20.05.18 в 15:45

До 14 часа над половината избиратели в Макреш вече са гласували

За кмет гласуват във видинската община Макреш . Кандидатите са четирима- двама независими и двама, издигнати от политически партии. Имащите право на глас в общината са 1 247. От следващия кмет имат очаквания: „ Проблемите са толкова много. Най-малкото селото да придобие по-приличен вид. Основното е да има лекар, зъболекар...

публикувано на 20.05.18 в 14:05

Вещи на бивш кмет показва музеят във Видин

Вещи на един от кметовете, управлявали Видин в началото на 20 век, могат да се видят в изложбата на традиционно народно облекло  "Девет ризи копринени, а десетата чисто злато..." на видинския музей. Става дума за сватбени пешкири, принадлежали на Хаджи Иван Хадживълчев , обясни етнографът д-р Сашка Бизеранова: "В изложбата са включени пешкири, които..

публикувано на 20.05.18 в 13:05

Вършец беше домакин на регионалния кръг на фестивала за руска поезия, песен и танци

Повече от петдесет индивидуални участници и групи от Монтана, Враца и Видин се борят за първите места в  петото издание на фестивала „Пусть всегда будет солнце“, каза за радио Видин главният секретар на движение „Русофили“ Кристина  Иванова : „Участват деца от детските градини и от училищата. Всички, класирали се на първо място ще..

публикувано на 20.05.18 в 10:00