Пожарникари във Видин показаха как се провежда евакуация от 15-етажната сграда на общинската администрация (снимки и видео)

Снимка: Пламен Коцев

Демонстрация по евакуация на хора от 15-етажната сграда на общинската администрация проведоха пожарникари във Видин. Занятието беше по повод професионалния празник на огнеборците, отбелязван днес. Преди занятието представители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин са провели инструктаж с работещите в общинската администрация, а точно в десет часа днес по радиоуредбата беше оповестена евакуация. Служителите напуснаха работните си места, слизайки по стълбите. Пожарникари показаха как се оказва помощ на пострадали. За демонстрацията беше използвана и 30-метрова  автомеханична стълба.

„Днешното занятие е от изключителна важност“- каза директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Видин комисар Станислав Генчев. Той отбеляза, че целта на демонстрацията е да бъдат създадени навици за безопасна евакуация.

"Това, което днес се проведе- евакуация в случай на пожар, протече нормално. Трябва да имаме навици за действие при евентуална подобна ситуация, да реагираме възможно най-бързо, за да спасим живота и здравето на хората"- отбеляза заместник- кметът на общината Венци Пасков.

В тренировката се включиха и представители на Българския червен кръст, които показаха как се оказва първа долекарска помощ на нуждаещите се.

Направени бяха демонстрации на гасенето на пожар с различни способи, на техниката и оборудването, с които работи видинската пожарна. В тях се включиха доброволци от доброволното формирование към Община Видин, граждани и деца, като най-малкият участник бе двегодишният Александър от Видин.

Видео: Светослав Цветанов


Вижте още

Кампания във Враца ще зарадва деца от бедни семейства

Уникалната за България инициатива „Осинови врачанско семейство“ започна днес, навръх деня на християнското семейство. Това е 15-ото поредно издание на кампанията, чиято крайна цел е хората с по-големи финансови възможности да зарадват деца от социално слаби семейства за Коледа и Нова година с подаръци. Целта на инициативата припомни Евелина..

публикувано на 21.11.17 в 15:58

Областен щаб провери готовността за зимата в Северозапада

Областният  щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия проведе заседание във Враца , съобщиха от областната администрация в града под Околчица. На него присъстваха и областните управители на Видин и Монтана,   директорите на областните пътни управления на двете области, както и представители на общините, ръководители и служители на..

публикувано на 21.11.17 в 15:35

Подготвят за ремонт бившето лятно кино "Цвят" във Видин

От читалище "Цвят" започнаха почистването на терена на бившето лятно кино "Цвят" във Видин, което се намира на гърба на читалищната сграда.  "Целта ни е от пролетта да започнем ремонти, с каквито средства разполагаме и да го направим една нова културна точка на Видин" , каза Любомир Илиев , секретар на културната институция и допълни: "Идеята..

публикувано на 21.11.17 в 15:35

Почетохме празника на християнското семейство

Днес, 21 ноември, се чества големият християнски празник Въведение Богородично - празник на Божията майка и Ден на православното християнско семейство . В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин бе отслужена тържествена света литургия. Какво е значението на празника попитахме хора , дошли да се помолят: "Светъл празник за..

публикувано на 21.11.17 в 14:48

Център по вероучение отваря врати в Чипровци

Образователен център по вероучение към историческия музей в Чипровци ще бъде открит днес. Повече за дейността му разказа д-р Анита Комитска, директор на музея: "Организираме го съвместно с чипровския манастир "Св. Иван Рилски" и ще бъде запознаване с вярата и с традицията. Една от неделите в месеца отец Спиридон, йеромонах на чипровския манастир ще..

публикувано на 21.11.17 в 14:10

Врачани беседват за брака в Деня на християнското семейство

В 15.00 часа в Ритуалната зала на Община Враца започва среща- разговор по повод Деня на християнското семейство. Инициативата е на Общинско предприятие "Обредни дейности" и се осъществява с подкрепата на Община Враца.   "Този път решихме да включим повече участници в празника" , коментира за Радио ВИДИН Петя Долапчиева, заместник кмет по..

публикувано на 21.11.17 в 13:40