Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Грамада откриват паметна плоча на световноизвестен фитопатолог

Снимка: Денис Николов

Паметна плоча на проф. д-р Димитър Атанасов Стригачев ще бъде открита в Грамада. Идеята е да бъде съхранена паметта за човека, поставил основите на аграрната наука, каза агрономът Асен Петков:

"Проф. Атанасов е положил темелите на аграрната наука у нас. Завършил е средно земеделско училище в Садово, специализира в Берлин в Институт по земеделие и лесовъдство. Учи в Земеделски колеж в САЩ. Поканен е да работи в Научната лаборатория на Института. След това работи във Фитопатологичния институт в Холандия, където основно се занимава с болести и неприятели по цветята, картофите и трайните насаждения. Пръв в света той открива, че причинителят на шарка по сливата е вирус."

Със своите научни постижения фитопатологът проф. Димитър Атанасов е известен в цял свят, но е малко известен в родния си край, каза още Асен Петков. През 1930 година проф. Атанасов участва в написването на първия Закон за опазването на растенията от болести и неприятели. През 1936 година, коагато е министър на земеделието, пише Закон за защита на родната природа, по силата на който Витоша е обявена за Национален парк. Написал е и първия учебник по фитопатология. Преведен е на румънски и сръбски език.

За поставянето на паметна плоча преди година е свормиран Инициативен комитет. След решение на Общинския съвет, започва кампания по набиране на средства. Плочата е изработена от видинския скулптор Валери Петков.

Паметният знак ще бъда открит с тържествен водосвет в 11 часа.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.  Възраженията са, че в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега.  В заповедта на кмета Цветан..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02

Пет са избирателните секции в Бойница

Ясни са избирателните секции за изборите на 9 юни в Бойница Във всички 5 избирателни секции в община Бойница за провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители в 50-то Народно събрание на 9 юни 2024 година ще се гласува с хартиена бюлетина. Номерата и адресите са публикувани на интернет..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05