Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санирането на сгради с до 35 апартамента продължава

Цветан Асенов, заместник кмет на община Видин: "Имаме парите, нямаме желаещите"

Снимка: Радио ВИДИН
Парите за саниране на жилищни сгради до 35 апартамента са налични и приемът на документи не е преустановен. Средствата са европейски, а не както тези по националната програма- от държавния бюджет. Финансирането е на 100%.


Два милиона лева за саниране на сгради са предвидени за община Видин по Оперативна програма "Региони в растеж". През юни от Община Видин съобщиха, че реално има необходимост още хора да подадат документи за саниране на сгради до 35 апартамента. Сега ситуацията не е по- различна.

"Нямаме достатъчно проекти. Това е по програмата "Региони в растеж". Там условието е блоковете да са до 35 апартамента. Ние имаме заложени по програмата пари за около 25 000 квадрата. До момента имаме подадени, одобрени за около 10-11 000 квадрата или малко по-малко от половината. Винаги, когато съм имал възможност съм приканвал хората да си правят сдруженията и да ги подават към Общината за одобрение и за сключване на договори. Имаме парите, нямаме желаещите", каза заместник кметът Цветан Асенов.

Снимка"Не можем да кандидатстваме, защото не отговаряме, малко семейства сме. 3 входа, как се събират всички да се вземе общо решение е сложна история. Незаинтересовани са. Сега за поредна зима ще се сетят, че това е ценно, ама... В блокче малко живея, разногласия, абсурд за това. Ние сме 4 етажа, 9 апартамента. Двама не са съгласни. Просто са си така особени хора, за общи части не разрешават. Ние сме среден апартамент, всички външни стени сме си ги санирали, сменени дограми, проблеми никакви... Някакви пари, които идват от държавата, отиват при определени хора. По какъв начин се избира къде да отидат? Сега някой връзкар решава неговата кооперация... Няма информация как се организира, как се кандидатства, не е оповестено в града как се прави", коментираха видинчани санирането и пречките пред кандидатите.

Санирането на жилищни сгради с до 35 обекта в тях е осигурено със средства по европейска програма. Това са частни жилищни сгради, които не попадат в обхвата на националната програма за саниране, обясни кметът на Видин Огнян Ценков:

"Гражданите да проявят активност, да се обърнат към служителите в Общината за евентуално разясняване. В тези финансови средства, които ние ги имаме, по- малко от половината средства в момента са осигурени с такива жилищни сгради, където ние можем да осъществим безплатно за собствениците им мерките на енергийна ефективност клас "C"."

Гражданите да проявят инициатива, да си направят сдружения и да кандидатстват, призова кметът на Видин.

СнимкаСрещнахме се с представител на сдружение на собствениците, което е подало документи за саниране в Община Видин, но все още няма подписан договор. Мери Томова казва, че хората се съгласили, защото финансирането е осигурено на 100%:

"Случайно разбрахме след като стартира програмата и решихме да проверим в Общината. Екип от Общината разяснява подробно какво е необходимо. Имахме трудности, но успяхме. Мислехме, че санирането ще започне сега есента и ще успеем до зимния сезон да сме готови, за да може да се намалят разходите за отопление."

Община Белоградчик има около 4 милиона и 500 хиляди лева лимит по европейската програма, който използва за обществени сгради- общински и държавни и за частни кооперации.

Снимка"Почти на 100% изпълняваме лимита. Вече и започнахме реализации обект по обект. Имаме 9 обществени сгради, в това число имаме и държавни сгради- на полицията, пожарната, сградата на съда и другите са общински сгради. Така че завършваме изцяло общинските сгради, които санираме. Няма да имаме несанирана общинска сграда в Белоградчик. Половината от лимита е за частни многофамилни сгради. Там имаме 7 блока. Определили сме тези блокове след едно много задълбочено обсъждане и анализ кои да са", каза кметът Борис Николов пред сътрудника ни Иванка Петрова.

Общината е правила събрания с живеещите в блоковете, защото обитателите им не вярвали, че санирането е безплатно, допълни кметът на Белоградчик и уточни, че вече няма проблеми с убеждаването на хората.

Снимка: Община Монтана46 проекта за саниране на сгради в Монтана чакат одобрение за финансиране. От тях 18 са за жилища под 35 апартамента, уточниха от администрацията. През миналата година са подадени 23 проекта, а останалите са входирани през тази. За последните две години в Монтана бяха санирани 10 жилищни блока, със средства от Националната програма за енергийна ефективност, съобщи сътрудникът ни Любо Андреев.

Инвестиционната програма на Община Враца включва саниране и обновление на 15 жилищни сгради в централната градска част. Дейностите се финансират от Оперативната програма "Региони в растеж" и включват жилищни сгради, в които има под 35 апартамента и поради тази причина не са могли да кандидатстват по Националната програма за енергийно обновление на многофамилни жилища.

Снимка: Община ВрацаВраца е лидер в България за 2016 г. по брой на регистрирани сдружения на собственици, кандидатстващи за саниране на блокове, каза сътрудникът ни Жоро Александров. Ако през 2015 г. имаше 9 подобни организации, то година по-късно подадените молби за финансиране до Българската банка за възстановяване и развитие бяха нараснали до 126. Очаква се броят на големите жилищни сгради, обновени по националната програма, да стане 13.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00