Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за новия отоплителен сезон

Димчо Костадинов: Проблемът с дървата за огрев е сериозен заради износа за Румъния

6
Димчо Костадинов, директор на Топливо, клон Видин
Снимка: Радио Видин

Всяка година, в края на септември, като че ли все още не можем да се разделим от отиващото си лято и настъпващата есен. С нея наближават и студените дни и нощи и отново пред всички нас излиза проблемът за отоплението на жилищата ни и местата, в които работим. С какво да се топлим тази зима? Успяхме ли да намерим верния отговор на този въпрос през годините и има ли най- евтин и най- ефикасен метод за това- дилема вечна и неразрешима. Правим различни експерименти и все не ни харесва. Каква е алтернативата пред видинчани тази година - това попитахме Димчо Костадинов, директор на най- големия дистрибутор на твърди горива за Северозападна България. Оказва се, че т. нар. "пелети" са абсолютен хит в момента за отопление, а дървата отсъстват изобщо като предлаган вариант. 

"Проблемът с дървата за огрев тази година наистина е сериозен. Оказва се, че за да можем да предлагаме дърва, тяхната цена трябва да е около 100 лева за един куб. метър, което ги прави непродаваеми. Причината е износът за съседна Румъния. Затова се отказахме да предлагаме, а това се случва за първи път от година насам. Хит в момента са т.нар. пелети за огрев и ние вече предлагаме няколко вида български и сръбски опаковки. Цената на въглищата се запазва, както и миналата година, но все по-малко хора търсят въглища за огрев през зимата" - сподели Димчо Костадинов.


На пазара и тази есен се предлагат нарязани и нацепени дърва на цени малко по- високи от миналогодишните. Повечето търговци дори предлагат редене и обработване пред клиента, така че да сме сигурни какво точно купуваме. Потърсихме продавачи на дърва във Видин. Намерихме само един на обичайното място - до парк "Владикина бахча". Той разказа за проблема с износа на дърва за съседна Румъния: 

"Нищо не можем да направим, всеки ден изнасят дърва за Румъния. Там цената е около 65 евро за кубик. Миналата година тук бяха на 55 лева нарязани и нацепени, а сега са по 85 лв. Понякога ми става жал за хората и като гледам как едва са събрали пари за отопление, им давам и на по- ниска цена. Ужас е с тези румънци, после ние ще трябва да вкарваме дърва обратно. Такова чудо никога не е било. Трябва да се намеси държавата спешно и да забрани този износ."

Студените есенни и зимни дни вече чукат на вратата ни. Кой ще е алтернативният начин за отопление пред видинчани тази зима? Ето какво казаха по темата те: 

"Предпочитам отопление на електроенергия. Имам си акумулираща печка и съм доволен ... На климатик сме, но в големите студове си е студено ... През зимата отивам при децата си в Германия и там всичко е уредено."  
Оказва се, че голяма част от нашите съграждани предпочитат да се отопляват с климатици през зимата. Според тях това си остава по- чистият и по- приемлив вариант. 

Владимир Драганов е собственик на сервиз за монтаж и поддръжка на климатични системи във Видин и обясни кое е предимството на отоплението с климатик.

"Съветвам хората, които имат стари климатици и трябва да се ремонтират, да не го правят, а по- добре да инвестират направо в нов съвременен уред, тъй като разликата е огромна и икономията на електроенергия е осезаема" - посъветва Владимир Драганов.


Разговаряхме и със собственик на домашна парна инсталация, захранена от камина на дърва. Таня Герасимова е преподавател по български език и литература във видинско училище и от години разполага с такава инсталация в апартамента си. Тя е доволна от инвестицията и ефекта от този вид отопление. Другият алтернативен метод пред видинчани е отоплението с парна инсталация, захранена от камина на пелети. Гошо Тодоров преди четири години инвестира и днес не съжалява за това. Той е международен шофьор и казва, че отоплението с пелети е чист и удобен метод за обитателите на нормално панелно жилище. 

До края на седмицата се очаква ново понижение на температурите, прогнозират синоптиците. Този процес ще продължи до неделя и на места може би вече ще се наложи да ползваме средства за отопление. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05