Мащабни ремонти очакват две видински училища

Проект училища
Снимка: Радио Видин
Миналата седмица от Община Видин съобщиха, че кметът Огнян Ценков е подписал в Министерство на регионалното развитие и благоустройството договор за безвъзмездна финансова помощ, с която ще бъде извършена дейност по проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин", включващ две инвестиционни предложения. Първото е "Основна реконструкция на сградата на Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I"- оформяне на околното пространство и нов физкултурен салон" и второто - "Консервация, реставрация и експониране на сградата на Средно училище "Цар Симеон Велики"-  оформяне на прилежащото околното пространство и пристройка и надстройка на физкултурен салон". Проектът е на обща стойност 16 919 000 лв. и ще се реализира в рамките на процедура за безвъзмездна финансова помощ. 6 534 000 лв. са за Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I". Потърсихме за коментар директора на учебното заведение Румяна Петрова:


"Това е една много дискутирана тема и сред децата, и сред колегите, и сред родителите. Наскоро имахме и родителска среща, на която родителите изразиха огромното си задоволство от това, което ще се случи. За никой не е тайна, че откакто е създадена преди 45 години, която годишнина чествахме тази година, никога не е имала физкултурен салон. Сега с реализирането на проекта ще имаме такъв... Благодаря на настоящия кмет Огнян Ценков, както и на предишното ръководство на Общината в лицето на кмета Герго Гергов и заместник кмета Добромир Дилов за помощта при реализирането на проекта... Когато се преместихме в новата сграда направихме козметични ремонти, но вътре материалната база е в лошо състояние. Сега, след ремонта, всичко ще се промени... Безкрайно сме щастливи и доволни от това, което ще се случи. Надявам се всичко да е качествено."


Учениците от ППМГ "Екзарх Антим I", които са сред най- изявените спортисти на Видин естествено се вълнуваха от изграждането на физкултурния салон:


"Ние, като спортисти, се радваме на това, което ще се случи, защото ще има нова спортна зала. Там ще могат да се провеждат състезания и тренировки... С тези подобрения училището ще има по-привлекателен вид и за учениците. Спортната зала е нещо много важно... Училището ни ще стане по- хубаво и ще ни мотивира да се учим по- добре..."


Проектът ще промени изцяло вътрешната и външната визия на гимназията. Ще бъде обособен нов централен вход, както на двора, така и на сградата. Изцяло ще бъде подменена отоплителната инсталация, като на мястото на освободеното котелно помещение ще бъде разположен салон за хранене и почивка на учениците. Ще бъде реконструиран учителският корпус с обособяването на просторна учителска стая и методически салон. Изцяло ще се ремонтират класните стаи, специализираните кабинети и коридорите. Предстои цялостно обновяване на на електрическата инсталация и осветителните тела. Най-голямата инвестиция ще бъде изграждането на многофункционална и модерна спортна зала. Съоръжението ще е с капацитет от 150 седящи места, 4 съблекални, помощни и складови помещения с панорамно игрище за тенис на корт, което ще бъде обособено на покрива на залата. Обектът ще отговаря на всички изисквания за организиране на състезания от държавния спортен календар и провеждане на финали от ученическите игри по различни видове спорт - баскетбол, волейбол, бадминтон, тенис на маса и шахмат. В двора на гимназията допълнително ще бъдат изградени и две модерни игрища за баскетбол и волейбол. Проектът включва и цялостен ремонт на дворното пространство и превръщането му в зелен оазис за възпитаниците на гимназията. Предвидени са паркови алеи, цялостно озеленяване, зони за отдих и почивка, пейки и декоративно осветление, открит фитнес парк, допълнителни спортни съоръжения и изграждането на амфитеатър за провеждане на тържества, уроци на открито и други инициативи.


По - голямата част от средствата- 8 868 000 лв. са за Средно училище  "Цар Симеон Велики", където освен ремонт на сградата- паметник на културата ще бъдат направени спортна зала и закрит плувен басейн. Венцислав Станев, директор на училището:


"Проектът е страхотен и след ремонта ще стане едно страхотно училище. Тази красива сграда в центъра на града ще придаде по- друг облик и на градската среда... Всичко ще бъде подменено- ел. инсталация, осветление, ВиК... Парното ще изцяло на газ... Дограмата ще е от дървен стъклопакет. Ще се ремонтира подпокривното пространство и там ще бъдат библиотеката и архивът. Ще бъдат обособени и ателиета за рисуване... Спортната зала е една мечта, която ще се случи. Тя е със седящи места и в нея могат да се провеждат най- различни състезания и мероприятия. Ще бъде свързана с топла връзка с централната сграда... Басейнът е покрит и ще даде шанс на децата да се научат да плуват. Имаме специалисти, които ще ги обучават... Изцяло ще променим и училищния двор. Ще има терен с изкуствена настилка и обособени места за различни видове спорт... Имаме опит с ремонтите и няма да има проблем с учебния процес. Всичко се прави в името на децата..."


Учениците от училището бяха щастливи от предстоящия ремонт и вече бяха информирани и какво точно ще се прави. Дори  бяха изчислили, че ще бъдат в 8 клас, когато ремонтните дейности приключат:


"Знаем за ремонта. Ще стане много хубаво... Радваме се на залата и на басейна... Ще има изкуствен терен... Училището ще ни стане най- хубавото... По-бързо да започват с ремонта, за да свърши..."


Продължителността на проекта е 30 месеца, като в този срок са включени изготвянето на документацията по тръжните процедури, предвидени в Закона за обществените поръчки, както и всички строително-ремонтни дейности. 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена..

публикувано на 16.10.17 в 12:57

Подмяна на водопровода искат в Киреево

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му..

публикувано на 13.10.17 в 12:23

Интермодален терминал- начало на индустриализацията на Видин?

В столицата се състоя национална среща на фирмите от автомобилния бранш. Събитието се проведе под патронажа на бившия президент Росен Плевнелиев. По време на форума между Аутомотив Клъстер България и крупна австрийска компания бе подписан меморандум за сътрудничество за изграждане на интермодален терминал във Видин. Проектът е част от по-голямата..

публикувано на 12.10.17 в 14:16

Редно ли е да има роднински връзки във властта?!

В "Посоките на делника" говорят кметът на Белоградчик Борис Николов , бившият народен представител Вили Лилков и журналистката Мариана Асенова . Какво се случва във властта? Как може да се премахне порочният модел на срастване на централна и местна власт? Може ли нещо в тази държава да се промени към добро? И какво може да се очаква от народ,..

публикувано на 10.10.17 в 16:49
Градинка пред ж.к Бонония, Видин

Ничие ли е междублоковото пространство

За междублоковите пространства трябва да има цялостна концепция в съответния град и воля тя да се реализира. Трябват усилия и цялостна визия, за да добият кварталите наистина европейски облик. Нещо, което в повечето квартали в градовете от Северозапада е на светлинни години от модерната инфраструктура, с която са свикнали европейците. Междублоковото..

публикувано на 09.10.17 в 12:47

На гости на Раковица

Раковица е  най-голямото село във  видинската община Макреш. То е предбалканско селце, почти на границата ни със Сърбия, в близост до връх Черноглав.  Днес населеното място е поопустяло, населението се е стопило пет пъти, разказа ни дългогодишният кмет Николай Ненчев . Постоянните жители са около 440. Заварваме улиците на селото почти..

публикувано на 06.10.17 в 12:12