Мащабни ремонти очакват две видински училища

Проект училища
Снимка: Радио Видин
Миналата седмица от Община Видин съобщиха, че кметът Огнян Ценков е подписал в Министерство на регионалното развитие и благоустройството договор за безвъзмездна финансова помощ, с която ще бъде извършена дейност по проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин", включващ две инвестиционни предложения. Първото е "Основна реконструкция на сградата на Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I"- оформяне на околното пространство и нов физкултурен салон" и второто - "Консервация, реставрация и експониране на сградата на Средно училище "Цар Симеон Велики"-  оформяне на прилежащото околното пространство и пристройка и надстройка на физкултурен салон". Проектът е на обща стойност 16 919 000 лв. и ще се реализира в рамките на процедура за безвъзмездна финансова помощ. 6 534 000 лв. са за Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I". Потърсихме за коментар директора на учебното заведение Румяна Петрова:


"Това е една много дискутирана тема и сред децата, и сред колегите, и сред родителите. Наскоро имахме и родителска среща, на която родителите изразиха огромното си задоволство от това, което ще се случи. За никой не е тайна, че откакто е създадена преди 45 години, която годишнина чествахме тази година, никога не е имала физкултурен салон. Сега с реализирането на проекта ще имаме такъв... Благодаря на настоящия кмет Огнян Ценков, както и на предишното ръководство на Общината в лицето на кмета Герго Гергов и заместник кмета Добромир Дилов за помощта при реализирането на проекта... Когато се преместихме в новата сграда направихме козметични ремонти, но вътре материалната база е в лошо състояние. Сега, след ремонта, всичко ще се промени... Безкрайно сме щастливи и доволни от това, което ще се случи. Надявам се всичко да е качествено."


Учениците от ППМГ "Екзарх Антим I", които са сред най- изявените спортисти на Видин естествено се вълнуваха от изграждането на физкултурния салон:


"Ние, като спортисти, се радваме на това, което ще се случи, защото ще има нова спортна зала. Там ще могат да се провеждат състезания и тренировки... С тези подобрения училището ще има по-привлекателен вид и за учениците. Спортната зала е нещо много важно... Училището ни ще стане по- хубаво и ще ни мотивира да се учим по- добре..."


Проектът ще промени изцяло вътрешната и външната визия на гимназията. Ще бъде обособен нов централен вход, както на двора, така и на сградата. Изцяло ще бъде подменена отоплителната инсталация, като на мястото на освободеното котелно помещение ще бъде разположен салон за хранене и почивка на учениците. Ще бъде реконструиран учителският корпус с обособяването на просторна учителска стая и методически салон. Изцяло ще се ремонтират класните стаи, специализираните кабинети и коридорите. Предстои цялостно обновяване на на електрическата инсталация и осветителните тела. Най-голямата инвестиция ще бъде изграждането на многофункционална и модерна спортна зала. Съоръжението ще е с капацитет от 150 седящи места, 4 съблекални, помощни и складови помещения с панорамно игрище за тенис на корт, което ще бъде обособено на покрива на залата. Обектът ще отговаря на всички изисквания за организиране на състезания от държавния спортен календар и провеждане на финали от ученическите игри по различни видове спорт - баскетбол, волейбол, бадминтон, тенис на маса и шахмат. В двора на гимназията допълнително ще бъдат изградени и две модерни игрища за баскетбол и волейбол. Проектът включва и цялостен ремонт на дворното пространство и превръщането му в зелен оазис за възпитаниците на гимназията. Предвидени са паркови алеи, цялостно озеленяване, зони за отдих и почивка, пейки и декоративно осветление, открит фитнес парк, допълнителни спортни съоръжения и изграждането на амфитеатър за провеждане на тържества, уроци на открито и други инициативи.


По - голямата част от средствата- 8 868 000 лв. са за Средно училище  "Цар Симеон Велики", където освен ремонт на сградата- паметник на културата ще бъдат направени спортна зала и закрит плувен басейн. Венцислав Станев, директор на училището:


"Проектът е страхотен и след ремонта ще стане едно страхотно училище. Тази красива сграда в центъра на града ще придаде по- друг облик и на градската среда... Всичко ще бъде подменено- ел. инсталация, осветление, ВиК... Парното ще изцяло на газ... Дограмата ще е от дървен стъклопакет. Ще се ремонтира подпокривното пространство и там ще бъдат библиотеката и архивът. Ще бъдат обособени и ателиета за рисуване... Спортната зала е една мечта, която ще се случи. Тя е със седящи места и в нея могат да се провеждат най- различни състезания и мероприятия. Ще бъде свързана с топла връзка с централната сграда... Басейнът е покрит и ще даде шанс на децата да се научат да плуват. Имаме специалисти, които ще ги обучават... Изцяло ще променим и училищния двор. Ще има терен с изкуствена настилка и обособени места за различни видове спорт... Имаме опит с ремонтите и няма да има проблем с учебния процес. Всичко се прави в името на децата..."


Учениците от училището бяха щастливи от предстоящия ремонт и вече бяха информирани и какво точно ще се прави. Дори  бяха изчислили, че ще бъдат в 8 клас, когато ремонтните дейности приключат:


"Знаем за ремонта. Ще стане много хубаво... Радваме се на залата и на басейна... Ще има изкуствен терен... Училището ще ни стане най- хубавото... По-бързо да започват с ремонта, за да свърши..."


Продължителността на проекта е 30 месеца, като в този срок са включени изготвянето на документацията по тръжните процедури, предвидени в Закона за обществените поръчки, както и всички строително-ремонтни дейности. 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Защо градски хора сменят дома си с къща на село

20 646 души са се изселили от градовете в селата през 2016 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за вътрешната миграция на населението. 23 696-ма са избрали да сменят селото с града, а 9 073-ма- едно село с друго. Според статистиката 30 570 души през миналата година са се изселили от страната. В градовете живеят 5 204..

публикувано на 11.12.17 в 16:30

За трудолюбивите и борбени хора в село Вълчек

Днес ви представяме малкото и закътано видинско село Вълчек , близо до общинския център Макреш. Толкова закътано, че и табелата при отклонението от главния път към населеното място едва се вижда, обрасла в храстите на банкета. До 1966 г. се е наричало Вълчак. През селището минава река Видбол. Днес жителите там не са много, застаряващо население, но с..

публикувано на 08.12.17 в 12:07

Ще бъде ли ремонтиран покривът на единствената спортна зала във Видин?

В спортната зала във Видин ежедневно тренират и се състезават стотици деца- бъдещето на Видин, както обичаме да казваме. При дъждовно време обаче обстановката става сложна - покривът тече, а настилката става хлъзгава и опасна. Проблемът съвсем не е от вчера. За него сме алармирали нееднократно, последно- в началото на тази година. Тогава от Община..

публикувано на 07.12.17 в 13:44
Свети Николай Чудотворец

Спазваме ли традициите на Никулден

Днес почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец , като пазител на моряците, рибарите и банкерите, и закрилник на семейството, жилището и добротата.  Почитаме светците, защото те, както и ние сме Божии приятели и негови роднини, такъв какъвто е и свети Николай, това каза  архимандрит Самуил , енорийски свещеник към митрополитския храм..

публикувано на 06.12.17 в 11:59

Коледен подарък или сериозен ангажимент са допълнителните 8.5 млн. за Северозапада

Правителството одобри допълнителни трансфери за изтичащата година по бюджетите на редица общини в общ размер на 46,8 млн. лева. Средствата ще се използват приоритетно за ремонт на общинска улична мрежа на територията на различни населени места и за реализиране на инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда. Парите се..

публикувано на 05.12.17 в 16:20

Докъде стигна безплатното саниране във Видин

Жилищни сгради до 35 апартамента могат да бъдат санирани с европейски средства. Това са блокове, които не влизат в обхвата на националната програма за енергийна ефективност. За община Видин, бюджетът е 3 400 000 лева- публични средства, които ще се вложат за подобряване на енергийната ефективност и постигане на сертификат клас "С" на сгради, частна..

публикувано на 04.12.17 в 15:17