Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласът на младите: Нищо не ни задържа във Видин

Снимка: Венцислав Величков

Броят на младежите, които напускат Северозапада се увеличава всяка година. Учениците завършват училище и продължават образованието си в по-големите градове или търсят препитание там, а често заминават и в чужбина. Реализацията в град Видин се оказва доста трудна за младите хора. Какви са причините да тръгват от родното място и да оставят своите домове, родители, приятели и спомени? Какво би ги задържало тук и каква промяна искат в нашия град, за да останат? Чрез анкета, която направихме сред младежи с нашите "Мениджъри за един ден"- Роксана Димитрова и Нора Ванкова се опитахме да намерим отговорите на тези въпроси.

"Ако се организират повече работни места и по-голям избор на работа, защото във Видин няма. Градът ни е разположен на река Дунав, има много възможности за туристи, просто не е привлекателен, за да останем тук. Хубав е, но има какво да се направи, за да ни задържи нас, младите... Нищо не можеш да правиш тук, освен да отидеш на кино. Нормално е, като тук за дадена работа взимаш 500 лева, а в големия град 1500, да отидеш там... Не го харесвам този град, падам си по по-големите градове... Повече места за работа трябват, да не са толкова малко и ограничени... Ако има повече университети- ще бъде по-добре... Трябва да има места на които да ходим, учебни заведения, да има атракция... Може би евентуално, ако се правят повече стажове, за да научават младите хора нови неща и да се ориентират в професиите... Всички си тръгват от тук, защото няма къде да работим... Ако младите имат работа тук- ще се задържат..."

Това е гласът на младите хора от Видин. Те биха останали тук, ако има къде да продължат образованието си, ако има работни места и развлечения за тях.

Много често младежите сами избират да напуснат родния край, но често и родителите оказват влияние във вземането на това решение. Биха ли насърчили своите деца да останат тук, това попитахме родители от Видин.

"Абсолютно нищо не може да ни задържи в този град и обществеността е настроена негативно. Затова моите деца няма да останат да живеят тук... Не виждам нещо, което да ги задържи тук. Няма работа, няма предприятия, няма къде да се развият младите... Всичко се руши... Не бих насърчила децата ми да останат тук... Нашите деца са в чужбина. След като не сме могли да ги насърчим- не знаем как. Трябва да се обърнете към кмета... Тук няма работа, няма нищо..."

Родителите единодушно смятат, че децата им не трябва да остават тук. Необходими са промени, на които внимание трябва да обърне самата държава и управляващите. Факт е, че регионът ни обезлюдява, населението е застаряващо, а младите нямат мотивация да останат тук.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50