Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Илиян Симеонов: Жлъчнокаменната болест зачестява с възрастта

| обновено на 24.10.17 в 11:45
Жлъчнокаменната болест е заболяване, при което в резултат на обменни и локални нарушения се образуват камъни в жлъчния мехур. Това е най-честото заболяване на жлъчната система, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Илиян Симеонов, гастроентеролог в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в град Лом. Той обясни, че болестта може да бъде причинена от различни рискови фактори:

"Много често това са вродени фактори, наследственост има. Пол - съотношението жени към мъже е 3, дори 4 към 1. Бременност. Възраст - жлъчнокаменната болест зачестява с напредването на възрастта. Не на последно място са хранителните фактори - приемът на богата на холестерол и бедна на баластни вещества храна. Гладуването също има значение, както и затлъстяването."


Лечението на жлъчнокаменната болест зависи от клиничната ѝ форма и от настъпилите усложнения. Отстраняването на камъните може да стане по оперативен път или чрез неоперативни методи, обясни д-р Симеонов:

"Основното лечение на жлъчнокаменната болест се състои в отстраняване на жлъчния мехур заедно с камъните в него. Това е т. нар. оперативна холецистектомия, която е класическа - отворена, и лапароскопска, при която жлъчният мехур и камъните се изваждат през малък отвор на коремната стена. Тя е най-травматична за пациентите, тъй като се съкращава времето за престой в болницата и съответно дискомфортът на пациента се намалява до минимум."  


Болницата в Лом има над 15-годишен опит с лапароскопските холецистектомии. При определени условия лечението може да бъде и неоперативно, като в тези случаи разтварянето на камъните в жлъчния мехур става с лекарства.

За да се предпазим от жлъчнокаменната болест е важно да избягваме рисковите фактори, обясни д-р Илиян Симеонов:

"Трябва да се има предвид, че повишените нива на естрогени по време на бременност, при хормонална заместителна терапия, при прием на противозачатъчни средства увеличават холестерола в жлъчния сок и също са рисков фактор за образуването на жлъчни камъни. Гладуването също води до повишена концентрация на холестерол в жлъчния сок. Не бива да се забравя, че холелитиазата се среща по-често при лица с наднормено тегло."


Болестта се наблюдава най-вече при хората над 50-годишна възраст, но не е изключено да засегне и по-млади, включително деца. Основният рисков фактор при тях е наследствеността.


Акушерката Владислава Славова при гостуването си в училището за родители във Видин. Снимка: С 9 месеца на училищеВ "Направление здраве" днес говорим и за раждането. Нормалното раждане преминава през три етапа, обясни в училището за родители във Видин акушерката от Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница "Св. Петка" Владислава Славова: 

"Първият етап, който е най-продължителен, най-мъчителен, най-болезнен за вас, това е периодът на разширение на маточната шийка. Вторият период е периодът на раждането на плода, тоест същинското раждане. Той е доста по-къс, доста по-бърз, почти не го усещате, защото емоцията ви е взела връх и мисълта ви е ангажирана с други неща. И третият период, който обикновено не го осъзнавате много, защото другата положителна емоция изключително е взела връх и сте ангажирани с нея, е плацентарният период, който за нас е краят на едно нормално раждане... Мислете и искайте нормално раждане. Няма нищо по-нормално в тази природа от нормалното раждане. Всичко останало е намеса, която не винаги има добри резултати. Всяко оперативно родоразрешение води след себе си второ родоразрешение по същия начин."


Информационна кампания на тема "Запазете костите си - защитете вашето бъдеще!" ще се проведе във Видин. Инициативата е част от проявите, посветени на Месеца за профилактика на остеопорозата. Освен обичайните комбинирани измервания на костна плътност, организаторите - Регионална здравна инспекция-Видин и Асоциация "Жени без остеопороза", предвиждат информационни срещи за храненето на децата, обясни председателят на неправителствената организация Ая Лилова:

"Програмата е особено интересна, тъй като темата на Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври, е насочена към децата и как да си изградят здрави кости от най-ранна детска възраст. На самия ден сме поканили родителите и бабите и дядовците на децата, тъй като всички знаем, че здравословните навици се изграждат у дома, тоест те са тези, които трябва да научат децата кои са важните правила, за да може нашите деца и внуци да изградят здрави кости в бъдещия си живот..."

Информационната кампания ще се проведе на 27 октомври, петък, от 10 часа в търговския център във Видин.

Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50