Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антимовската духова музика и традиционните хора на Гъмзово- „Живи човешки съкровища“

Снимка: Радио Видин

С форум, посветен на 10 години от създаването на Националната система „Живи човешки съкровища“ Регионалният експертно-консултантски и информационен център "Читалища" във Видин отбеляза Деня на народните будители. Читалищните дейци са неизменна част от хората, които днес наричаме съвременни будители, каза при откриването кметът на Видин Огнян Ценков:

„Неоспорима е ролята на народните читалища като общностни центрове. Те са онези средища, подкрепени от държавата, които са най-близо до хората. Основен техен приоритет е развитието на художествената самодейност, съхраняването и популяризирането на нематериалното културно наследство. В това отношение системата на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища“ е изключително ценна.“

Форумът е организиран съвместно с областната администрация. Антимовската духова музика и традиционните хора на село Гъмзово са вписани до сега в Националната система „Живи човешки съкровища“ на България, каза Славена Петрова от Регионален експертно-консултантски и информационен център "Читалища".

„Нашият край е изключително богат на съхранени традиции. Всяко едно читалище от нашата област е един потенциален кандидат (за вписване в системата „Живи човешки съкровища“).“

Следващите номинации за вписване в системата ще са през 2018 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08

Започна делото срещу отказа за прекратяването на правомощията на вълчедръмския кмет

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието бе изслушан председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.24 в 07:41

Случай на коклюш е регистриран във Видинско

И в област Видин е регистриран случай на коклюш.  Това става ясно от отчета на Регионалната здравна инспекция за заболеваемостта от заразни заболявания през изминалата седмица.  Болният е от Чупрене, допълват от инспекцията. Отчетени са и 8 случая на други заразни заболявания за същия период - от варицела, скарлатина, туберкулоза и..

публикувано на 23.04.24 в 07:36

Снимката на 22 април 2024 година

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на настоящата година. Според видинчани месечните доходи към момента не са достатъчни, за да..

публикувано на 22.04.24 в 18:00

Започва ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от 2009 година, съобщиха от агенцията.  Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по..

публикувано на 22.04.24 в 17:55

Първи случай на коклюш в област Враца

В област Враца е регистриран първият случай на коклюш. Той е на дете на 6 години, което живее в Англия и е с непълен имунен статус.  От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че през миналата година с ваксина срещу инфекциозното заболяване са имунизирани 98 на сто от бебетата до 4 месеца, 95 на сто  - на година и половина, 94 на сто от..

публикувано на 22.04.24 в 16:56

Подменят уличното осветление във Видин

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление на обособена част от град Видин“, съобщиха от Общината.  На територията на град Видин ще бъдат подменени 928..

публикувано на 22.04.24 в 16:17