Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Автор:
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица
Снимка: Радио Видин
Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на площадчето. Срещаме ви с кметицата- наместник на селото, Виолета Стоянова. Тя разказва за живота на 50-тината жители, за затворения магазин и липсата на лекар.

Снимка"Правим ремонт на площада, облагородяваме, градинката ще оправим. Също и горе, на чешмата към езерото. Ще поставим пейки за туристи, ще стане много хубаво. Имаме още две чешми за оправяне, спирката също има нужда от ремонт. Лятото ставаме повече, идват деца, туристи посещават езерото. Не го използваме пълноценно, ако имаше там изградени заведения, къщи за гости, за къмпинг поне, щеше да е добре за нас. Дано стане някога...", обясни Виолета Стоянова.

На километър от селото се намира "Рабишкото езеро", което всяка година привлича туристи от различни краища на България. В непосредствена близост до езерото се намира пещера "Магурата". Всичко това е безспорно богатство, което обаче не се използва пълноценно, казва кметицата Виолета Стоянова. Заварихме група строителни работници, които почистваха района около чешмата на пътя за езерото. Предстои скоро мястото да бъде облагородено. Ремонт се извършва и на площадчето в селото- подменят се плочи и бордюри. Разговаряме на работната площадка, където се появи и неочакван гост- козичката Рогуша, пусната на воля по селските улици.

СнимкаВ Толовица почистват района около чешмата на пътя за "Рабиша", която утолява жаждата на туристите лятото. Макар, че дебитът на водата е намалял драстично, все още има тънка струйка, с която да се напълно бутилка с вода. Наложило се тръбата да се запушва с тапа, за да се събира повече от ценната течност. А кметският наместник на Толовица Виолета Стоянова използва последните хубави есенни дни, за да почистят и подготвят селото за идващата зима.

Според легенда за Толовица първият жител на селото се е заселил при малкото изворче "Кленяка". Оттам и името на селото Толовица, както се е наричала неговата съпруга.

СнимкаТоловица е родното място на идейния водач, организатор и ръководител на Белоградчишкото въстание от 1850 година чорбаджи Цоло Тодоров. Той е син на преселници от село Белимел, Монтана, които бягат от преследванията на турци. Скоро след като се заселват в Толовица турци убиват пред очите на семейството братчето му Павелчо. След няколко години Цоло отмъщава и забягва в Сърбия през Балкана. Завръща се след много години. Турците го поставят за събирач на данъци. В данъчните регистри за Видинския край Цоло е записан като най-богат земевладелец. Подмолно организира недоволството на робите от нови, още по-тежки и непосилни данъци и беззакония на местните турци. В Раковишкия манастир се пази като ценна реликва подписан с кръв документ-съзаклятие за вдигане на въстанието. В него името на Цоло е на първо място. При потушаването на въстанието е обезглавен от турците- пише в архивите.

СнимкаВ Толовица има 2 турски къщи, едната от които е музей. Къщата на Цоло Тодоров е исторически музей, който поради финансови проблеми е заключен за посетители. Ние обаче успяхме да влезем и да усетим атмосферата на старата къща, пазеща толкова много история. Отсреща на улицата пък стои друга къща на достолепна възраст- била е някога ханджийска къща. Интересна с архитектурата си е и къща в съседство, от която обаче малко се вижда- цялата е обвита с бръшлян.

"Жалко, че е направена и пропада къщата на Цело Тодоров, ценност ни е. Чрез музея ли, или чрез Министерството на културата ли, да се съдейства и да се донаправи. Идеята е някой ден да се съберат достатъчно експонати, които да напълнят стаичките",  разказа Виолета Стоянова. Необходимо е да се направи и еко пътека да историческата ценност.

Целия разказ за Толовица чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Репляна- селото без кражби

Село от Северозапада твърди, че в него няма престъпност и кражби. Селото е Репляна и се намира в община Чупрене. " За три години имаме само една кражба от частен дом, престъпността е нулева ", обяснява кметският наместник, Евгени Еленков. " Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В..

публикувано на 16.11.18 в 17:30

Да направим добро

За повечето хора самата дума "добро" звучи донякъде абстрактно и твърде символично, доколкото е абстрактен и символичен самият живот на отделния човек. Казват, че научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко! Правим ли добри дела и склонен ли е българинът на добротворство? Това е темата в "Посоките на делника".  Лео Кадели е..

публикувано на 15.11.18 в 11:53

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима..

публикувано на 09.11.18 в 16:55