Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Автор:
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица
Снимка: Радио Видин
Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на площадчето. Срещаме ви с кметицата- наместник на селото, Виолета Стоянова. Тя разказва за живота на 50-тината жители, за затворения магазин и липсата на лекар.

Снимка"Правим ремонт на площада, облагородяваме, градинката ще оправим. Също и горе, на чешмата към езерото. Ще поставим пейки за туристи, ще стане много хубаво. Имаме още две чешми за оправяне, спирката също има нужда от ремонт. Лятото ставаме повече, идват деца, туристи посещават езерото. Не го използваме пълноценно, ако имаше там изградени заведения, къщи за гости, за къмпинг поне, щеше да е добре за нас. Дано стане някога...", обясни Виолета Стоянова.

На километър от селото се намира "Рабишкото езеро", което всяка година привлича туристи от различни краища на България. В непосредствена близост до езерото се намира пещера "Магурата". Всичко това е безспорно богатство, което обаче не се използва пълноценно, казва кметицата Виолета Стоянова. Заварихме група строителни работници, които почистваха района около чешмата на пътя за езерото. Предстои скоро мястото да бъде облагородено. Ремонт се извършва и на площадчето в селото- подменят се плочи и бордюри. Разговаряме на работната площадка, където се появи и неочакван гост- козичката Рогуша, пусната на воля по селските улици.

СнимкаВ Толовица почистват района около чешмата на пътя за "Рабиша", която утолява жаждата на туристите лятото. Макар, че дебитът на водата е намалял драстично, все още има тънка струйка, с която да се напълно бутилка с вода. Наложило се тръбата да се запушва с тапа, за да се събира повече от ценната течност. А кметският наместник на Толовица Виолета Стоянова използва последните хубави есенни дни, за да почистят и подготвят селото за идващата зима.

Според легенда за Толовица първият жител на селото се е заселил при малкото изворче "Кленяка". Оттам и името на селото Толовица, както се е наричала неговата съпруга.

СнимкаТоловица е родното място на идейния водач, организатор и ръководител на Белоградчишкото въстание от 1850 година чорбаджи Цоло Тодоров. Той е син на преселници от село Белимел, Монтана, които бягат от преследванията на турци. Скоро след като се заселват в Толовица турци убиват пред очите на семейството братчето му Павелчо. След няколко години Цоло отмъщава и забягва в Сърбия през Балкана. Завръща се след много години. Турците го поставят за събирач на данъци. В данъчните регистри за Видинския край Цоло е записан като най-богат земевладелец. Подмолно организира недоволството на робите от нови, още по-тежки и непосилни данъци и беззакония на местните турци. В Раковишкия манастир се пази като ценна реликва подписан с кръв документ-съзаклятие за вдигане на въстанието. В него името на Цоло е на първо място. При потушаването на въстанието е обезглавен от турците- пише в архивите.

СнимкаВ Толовица има 2 турски къщи, едната от които е музей. Къщата на Цоло Тодоров е исторически музей, който поради финансови проблеми е заключен за посетители. Ние обаче успяхме да влезем и да усетим атмосферата на старата къща, пазеща толкова много история. Отсреща на улицата пък стои друга къща на достолепна възраст- била е някога ханджийска къща. Интересна с архитектурата си е и къща в съседство, от която обаче малко се вижда- цялата е обвита с бръшлян.

"Жалко, че е направена и пропада къщата на Цело Тодоров, ценност ни е. Чрез музея ли, или чрез Министерството на културата ли, да се съдейства и да се донаправи. Идеята е някой ден да се съберат достатъчно експонати, които да напълнят стаичките",  разказа Виолета Стоянова. Необходимо е да се направи и еко пътека да историческата ценност.

Целия разказ за Толовица чуйте в звуковия файл.

Вижте още

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47