Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Автор:
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица
Снимка: Радио Видин
Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на площадчето. Срещаме ви с кметицата- наместник на селото, Виолета Стоянова. Тя разказва за живота на 50-тината жители, за затворения магазин и липсата на лекар.

Снимка"Правим ремонт на площада, облагородяваме, градинката ще оправим. Също и горе, на чешмата към езерото. Ще поставим пейки за туристи, ще стане много хубаво. Имаме още две чешми за оправяне, спирката също има нужда от ремонт. Лятото ставаме повече, идват деца, туристи посещават езерото. Не го използваме пълноценно, ако имаше там изградени заведения, къщи за гости, за къмпинг поне, щеше да е добре за нас. Дано стане някога...", обясни Виолета Стоянова.

На километър от селото се намира "Рабишкото езеро", което всяка година привлича туристи от различни краища на България. В непосредствена близост до езерото се намира пещера "Магурата". Всичко това е безспорно богатство, което обаче не се използва пълноценно, казва кметицата Виолета Стоянова. Заварихме група строителни работници, които почистваха района около чешмата на пътя за езерото. Предстои скоро мястото да бъде облагородено. Ремонт се извършва и на площадчето в селото- подменят се плочи и бордюри. Разговаряме на работната площадка, където се появи и неочакван гост- козичката Рогуша, пусната на воля по селските улици.

СнимкаВ Толовица почистват района около чешмата на пътя за "Рабиша", която утолява жаждата на туристите лятото. Макар, че дебитът на водата е намалял драстично, все още има тънка струйка, с която да се напълно бутилка с вода. Наложило се тръбата да се запушва с тапа, за да се събира повече от ценната течност. А кметският наместник на Толовица Виолета Стоянова използва последните хубави есенни дни, за да почистят и подготвят селото за идващата зима.

Според легенда за Толовица първият жител на селото се е заселил при малкото изворче "Кленяка". Оттам и името на селото Толовица, както се е наричала неговата съпруга.

СнимкаТоловица е родното място на идейния водач, организатор и ръководител на Белоградчишкото въстание от 1850 година чорбаджи Цоло Тодоров. Той е син на преселници от село Белимел, Монтана, които бягат от преследванията на турци. Скоро след като се заселват в Толовица турци убиват пред очите на семейството братчето му Павелчо. След няколко години Цоло отмъщава и забягва в Сърбия през Балкана. Завръща се след много години. Турците го поставят за събирач на данъци. В данъчните регистри за Видинския край Цоло е записан като най-богат земевладелец. Подмолно организира недоволството на робите от нови, още по-тежки и непосилни данъци и беззакония на местните турци. В Раковишкия манастир се пази като ценна реликва подписан с кръв документ-съзаклятие за вдигане на въстанието. В него името на Цоло е на първо място. При потушаването на въстанието е обезглавен от турците- пише в архивите.

СнимкаВ Толовица има 2 турски къщи, едната от които е музей. Къщата на Цоло Тодоров е исторически музей, който поради финансови проблеми е заключен за посетители. Ние обаче успяхме да влезем и да усетим атмосферата на старата къща, пазеща толкова много история. Отсреща на улицата пък стои друга къща на достолепна възраст- била е някога ханджийска къща. Интересна с архитектурата си е и къща в съседство, от която обаче малко се вижда- цялата е обвита с бръшлян.

"Жалко, че е направена и пропада къщата на Цело Тодоров, ценност ни е. Чрез музея ли, или чрез Министерството на културата ли, да се съдейства и да се донаправи. Идеята е някой ден да се съберат достатъчно експонати, които да напълнят стаичките",  разказа Виолета Стоянова. Необходимо е да се направи и еко пътека да историческата ценност.

Целия разказ за Толовица чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Да бъде ли намалена депутатската заплата

Може ли депутатската заплата от 3 540 лв. да се намали на 2 976 лв.? Това предложение за промени в правилника за Народното събрание внесоха от БСП в деловодството в парламента. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание. Според нея възнаграждението трябва да бъде фиксирана..

публикувано на 25.04.18 в 11:42

Що е солидарност и има ли почва у нас?!

Международният ден на младежката солидарност- 24 април е приет с решение на Световната федерация на демократичната младеж. Първият фестивал е отпразнуван през 1957 година. Този ден е още една причина да се привлече вниманието на обществеността и медиите върху младежта. По повод този ден в "Посоките на делника" питаме: Що е солидарност и има ли почва..

публикувано на 24.04.18 в 17:26

Готови ли сме да посрещнем очакваните по-високи води на Дунав

Междуведомствени комисии извършиха проверки на техническото и експлоатационното състояние на защитните дунавски диги и отводнителни помпени станции към тях. Те са във връзка със заповеди на областните управители в Северозападна България. Целта е да се избегне опасността от очакваните т.нар. "черешови води", които идват при снеготопенето в планините в..

публикувано на 23.04.18 в 17:10

Хората от село Вещица: Името ни е любопитно, търсят ни

Село Вещица е на десетина километра от общинския център Белоградчик. Средната надморска височина достига 311 м. През селото протича река Салашка (Вещицка), четем за селото. Обградено е от красива природа, но поради икономически причини хората избягали от него още преди години и така населението му намаляло десет пъти. В славните си години в селището..

публикувано на 20.04.18 в 13:05
Румен Гълъбинов, финансист и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор

Финансов анализатор: И след 3 години ще сме последни по заплати и пенсии

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година . С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в документа. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева...

публикувано на 19.04.18 в 14:01

Ще караме ли по-изправни и екологично чисти автомобили

До края на месеца готвените промени в Закона за движението по пътищата ще бъдат пуснат за публично обсъждане. Той би трябвало да регламентира дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим. Готвените промени предвиждат стикерът за годишен технически преглед да съдържа чип с информация за техническото и екологичното състояние на..

публикувано на 18.04.18 в 12:14