Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Автор:
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица
Снимка: Радио Видин
Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на площадчето. Срещаме ви с кметицата- наместник на селото, Виолета Стоянова. Тя разказва за живота на 50-тината жители, за затворения магазин и липсата на лекар.

Снимка"Правим ремонт на площада, облагородяваме, градинката ще оправим. Също и горе, на чешмата към езерото. Ще поставим пейки за туристи, ще стане много хубаво. Имаме още две чешми за оправяне, спирката също има нужда от ремонт. Лятото ставаме повече, идват деца, туристи посещават езерото. Не го използваме пълноценно, ако имаше там изградени заведения, къщи за гости, за къмпинг поне, щеше да е добре за нас. Дано стане някога...", обясни Виолета Стоянова.

На километър от селото се намира "Рабишкото езеро", което всяка година привлича туристи от различни краища на България. В непосредствена близост до езерото се намира пещера "Магурата". Всичко това е безспорно богатство, което обаче не се използва пълноценно, казва кметицата Виолета Стоянова. Заварихме група строителни работници, които почистваха района около чешмата на пътя за езерото. Предстои скоро мястото да бъде облагородено. Ремонт се извършва и на площадчето в селото- подменят се плочи и бордюри. Разговаряме на работната площадка, където се появи и неочакван гост- козичката Рогуша, пусната на воля по селските улици.

СнимкаВ Толовица почистват района около чешмата на пътя за "Рабиша", която утолява жаждата на туристите лятото. Макар, че дебитът на водата е намалял драстично, все още има тънка струйка, с която да се напълно бутилка с вода. Наложило се тръбата да се запушва с тапа, за да се събира повече от ценната течност. А кметският наместник на Толовица Виолета Стоянова използва последните хубави есенни дни, за да почистят и подготвят селото за идващата зима.

Според легенда за Толовица първият жител на селото се е заселил при малкото изворче "Кленяка". Оттам и името на селото Толовица, както се е наричала неговата съпруга.

СнимкаТоловица е родното място на идейния водач, организатор и ръководител на Белоградчишкото въстание от 1850 година чорбаджи Цоло Тодоров. Той е син на преселници от село Белимел, Монтана, които бягат от преследванията на турци. Скоро след като се заселват в Толовица турци убиват пред очите на семейството братчето му Павелчо. След няколко години Цоло отмъщава и забягва в Сърбия през Балкана. Завръща се след много години. Турците го поставят за събирач на данъци. В данъчните регистри за Видинския край Цоло е записан като най-богат земевладелец. Подмолно организира недоволството на робите от нови, още по-тежки и непосилни данъци и беззакония на местните турци. В Раковишкия манастир се пази като ценна реликва подписан с кръв документ-съзаклятие за вдигане на въстанието. В него името на Цоло е на първо място. При потушаването на въстанието е обезглавен от турците- пише в архивите.

СнимкаВ Толовица има 2 турски къщи, едната от които е музей. Къщата на Цоло Тодоров е исторически музей, който поради финансови проблеми е заключен за посетители. Ние обаче успяхме да влезем и да усетим атмосферата на старата къща, пазеща толкова много история. Отсреща на улицата пък стои друга къща на достолепна възраст- била е някога ханджийска къща. Интересна с архитектурата си е и къща в съседство, от която обаче малко се вижда- цялата е обвита с бръшлян.

"Жалко, че е направена и пропада къщата на Цело Тодоров, ценност ни е. Чрез музея ли, или чрез Министерството на културата ли, да се съдейства и да се донаправи. Идеята е някой ден да се съберат достатъчно експонати, които да напълнят стаичките",  разказа Виолета Стоянова. Необходимо е да се направи и еко пътека да историческата ценност.

Целия разказ за Толовица чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01

Какво е състоянието на язовирите в Северозападна България

Във връзка с промяната на времето и възможността от преливане на язовири и речни корита, си задаваме въпроса - готови ли са общините в Северозапада да гарантират, че няма да има проблеми в това отношение. Всичко това и на фона на трагичните събития от Бургаско, където няколко микроязовира преляха, в резултат на което има и жертви. Ежегодно се прави и..

публикувано на 09.11.17 в 11:00