Историческа къща в Толовица очаква превръщането си в музей

Автор:
Къщата на Цоло Тодоров, Толовица
Снимка: Радио Видин
Село Толовица е част от община Макреш, разположено в изключително живописна местност, по течението на две малки реки - "Толовишка бара" и "Сватбица". Малко, китно селце, само на километър от карстовото езеро "Рабиша", привличащо туристи през летния сезон. При нашето посещение в селото кипеше работа- почистване, рязане на храсти и облагородяване на площадчето. Срещаме ви с кметицата- наместник на селото, Виолета Стоянова. Тя разказва за живота на 50-тината жители, за затворения магазин и липсата на лекар.

Снимка"Правим ремонт на площада, облагородяваме, градинката ще оправим. Също и горе, на чешмата към езерото. Ще поставим пейки за туристи, ще стане много хубаво. Имаме още две чешми за оправяне, спирката също има нужда от ремонт. Лятото ставаме повече, идват деца, туристи посещават езерото. Не го използваме пълноценно, ако имаше там изградени заведения, къщи за гости, за къмпинг поне, щеше да е добре за нас. Дано стане някога...", обясни Виолета Стоянова.

На километър от селото се намира "Рабишкото езеро", което всяка година привлича туристи от различни краища на България. В непосредствена близост до езерото се намира пещера "Магурата". Всичко това е безспорно богатство, което обаче не се използва пълноценно, казва кметицата Виолета Стоянова. Заварихме група строителни работници, които почистваха района около чешмата на пътя за езерото. Предстои скоро мястото да бъде облагородено. Ремонт се извършва и на площадчето в селото- подменят се плочи и бордюри. Разговаряме на работната площадка, където се появи и неочакван гост- козичката Рогуша, пусната на воля по селските улици.

СнимкаВ Толовица почистват района около чешмата на пътя за "Рабиша", която утолява жаждата на туристите лятото. Макар, че дебитът на водата е намалял драстично, все още има тънка струйка, с която да се напълно бутилка с вода. Наложило се тръбата да се запушва с тапа, за да се събира повече от ценната течност. А кметският наместник на Толовица Виолета Стоянова използва последните хубави есенни дни, за да почистят и подготвят селото за идващата зима.

Според легенда за Толовица първият жител на селото се е заселил при малкото изворче "Кленяка". Оттам и името на селото Толовица, както се е наричала неговата съпруга.

СнимкаТоловица е родното място на идейния водач, организатор и ръководител на Белоградчишкото въстание от 1850 година чорбаджи Цоло Тодоров. Той е син на преселници от село Белимел, Монтана, които бягат от преследванията на турци. Скоро след като се заселват в Толовица турци убиват пред очите на семейството братчето му Павелчо. След няколко години Цоло отмъщава и забягва в Сърбия през Балкана. Завръща се след много години. Турците го поставят за събирач на данъци. В данъчните регистри за Видинския край Цоло е записан като най-богат земевладелец. Подмолно организира недоволството на робите от нови, още по-тежки и непосилни данъци и беззакония на местните турци. В Раковишкия манастир се пази като ценна реликва подписан с кръв документ-съзаклятие за вдигане на въстанието. В него името на Цоло е на първо място. При потушаването на въстанието е обезглавен от турците- пише в архивите.

СнимкаВ Толовица има 2 турски къщи, едната от които е музей. Къщата на Цоло Тодоров е исторически музей, който поради финансови проблеми е заключен за посетители. Ние обаче успяхме да влезем и да усетим атмосферата на старата къща, пазеща толкова много история. Отсреща на улицата пък стои друга къща на достолепна възраст- била е някога ханджийска къща. Интересна с архитектурата си е и къща в съседство, от която обаче малко се вижда- цялата е обвита с бръшлян.

"Жалко, че е направена и пропада къщата на Цело Тодоров, ценност ни е. Чрез музея ли, или чрез Министерството на културата ли, да се съдейства и да се донаправи. Идеята е някой ден да се съберат достатъчно експонати, които да напълнят стаичките",  разказа Виолета Стоянова. Необходимо е да се направи и еко пътека да историческата ценност.

Целия разказ за Толовица чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Паметна плоча на загиналите във войните искат да поставят в Ивановци

Село Ивановци , Видинско, е основано от изселници от западните покрайнини, от село Червена ябълка, Пиротско. Преди 50 години е наброявало 700 души. Днес има около 60-тина души, предимно възрастни хора. Обичайното ежедневие тук е срещата на приказка рано сутрин пред селския магазин, който е със строго фиксирано работно време- от 8 до 10 сутринта...

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Професии на бъдещето

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин . Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а..

обновено на 16.08.18 в 14:33

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16