Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ролята на психолога и педагогическия съветник в училище

Снимка: Радио Видин

В предаването "Заедно" говорим за работата на училищните психолози и педагогически съветници.
 
В неформални разговори с тези специалисти, те споделят колко разностранна е работата им, колко големи и сложни са изискванията към тях. Разбира се, училищата в страната ни вече са различни - има "елитни" училища и такива с не толкова добра репутация. Децата, обучавани в тези учебни заведения имат различни проблеми - докато в едните често става въпрос за демонстриране на доброто финансово състояние на родителите, то в другите често за децата се събират помощи под формата на дрехи и обувки, осигуряват се средства по програмата "Топъл обяд" или някакъв вид закуски. Особено сериозен е проблемът и при работата с родителите. От една страна те щом чуят за срещи с психолога или педагогическия съветник реакцията им е "Моето дете не се нуждае от хапчета и психиатър!", т.е. веднага има поставяне на бариера пред по- нататъшните откровени разговори. От друга страна някои от родителите са с ниско образование и смятат за отговорни всички педагози за обучението на детето си, те са длъжни да го научат да пише и чете правилно, независимо дали то им съдейства или не.

Често педагогическият съветник буквално застава между двете враждуващи страни, например когато се бият ученици. Налага се да ходи по домовете на учениците, защото за тях се грижат възрастни хора - баба и дядо, и те понякога просто нямат физическата възможност да дойдат на среща в училище. Изобщо психолозите и педагогическите съветници изпълняват много функции на други професии. Те са и социални работници, и медиатори, понякога и полицаи.

Най- трудната част от работата на психолозите и педагогическите съветници в училище е да създадат атмосфера на доверие, особено с по-големите ученици. Външният вид, поведението тук е решаващо, за да могат тийнейджърите да се отпуснат и да разкажат за това, че гаджето ги малтретира, заключва ги или им прибира парите и личните документи. Такива доверителни отношения успява да създаде с учениците педагогическият съветник в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин Мария Петкова. Тя ни разказва за работата си и с какви проблеми се сблъсква най-често:

"Смятам, че всяко едно училище трябва да има педагогически съветник и психолог, защото напоследък все по-често стават конфликти между учениците. Има и рисково поведение. Знаем как стоят въпросите с разпространяването на наркотични вещества. Трябва да има все повече колеги, които да се занимават и от гледна точка на това, че все по голяма част от учениците са деца, които са рискови по Закона за закрила на детето, защото са деца с един родител или деца без родители и би трябвало да има някой, който да им помага. Родителите не само не са в страната ни или пък са тръгнали по големите градове, за съжаление знаем как стоят нещата с препитанието в нашия регион и това е една от основните причини, която кара родителите да тръгнат да работят някъде извън град Видин, за да могат да изхранват семействата си. Това означава, че тези ученици имат много по-голяма нужда от подкрепа. Ние сме хората, които им оказваме тази подкрепа. Хората, при които те идват и се съветват с нас по дадени проблеми, поради простата причина, че те няма с кого друг да го направят."   

Всички училища с над 400 ученици да имат психолози от догодина, обеща просветният министър Красимир Вълчев. За целта са предвидени между 7 и 8 милиона лева. 4 300 са училищата в страната, а малко под 1 100 са психолозите в тях. В някои населени места като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник и Враца психолозите за цялата област са между 5 и 7. От Регионалното управление на образованието във Видин ни информираха, че за област Видин психолозите и педагогическите съветници са общо 13 човека. Училищата са 34 на брой.


Цялото предаване чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50