Съюз на слепите в Монтана: Болшинството не умее да общува с незрящи

Автор:
Снимка: БГНЕС

Днес, 13 ноември, отбелязваме Международен ден на незрящите и годишнина от рождението на френския педагог Валентин Аюи, основал през 1784 г. в дома си в Париж първото в света училище за незрящи деца. Слепият човек на улицата веднага се познава, защото е с бастун, с който почуква на всеки камък, "опипвайки" по този начин пътя.


Очевидно е, че нашето общество не вижда проблемите на слепите, които са в пъти по-големи от тези на обикновените хора. Живот в свят, пълен с мрак, затруднено придвижване и ред други предизвикателства. Тежките зрителни увреждания затрудняват не само познавателната дейност, но и създават сериозни проблеми в сферата на непосредственото общуване с другите, виждащите хора. 


Една от организациите, които се борят с тези проблеми е Съюзът на слепите в България, където членуват над 16 000 граждани с намалена работоспособност от 71-100%, следствие загуба на зрение. Съюзът има структури в цялата страна, обединени в 99 териториални и 15 регионални организации. В Монтана е регионалната организация, която обхваща и Видин. Общо 1027 са хората с увреждания в двете области. Основните им проблеми са свързани с липсата на работа и скъпите лекарства. Това каза за Атанас Иванов, председател на Регионалната съюзна организация в Монтана. Той подчерта и липсата на правилно общуване с незрящите:"Болшинството хора не знаят как да общуват с незрящи. Има специални системи за хора, напълно лишени от зрение, които се движат с бял бастун. Когато иска да пресече улицата, той изправя бастуна хоризонтално. Означава, че трябва да му се окаже помощ, за да може да премине. Обикновено такива хора имат водачи. Ползват се и кучета водачи, чието обучение преминава от фондация "Приятели на 4 лапи", но в нашия региона са много малко напълно слепите. Имаме няколко във Видин, но те си имат асистенти. Има и слепи деца, но те стават членове на Съюза едва на 18. Дотогава им помагаме като ги изпращаме в специалните училища в София и Варна, където се обучават до 8 клас", обясни Атанас Иванов.


Професионалната реализация на хората с увредено зрение става все по-трудна. Някогашните Трудово-производителни кооперации (ТПК) за хора с инвалидност са закрити отдавна. Пример за това е ТПК-то в Монтана, в което се произвеждали капачки за шишета и електроинсталация за мотокари. "В Монтана в нашето предприятие са работили 300 души. Държавата осъществяваше монополи- производство и реализация. Хората бяха специализирани, имаше технологичен процес. Но всичко това приключи. Единственото подобно предприятие е в София, което произвежда филтри за двигатели с вътрешно горене"
, каза още Иванов. Той допълни, че продължава тяхната битка с достъпната архитектурна среда за хора с увреждания, което е постигнато в повечето градове.  


А за празника на незрящите, пожеланието е: 


"Да са весели, с бодър дух и борбеност, и да не се отчайват!"


Вижте още

90-годишнина празнуват читалищата в Гъмзово и Неговановци

90 години от своето основаване отбелязва днес Народно читалище "Просвета - 1928" - село Гъмзово, община Брегово. Голям концерт и книга за историята на културното средище са подготвени по повод годишнината. Акцент в програмата ще бъдат местните хора, които са вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи..

публикувано на 22.09.18 в 10:05

До дни местят учениците от математическата гимназия във Видин, родители недоволстват

В ново училище ще изкарат учебната година учениците от Профилираната природо математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Причината- предстоящият мащабен ремонт в гимназията. Очаква се ремонтът да започне до дни, а на родителска среща снощи е съобщено, че учебният процес ще се провежда в СУ "Любен Каравелов". Недоволството на родителите е заради..

публикувано на 21.09.18 в 18:51

От Враца започват Националните информационни седмици за осиновяването

Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО) за пета поредна година инициира Национални информационни седмици за осиновяването под мотото „Осиновяването - сбъднато семейство“. Инициативата ще се проведе в периода от 24 септември до 5 октомври в цялата страна. Тази година участниците се фокусират върху промяната на член 105 от Семейния кодекс,..

публикувано на 21.09.18 в 14:40

Успешна година за детската градина в Ново село

На Обединено детско заведение (ОДЗ) „Акад. Стефан Младенов“ във видинското село Ново село определено му върви тази година. Измерено в цифри. 68 деца на възраст от годинка и половина до шест ще посещават четири групи в детските градини на четирите села от общината и една яслена група в Ново село. За пръв път от няколко години групите..

публикувано на 21.09.18 в 10:00

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51

За устойчивия транспорт в Седмицата на мобилността

От 16 до 22 септември отбелязваме Европейската седмица на мобилността. Тази година тя преминава под мотото "Комбинирай, движи се!". Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим и разходите си, и въглеродния отпечатък. Какви възможности за мобилност имат жителите на град Лом? "Аз работя с хора с увреждания близо 20 години и..

публикувано на 20.09.18 в 16:38