Съюз на слепите в Монтана: Болшинството не умее да общува с незрящи

Автор:
БГНЕС

Днес, 13 ноември, отбелязваме Международен ден на незрящите и годишнина от рождението на френския педагог Валентин Аюи, основал през 1784 г. в дома си в Париж първото в света училище за незрящи деца. Слепият човек на улицата веднага се познава, защото е с бастун, с който почуква на всеки камък, "опипвайки" по този начин пътя.


Очевидно е, че нашето общество не вижда проблемите на слепите, които са в пъти по-големи от тези на обикновените хора. Живот в свят, пълен с мрак, затруднено придвижване и ред други предизвикателства. Тежките зрителни увреждания затрудняват не само познавателната дейност, но и създават сериозни проблеми в сферата на непосредственото общуване с другите, виждащите хора. 


Една от организациите, които се борят с тези проблеми е Съюзът на слепите в България, където членуват над 16 000 граждани с намалена работоспособност от 71-100%, следствие загуба на зрение. Съюзът има структури в цялата страна, обединени в 99 териториални и 15 регионални организации. В Монтана е регионалната организация, която обхваща и Видин. Общо 1027 са хората с увреждания в двете области. Основните им проблеми са свързани с липсата на работа и скъпите лекарства. Това каза за Атанас Иванов, председател на Регионалната съюзна организация в Монтана. Той подчерта и липсата на правилно общуване с незрящите:"Болшинството хора не знаят как да общуват с незрящи. Има специални системи за хора, напълно лишени от зрение, които се движат с бял бастун. Когато иска да пресече улицата, той изправя бастуна хоризонтално. Означава, че трябва да му се окаже помощ, за да може да премине. Обикновено такива хора имат водачи. Ползват се и кучета водачи, чието обучение преминава от фондация "Приятели на 4 лапи", но в нашия региона са много малко напълно слепите. Имаме няколко във Видин, но те си имат асистенти. Има и слепи деца, но те стават членове на Съюза едва на 18. Дотогава им помагаме като ги изпращаме в специалните училища в София и Варна, където се обучават до 8 клас", обясни Атанас Иванов.


Професионалната реализация на хората с увредено зрение става все по-трудна. Някогашните Трудово-производителни кооперации (ТПК) за хора с инвалидност са закрити отдавна. Пример за това е ТПК-то в Монтана, в което се произвеждали капачки за шишета и електроинсталация за мотокари. "В Монтана в нашето предприятие са работили 300 души. Държавата осъществяваше монополи- производство и реализация. Хората бяха специализирани, имаше технологичен процес. Но всичко това приключи. Единственото подобно предприятие е в София, което произвежда филтри за двигатели с вътрешно горене"
, каза още Иванов. Той допълни, че продължава тяхната битка с достъпната архитектурна среда за хора с увреждания, което е постигнато в повечето градове.  


А за празника на незрящите, пожеланието е: 


"Да са весели, с бодър дух и борбеност, и да не се отчайват!"


Вижте още

Ася и стотинките

В Деня на Християнското семейство правим разчети, колко пари са нужни, за да живее нормално едно четиричленно семейство . КНСБ изчислява, че за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца през третото тримесечие на 2017 година са необходими 2301 лева на месец . Средно на човек издръжката на живота е 575 лева . Така на..

публикувано на 21.11.17 в 17:30

Топло ли е в училище

Не се очакват проблеми с доставките на гориво, необходимо за отопление на училищата в област Видин през зимата. В някои учебни заведения обаче има необходимост от спешен ремонт на парните инсталации. Това каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. "Към днешна дата държавните училища от област..

публикувано на 21.11.17 в 16:05

Психолог: Едно изпушено наргиле се равнява на сто цигари

В "Тийн репортер" днес ще си говорим за борбата със зависимостите и за така наречените „модерни зависимости“. Кои са те и по какъв начин могат да се избегнат научаваме от п редседателя на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин Красимира Елисеева , която разказа за  дейността на организацията сред учениците:  „Основно..

публикувано на 21.11.17 в 15:12

Д-р Марияна Чавдарова: Правилна диета за качествен живот при диабет

Обикновено, когато заболяването диабет се открие в самото начало, пациентът е възможно да продължи да си живее дълги години, без да се налага никакво медикаментозно лечение, единствено и само със спазването на диета, каза д-р Марияна Чавдарова , началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин . Тя обясни, че..

публикувано на 20.11.17 в 16:45

 „Музикална зона“: Певецът с най- еротичното име Ерос Рамацоти

Ерос е магнит за женските очи... и уши. А за да оправдае името си, покорява сърцата им със своите песни. Все по-красив, все по-успешен, изцяло отдаден на брака си. Обявен и за най-секси певец в света, въпреки че съвсем скоро навърши 54. Италианецът печели надпреварата в конкуренция с над 100 други представители на силния пол.  На 17 ноември на музикалния..

публикувано на 20.11.17 в 09:41

Да се знае корен и род, откъде идват и накъде отиват

В това издание на "Калейдоскоп" надникваме в шарения живот на нашия земляк Емил Дичев. На пръв поглед съвсем обикновен човек, но всъщност криещ в себе си богата душевност и дълбочина. Човек, родолюбец, уважаващ българските традиции, и направил много, за да ги съхрани и предаде на следващите поколения.   И това го прави със своя..

публикувано на 19.11.17 в 17:30