Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюз на слепите в Монтана: Болшинството не умее да общува с незрящи

Снимка: БГНЕС

Днес, 13 ноември, отбелязваме Международен ден на незрящите и годишнина от рождението на френския педагог Валентин Аюи, основал през 1784 г. в дома си в Париж първото в света училище за незрящи деца. Слепият човек на улицата веднага се познава, защото е с бастун, с който почуква на всеки камък, "опипвайки" по този начин пътя.


Очевидно е, че нашето общество не вижда проблемите на слепите, които са в пъти по-големи от тези на обикновените хора. Живот в свят, пълен с мрак, затруднено придвижване и ред други предизвикателства. Тежките зрителни увреждания затрудняват не само познавателната дейност, но и създават сериозни проблеми в сферата на непосредственото общуване с другите, виждащите хора. 


Една от организациите, които се борят с тези проблеми е Съюзът на слепите в България, където членуват над 16 000 граждани с намалена работоспособност от 71-100%, следствие загуба на зрение. Съюзът има структури в цялата страна, обединени в 99 териториални и 15 регионални организации. В Монтана е регионалната организация, която обхваща и Видин. Общо 1027 са хората с увреждания в двете области. Основните им проблеми са свързани с липсата на работа и скъпите лекарства. Това каза за Атанас Иванов, председател на Регионалната съюзна организация в Монтана. Той подчерта и липсата на правилно общуване с незрящите:



"Болшинството хора не знаят как да общуват с незрящи. Има специални системи за хора, напълно лишени от зрение, които се движат с бял бастун. Когато иска да пресече улицата, той изправя бастуна хоризонтално. Означава, че трябва да му се окаже помощ, за да може да премине. Обикновено такива хора имат водачи. Ползват се и кучета водачи, чието обучение преминава от фондация "Приятели на 4 лапи", но в нашия региона са много малко напълно слепите. Имаме няколко във Видин, но те си имат асистенти. Има и слепи деца, но те стават членове на Съюза едва на 18. Дотогава им помагаме като ги изпращаме в специалните училища в София и Варна, където се обучават до 8 клас", обясни Атанас Иванов.


Професионалната реализация на хората с увредено зрение става все по-трудна. Някогашните Трудово-производителни кооперации (ТПК) за хора с инвалидност са закрити отдавна. Пример за това е ТПК-то в Монтана, в което се произвеждали капачки за шишета и електроинсталация за мотокари. 



"В Монтана в нашето предприятие са работили 300 души. Държавата осъществяваше монополи- производство и реализация. Хората бяха специализирани, имаше технологичен процес. Но всичко това приключи. Единственото подобно предприятие е в София, което произвежда филтри за двигатели с вътрешно горене"
, каза още Иванов. Той допълни, че продължава тяхната битка с достъпната архитектурна среда за хора с увреждания, което е постигнато в повечето градове.  


А за празника на незрящите, пожеланието е: 


"Да са весели, с бодър дух и борбеност, и да не се отчайват!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50