Съюз на слепите в Монтана: Болшинството не умее да общува с незрящи

Автор:
БГНЕС

Днес, 13 ноември, отбелязваме Международен ден на незрящите и годишнина от рождението на френския педагог Валентин Аюи, основал през 1784 г. в дома си в Париж първото в света училище за незрящи деца. Слепият човек на улицата веднага се познава, защото е с бастун, с който почуква на всеки камък, "опипвайки" по този начин пътя.


Очевидно е, че нашето общество не вижда проблемите на слепите, които са в пъти по-големи от тези на обикновените хора. Живот в свят, пълен с мрак, затруднено придвижване и ред други предизвикателства. Тежките зрителни увреждания затрудняват не само познавателната дейност, но и създават сериозни проблеми в сферата на непосредственото общуване с другите, виждащите хора. 


Една от организациите, които се борят с тези проблеми е Съюзът на слепите в България, където членуват над 16 000 граждани с намалена работоспособност от 71-100%, следствие загуба на зрение. Съюзът има структури в цялата страна, обединени в 99 териториални и 15 регионални организации. В Монтана е регионалната организация, която обхваща и Видин. Общо 1027 са хората с увреждания в двете области. Основните им проблеми са свързани с липсата на работа и скъпите лекарства. Това каза за Атанас Иванов, председател на Регионалната съюзна организация в Монтана. Той подчерта и липсата на правилно общуване с незрящите:"Болшинството хора не знаят как да общуват с незрящи. Има специални системи за хора, напълно лишени от зрение, които се движат с бял бастун. Когато иска да пресече улицата, той изправя бастуна хоризонтално. Означава, че трябва да му се окаже помощ, за да може да премине. Обикновено такива хора имат водачи. Ползват се и кучета водачи, чието обучение преминава от фондация "Приятели на 4 лапи", но в нашия региона са много малко напълно слепите. Имаме няколко във Видин, но те си имат асистенти. Има и слепи деца, но те стават членове на Съюза едва на 18. Дотогава им помагаме като ги изпращаме в специалните училища в София и Варна, където се обучават до 8 клас", обясни Атанас Иванов.


Професионалната реализация на хората с увредено зрение става все по-трудна. Някогашните Трудово-производителни кооперации (ТПК) за хора с инвалидност са закрити отдавна. Пример за това е ТПК-то в Монтана, в което се произвеждали капачки за шишета и електроинсталация за мотокари. "В Монтана в нашето предприятие са работили 300 души. Държавата осъществяваше монополи- производство и реализация. Хората бяха специализирани, имаше технологичен процес. Но всичко това приключи. Единственото подобно предприятие е в София, което произвежда филтри за двигатели с вътрешно горене"
, каза още Иванов. Той допълни, че продължава тяхната битка с достъпната архитектурна среда за хора с увреждания, което е постигнато в повечето градове.  


А за празника на незрящите, пожеланието е: 


"Да са весели, с бодър дух и борбеност, и да не се отчайват!"


Вижте още

"Неделник" от 25 февруари 2018 година

Студено е на вън, но вие можете да се затоплите, като слушате новият "Неделник" брой 196- ти. И така, какво ви предлагам в днешното предаване!!! Запазената марка - рубриката за "Старите вестници" отново ще ви прошумоли вести от миналото благодарение на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" . "Затегнете коланите" след това, защото..

публикувано на 25.02.18 в 13:59

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. Празникът в днешната Първа Неделя от Великия пост е учреден в 842 година, след окончателната победа над иконоборците на Седмия вселенски събор през 787 година в град Никея и на Цариградския поместен..

публикувано на 25.02.18 в 08:00

За победите и загубите в "Пица на парче"

Тодоровден е, Конският Великден!  Хайде, пришпорваме конете! Време е и ние- Нора и Гери- да се включим в кушия ;)  Но, преди да тръгнем на конските надбягвания, решихме първо да се консултираме с вас в случай, че не спечелим: Трябва ли винаги и на всяка цена да се стремим да сме първи? Умеете ли да приемате загубите? Победа или загуба- кое е по-..

публикувано на 24.02.18 в 12:37

Рибари в Монтана излизат на протест срещу бракониерите

От година насам рибари  и членове на ловно-рибарското дружество в Монтана се опитват сами да упражняват контрол срещу бракониерството. Причината е, че не достигат инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Ловно-рибарското дружество прави съвместни акции с инспекторите от Агенцията и полицията в Монтана, като наблюдава..

публикувано на 23.02.18 в 17:17

Да помогнем на Цветина от Враца пак да кара колело

Млада жена от Враца има нужда от нашата помощ. Цветина Цекова, на 22 години, има нужда от финансова подкрепа, за да си закупи велосипед триколка за хора с двигателни проблеми. До сега тя е ползвала такава, но колелото е било детско и вече не може да го кара. Семейството на Цветина за първи път се обръща с молба за помощ в отглеждането на детето си,..

публикувано на 23.02.18 в 16:02

За социалните функции на пенсионерските клубове

Когато на годишното събрание на пенсионерския клуб „Просънъц“ във видинското село Ново село прочетоха името на Цонка Бибанова като активен участник в негово мероприятие, мнозина останаха учудени. Знае се, че леля Цонка, любимата готвачка на стотици деца, преминали детската градина, е прикована на инвалидна количка поне от три години. Но..

публикувано на 23.02.18 в 09:55