Съюз на слепите в Монтана: Болшинството не умее да общува с незрящи

Автор:
Снимка: БГНЕС

Днес, 13 ноември, отбелязваме Международен ден на незрящите и годишнина от рождението на френския педагог Валентин Аюи, основал през 1784 г. в дома си в Париж първото в света училище за незрящи деца. Слепият човек на улицата веднага се познава, защото е с бастун, с който почуква на всеки камък, "опипвайки" по този начин пътя.


Очевидно е, че нашето общество не вижда проблемите на слепите, които са в пъти по-големи от тези на обикновените хора. Живот в свят, пълен с мрак, затруднено придвижване и ред други предизвикателства. Тежките зрителни увреждания затрудняват не само познавателната дейност, но и създават сериозни проблеми в сферата на непосредственото общуване с другите, виждащите хора. 


Една от организациите, които се борят с тези проблеми е Съюзът на слепите в България, където членуват над 16 000 граждани с намалена работоспособност от 71-100%, следствие загуба на зрение. Съюзът има структури в цялата страна, обединени в 99 териториални и 15 регионални организации. В Монтана е регионалната организация, която обхваща и Видин. Общо 1027 са хората с увреждания в двете области. Основните им проблеми са свързани с липсата на работа и скъпите лекарства. Това каза за Атанас Иванов, председател на Регионалната съюзна организация в Монтана. Той подчерта и липсата на правилно общуване с незрящите:"Болшинството хора не знаят как да общуват с незрящи. Има специални системи за хора, напълно лишени от зрение, които се движат с бял бастун. Когато иска да пресече улицата, той изправя бастуна хоризонтално. Означава, че трябва да му се окаже помощ, за да може да премине. Обикновено такива хора имат водачи. Ползват се и кучета водачи, чието обучение преминава от фондация "Приятели на 4 лапи", но в нашия региона са много малко напълно слепите. Имаме няколко във Видин, но те си имат асистенти. Има и слепи деца, но те стават членове на Съюза едва на 18. Дотогава им помагаме като ги изпращаме в специалните училища в София и Варна, където се обучават до 8 клас", обясни Атанас Иванов.


Професионалната реализация на хората с увредено зрение става все по-трудна. Някогашните Трудово-производителни кооперации (ТПК) за хора с инвалидност са закрити отдавна. Пример за това е ТПК-то в Монтана, в което се произвеждали капачки за шишета и електроинсталация за мотокари. "В Монтана в нашето предприятие са работили 300 души. Държавата осъществяваше монополи- производство и реализация. Хората бяха специализирани, имаше технологичен процес. Но всичко това приключи. Единственото подобно предприятие е в София, което произвежда филтри за двигатели с вътрешно горене"
, каза още Иванов. Той допълни, че продължава тяхната битка с достъпната архитектурна среда за хора с увреждания, което е постигнато в повечето градове.  


А за празника на незрящите, пожеланието е: 


"Да са весели, с бодър дух и борбеност, и да не се отчайват!"


Вижте още

В „Музикална зона” слушаме български снежни песни за зимата

Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек! Или просто една пъртина в снега, по която да се разходиш, докато снежинките се сипят над главата ти! Точно това ще направим днес- музикална зимна разходка по снега с най- хубавите български песни за зимата.    Зима е, студено е, не е от най-приятните дни... Но, защо трябва да звучи негативно и..

публикувано на 17.12.18 в 09:56

"Неделник" от 16 декември 2018 година

"Неделник" брой 236- ти вече е на сайта.   За начало преглеждам отново старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това ще си поговорим за "Таласъмски истории” - вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи. Това е един материал на колегата от Радио България Десислава Семковска . Ще чуете..

публикувано на 16.12.18 в 12:44

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели . Той е казал: " Който иска да върви след Мене… ", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна,..

публикувано на 16.12.18 в 08:00
Благотворителен коктейл

Обществен дарителски фонд събра близо 3 хиляди лева за зони за четене във Враца

Общо 2 823 лева са събрани на благотворителна вечер, организирана от Обществен дарителски фонд за Враца. Със средствата ще бъдат обособени зони за четене във всяко училище от общината. Това е и първата дарителска акция на Обществения дарителски Фонд за Враца, каза за Радио Видин Емилиян Кадийски от организаторите. "Това е първата ни инициатива и..

публикувано на 14.12.18 в 15:00

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Преди прожекцията четиримата участници в емблематичния филм, сниман в града под Околчица през 1972-а година , ще разкажат интересни моменти от знаковите киноснимки и ще споделят спомени от престоя си в града. Филмът ще бъде излъчен от 17:30 часа, днес, в Кино „Метропол“ , когато е рождената дата на режисьра Людмил Кирков, а входът е свободен ...

публикувано на 14.12.18 в 13:58

Семейна среща на ловците в Ново село

Не знам откога е започнала тази традиция. Може би от социалистическо време, когато не се празнуваха светците и именните дни, а хората правеха празници на професията и хобитата. Оттогава датира спортният празник на общината, но вечерта на спортиста отмря, поради липса на такива. Ловците в Ново село, обаче, са жилав народ, пък и..

публикувано на 14.12.18 в 12:09