Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се знае корен и род, откъде идват и накъде отиват

6
Снимка: Недка Лилкова

В това издание на "Калейдоскоп" надникваме в шарения живот на нашия земляк Емил Дичев. На пръв поглед съвсем обикновен човек, но всъщност криещ в себе си богата душевност и дълбочина. Човек, родолюбец, уважаващ българските традиции, и направил много, за да ги съхрани и предаде на следващите поколения.  И това го прави със своя изключителен труд - книгата "Старото село Милчина лъка, Кулско".

"Опитвам се да спася и запазя нашето минало, нашия корен, нашата душевност. Държа да останат живи думите, с които са общували предците ни", така Емил Дичев се опитва да съхрани и запази нашето минало, нашия корен, нашата душевност. Защото, за да се запази един род, един народ, той не бива никога да забравя корена си.

Съвестен и дисциплиниран в работата си той цял живот събира етнографски, езиков и фолклорен материал от неговия край, Кулския.

Роден на 5 юли 1948 година в село Бояново, Видинско, в момента живее и работи в град Кула. Завършва Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий", специалност "Българска филология". Темата  на дипломната му работа е в областта на диалектологията- "Говорът на село Милчина лъка, Кулско". Като студент през 1973 година с училищен магнетофон "Грундик", фотоапарат и тетрадки през ваканциите обикаля селата Бояново и Милчина лъка и на терен изучава говора на местните жители. А да опишеш говор, трябва  да познаваш подробно бита на хората. Така идва и първата среща с етнографията и трайният му интерес към нея. Емил Дичев работи като редактор на вестник "Трудов зов" в град Грамада, една година е възпитател в добруджанския край, след което дълги години е в системата на Министерството на вътрешните работи, Районно полицейско управление град Кула. И в тази сфера работи съвестно и задълбочено. Според него интересното в оперативната работа е търсенето на детайлите, на доказателствата и това да се опиташ не със сила, а с акъл, с логическо мислене да докажеш кой е извършителят на престъплението.

В живота му и в писането на книгата му го съпътства и подкрепя неотлъчно неговата съпруга Радка. 

"Дължа неизречени думи на една жена, която преди 42 години напусна прекрасния Добруджански край, стана моя съпруга, майка на децата ни и е неотлъчно до мен. Тя балансира прекрасно. Ако нещо съм балансирал в книгата и в живота, го дължа на нея. Тя е моята среда, микроклимат, антидот, нещо като запазена марка" – разказва Емил Дичев.

Има четири внучки, които внасят радост и багри в живота му - Емили, Навея, Радостина и Цветелина. Те са още малки, но първокласничката Цвети вече е съчинила първата си авторска приказка и я е оформила в книжка.

Любимите изрази на Емил Дичев са: "Никой не е длъжен да те обича" и "Когато трябва да наказваш или поощряваш – постъпи като родител."

Първата му и единствена засега книга е краеведското изследване "Старото село Милчина лъка, Кулско". Тя е събирана, обработвана, оформяна повече от 40 години. 

Ето как се обръща авторът Емил Дичев към читателите и слушателите при представянето на изследването си:

"Написах тази книга, за да стигна до зрънцето на нещата като бит, слово и душевност. Да оставя на наследниците си запомнящо се познание, да събера на едно място езикознание, етнография, малко литература. Да обобщя всичко написано за нашия край. Държа да останат живи думите, с които са общували предците ни. И още нещо ме накара да напиша тази книга. Днес ние, българите, в собствената си държава се стопяваме. Отиват си последните носители на диалекта, обредите, обичаите, занаятите. Пропускаме или унищожаваме паметта за себе си, познанието за родословието на това място. Ако, не дай Боже, в нашата земя се настанят чуждоземци, ти, мой бъдещ читателю, съхрани и завещай тази книга да се предава от поколение на поколение, да се знае, че сме българи. Непременно!"

Рецензентът на книгата Нинко Заяков определя труда на автора като първоучебник по народознание и родолюбие. Според него Емил Дичев спасява цял един език и това е неговият изключителен принос за науката. 

Емил Дичев продължава своята творческа дейност. В момента той подготвя речник на говора на жителите от старото село Милчина лъка, Кулско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50