Представиха обновения Пристанищен терминал Видин-Център

| обновено на 20.11.17 в 18:01
Снимка: Анжела Каменова

Обновения Пристанищен терминал Видин-Център представиха изпълнителите от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Над пет милиона лева са инвестициите на държавното предприятие във Видин от 2012 година. Укрепена е кейовата стена и е изграден метален парапет. Тази година инициативата е продължена с рехабилитация на пристанищната инфраструктура и оформяне на осем зони за отдих в района от Речна гара до колодрума. Прокарани са електрически изводи до пет корабни места.

„Във Видин само през настоящата 2017 година е изградена подземна електрическа мрежа за ниско напрежение, която ще обслужва пет корабни места. Създадени са условия и за бъдещо развитие на терминала. Със завършването на цялостната рехабилитация на пристанищната инфраструктура, Видин и видинчани имат още една уникална зона за отдих, която е продължение на Дунавския парк. Този проект е естествено продължение на инициативата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за отварянето на пристанищата към градовете и вписването им в градската среда чрез създаване на зона за обществен достъп“- каза областният управител на Видин Албена Георгиева.

Надеждите са обновената зона да се превърне в любимо място за отдих в града, обяви кметът на Видин Огнян Ценков:

"Инициативата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ допринася за повишаване сигурността на корабоплаването по река Дунав с обновените пет корабни места. Ние виждаме, че тя се вписва добре в градската среда. Като един красив завършек на нашия Крайдунавски парк е създадена и обществена достъпност за граждани в неравностойно положение. Аз съм сигурен, че  ще се превърне в любимо място, както за видинчани, така и за гостите на нашия град."

Това, което направихме във Видин, е че обновихме пасажерския терминал, каза генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов:

„Това е вратата към Европа, така че нека да направим първо вратата към Европа да изглежда по този начин, да е харесвана. Тя е един път за гостите на града и втори път за хората, които живеят в град Видин. Да ни е честит обновеният пасажерски терминал.“

За инвестициите на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ във Видин разказа директорът на териториалното подразделение в Лом Росен Борисов:

„В периода от 2012 до 2015 година беше изпълнено едно много сериозно инженерно мероприятие- укрепена беше по своето 1 440-метрово протежение цялата кейова стена на града. По този начин се създаде едно значително устойчиво пристанищно съоръжение, което оттук нататък дава един стогодишен период на експлоатация. Като естествено продължение на тази инициатива дойде и металният парапет, който обезопаси участъка през 2016 година на останалата необезопасена част от 730 линейни метра от Речна гара до Колодрума. През настоящата 2017 година успешно продължихме тази инициатива като реализирахме една рехабилитация на пристанищната инфраструктура в този участък от пристанищен терминал Видин- център като създадохме най-вече едно модерно съвременно много добре позицирано в градската среда и естествено развито продължение на пешеходната променада, която беше изградена през минали години от „Телеграф капия“ до Речна гара. Сега приключихме изпълнението от Речна гара до Колодрума.“


Вижте още

Белоградчик посрещна чудотворна икона

Точно в 10.00 часа в храма „Свети великомъченик Георги Победоносец” в Белоградчик пристигна чудотворната икона на света Богородица Скоропослушница. Пред църквата вече чакаха миряни, дошли да се поклонят пред светинята. Протойерей Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия отслужи молебен. Църквата бързо се изпълни с желаещи да..

публикувано на 23.10.18 в 11:25

„Надежда пътува” с безплатни прегледи в Козлодуй

На 2 ноември 2018 г. ще бъде реализиран вторият етап от инициативата „Надежда пътува”. Тя има за цел да предостави безплатен достъп до специалист по асистирана репродукция на хора с репродуктивни проблеми в най-засегнатите от демографската криза райони на България. Миналата година тази възможност получиха над 40 двойки от гр. Видин. Сега дестинацията..

публикувано на 23.10.18 в 11:04

Полицията разследва лекар във Враца

Преписка за документно престъпление е образувана във Враца след проверка вчера в кабинет по детски болести в града, ползван от специалист извън болнична медицинска помощ. Служителите на реда са иззели  46 амбулаторни листове на пациенти, подписани и подпечатани от лекаря , и с положени подписи за пациент, удостоверяващи извършени медицински..

публикувано на 23.10.18 в 10:55

Училища в Монтанско ще имат безжичен интернет

19 училища в област Монтана ще имат безжичен интернет . С решение на Министерски съвет са одобрени средства за изграждане и развитие на безжични мрежи в държавни и общински учебни заведения. Директорите на училищата трябва да проведат процедура по избор на потенциален изпълнител за изграждане на безжична мрежа, като избраната оферта следва..

публикувано на 23.10.18 в 10:03

Болницата в Монтана разкрива диагностичен център

МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана разкрива като свое дъщерно дружество медицински център , който отваря врати на територията на най-голямата областна болница в Северозапада, съобщават от лечебното заведение. Новият медицински център „Д-р Стамен Илиев“ ЕООД  има сключен договор със Здравната каса за предоставяне на дейности в доболничната..

публикувано на 23.10.18 в 09:56

Бус с 19 кюрди опита да премине границата при Оряхово-Бекет

Кюрдски граждани са опитали да излязат от страната ни през ферибота между Оряхово и Бекет . 19 чужденци, натоварени в микробус, управляван от сърбин, е опитал да премине през граничния контролно-пропускателен пункт на път към Румъния, но са били спрени от граничните власти в неделя. От Районната прокуратура в Оряхово потвърдиха..

публикувано на 23.10.18 в 08:00