Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 ноември 2017 година

Момичета от 11 клас на СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, работещи по Национална програма „Научи се да даряваш“ отбелязаха Деня на християнското семейство като спазиха народните традиции и изпекоха обреден хляб, наречен с пожелания за здраве, късмет и благоденствие за учителите и учениците.
Снимка: СУ "Иван Вазов", Вършец

Въведение Богородично - празник на Божията майка и Ден на православната християнска младеж и семейство. В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин бе отслужена тържествена света литургия. Деца от детска градина "Арабела" посетиха църквата "Св. Николай", след което гостуваха и на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Вкусна софра подредиха жени в Деня на християнското семейство село Долна Кремена. Водосвет за здраве и благополучие направи в ДГ „Звънче“ в Кула отец Гервасий, където имаше песни, стихчета и забавни игри в деня на големия християнски празник. Среща– разговор по повод Деня на християнското семейство се проведе в Ритуалната зала във Враца. Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий посочи, че храмът е място, което, за разлика от заобикалящия ни свят е пристанище, изпълнено с любов и разбирателство. На срещата - разговор юристът и общински съветник д-р Владимир Христов запозна присъстващите с развитието на нормативната уредба на брака през годините.


15-о издание на кампанията „Осинови врачанско семейство“ започна днес. Целта е хората с финансови възможности да зарадват с подаръци деца от социално слаби семейства за Коледа и Нова година.



БЧК обяви банкова сметка за набиране на финансови средства в подкрепа на незрящите граждани от град Перник, които пострадаха при тежката пътна злополука край с. Микре, Ловешка област
. Банковата сметка е публикувана на интернет страниците на БЧК, на Министерство на здравеопазването, и на Община Перник.



Надзирателите от Врачанския затвор излязоха на мирен протест. Синдикалният лидер на местната организация Иван Тошев каза, че до края на годината протестите ще са мирни, но след Нова година, когато започне европредседателството ни, негодуванието може и да смени формата си.


Увеличение на бюджета за общопрактикуващите лекари с 25 милиона лева предлага Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщи д-р Емил Мушанов, член на Управителния съвет и председател на сдружението за Видин. Приетото увеличение за следващата година е само с 200 хиляди лева, което е крайно недостатъчно, коментира д- р Мушанонв, който се надява на консенсус. 


Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства заседанието на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия в област Враца. На срещата присъстваха областните управители на Монтана и Видин, Монтана Росен Белчев и Албена Георгиева. Всички общини на територията на област Враца докладваха готовността си за зимен сезон 2017/2018. Готовност за подпомагане действията на областните щабове на Видин, Враца и Монтана има и Военно формирование 54 990 - Враца.


131 машини ще чистят пътищата във Врачанска област тази зима, съобщи Веселин Николов, директор на Областно пътно управление. В пунктовете край важните пътища има достатъчно инертни материали, а дежурства се дават от 1 ноември. В края на миналата седмица вече са били обработени срещу заледявания участъци от Е-79 до границата с Ботевград, както и на пътя за Оряхово.



Всичките 22 села на територията на Община Враца са готови да посрещнат зимния сезон и имат сключени договори за снегопочистване със земеделски производители
. Арендаторите със собствена техника ще извършват почистването на улиците в населените места, единствено в село Мало Пещене, фирмата, която поддържа четвъртокласната пътна мрежа ще извършва снегопочистването в населеното място.


От днес започна третият етап от Акция "Зима" на КАТ за подготовката на автомобилите за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите, която трябва да е не по-малко от 4 мм. При нарушения ще бъдат налагани санкции.


Данните за проверките и констатираните нарушения на сектор „Пътна полиция“ във Враца през изминалата седмица сочат, че между 13 и 21 ноември са констатирани 591 нарушения на Закона за движение по пътищата. Виновните водачи са били санкционирани със 171 акта, а съставените фишове са 364. 13 са пилите шофьори, като половината от тях – 7 са били с концентрация от над 1.2 промила. Само две от извършените 91 специализирани проби за наркотици на водачите са били положителни, допълват от полицията. През изминалата седмица шестима души са били ранени при катастрофи, а още петима – са пострадалите. Констатираните нарушения на пешеходци са били 7.


Община Мездра ще получи близо 2 милиона лева за ремонт на улици и тротоари. Проектът, разработен и представен пред Държавен фонд земеделие преди повече от година получава финансиране

Община Мездра бе класирана в 3-те категории на Годишните награди за туризъм 2017 Общината е претендент в раздел „Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм“. Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура е номиниран в категория „Туристическо събитие“, а Археологически комплекс „Калето“ - в раздел „Туристическа атракция-обект“.


Приключи изграждането на пет нови детски площадки във Видин, съобщават от общинската администрация. За тази цел в капиталовите разходи на Общината за 2017 г. бяха предвидени 55 000 лева. Стойността на всяка от площадките е 11 000 лв. Те се намират в жилищните комплекси „Химик” (в Крайдунавския парк, между Речна гара и Колодрума); „Христо Ботев” (в парк „Владикина бахча”); „Вида”, „Александър Стамболийски” и „Крум Бъчваров”  (парк „Рова”, до Еничар капия).


От читалище "Цвят" започнаха почистването на терена на бившето лятно кино "Цвят", което се намира на гърба на читалищната сграда. "Целта ни е от пролетта да започнем ремонти, с каквито средства разполагаме и да го направим една нова културна точка на Видин", каза секретарят на читалището Любомир Илиев.



140 години от освобождението си отбелязват в Оряхово. След броени минути ще бъде представена историческа възстановка на боевете при града с участието на Национален съюз "Единение" и цялата оряховска общественост на площад "Дико Илиев". За финал на тържествата ще има народно веселие с участието на Янка Рупкина.


Образователна лектория по повод 140 години от Освобождението на Кутловица /Монтана/ се състоя в читалнята на Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана. Събитието бе организирано от Регионална библиотека „Гео Милев”, Общински комитет „Васил Левски” – гр. Монтана и Сдружение „Будители народни”. На лекторията присъстваха историци, краеведи, представители на културни институции, журналисти, учители, ученици от ПГСАГ „Проф. арх. Стефан Стефанов”. Юлия Андреева – главен библиотекар, завеждащ отдел „Краезнание” изнесе лекция и мултимедийна презентация за събитията, станали на 21 ноември 1877 г., когато руските войски на полковник барон Николай Притвиц освобождават Кутловица. Участие в лекторията взе и историкът Йордан Герасимов, който разгледа хронологично значимите сражения, които са се водели в Кутловица по време на Освобождението и показа портрет на освободителя на Монтана полк. Николай Притвиц.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34