Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е виновен за тежкото положение на видинската болница?

Снимка: Радио ВИДИН

Прессъобщение от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин разбуни духовете в областната болница. То гласи, че "с Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), РЗОК-Видин е изплатила допълнително 250 817 лв. над договорените на МБАЛ "Св. Петка" за цялата дейност през 2017 година. Средствата са от предназначените за административни и капиталови разходи на НЗОК, което ще доведе до известни затруднения в работата на институцията. Очакванията, обаче, категорично са, че те ще бъдат оползотворени по най-целесъобразния и ефективен начин за работещите в областната многопрофилна болница за активно лечение в град Видин и това ще доведе до подобряване на качеството на лечебно-диагностичната дейност. За пореден път, категорично се отстоява позицията, че всяка организация, която работи с публични средства, включително лечебните заведения, трябва да дава отчет пред обществото за тяхното разходване."

"Публичното оповестяване на преведени средства на болницата преди това да стане реалност поражда напрежение в колектива на здравното заведение." Така реагира на новината директорът на МБАЛ "Св. Петка" във Видин д-р Виолета Дочкова:

Снимка"РЗОК Видин винаги тича преди вятъра и когато нещо трябва да става или се случва, бързат да го кажат предварително. Те казват пред медиите, че са си платили към болницата във Видин, но това не е така. Парите се превеждат при тях, след това те ги нареждат при нас и ако това е четвъртък или петък, парите де факто идват при нас в понеделник. Нали разбирате какво става тук през това време- как хората идват и питат "Защо нямаме заплати, след като РЗОК обяви по медиите, че парите са преведени"? Тези пари, освен всичко друго, не са над предварително договорените. От юни 2016 година в болницата работи инвазивна кардиология. Не знам по каква причина, но на нас не ни се отпускат средства за заплащане на дейността на инвазивната кардиология, в резултат на което, за да не спрем другите отделения да приемат болни, работим надлимитно. Писахме писма до РЗОК, до НЗОК, до Надзорния съвет, до министерствата. Имаме кореспонденция от над 40-50 написани писма, че държим да ни се изплатят тези средства, защото Касата не си е свършила работата миналата година и не е предвидила, че имаме нова дейност, заради което трябва да се увеличи бюджетът на болницата. Така се натрупват 600 000 лева, които болницата е изработила, а нашият партньор РЗОК, който трябва да ни плаща за извършената работа, не ни ги е платил. Бюджетът се определя от директора на РЗОК, който трябва да напише становище до НЗОК и от там да определят ние какъв лимит трябва да имаме."

СнимкаПотърсихме за отговор на зададените от д-р Дочкова въпроси ръководството на Районната здравноосигурителна каса. Оттам ни отговориха, че на този етап ще се въздържат от коментар.

"Към този момент всичко, което е трябвало да се съобщи на видинската общественост и което е изпълнение на задължението да се оповести и отчете превод на публични средства, е казано в прессъобщението, изпратено до медиите на 6 ноември 2017 г. (уточняваме, че преводът на средства е направен преди това - на 3.11.2017 г.). Заставаме зад информацията, оповестена в прессъобщението така, както е формулирана и съобщена. Тя е точна и изчерпателна, отговаря на фактите и е доказуема. Предстои планирана пресконференция в началото на месец декември, на която подробно ще се отчете за пореден път извършеното от РЗОК-Видин. Ще се коментира финансирането на болниците - МБАЛ "Св. Петка" не е "единствената болница в област Видин", заявиха от пресцентъра на РЗОК Видин.

"Тези 250 000 лева, за които РЗОК Видин и нейното ръководство си приписват, че от икономии са ни превели тези пари, тези пари ние сме изработили през 2017 година. На Надзорен съвет, когато е ставало дума за парите на видинската болница, д-р Вълчев (директорът на РЗОК Видин) казва: "Слаб мениджмънт, хората напуснаха и тя няма лекари, никой не ходи в болницата и няма какво да харчат". Касата дължи на МБАЛ "Св. Петка" за изработена дейност още 350 000 лева", каза още д-р Дочкова и добави:

Снимка"Ние сме единствена болница, която работи във Видинска област. Направете справка колко пъти се проверяват областните болници в другите градове, защото видинската болница е проверена до сега 80 пъти. Нямам какво да крия и нямам нищо против проверките, но при всяка една проверка си тръгват с актове заради забравена запетайка и пр. Защо РЗОК не каже как проверява медицинските центрове във Видин и общопрактикуващите лекари? Имахме наскоро пациентка с инсулт в кома, а в същия момент общопрактикуващият лекар отчита, че е направил профилактичен преглед. Касата вярва на личния лекар, а не вярва на нас, че е в кома и лежи в отделението и лечението на тази жена няма да ни бъде платено. Къде е тук Касата? Директорът на РЗОК ще получи отчет за това как видинската болница ще изразходи средствата си, когато ми подаде заявление за достъп до информация. Обадих се на д-р Вълчев и му казах, че е неморално и неетично да казва, че болницата не работи, няма лекари и че нямаме никакви харчове, за да имаме претенции за пари."

Финансирането от страна на Здравната каса на видинската болница е крайно недостатъчно, категорична е директорката на здравното заведение д-р Виолета Дочкова:

"Много трудно се справям, защото хората работят и пациенти не се връщат. Ако тези 600 000 лева бяха изплатени, нямаше в момента да съм с просрочени задължения. Никога не сме имали проблем със заплатите. Персоналът не страда. Проблемът е, че когато дойдох, основната заплата на лекарите беше 460 лева и няма как да стане 4000 лева, а за тези четири години минималната заплата се вдига 5 пъти. Болницата има 576 души щат. Ние сме най-големият работодател във Видинска област. Не е вярно твърдението, че сме сред болниците с най-големи задължения. Задлъжняването на видинската болница е започнало от 2011 година, когато е направен проект за енергийно саниране за 3.6 млн. лева, които видинската болница ще плаща до края на 2018 година. Ако не се плащаше за това саниране, можеше да се плащат задължения към доставчици, за медикаменти, храни и т.н. Сега дългът на болницата е същият, както преди 5 години- 5.5 млн. лева."

Категорично не отговаря на истината твърдението на директора на РЗОК Видин Владимир Вълчев, че видинската болница се управлява зле и лекарите напускат работа, твърди директорът на здравното заведение д-р Виолета Дочкова:

"Не е вярно, че напускат лекари. Средната възраст на персонала е над 55 години- напускат лекари, които се пенсионират. 2012 година е имало 123 лекари в болницата, 2013 г.- 125, 2014 г.- 104, 2015 г.- 109, 2016 г.- 97, сега са 100. Никой обаче няма да дойде, за да заеме местата на лекарите в пенсионна възраст при тези ниски заплати. Тази болница аз не я виждам след 5 години. Не може РЗОК да ми дава бюджет 550 000 лева, при условие че заплатите на персонала са 490 000 лева. С 60 000 лева може ли да се издържа тази болница? Да се купуват лекарства, храна на болните и пр.? Да, болницата е в тежко състояние. Причината да е в това тежко състояние е Районната здравноосигурителна каса и бюджетите, които се определят на болницата. От години се знае, че за един пациент във видинска област, се отпускат от 60 до 95 лева, докато в Монтана е 165 лева на пациент. Монтанската болница има лимит 1 млн. на месец, а ние имаме лимит 500 000 лева на месец. Питайте д-р Вълчев защо е тази разлика. В НЗОК казват, че не са били информирани и решението им е: "Държавните болници във Видин, Враца и Ловеч са с орязани пари, установи Надзорът на НЗОК. Допуснати са грешки в определянето на лимитите на болниците, сключват се договори с нови структури, без да е ясно кой и защо е дал разрешение." Кой е виновен за този лимит? Аз не съм виновна."

Темата е с продължение, очаквайте и отговора на ръководството на РЗОК Видин.

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00