Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 ноември 2017 година

Снимка: МБАЛ "Д-р Стамен Илиев"

Ортопедията в Монтана получи ново оборудване.

Всички болници с над 50 процента държавно участие ще бъдат подложени на пълен финансов и управленски анализ до края на годината, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Българският лекарски съюз настоява от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат заделени за профилактика, за майчино и детско здравеопазване, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. По думите му най-големият проблем в здравната система остава остойностяването на медицинския труд.

Близо 500 нарушения откри при контролна дейност дирекция "Инспекция по труда" Враца за периода 1-31 октомври. Проверени са 120 предприятия във всички отрасли на икономиката. Липса на документи, лични предпазни средства и хигиена са сред констатираните нарушения. Съставени са 45 акта. Отстранени са и 3-ма работници.

12 процента е безработицата, по данни на Бюрото по труда в Берковица за деветмесечието на годината. 700 са регистрираните безработни, от които 100 са млади хора. От тях 32-ма ще започнат работа по програма за временна заетост от началото на следващия месец. 33-ма души работят по насърчителните мерки, а 87 по програма за заетост. Това стана ясно на сесия на Общинския съвет в Берковица, на която присъстващите 20 общински съветници разгледаха и приеха 30 докладни записки. На заседанието бяха внесени и 4 извънредни докладни, които местният парламент прие да гледа.

Кметът на Враца Калин Каменов бе сред участниците в конференцията, която организира Министерството на околната среда за подобряване качеството на атмосферния въздух. Според Каменов проблемът с въздуха е изключително тежък и той не е само екологичен, но и има социално-икономическо измерение. Той направи две предложения: в Индикативна годишна работна програма за 2018 г., на Оперативната програма, да бъде предвидена процедура, свързана с изпълнението на заложените в програмите на общините мерки за подобряване качеството на въздуха, както и процедурата да бъде отворена и достъпна за кандидатстване през по-дълъг срок (например 2 г.).

Във Видин се проведе разяснителна среща за санирането на сгради до 35 апартамента


Среща с народни представители от парламентарната група на БСП за България от различни области в страната ще се проведе днес, 24 ноември във Видин

Поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка движението по пътя Видин - Калафат при Дунав мост-2 се осъществява в една лента. Срокът е до 30.11.2017 г.

Шофьорите да карат внимателно през прохода "Петрохан", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". През следващите дни в участъка от билото до Малка Бързия в посока Монтана ще се възстановяват мантинелите, повредени от падналите дървета при снеговалежа в началото на октомври.

14 км общинската пътна мрежа ще бъде реконструирана и рехабилитирана в Берковица по проект, който Общината спечели. Най-големият участък, който ще бъде асфалтиран е между селата Гаганица-Котеновци-Черешовица, който е близо 5 км; общинският път в село Боровци с дължина около 2 км; до село Слатина - 1,7 км; село Бързия- нови близо 2 км път и в Берковица - "Котеновско шосе". Това съобщиха от общинската администрация след проведена среща на кмета с управниците по селата. Кметът Милчо Доцов обясни, че Общината е бързала да подмени водопроводната система, за да може веднага щом бъде одобрен проектът им, да се асфалтира. В проекта е включен и ремонт на 10 000 кв. м тротоари. 80 % от дейностите ще се реализират в селата и само 20 % в града, обобщи Милчо Доцов. За останалите села от капиталовите разходи през новата година ще бъде включено изкърпване на дупките.

Поставиха липсващ капак на шахта на надлез във Видин.

В Чипровци приключи ремонтът на покривите на Историческия музей и на Пунковата къща- мястото, което е превърнато в Образователен център за деца и за всички, които се интересуват от традициите и културното наследство на града. Това каза директорът на музея, доктор Анита Комитска.

Международният ден без покупки, като вид протест срещу прекомерната консумация на стоки, отбелязваме днес, 24 ноември. Към него до момента са се присъединили 65 държави.

Община Оряхово организира среща на всички оряховчани, живеещи в столицата.

140 години от Освобождението от турско робство отбелязват и в село Черкаски, община Вършец. Това каза кметът на селото Валери Тодоров.

За пети път във видинското село Ново село се провежда вечер на младото вино.

ОУ "Свети Климент Охридски" във Видин отбелязва 98 години от своето създаване. 

Много творци, приятели и почитатели уважиха премиерата на двете нови книги- "Розариум и други хайку" и „Синини върху душата“ на Светла Дамяновска- главен експерт „Култура и Художествена галерия“ в Община Мездра и дългогодишен председател на Литературен клуб "Христо Ботев" към градското читалище „Просвета-1925“. Творбите бяха представени в Младежки дом-Враца. Стихосбирките бяха презентирани от директора на културната институция Георги Врабчев и заместник директора Илияна Райкова. 

Изложба, представяща красотата на традиционното облекло от Видинския край, подготвя историческият музей във Видин. Експозицията ще бъде открита с финансовата подкрепа на Министерството на културата, каза етнографът Десислава Божидарова. Освен облекла, в изложбата ще могат да се видят и прически отпреди век. Откриването на експозицията се планира за Международния ден на музеите - 18 май следващата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34