Ерден - селото с летище и стадион

Автор:
Снимка: Радио Видин
Днес ви представяме монтанското село Ерден, част от община Бойчиновци. Хората разказват, че в селото, което е само на няколко километра от областния град Монтана, се живее спокойно. Престъпност нямат, работа си намират в града, функционира местният колбасарски цех, кариера и асфалтова база. Имат и летище, на което се правят състезания по парашутизъм, имат и модерен стадион. Разговаряме с дългогодишната кметица Еленка Василева за спокойното съжителство между българи и малцинство. Това, с което се хвалят е липсата на безработица.

"Сега няма престъпления, за разлика от преди години, когато беше много зле. Не се делим с нашето малцинство, те са интегрирани. Роми и българи сме едно, уважаваме се, децата ни растат и учат заедно в Бойчиновци. Облагодетелствани сме и откъм транспорт- имаме 8 влака в едната посока, автобуси през целия ден. Селото е възлово място. Нямаме безработица, малко села могат да се похвалят с това нещо..."

СнимкаТяхна гордост е и футболният тим "Кариана", и другият- "Хайдук".

"През 2007 година исках отново да се възроди футболът в селото, беше страшно занемарен стадионът. Започнахме ремонт, направихме сградата на съблекалнята, от която имаше само основи тогава. Направихме пейки и осветление и това беше началото. Сега имаме два футболни отбора - "Кариана", който се поддържа от местния бизнесмен Милан Йосифов. Другият ни отбор е "Хайдук", който е съществувал винаги."

За спокойния живот в Ерден разказва и местната магазинерка. Ресторантът в центъра на ЕрденВ центъра на селото приветливо кафене и магазин посрещат жителите и преминаващите. Изградена е модерна детска площадка, удобна беседка и поддържана цветна градина. За малките има и нещо любопитно- зоо кът. Впечатление прави и стилът на местния ресторант, който не отстъпва по категория на градските:

"В нашето хубаво село всичко е прекрасно, слънчево, имаме млади хора, бебета. Грижим се да им създадем уют, полянка, зоо кът с птици- паун, фазани, гълъби"

 
СнимкаКакто стана ясно, в Ерден не липсват млади хора и деца, които изпълват с глъч селото. Интересни занимания за тях измислят и в местното читалище "Светлина 1934". Библиотекарката Нина Маркова организира работилничка за направа на коледно-новогодишни украшения:

"Правят украшения, стараят се децата. Правим и литературни четения с тях, изложби. Получаваме и дарения- нови книги", обясни тя. 

В Ерден се намира храмът "Света Параскева", построен през 19 век. Оградата на църквата е от стари надгробни паметници. В двора ѝ е погребан руски свещеник. Старинната църква е била занемарена през годините, а мечта на кметицата била да възобнови отново блясъка на святото място.

"Покривът беше пропаднал, беше замазана цялата с розова боя. Възстановено е всичко, обзавеждането- кандила, свещници, полилеите вътре сама съм ги купувала. После получихме много дарения- икони, гоблени. Сами си поддържаме храма и сега. Много се посещава на празници, идват хора отвсякъде", каза още кметицата.

В дългите години като кмет на Ерден, Еленка Василева е успяла да направи доста неща в полза на хората. И не спира да мечтае за още, стига да има средства и време да осъществи плановете си. Хората я познават добре и идват с всякакви проблеми, за които тя трябва да намери време, и винаги- с усмивка. А добрите дела не остават незабелязани- показа ни стих, написан за нея от признателен човек, публикувано в стихосбирката "С вяра и любов", автор- Симеон Илиев.

Още разкази за Ерден може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47