Ерден - селото с летище и стадион

Автор:
Снимка: Радио Видин
Днес ви представяме монтанското село Ерден, част от община Бойчиновци. Хората разказват, че в селото, което е само на няколко километра от областния град Монтана, се живее спокойно. Престъпност нямат, работа си намират в града, функционира местният колбасарски цех, кариера и асфалтова база. Имат и летище, на което се правят състезания по парашутизъм, имат и модерен стадион. Разговаряме с дългогодишната кметица Еленка Василева за спокойното съжителство между българи и малцинство. Това, с което се хвалят е липсата на безработица.

"Сега няма престъпления, за разлика от преди години, когато беше много зле. Не се делим с нашето малцинство, те са интегрирани. Роми и българи сме едно, уважаваме се, децата ни растат и учат заедно в Бойчиновци. Облагодетелствани сме и откъм транспорт- имаме 8 влака в едната посока, автобуси през целия ден. Селото е възлово място. Нямаме безработица, малко села могат да се похвалят с това нещо..."

СнимкаТяхна гордост е и футболният тим "Кариана", и другият- "Хайдук".

"През 2007 година исках отново да се възроди футболът в селото, беше страшно занемарен стадионът. Започнахме ремонт, направихме сградата на съблекалнята, от която имаше само основи тогава. Направихме пейки и осветление и това беше началото. Сега имаме два футболни отбора - "Кариана", който се поддържа от местния бизнесмен Милан Йосифов. Другият ни отбор е "Хайдук", който е съществувал винаги."

За спокойния живот в Ерден разказва и местната магазинерка. Ресторантът в центъра на ЕрденВ центъра на селото приветливо кафене и магазин посрещат жителите и преминаващите. Изградена е модерна детска площадка, удобна беседка и поддържана цветна градина. За малките има и нещо любопитно- зоо кът. Впечатление прави и стилът на местния ресторант, който не отстъпва по категория на градските:

"В нашето хубаво село всичко е прекрасно, слънчево, имаме млади хора, бебета. Грижим се да им създадем уют, полянка, зоо кът с птици- паун, фазани, гълъби"

 
СнимкаКакто стана ясно, в Ерден не липсват млади хора и деца, които изпълват с глъч селото. Интересни занимания за тях измислят и в местното читалище "Светлина 1934". Библиотекарката Нина Маркова организира работилничка за направа на коледно-новогодишни украшения:

"Правят украшения, стараят се децата. Правим и литературни четения с тях, изложби. Получаваме и дарения- нови книги", обясни тя. 

В Ерден се намира храмът "Света Параскева", построен през 19 век. Оградата на църквата е от стари надгробни паметници. В двора ѝ е погребан руски свещеник. Старинната църква е била занемарена през годините, а мечта на кметицата била да възобнови отново блясъка на святото място.

"Покривът беше пропаднал, беше замазана цялата с розова боя. Възстановено е всичко, обзавеждането- кандила, свещници, полилеите вътре сама съм ги купувала. После получихме много дарения- икони, гоблени. Сами си поддържаме храма и сега. Много се посещава на празници, идват хора отвсякъде", каза още кметицата.

В дългите години като кмет на Ерден, Еленка Василева е успяла да направи доста неща в полза на хората. И не спира да мечтае за още, стига да има средства и време да осъществи плановете си. Хората я познават добре и идват с всякакви проблеми, за които тя трябва да намери време, и винаги- с усмивка. А добрите дела не остават незабелязани- показа ни стих, написан за нея от признателен човек, публикувано в стихосбирката "С вяра и любов", автор- Симеон Илиев.

Още разкази за Ерден може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19

Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха..

публикувано на 11.10.18 в 13:37