Ерден - селото с летище и стадион

Автор:
Снимка: Радио Видин
Днес ви представяме монтанското село Ерден, част от община Бойчиновци. Хората разказват, че в селото, което е само на няколко километра от областния град Монтана, се живее спокойно. Престъпност нямат, работа си намират в града, функционира местният колбасарски цех, кариера и асфалтова база. Имат и летище, на което се правят състезания по парашутизъм, имат и модерен стадион. Разговаряме с дългогодишната кметица Еленка Василева за спокойното съжителство между българи и малцинство. Това, с което се хвалят е липсата на безработица.

"Сега няма престъпления, за разлика от преди години, когато беше много зле. Не се делим с нашето малцинство, те са интегрирани. Роми и българи сме едно, уважаваме се, децата ни растат и учат заедно в Бойчиновци. Облагодетелствани сме и откъм транспорт- имаме 8 влака в едната посока, автобуси през целия ден. Селото е възлово място. Нямаме безработица, малко села могат да се похвалят с това нещо..."

СнимкаТяхна гордост е и футболният тим "Кариана", и другият- "Хайдук".

"През 2007 година исках отново да се възроди футболът в селото, беше страшно занемарен стадионът. Започнахме ремонт, направихме сградата на съблекалнята, от която имаше само основи тогава. Направихме пейки и осветление и това беше началото. Сега имаме два футболни отбора - "Кариана", който се поддържа от местния бизнесмен Милан Йосифов. Другият ни отбор е "Хайдук", който е съществувал винаги."

За спокойния живот в Ерден разказва и местната магазинерка. Ресторантът в центъра на ЕрденВ центъра на селото приветливо кафене и магазин посрещат жителите и преминаващите. Изградена е модерна детска площадка, удобна беседка и поддържана цветна градина. За малките има и нещо любопитно- зоо кът. Впечатление прави и стилът на местния ресторант, който не отстъпва по категория на градските:

"В нашето хубаво село всичко е прекрасно, слънчево, имаме млади хора, бебета. Грижим се да им създадем уют, полянка, зоо кът с птици- паун, фазани, гълъби"

 
СнимкаКакто стана ясно, в Ерден не липсват млади хора и деца, които изпълват с глъч селото. Интересни занимания за тях измислят и в местното читалище "Светлина 1934". Библиотекарката Нина Маркова организира работилничка за направа на коледно-новогодишни украшения:

"Правят украшения, стараят се децата. Правим и литературни четения с тях, изложби. Получаваме и дарения- нови книги", обясни тя. 

В Ерден се намира храмът "Света Параскева", построен през 19 век. Оградата на църквата е от стари надгробни паметници. В двора ѝ е погребан руски свещеник. Старинната църква е била занемарена през годините, а мечта на кметицата била да възобнови отново блясъка на святото място.

"Покривът беше пропаднал, беше замазана цялата с розова боя. Възстановено е всичко, обзавеждането- кандила, свещници, полилеите вътре сама съм ги купувала. После получихме много дарения- икони, гоблени. Сами си поддържаме храма и сега. Много се посещава на празници, идват хора отвсякъде", каза още кметицата.

В дългите години като кмет на Ерден, Еленка Василева е успяла да направи доста неща в полза на хората. И не спира да мечтае за още, стига да има средства и време да осъществи плановете си. Хората я познават добре и идват с всякакви проблеми, за които тя трябва да намери време, и винаги- с усмивка. А добрите дела не остават незабелязани- показа ни стих, написан за нея от признателен човек, публикувано в стихосбирката "С вяра и любов", автор- Симеон Илиев.

Още разкази за Ерден може да чуете в звуковия файл.


Вижте още
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева , а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година. "Аз съм изключително..

публикувано на 12.07.18 в 14:17

Ще спре ли да се топи Северозападът

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата . На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на..

публикувано на 11.07.18 в 13:16