Ерден - селото с летище и стадион

Автор:
Снимка: Радио Видин
Днес ви представяме монтанското село Ерден, част от община Бойчиновци. Хората разказват, че в селото, което е само на няколко километра от областния град Монтана, се живее спокойно. Престъпност нямат, работа си намират в града, функционира местният колбасарски цех, кариера и асфалтова база. Имат и летище, на което се правят състезания по парашутизъм, имат и модерен стадион. Разговаряме с дългогодишната кметица Еленка Василева за спокойното съжителство между българи и малцинство. Това, с което се хвалят е липсата на безработица.

"Сега няма престъпления, за разлика от преди години, когато беше много зле. Не се делим с нашето малцинство, те са интегрирани. Роми и българи сме едно, уважаваме се, децата ни растат и учат заедно в Бойчиновци. Облагодетелствани сме и откъм транспорт- имаме 8 влака в едната посока, автобуси през целия ден. Селото е възлово място. Нямаме безработица, малко села могат да се похвалят с това нещо..."

СнимкаТяхна гордост е и футболният тим "Кариана", и другият- "Хайдук".

"През 2007 година исках отново да се възроди футболът в селото, беше страшно занемарен стадионът. Започнахме ремонт, направихме сградата на съблекалнята, от която имаше само основи тогава. Направихме пейки и осветление и това беше началото. Сега имаме два футболни отбора - "Кариана", който се поддържа от местния бизнесмен Милан Йосифов. Другият ни отбор е "Хайдук", който е съществувал винаги."

За спокойния живот в Ерден разказва и местната магазинерка. Ресторантът в центъра на ЕрденВ центъра на селото приветливо кафене и магазин посрещат жителите и преминаващите. Изградена е модерна детска площадка, удобна беседка и поддържана цветна градина. За малките има и нещо любопитно- зоо кът. Впечатление прави и стилът на местния ресторант, който не отстъпва по категория на градските:

"В нашето хубаво село всичко е прекрасно, слънчево, имаме млади хора, бебета. Грижим се да им създадем уют, полянка, зоо кът с птици- паун, фазани, гълъби"

 
СнимкаКакто стана ясно, в Ерден не липсват млади хора и деца, които изпълват с глъч селото. Интересни занимания за тях измислят и в местното читалище "Светлина 1934". Библиотекарката Нина Маркова организира работилничка за направа на коледно-новогодишни украшения:

"Правят украшения, стараят се децата. Правим и литературни четения с тях, изложби. Получаваме и дарения- нови книги", обясни тя. 

В Ерден се намира храмът "Света Параскева", построен през 19 век. Оградата на църквата е от стари надгробни паметници. В двора ѝ е погребан руски свещеник. Старинната църква е била занемарена през годините, а мечта на кметицата била да възобнови отново блясъка на святото място.

"Покривът беше пропаднал, беше замазана цялата с розова боя. Възстановено е всичко, обзавеждането- кандила, свещници, полилеите вътре сама съм ги купувала. После получихме много дарения- икони, гоблени. Сами си поддържаме храма и сега. Много се посещава на празници, идват хора отвсякъде", каза още кметицата.

В дългите години като кмет на Ерден, Еленка Василева е успяла да направи доста неща в полза на хората. И не спира да мечтае за още, стига да има средства и време да осъществи плановете си. Хората я познават добре и идват с всякакви проблеми, за които тя трябва да намери време, и винаги- с усмивка. А добрите дела не остават незабелязани- показа ни стих, написан за нея от признателен човек, публикувано в стихосбирката "С вяра и любов", автор- Симеон Илиев.

Още разкази за Ерден може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Да бъде ли намалена депутатската заплата

Може ли депутатската заплата от 3 540 лв. да се намали на 2 976 лв.? Това предложение за промени в правилника за Народното събрание внесоха от БСП в деловодството в парламента. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание. Според нея възнаграждението трябва да бъде фиксирана..

публикувано на 25.04.18 в 11:42

Що е солидарност и има ли почва у нас?!

Международният ден на младежката солидарност- 24 април е приет с решение на Световната федерация на демократичната младеж. Първият фестивал е отпразнуван през 1957 година. Този ден е още една причина да се привлече вниманието на обществеността и медиите върху младежта. По повод този ден в "Посоките на делника" питаме: Що е солидарност и има ли почва..

публикувано на 24.04.18 в 17:26

Готови ли сме да посрещнем очакваните по-високи води на Дунав

Междуведомствени комисии извършиха проверки на техническото и експлоатационното състояние на защитните дунавски диги и отводнителни помпени станции към тях. Те са във връзка със заповеди на областните управители в Северозападна България. Целта е да се избегне опасността от очакваните т.нар. "черешови води", които идват при снеготопенето в планините в..

публикувано на 23.04.18 в 17:10

Хората от село Вещица: Името ни е любопитно, търсят ни

Село Вещица е на десетина километра от общинския център Белоградчик. Средната надморска височина достига 311 м. През селото протича река Салашка (Вещицка), четем за селото. Обградено е от красива природа, но поради икономически причини хората избягали от него още преди години и така населението му намаляло десет пъти. В славните си години в селището..

публикувано на 20.04.18 в 13:05
Румен Гълъбинов, финансист и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор

Финансов анализатор: И след 3 години ще сме последни по заплати и пенсии

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година . С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в документа. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева...

публикувано на 19.04.18 в 14:01

Ще караме ли по-изправни и екологично чисти автомобили

До края на месеца готвените промени в Закона за движението по пътищата ще бъдат пуснат за публично обсъждане. Той би трябвало да регламентира дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим. Готвените промени предвиждат стикерът за годишен технически преглед да съдържа чип с информация за техническото и екологичното състояние на..

публикувано на 18.04.18 в 12:14