Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетохме свети Николай Чудотворец

| обновено на 06.12.17 в 13:13
4
Снимка: Венцислав Величков



На Никулден десетки вярващи се събраха за тържествената литургия в църквата „Свети Николай“ във Видин, на която денят е и храмов празник. За поклонение в храма са частици от мощите на светеца, съхранявани в Чипровския манастир:


“Тук съм на празника, защото съм вярващ човек. Моля свети Николай за здраве... Реших да дойда в тази църква да почета празника. Майка ми има имен ден днес. Паля свещичка за здраве за моята майка, за децата... Мисля, че Никулден се почита много от старите хора, които са го празнували години наред. Младите ги няма. Ще запаля свещичка те да са здрави, децата, внуците.“


Традиционно беше запален и сребърният светилник под формата на кораб, дарен от семейства на рибари през 1827 година и символизиращ почитта на видинчани към свети Николай. Църковната служба бе водена от архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия:

"Ето, че отново, водени от силата на нашата вяра сме тук, в обятията на храма на свети Николай, за да прославим с песенни молитви и славословия великия светец на православието, чудотвореца на Мирликийската църква, свети Николай. Тук сме, за да почетем и частицата от мощите на свети Николай, която в ранната утрин бе принесена тук от сестрите монахини от Клисурския манастир, а тази частичка се съхранява в реликвариума на древната Чипровска света обител, която е в пределите на Видинската епархия. Нека днес, когато небесата са разтворени, за нашата молитва и почит към свети Николая, да му се помолим, светителю Господен, бъди винаги с нас, закриляй ни, благославяй нашите домове и чеда и ни съпътствай в живота. Амин!"

Частицата от мощите на свети Николай ще остане в храма до 14:00 ч. Видинчани в храма казаха, че ходенето на църква на този ден им дава сила и светлина: 

Никулден във Видин, Снимка: Венцислав Величков"Благословен да е този ден... Всички с нетърпение чакат този ден. Ние сме хора на възраст и трябва да уважаваме Бога... Ние възрастните трябва да даваме пример на децата си, да го водим в Божия храм, когато има Света литургия, за да ги причестяваме с тялото и кръвта Христови, за да растат с Господа в сърцето и да вървят по Божиите пътища... Приготвила съм си специално черноморска риба и така почитам празника. Посещавам храма не само на празници, а и през другото време. Посещението тук ми дава сила, закрила и някакъв по-друг дух..."

След литургията литийно шествие се отправи към понтона на река Дунав. В него за поредна година се включи и Патриотичен клуб "Бдинци". Ивайло Иванов от родолюбивата организация отправи пожелания по случай празника:

"Стана традиция Света Митрополия- Видин да кани нашия клуб на този светъл празник. Честит Никулден на всички българи! Както Николай Чудотворец покровителства и бди над всички рибари, моряци и банкери, нека да бди и над всяко българско семейство. Просперитет, берекет, усмивки и здраве на всички българи!"

На понтона на река Дунав архимандрит Антим отслужи молитва за мир, справедливост, вяра и обич. 

"Идваме от храма на свети Николай, където отслужихме божествената празнична света литургия в прослава на този дивен светец на християнската църква. Ние се събираме и отправяме гореща, искрена и сърдечна молитва, за да бъде свети Николай също един от покровителите на град Видин и неговите граждани, за да живеем в мир, единство и братолюбие."

Във водите на Дунав бяха хвърлени венци, а от катер на Гранична полиция в реката бе потопена икона на свети Николай от 19 век. По традиция, след честването, за присъстващите бе подготвен и празничен курбан за здраве и берекет. 

Никулден в Белоградчик, Снимка: Иванка ПетроваЗа пръв път в Белоградчик денят, в който се почита паметта на свети Николай Мирликийски, се организира тържество на площад „Възраждане", предаде Иванка Петрова. Свещеноиконом Рафаил благослови събралите се граждани. Проповедта си за светеца той започна с някои малко познати сведения за него:


„Знаем, че Санта Клаус, който ние почитаме като Дядо Коледа, е също свети Николай. Традицията е преплетена с носенето на подаръци, защото именно свети Николай Мирликийски, от своето житие, е познат като човек, който раздал всичко, което имал за тези, които се нуждаели. Той се почита дори и сред турската общност, защото неговият град- Мира се намира в днешните предели на Турция.” 


Отец Рафаил честити празника на всички именници и на тези, които отбелязват днес професионалния си празник. В края той отправи благодарности и към Община Белоградчик, която бе инициатор и спонсор на тържеството. Рибената чорба бе сготвена в кухнята на Домашния социален патронаж, затова и майстор – готвачът беше лично благословен от отец Рафаил, преди да започне да раздава храната. А рибата за курбана е дарена от местна фирма.


Никулден в Монтана, Снимка: Любо АндреевОпашка за рибена чорба се изви в центъра на Монтана, предаде Любо Андреев. По традиция общинският пазар даде курбан за здраве.


Майстор на рибената чорба бе Ели Лозанова, от “Бабина душица”, която за трета поредна година нагости 200 жители на Монтана:


"По принцип рибената чорба се прави с повече видове риба, но в случая спонсорите са осигурили два вида риба- толстолоб и шаран."


Спазваме традицията и тази година, подчерта управителят на пазара Стилиян Каменов. На 24 декември ще бъде даден курбан от постна боб – чорба.


"С все повече хора... Казанът ни може да раздаде 200 порции", каза Стилиян Каменов.


Кметът на Монтана Златко Живков опита от вкусната рибена чорба и поздрави жителите на града:


"Изключително хубав празник- на свети Николай. Така че, да помага, да закриля."


Над 1500 души носят името Николай, Никола, Николина и производните на тях в община Монтана, предаде Биляна Борисова. 703 - ма души с името Николай ще празнуват днес. 297 са с името Нено, Ненка и Нино. От женските имена - 128 са с името Николина, а 53 носят името Николинка.


Никулден във Враца, Снимка: Жоро АлександровНад 1 500 порции рибена супа, приготвена от няколко вида риба, беше раздадена днес на централния площад „Христо Ботев“ във Враца, предаде Жоро Александров. За втора поредна година от общинската управа се опитаха да възродят традицията, според която преди 100 и повече години врачани са започвали един дълъг маратон от тържества, който е започвал от Никулден и е продължавал до Тодоровден. Митрополит Григорий освети рибния курбан.


Тази година, както и преди 12 месеца, имаше благотворителна изложба-базар на пълнени шарани. За минимум 30 лева всеки можеше да си купи празнично блюдо, което да сложи на трапезата си, а събраните средства се събират за ремонт на Акушеро-гинекологичното отделение на врачанската болница.

Кметът Калин Каменов:

"За мен е голяма част да ви поздравя с големия християнски празник Никулден и да ви кажа, че с днешното събитие възраждаме стара врачанска традиция, традиция, която е на почти сто години и е тръгнала тук, от този площад. Тук нашите предци са празнували Никулден, от тук са започвали и коледните празници."

В късния следобед градоначалникът ще запали светлините на коледното дърво и официално ще сложи началото на тържествата по изпращането на настоящата и посрещането на новата година.

Коледен базар с много изкушения има на площад „Христо Ботев“. От утре ще има работа и за майсторите на кънките, тъй като отваря ледената пързалка, която е най-голямата в Северна България.

Снимка: Врачанска митрополия

Стотици врачани днес се събраха в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”, за да отбележат 150-ата годишнина от неговото освещаване, съобщиха от митрополията. Празникът започна вчера вечерта с всенощно бдение и петохлебие, а днес продължи с архиерейска света литургия, отслужени от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града. В бдението се включиха също свещеници от София и мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски”. След края на светата литургия владиката припомни житието на днес празнувания свети Николай. В словото си той акцентира върху всички важни моменти от живота на светеца, в които неизменно се вижда както Божият промисъл и подкрепа, така и силната му и непоколебима вяра, и многобройните му достойни за подражание дела, допълват от митрополията. Врачанският митрополит припомни и някои от чудесата, които са ставали с молитвеното застъпничество на свети Николай. 


“Много и много са чудесата на светителя Николай и няма човек, който да не ги знае. Въпросът е след като знаем неговото житие, след като знаем неговите чудеса, след като чрез неговото житие и богослужба сме свидетели на всички негови подвизи и добри дела, какво правим ние? Това, което трябва да направим е да подражаваме на свети Николай и на всички светии. Защото Бог ни ги открил именно за това да имаме техния пример, да следваме техния път, да ги призоваваме за наши помощници и ходатаи, и по този начин и ние да наследим царството Божие” – каза в словото си Врачанският митрополит Григорий.


В края на богослужението на всички, дошли в храма, бяха раздадени осветени икони на свети Николай. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39