Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте ли доверието ни към застрахователните компании

Застраховател: Увеличават се доброволните застраховки във Видин

Снимка: Радио Видин

Застраховането е дейност по осигуряването на покритие на рискове по силата на договор, изразяващо се в набиране и разходване на средства, предназначени за изплащане на обезщетения и други парични суми при настъпване на събития или условия, предвидени в договор или закон, както и в пряко свързаните с това дейности. Това е вписано в Кодекса за застраховането в България. Според първата съществуваща дефиниция за този процес, застраховането е взаимно покритие на определена, случайна, в цялост оценима потребност, чрез голям брой еднакво застрашени единици. 
През годините застрахователните компании у нас претърпяха редица трансформации. Доверието в тях растеше и намаляваше, като всичко това бе в тясна връзка с икономическите проблеми в държавата.
Видинчани изказаха противоречиви мнения в анкетата по темата. Някои от тях са разочаровани от застрахователните компании, а други са категорични, че трябва да се прибягва до техните услуги. 
През отиващата си 2017 година, обаче застрахователните компании бележат ръст по отношение на желаещите да застраховат, предимно своето имущество. Това каза Христо Байрактаров, управител на видинския клон на голяма застрахователна компания. 
"Във Видин през отиващата си 2017 година се забелязва едно увеличение на доброволните застраховки, като все повечето видинчани се интересуват и от задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Мога да кажа, че очакваме ново повишение на цените на тази застраховка, защото плащанията по нея стават все по- големи и по- големи. Автомобилите стават лукс и хората трябва да плащат, за да изискват и възвръщаемост от нас. Очакваме и да бъде въведена системата "Бонус-малус", която ще направи застраховка "Гражданска отговорност" по-евтина за изрядните шофьори и по-скъпа за неизрядните. Тя трябва да заработи от 2018 година" - коментира Христо Байрактаров.

Едни от най- често срещаните застраховки са имуществените. Те са сключват не само за дома, в който живеем, но и за движимото имущество в него. Различните застрахователни компании предлагат стандартни пакети, при които не се извършва оглед на жилището, а обезщетенията се изплащат в пълен размер до посочения лимит, без да се прилага осредняване или амортизация на имуществото. Застраховат ли се жилищата във Видин- това попитахме Катя Цветкова, брокер в агенция за недвижими имоти в крайдунавския град. 

"При нас няма случаи на продажба на застраховани жилища. Нито един от нашите клиенти не са пожелали да застраховат имотите си. Единствените застраховани жилища са тези, които са купени с банков кредит. Там изискванията са жилищата да бъдат застраховани. Според мен всеки гледа да икономиса пари от каквото може и както може" - каза Катя Цветкова.

Потърсихме за коментар по темата и представител на друга водеща застрахователна компания във Видин. Оказва се, че очакваните нови моменти, свързани със застраховката "Гражданска отговорност", които се очаква да влязат в сила от следващата 2018-та година значително ще улеснят клиентите при възможността им да направят своята застрахователна полица.

Николай Александров, застраховател ВидинТова уточни Николай Александров, управител на клон във Видин на голяма застрахователна компания и допълни: 

"Хората вече разбраха, че имат нужда да застраховат. Онзи мрачен период на т. нар. "силови групировки" безвъзвратно отмина. Ние, служителите на застрахователните компании през всеки шест месеца декларираме, че не работим за такива структури. Очакваме въвеждането на новата единна система с органите на полицията и по този начин ще можем да работим по- леко, като некоректните нарушители ще могат да бъдат откривани по- лесно."

Откакто влязоха в сила последните промени от началото на 2016 година в Кодекса за застраховането, заради липса на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", близо 1 млн. автомобила в страната към момента, са със служебно прекратена регистрация. Това обяви началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00