Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каменна Рикса - царското село

10
Снимка: Радио Видин
Село Каменна Рикса се намира на 10 км от общинския си център Георги Дамяново и на 25 км от областния център Монтана. Надморската му височина е 750 метра. Планинско село, с интересни хора и много история. Достъпът до него от главния път Е-79 се оказа истинско предизвикателство за екипа на Радио ВИДИН. Отсечката от около 8 км не е виждала ремонт десетилетия, осеян с кратери е лъкатушещият през гората път. Хората го определят като черен път, а връзката на селото с останалия свят е през съседните села до Монтана.

"То е ужас там, никой не минава по него. Казват, че по европрограма този път ще се оправи, защото като идват хора и минават за София, 50 км се съкращава пътят им. Но все не го правят. 5-6 години откакто са планирали да го правят, но управляващите насочват парите към по-важни според тях неща... Намаляват хората, намаляват животните. Преди години имаше 100 крави, сега само две и едно магаре...", разказаха жителите на селото.


Единственият магазин в Каменна Рикса задоволява напълно нуждите на населението. Имат редовен транспорт до областния град Монтана, каза местната магазинерка Катинка Иванова, която се оказа майка на кмета на селото, който обаче отсъстваше поради служебни ангажименти. Казва, че хората са предимно възрастни, живеят скромно според възможностите на малките си пенсии.

СнимкаВ пенсионерския клуб срещаме предходния кмет- Първан Първанов. Два мандата е бил наместник тук и знае как бавно животът се променя в селото, за съжаление, не към добро. По негово време, около 2008 година, жителите нарастват от 85 на 108.

"Тихо и спокойно село сме, няма престъпления. Хубаво е, чист въздух. Някога оттук Панайот Хитов и Левски са минавали. Намалява населението, но все още има живец у нас"
, казва бившият кмет.  

Каменна Рикса е царско село, за това говорят архивите, разказва чичо Благой от Пенсионерския клуб. Според него, името им произлиза от латинската дума "рекс", която значи крал, цар. Имало е чифлик на богаташ от албански или турски произход. Наскоро са открити и зловещи находки:

"Навръх селото, при изкопаване на камъни за варница, се натъкнали на кости от ръце със златни гривни. Легендата разказва, че там е убит и заровен турски паша, който много закачал селските моми, а после бил затрупан с камъни."
   
Паметна площа на Панайот Хитов, Каменна РиксаВ малкото село имат паметен знак за войводата Панайот Хитов. Открита е преди две години, когато върху стената на местното читалище е поставена плоча с изображение на героя. Идеята за паметната плоча дошла от местната родолюбка Ана Георгиева, разказа Пенка Крумова, секретар на НЧ "Просвета 1928":

"Гордеем се с тази паметна плоча. Искаме да поставим плоча и на родения в селото Богдан Илиев, летеца. Миналата година се навършиха 100 години от рождението му, но не успяхме да направим ремонт на сградата ни. Предстои ни юбилей на читалището, та ще обединим двете събития", обясни тя.

Гордост за Каменна Рикса е старинната църква "Успение Богородично", казва Георги Георгиев от църковното настоятелство, който заедно със съпругата си взима присърце идеята тя да бъде възстановена, да се иззида нова камбанария, и да придобие отново някогашния си облик. Сградата била съсипана от животновъди, които затваряли в нея животните.

"Прекарвахме икони от София чак. С наша помощ, с помощ от селото всичко се оправи. Ремонт вътре правиха, боядисаха. Имаше един ъгъл, ударен от мълния, поправиха го. Предстои да се прередят плочите, да няма свличане. Майсторите чакаме. Чакаме и за ремонта на камбанарията, спонсор има от селото"
, обясни Георги Георгиев.

Разказите за Каменна Рикса може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00