Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часовникова кула в село Винище отмерва еврочленството ни

10
Часовниковата кула в село Винище
Снимка: Радио Видин
Разходката ни през ефира на Радио ВИДИН днес е до монтанското село Винище. То е само на 16 км от областния град. Винище се намира в пределите на някогашната римска провинция Горна Мизия, близо до границата с Долна Мизия. Селото се споменава за първи път в османски регистри от 1450 г. Предполага се, че името произлиза от факта, че районът благоприятства лозарството и винарството.

Първото нещо, което посреща новопристигналия във Винище е 11- метровата часовникова кула, построена по повод присъединяването ни към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Съоръжението е проектирано от архитект Пенка Господинова, а построяването е станало благодарение на дарителя с местни корени Кирил Маринов.

"Аз съм единственият кмет в България, който е направил след влизането на България в Европейския съюз часовникова кула- символ. Имаме я благодарение на Кирил Маринов", разказа кметът на селото Алексей Александров.

Паметникът на помирениетоГордо до часовниковата кула се извисява и Мемориалът на жертвите от Винище. Наричат го "Паметник на помирението".  

"Паметникът е отпреди демокрацията. Не си позволих да го съборя, защото е уникален- 13 тона месинг. Кръстихме го "Да тачим паметта на предците ни", без да има каквито и да е политически послания, или накратко "Паметник на помирението"." 
 

В днешни дни населеното място остава едно от "живите" в региона, жителите му са над 250. За разлика от другите села, тук имат положителен прираст на населението, раждат се деца, работи и детската градина. В нея има 15 деца, а разходите за градината се поемат от германския предприемач Кирил Маринов. И до ден-днешен, родителите не плащат такса за детското заведение. В ученическа възраст имат 23 деца, 44-ма са младежите до 29 години.  

С кмета на Винище разговаряме още за подмяната на ВиК-инфраструктурата, при което старите етернитови тръби се подменят с нови. Имат и идеи за изграждане на младежки клуб и спортно съоръжение.

Снимка"ВиК-Монтана е осигурила около 800 метра подмяна на водопроводни тръби в централната част на селото. Ще искам съдействие от Община Монтана после да преасфалтираме и оправим тротоарите след това. Работим и зимно време"
, обясни кметът. Разказа и за ремонта на кметството, което сега има модерен европейски вид.

Във Винище работят два цеха- за месопреработка и дървообработка. И макар, че тежката техника нанася поражения на инфраструктурата, осигуряват заетост на хората. В колбасарския цех работят 15 души, а в другия- около 30. Обещано е увредените от ТИР-ове улици поетапно да се оправят, отчита със задоволство кметът.

Даниела Василева
, която е старшина от запаса и съпругът ѝ- полковник от запаса Никифор Василев се връщат преди години в родното ѝ село Винище. Те правят опит за някои нововъведения в културния живот на населеното място, но не срещат подкрепа, разказаха пред Красимир Каменов:

"Дойдохме обратно в селото с много голяма кошница с идеи и хъс за работа, за принос към обществения живот в селото. Но вече съм разочарована, първо- от вида на селото. Всичко продължава да се руши, нищо не се случва. Като решиш нещо да направиш, започват съмненията у околните- ти имаш задни мисли, решил си някого да смениш... Някак си не се получава. Реших за децата нещо да направя, първата Нова година им уредих посещение от Дядо Коледа. После исках куклен театър да им направя, каквото съм правила в София. И тук се опитах, но с кмета не можахме да намерим общ език."


Църквата Св. Йоан КръстителМестна забележителност е храмът "Св. Йоан Кръстител", напълно ремонтиран преди години с помощта на емигранта с корени от селото Кирил Маринов. Инвентарът е събиран през годините, дарение са правили десетки хора. 

В църквата има огромна сила, в която хората вярват, казва кметът Алексей Александров. Дава и пример с наркоман, който се отървал от зависимостта си след посещение в храма. Историята за църквата, която кметът ни разказа е следната: през 50-те години на миналия век тя била поругана от тогавашния кмет. Хората разказват, че вътре в храма било играно неприлично хоро с местни девойки. Поетапно се извършва реставрацията на църквата, казва Алексей Александров. Изградена е подпорна стена на храма, която да пази святото място от минаващата на метри река:


"За нея са използвани 740 тона камък. Рекичката, която сега е като поточе, достига до втория ред камък. Огромна по обем работа."

СнимкаМаргарита Николова е жената, която се грижи църковната врата да е отворена. Казва, че храмът се посещава често и от хора от други държави. Вярващите палят свещ и се молят- предимно за здраве.

"Всичко е добре сега, свети. Който външен е идвал, и той така казва, харесват нашата черква. Нищо, че е малка, но цветовете ми се вижда, че са по-ярки, затова е такава хубава. Идват хората, молят се, палят свещ за здраве. Службите води поп от Монтана", разказа леля Маргарита.

Големият празник на Винище е на Св. Йоан Кръстител, в края на лятото, когато се прави курбан за здраве.

Още за живота и забележителностите на село Винище може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00