Ще наема ли нови кадри бизнесът в Северозапада

4
Снимка: Община Видин

Според прогнозите за първото тримесечие на 2018-а, все повече собственици и директори не могат да намерят качествени кадри за предприятията си. Строители, техници и продавачи ще са най-търсените професии на пазара на труда през първите три месеца на 2018 г. 14% от работодателите смятат да наемат нови служители, показва проучване на водеща световна компания, занимаваща се с човешкия капитал, с представителство и у нас, за намеренията на 621 фирми да наемат нови кадри. Шефовете, които ще съкращават персонал, са около 5%, докато без промяна в работните места ще са около 81% от фирмите.

"Очакванията на работодателите са изключително оптимистични. Те определено имат нужда да назначават нови хора, защото работната сила в България и населението у нас непрекъснато намалява." - заяви управляващият директор на компания за България Надя Василева. Тя обясни, че според проучванията, 50% от работодателите продължават да изпитват проблем с наемането на кадри и допълни:

"Гладът за квалифицирани служители е в почти всички сектори, като най-засегнати са производството, строителството и търговията на едро и дребно. Най-оптимистични прогнози за пазара на труда споделят работодателите в София и Варна. Изненадващо за зимните месеци, работодателите ще търсят най-много служители в сектор "Строителство", като всеки трети шеф там иска да наеме нов работник. Раздвижване се очаква и в секторите "Производство" и "Търговия на едро и дребно", където се очаква ръст в назначаването на нови хора."

Какво предстои да се случи, обаче в българския Северозапад, който отново не попада в списъка на изследваните региони- това попитахме още Надя Василева:

 "При всички случаи би било добре да имаме пълна картина за състоянието на бизнеса в цялата страна, но за съжаление това е свързано с необходимия брой работодатели в съответния регион. Съветвам младите хора да се насочат към специалностите, които са изброени в изследването, за да могат да намерят подходяща реализация в региона, в който биха искали да живеят след време" - каза за Радио Видин Надя Василева.

В "Посоките на делника" се отправихме към берковското село Замфирово. Рецептата, по която вече над 20 години се приготвя бозата тук, е предадена от дядо на внук, който и до днес следи безкомпромисно всяка тънкост при производството на напитката. Първият цех е построен в село Замфирово. След присъединяването на България към ЕС се налага построяването на нов - по - голям и модерен цех, отговарящ на нарастващия брой потребители и на европейските изисквания за безопасност при производство на храните. Срещнахме ви със собственика на цеха Евгени Генов:

 "Трудно се намират хора, които имат представа какво точно трябва да се върши. До края на март предстои пускането на нови автоматични линии и като цяло при мен предстои съкращение на около 50% от персонала. Трудно се случват нещата тук, в Северозападна България и инвестицията в новите линии е за сметката на сериозен финансов кредит, така че аз съм принуден да направя съкращенията" - каза Евгени Генов.

СнимкаКакво е да осигуряваш заетост на 25 души на село, да си жена,  да работиш в мъжкия сектор и да мечтаеш да се разрастваш още? В дървопреработващия цех в монтанското село Винище- Ани Цекова се срещна с ръководителя на семейната фирма Йорданка Костова:


"Имаме много машини във фирмата, които много ни улесняват. Произвеждаме палета и непрекъснато пристигат нови и нови поръчки от нашите клиенти. Работим със сериозни фирми и имаме доста работа, но младите хора не са постоянни в работата.

СнимкаНазначаваме и хора по различни програми от Бюрото по труда, но те са несериозни и бързо напускат"
- сподели Йорданка Костова.  

И през тази година най-търсените на пазара на труда ще са специалисти, които владеят два западни езика, IT специалисти и инженери. Фирма за електроника, произвеждаща стоки за битови и индустриални нужди разширява производството си за Видин и обяви търсенето на още работници в края на миналата година. Предприятието е дъщерна фирма на германска компания и в момента работните места са над сто, каза за радио Видин директорът Мартин Петров и допълни:

"В последните месеци индустриалните сектори у нас и в чужбина отбелязват ръст, което е благоприятен фактор и за развитието на нашата компания. До края на 2017-та година назначихме нови около 70 души и през тази година ще имаме нужда от още около 50 души. Работим и с много ученически и студентски практики и се надяваме това да е допълнителен инструмент при намирането на квалифициран персонал за нашия бизнес."


Бизнесът вече изпитва глад и за общи работници в строителството и заводите. Това стана ясно от статистиката на Агенцията по заетостта за развитието на трудовия пазар през ноември. Видинчани са оптимисти за разкриването на нови работни места от бизнеса в региона през новата 2018-та година. Според данни на агенцията по заетостта през ноември най-търсени са били работници в преработващата промишленост, готвачи, сервитьори и бармани, шофьори на тежкотоварни автомобили и автобуси и машинни оператори. При висшистите продължават да се търсят най-много медици, инженери и учители.

Бизнесът във Враца не може да намери кадри, на които предлага месечни заплати от 1 000 - 1 500 лева, това стана ясно на среща за определяне на план приема в общината. Форумът беше определен от кмета Калин Каменов като "историческа среща", на която повече от 3 часа говориха представители на местна управа и областна администрация, директори на училища и регионалното управление по образование, търговско-промишлената палата и бюрото по труда, бизнеса и съветници. "Шест фирми с различна дейност обявиха, че нямат кадри. Ако искаме да го има този град, трябва да помислим за бъдещето." - призова кметът Калин Каменов, според когото глад за IT специалисти винаги ще има, но е важно да има и подготвени кадри, които да работят като стругари, фрезисти и строители. Областният управител Малина Николова обобщи, че поисканите 29 паралелки за прием след VІІ клас трябва да бъдат намалени на 26. Срещу това решение скочиха част от директорите на училища. Най-остро изказване направи директорът на езиковата гимназия Валентина Михайлова:

"В момента имаме 6 паралелки, вие искате намаляване наполовина. Това означава да бъде доведена езиковата гимназия да невъзможност да се издържа. Аз плащам по 14 000 лева за парно всеки месец."

Илияна Филипова
, изпълнителен директор на Търговско-промишлена палата предупреди, че ако план-приемът не е съгласуван с бизнеса, организацията й няма да го подпише. Според предложението, което беше гласувано, приемът за ученици след VІІ клас ще е в 26 паралелки, като 16 от тях ще готвят професионални кадри.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на..

публикувано на 05.12.18 в 12:22

Повече пари за общините в Северозапада догодина, ще стигнат ли?

Над 3,2 млрд. лв. ще получат българските общини от държавния бюджет за 2019 година , реши Народното събрание. Сумата е с около 500 млн. повече в сравнение с тази година. Общините с по-малко население ще вземат повече средства от държавата, а по-големите- по-малко. Планираните средства за капиталови разходи, снегопочистване и за делегираните от..

публикувано на 04.12.18 в 14:06

За правото да бъдат чути в Световния ден на хората с увреждания

Днес отбелязваме Световния ден на хората с увреждания. Обявен е от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта на този ден е подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Въпреки протестите, водените разговори и срещи с експерти, реална реформа за хората с увреждания няма. Това смята Митко Николов- председател на..

публикувано на 03.12.18 в 13:44