Ще наема ли нови кадри бизнесът в Северозапада

Снимка: Община Видин

Според прогнозите за първото тримесечие на 2018-а, все повече собственици и директори не могат да намерят качествени кадри за предприятията си. Строители, техници и продавачи ще са най-търсените професии на пазара на труда през първите три месеца на 2018 г. 14% от работодателите смятат да наемат нови служители, показва проучване на водеща световна компания, занимаваща се с човешкия капитал, с представителство и у нас, за намеренията на 621 фирми да наемат нови кадри. Шефовете, които ще съкращават персонал, са около 5%, докато без промяна в работните места ще са около 81% от фирмите.

"Очакванията на работодателите са изключително оптимистични. Те определено имат нужда да назначават нови хора, защото работната сила в България и населението у нас непрекъснато намалява." - заяви управляващият директор на компания за България Надя Василева. Тя обясни, че според проучванията, 50% от работодателите продължават да изпитват проблем с наемането на кадри и допълни:

"Гладът за квалифицирани служители е в почти всички сектори, като най-засегнати са производството, строителството и търговията на едро и дребно. Най-оптимистични прогнози за пазара на труда споделят работодателите в София и Варна. Изненадващо за зимните месеци, работодателите ще търсят най-много служители в сектор "Строителство", като всеки трети шеф там иска да наеме нов работник. Раздвижване се очаква и в секторите "Производство" и "Търговия на едро и дребно", където се очаква ръст в назначаването на нови хора."

Какво предстои да се случи, обаче в българския Северозапад, който отново не попада в списъка на изследваните региони- това попитахме още Надя Василева:

 "При всички случаи би било добре да имаме пълна картина за състоянието на бизнеса в цялата страна, но за съжаление това е свързано с необходимия брой работодатели в съответния регион. Съветвам младите хора да се насочат към специалностите, които са изброени в изследването, за да могат да намерят подходяща реализация в региона, в който биха искали да живеят след време" - каза за Радио Видин Надя Василева.

В "Посоките на делника" се отправихме към берковското село Замфирово. Рецептата, по която вече над 20 години се приготвя бозата тук, е предадена от дядо на внук, който и до днес следи безкомпромисно всяка тънкост при производството на напитката. Първият цех е построен в село Замфирово. След присъединяването на България към ЕС се налага построяването на нов - по - голям и модерен цех, отговарящ на нарастващия брой потребители и на европейските изисквания за безопасност при производство на храните. Срещнахме ви със собственика на цеха Евгени Генов:

 "Трудно се намират хора, които имат представа какво точно трябва да се върши. До края на март предстои пускането на нови автоматични линии и като цяло при мен предстои съкращение на около 50% от персонала. Трудно се случват нещата тук, в Северозападна България и инвестицията в новите линии е за сметката на сериозен финансов кредит, така че аз съм принуден да направя съкращенията" - каза Евгени Генов.

СнимкаКакво е да осигуряваш заетост на 25 души на село, да си жена,  да работиш в мъжкия сектор и да мечтаеш да се разрастваш още? В дървопреработващия цех в монтанското село Винище- Ани Цекова се срещна с ръководителя на семейната фирма Йорданка Костова:


"Имаме много машини във фирмата, които много ни улесняват. Произвеждаме палета и непрекъснато пристигат нови и нови поръчки от нашите клиенти. Работим със сериозни фирми и имаме доста работа, но младите хора не са постоянни в работата.

СнимкаНазначаваме и хора по различни програми от Бюрото по труда, но те са несериозни и бързо напускат"
- сподели Йорданка Костова.  

И през тази година най-търсените на пазара на труда ще са специалисти, които владеят два западни езика, IT специалисти и инженери. Фирма за електроника, произвеждаща стоки за битови и индустриални нужди разширява производството си за Видин и обяви търсенето на още работници в края на миналата година. Предприятието е дъщерна фирма на германска компания и в момента работните места са над сто, каза за радио Видин директорът Мартин Петров и допълни:

"В последните месеци индустриалните сектори у нас и в чужбина отбелязват ръст, което е благоприятен фактор и за развитието на нашата компания. До края на 2017-та година назначихме нови около 70 души и през тази година ще имаме нужда от още около 50 души. Работим и с много ученически и студентски практики и се надяваме това да е допълнителен инструмент при намирането на квалифициран персонал за нашия бизнес."


Бизнесът вече изпитва глад и за общи работници в строителството и заводите. Това стана ясно от статистиката на Агенцията по заетостта за развитието на трудовия пазар през ноември. Видинчани са оптимисти за разкриването на нови работни места от бизнеса в региона през новата 2018-та година. Според данни на агенцията по заетостта през ноември най-търсени са били работници в преработващата промишленост, готвачи, сервитьори и бармани, шофьори на тежкотоварни автомобили и автобуси и машинни оператори. При висшистите продължават да се търсят най-много медици, инженери и учители.

Бизнесът във Враца не може да намери кадри, на които предлага месечни заплати от 1 000 - 1 500 лева, това стана ясно на среща за определяне на план приема в общината. Форумът беше определен от кмета Калин Каменов като "историческа среща", на която повече от 3 часа говориха представители на местна управа и областна администрация, директори на училища и регионалното управление по образование, търговско-промишлената палата и бюрото по труда, бизнеса и съветници. "Шест фирми с различна дейност обявиха, че нямат кадри. Ако искаме да го има този град, трябва да помислим за бъдещето." - призова кметът Калин Каменов, според когото глад за IT специалисти винаги ще има, но е важно да има и подготвени кадри, които да работят като стругари, фрезисти и строители. Областният управител Малина Николова обобщи, че поисканите 29 паралелки за прием след VІІ клас трябва да бъдат намалени на 26. Срещу това решение скочиха част от директорите на училища. Най-остро изказване направи директорът на езиковата гимназия Валентина Михайлова:

"В момента имаме 6 паралелки, вие искате намаляване наполовина. Това означава да бъде доведена езиковата гимназия да невъзможност да се издържа. Аз плащам по 14 000 лева за парно всеки месец."

Илияна Филипова
, изпълнителен директор на Търговско-промишлена палата предупреди, че ако план-приемът не е съгласуван с бизнеса, организацията й няма да го подпише. Според предложението, което беше гласувано, приемът за ученици след VІІ клас ще е в 26 паралелки, като 16 от тях ще готвят професионални кадри.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23

Световното първенство по футбол- прогнози и анализи

От днес светът е футбол, а причината - настъпи моментът, чакан от всички запалянковци от 13 юли 2014 година, когато Германия победи в продължения Аржентина, за да спечели световната титла. Днес, 14 юни 2018 година, започва Световното първенство по футбол в Русия. 21-вото издание на най-големия футболен турнир в света ще противопостави един срещу друг..

обновено на 14.06.18 в 14:41

Изчезва ли Видин от рок картата на България

Като почитател на рок музиката реших да поговорим по темата днес. В началото на лятото сме и почти ежедневно интернет пространството и социалните мрежи ни заливат с информация за предстоящи рок събития. Защо, обаче за Видин подобни плакати отсъстват? През годините в красивия ни крайдунавски град са гостували рок групи от различни националности и..

публикувано на 13.06.18 в 11:50

Има ли политически лидери в България?!

В "Посоките на делника" коментираме темата с политическия анализатор и историк Захари Захариев , и с журналиста и общественика Христо Казашки . В търсене на истински политически лидери, питаме и видинчани . "Ако погледнем съвременната реалност в България, политици колкото щеш, но политически лидери трудно ще ги изброя на пръстите на едната си..

публикувано на 12.06.18 в 16:02

Има ли полза за Общините от видеонаблюдението

Грабеж беше извършен в Крайдунавския парк на Видин в началото на юни. Неизвестен мъж, заплашил с джобен нож двама видинчани и след като им нанесъл удари с юмрук, отнел от единия мобилен телефон. Нови храсти посади фирмата по озеленяване пред Епиграфския музей, от които 46 бяха откраднати. Дали ако имаше видеонаблюдение тези престъпления щяха да бъдат..

публикувано на 11.06.18 в 16:49

За ледника на Алтимир и 120-годишната им църква

Село Алтимир се намира в средата на Дунавската равнина, разположено по левия бряг на река Скът. Част е от община Бяла Слатина. Името Алтимир е от кумански произход, четем в книгата на Богдан Николов "Алтимир през вековете". През Втората българска държава нашите земи са населявани от много кумани. Това са народи от тюркско потекло, сродни на..

публикувано на 08.06.18 в 16:41