Смирненски - селото със самолета

Автор:
Снимка: Радио Видин
Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди 5 години затварят и детската градина, и сега малкото деца пътуват ежедневно до общинския център Брусарци. Така грижа на кмета остават старите хора. Успял да запази в действие здравната служба, в която два пъти седмично лекарката преглежда, мери кръвното налягане и изписва лекарства.  

"Намаляват хората, деца почти няма. Младите няма къде да работят. Малкото млади работят в местната кравеферма. Хубавото ни е, че кражби няма, преди се крадяха кабели, посуда, но сега спряха. Опитваме се и селските улици да оправим, Снимкакато ремонтират главния път, използваме фракцията и насипваме по страничните улици. Имаме повече от 30 км улична мрежа, голямо село, но и много пустеещи къщи има. Има пазарно търсене на имотите, но които бяха добре запазени къщи, се продадоха", каза кметът на Смирненски Димитър Цветанов.

Хората с болка разказват за отлива на млади хора и деца, които да поддържат живота в селото. Това, от което се оплакват, са малките пенсии и високите според тях сметки за тока и водата. Биха искали и клуб, където да се събират и обсъждат живота:

"Отидоха си хората, през 4-5 къщи никой няма, заминаха по държавите, останахме сами. Питате ме какво трябва да се направи за селото- ами какво... като няма хора... Проблеми много, ниски пенсии, ако увеличат водата, как ще я плащаме?.. Нямаме клуб, където да се събираме. Едни по-будни хора от тук, в София живеят, подеха инициативата детската градина да я направят клуб на пенсионера. Чакаме да стане..."


СнимкаИдеята е да се използва добре запазената сграда на затворената преди години детска градина, да се издействат средства за обзавеждане и скоро клубът да бъде приведен в действие.  

"Направихме сдружение- пенсионерският клуб си има председател. Чакаме да се оправи времето, да можем вътре в сградата на бившата детска градина да ремонтираме, после да купим маси, столове, телевизор. Имаме разбиране от страна на общината"
, обясни кметът. Разказа ни и за желанието да ремонтират читалището. Кандидатствали с проект за ремонт и на киносалона, но не бил одобрен. За ремонт е и покрива на сградата на кметството, който на места е протекъл. Очакванията са от общинския бюджет за 2018 година да се отделят средства поне за покрива.

СнимкаЦърквата "Света Богородица" в Смирненски е напълно ремонтирана с евро пари по проект на Видинската Света Митрополия. Сградата на църквата и пространството пред нея са облагородени.

"Преди 5 години я ремонтираха, имаше течове на много места, влага. Сега е уютна, правим курбан на Богородица, последната седмица на август пък е празникът на селото. Събират се хората"

В църквата стоят прашлясали корони за венчавка. Питам- откога не са ги ползвали.

"Сватба в църквата не се прави от години, то и няма кой. Иначе, вратите на църквата са отворени всеки ден до обяд"
, разказа жената, която съхранява ключа.

СнимкаСимволът на Смирненски е военният дозвуков самолет, който навремето пренасял до 200 снаряда. Сега се намира в градинката срещу кметството, в двора на здравната служба. Атракция за тези, които минават за първи път оттук, и позната гледка и символ за често пътуващите през Смирненски.

"30 години съм бил в авиацията, с генерал Михов бяхме заедно в Каменец, аз- в техническия състав, той- курсант. След това той стигна до генерал, аз- до майор. Преди да се пенсионирам разбрах, че има възможност да докарам едно самолетче, да му се радвам. Много му се радват децата. Самолетът е дозвуков, въоръжението му е 3 оръдия, носи над 200 снаряда, отделно на крилата му се окачват бомби. Пускат се по земни цели", разказва виновникът" за поставянето му- пенсионираният военен от авиацията Спас Спасов.

Още за село Смирненски може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33

Ще има ли модерен път до София или прибързано свихме знамената?

Шест поредни седмици видинчани и жители на други северозападни градове и селища протестираха всяка събота за изграждането на магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан". В крайна сметка инициатори на протеста се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който обеща исканията да бъдат изпълнени. Миналата седмица Министерският съвет прие и решение за..

публикувано на 13.03.18 в 13:28

Имотът или животът

358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани. От тях близо 175 хиляди са собственост на ловци, а за самоотбрана са регистрирани 124 хиляди. Колко са незаконно притежаваните оръжия никой не знае. Точно с такъв незаконно притежаван пистолет д-р Иван Димитров-лекар от Пловдив, се опита да преустанови кражба от имота си и застреля..

публикувано на 12.03.18 в 16:10

Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за..

публикувано на 09.03.18 в 14:48