Смирненски - селото със самолета

Автор:
Снимка: Радио Видин
Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди 5 години затварят и детската градина, и сега малкото деца пътуват ежедневно до общинския център Брусарци. Така грижа на кмета остават старите хора. Успял да запази в действие здравната служба, в която два пъти седмично лекарката преглежда, мери кръвното налягане и изписва лекарства.  

"Намаляват хората, деца почти няма. Младите няма къде да работят. Малкото млади работят в местната кравеферма. Хубавото ни е, че кражби няма, преди се крадяха кабели, посуда, но сега спряха. Опитваме се и селските улици да оправим, Снимкакато ремонтират главния път, използваме фракцията и насипваме по страничните улици. Имаме повече от 30 км улична мрежа, голямо село, но и много пустеещи къщи има. Има пазарно търсене на имотите, но които бяха добре запазени къщи, се продадоха", каза кметът на Смирненски Димитър Цветанов.

Хората с болка разказват за отлива на млади хора и деца, които да поддържат живота в селото. Това, от което се оплакват, са малките пенсии и високите според тях сметки за тока и водата. Биха искали и клуб, където да се събират и обсъждат живота:

"Отидоха си хората, през 4-5 къщи никой няма, заминаха по държавите, останахме сами. Питате ме какво трябва да се направи за селото- ами какво... като няма хора... Проблеми много, ниски пенсии, ако увеличат водата, как ще я плащаме?.. Нямаме клуб, където да се събираме. Едни по-будни хора от тук, в София живеят, подеха инициативата детската градина да я направят клуб на пенсионера. Чакаме да стане..."


СнимкаИдеята е да се използва добре запазената сграда на затворената преди години детска градина, да се издействат средства за обзавеждане и скоро клубът да бъде приведен в действие.  

"Направихме сдружение- пенсионерският клуб си има председател. Чакаме да се оправи времето, да можем вътре в сградата на бившата детска градина да ремонтираме, после да купим маси, столове, телевизор. Имаме разбиране от страна на общината"
, обясни кметът. Разказа ни и за желанието да ремонтират читалището. Кандидатствали с проект за ремонт и на киносалона, но не бил одобрен. За ремонт е и покрива на сградата на кметството, който на места е протекъл. Очакванията са от общинския бюджет за 2018 година да се отделят средства поне за покрива.

СнимкаЦърквата "Света Богородица" в Смирненски е напълно ремонтирана с евро пари по проект на Видинската Света Митрополия. Сградата на църквата и пространството пред нея са облагородени.

"Преди 5 години я ремонтираха, имаше течове на много места, влага. Сега е уютна, правим курбан на Богородица, последната седмица на август пък е празникът на селото. Събират се хората"

В църквата стоят прашлясали корони за венчавка. Питам- откога не са ги ползвали.

"Сватба в църквата не се прави от години, то и няма кой. Иначе, вратите на църквата са отворени всеки ден до обяд"
, разказа жената, която съхранява ключа.

СнимкаСимволът на Смирненски е военният дозвуков самолет, който навремето пренасял до 200 снаряда. Сега се намира в градинката срещу кметството, в двора на здравната служба. Атракция за тези, които минават за първи път оттук, и позната гледка и символ за често пътуващите през Смирненски.

"30 години съм бил в авиацията, с генерал Михов бяхме заедно в Каменец, аз- в техническия състав, той- курсант. След това той стигна до генерал, аз- до майор. Преди да се пенсионирам разбрах, че има възможност да докарам едно самолетче, да му се радвам. Много му се радват децата. Самолетът е дозвуков, въоръжението му е 3 оръдия, носи над 200 снаряда, отделно на крилата му се окачват бомби. Пускат се по земни цели", разказва виновникът" за поставянето му- пенсионираният военен от авиацията Спас Спасов.

Още за село Смирненски може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Вредна за българското общество ли е Истанбулската конвенция?

Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие , т. нар. Истанбулска конвенция. В същото време министри, политици, медии и организации реагираха остро срещу присъединяването към Конвенцията с мотива, че така..

публикувано на 11.01.18 в 13:35

Ще наема ли нови кадри бизнесът в Северозапада

Според прогнозите за първото тримесечие на 2018-а, все повече собственици и директори не могат да намерят качествени кадри за предприятията си. Строители, техници и продавачи ще са най-търсените професии на пазара на труда през първите три месеца на 2018 г. 14% от работодателите смятат да наемат нови служители, показва проучване на водеща световна..

публикувано на 10.01.18 в 12:25

Ще пречупи ли корупцията новия закон и отговаря ли той на очакванията на обществото?!

В "Посоките на делника" с коментар по темата- юристите Борислав Василев , Боряна Мусева и Явор Хайтов . Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Оспорва го по принцип и в неговата цялост. Въпросът е ще постигне ли това вето целта си или ще бъде..

публикувано на 09.01.18 в 18:08