Смирненски - селото със самолета

Автор:
Снимка: Радио Видин
Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди 5 години затварят и детската градина, и сега малкото деца пътуват ежедневно до общинския център Брусарци. Така грижа на кмета остават старите хора. Успял да запази в действие здравната служба, в която два пъти седмично лекарката преглежда, мери кръвното налягане и изписва лекарства.  

"Намаляват хората, деца почти няма. Младите няма къде да работят. Малкото млади работят в местната кравеферма. Хубавото ни е, че кражби няма, преди се крадяха кабели, посуда, но сега спряха. Опитваме се и селските улици да оправим, Снимкакато ремонтират главния път, използваме фракцията и насипваме по страничните улици. Имаме повече от 30 км улична мрежа, голямо село, но и много пустеещи къщи има. Има пазарно търсене на имотите, но които бяха добре запазени къщи, се продадоха", каза кметът на Смирненски Димитър Цветанов.

Хората с болка разказват за отлива на млади хора и деца, които да поддържат живота в селото. Това, от което се оплакват, са малките пенсии и високите според тях сметки за тока и водата. Биха искали и клуб, където да се събират и обсъждат живота:

"Отидоха си хората, през 4-5 къщи никой няма, заминаха по държавите, останахме сами. Питате ме какво трябва да се направи за селото- ами какво... като няма хора... Проблеми много, ниски пенсии, ако увеличат водата, как ще я плащаме?.. Нямаме клуб, където да се събираме. Едни по-будни хора от тук, в София живеят, подеха инициативата детската градина да я направят клуб на пенсионера. Чакаме да стане..."


СнимкаИдеята е да се използва добре запазената сграда на затворената преди години детска градина, да се издействат средства за обзавеждане и скоро клубът да бъде приведен в действие.  

"Направихме сдружение- пенсионерският клуб си има председател. Чакаме да се оправи времето, да можем вътре в сградата на бившата детска градина да ремонтираме, после да купим маси, столове, телевизор. Имаме разбиране от страна на общината"
, обясни кметът. Разказа ни и за желанието да ремонтират читалището. Кандидатствали с проект за ремонт и на киносалона, но не бил одобрен. За ремонт е и покрива на сградата на кметството, който на места е протекъл. Очакванията са от общинския бюджет за 2018 година да се отделят средства поне за покрива.

СнимкаЦърквата "Света Богородица" в Смирненски е напълно ремонтирана с евро пари по проект на Видинската Света Митрополия. Сградата на църквата и пространството пред нея са облагородени.

"Преди 5 години я ремонтираха, имаше течове на много места, влага. Сега е уютна, правим курбан на Богородица, последната седмица на август пък е празникът на селото. Събират се хората"

В църквата стоят прашлясали корони за венчавка. Питам- откога не са ги ползвали.

"Сватба в църквата не се прави от години, то и няма кой. Иначе, вратите на църквата са отворени всеки ден до обяд"
, разказа жената, която съхранява ключа.

СнимкаСимволът на Смирненски е военният дозвуков самолет, който навремето пренасял до 200 снаряда. Сега се намира в градинката срещу кметството, в двора на здравната служба. Атракция за тези, които минават за първи път оттук, и позната гледка и символ за често пътуващите през Смирненски.

"30 години съм бил в авиацията, с генерал Михов бяхме заедно в Каменец, аз- в техническия състав, той- курсант. След това той стигна до генерал, аз- до майор. Преди да се пенсионирам разбрах, че има възможност да докарам едно самолетче, да му се радвам. Много му се радват децата. Самолетът е дозвуков, въоръжението му е 3 оръдия, носи над 200 снаряда, отделно на крилата му се окачват бомби. Пускат се по земни цели", разказва виновникът" за поставянето му- пенсионираният военен от авиацията Спас Спасов.

Още за село Смирненски може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11

Д-р Юлиян Петров: Всички заедно трябва да възвърнем уважението към учителската професия

В навечерието на новата учебна година все повече се заговори за недостиг на учители в българската образователна система . В следващите между 5 и 15 години се очаква проблемът още повече да се задълбочи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки,..

публикувано на 13.09.18 в 13:41

Готов ли е Северозападът за новата учебна година

На прага сме на откриването на новата учебна 2018/2019 година . Дните преди това обикновено са изпълнени с трепети и вълнение, особено за малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на родното школо. Време е и за нови предизвикателства. Готови ли са училищата в българския Северозапад да посрещнат своите ученици и ще могат ли да им..

публикувано на 12.09.18 в 11:00