Смирненски - селото със самолета

7
Снимка: Радио Видин
Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди 5 години затварят и детската градина, и сега малкото деца пътуват ежедневно до общинския център Брусарци. Така грижа на кмета остават старите хора. Успял да запази в действие здравната служба, в която два пъти седмично лекарката преглежда, мери кръвното налягане и изписва лекарства.  

"Намаляват хората, деца почти няма. Младите няма къде да работят. Малкото млади работят в местната кравеферма. Хубавото ни е, че кражби няма, преди се крадяха кабели, посуда, но сега спряха. Опитваме се и селските улици да оправим, Снимкакато ремонтират главния път, използваме фракцията и насипваме по страничните улици. Имаме повече от 30 км улична мрежа, голямо село, но и много пустеещи къщи има. Има пазарно търсене на имотите, но които бяха добре запазени къщи, се продадоха", каза кметът на Смирненски Димитър Цветанов.

Хората с болка разказват за отлива на млади хора и деца, които да поддържат живота в селото. Това, от което се оплакват, са малките пенсии и високите според тях сметки за тока и водата. Биха искали и клуб, където да се събират и обсъждат живота:

"Отидоха си хората, през 4-5 къщи никой няма, заминаха по държавите, останахме сами. Питате ме какво трябва да се направи за селото- ами какво... като няма хора... Проблеми много, ниски пенсии, ако увеличат водата, как ще я плащаме?.. Нямаме клуб, където да се събираме. Едни по-будни хора от тук, в София живеят, подеха инициативата детската градина да я направят клуб на пенсионера. Чакаме да стане..."


СнимкаИдеята е да се използва добре запазената сграда на затворената преди години детска градина, да се издействат средства за обзавеждане и скоро клубът да бъде приведен в действие.  

"Направихме сдружение- пенсионерският клуб си има председател. Чакаме да се оправи времето, да можем вътре в сградата на бившата детска градина да ремонтираме, после да купим маси, столове, телевизор. Имаме разбиране от страна на общината"
, обясни кметът. Разказа ни и за желанието да ремонтират читалището. Кандидатствали с проект за ремонт и на киносалона, но не бил одобрен. За ремонт е и покрива на сградата на кметството, който на места е протекъл. Очакванията са от общинския бюджет за 2018 година да се отделят средства поне за покрива.

СнимкаЦърквата "Света Богородица" в Смирненски е напълно ремонтирана с евро пари по проект на Видинската Света Митрополия. Сградата на църквата и пространството пред нея са облагородени.

"Преди 5 години я ремонтираха, имаше течове на много места, влага. Сега е уютна, правим курбан на Богородица, последната седмица на август пък е празникът на селото. Събират се хората"

В църквата стоят прашлясали корони за венчавка. Питам- откога не са ги ползвали.

"Сватба в църквата не се прави от години, то и няма кой. Иначе, вратите на църквата са отворени всеки ден до обяд"
, разказа жената, която съхранява ключа.

СнимкаСимволът на Смирненски е военният дозвуков самолет, който навремето пренасял до 200 снаряда. Сега се намира в градинката срещу кметството, в двора на здравната служба. Атракция за тези, които минават за първи път оттук, и позната гледка и символ за често пътуващите през Смирненски.

"30 години съм бил в авиацията, с генерал Михов бяхме заедно в Каменец, аз- в техническия състав, той- курсант. След това той стигна до генерал, аз- до майор. Преди да се пенсионирам разбрах, че има възможност да докарам едно самолетче, да му се радвам. Много му се радват децата. Самолетът е дозвуков, въоръжението му е 3 оръдия, носи над 200 снаряда, отделно на крилата му се окачват бомби. Пускат се по земни цели", разказва виновникът" за поставянето му- пенсионираният военен от авиацията Спас Спасов.

Още за село Смирненски може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на..

публикувано на 05.12.18 в 12:22