Прокуратурата поиска отмяна на решението за повишението на цените на В и К услугите

Върховната административна прокуратура /ВАП/ оспори решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 15.12.2017 година, с което са утвърдени нови цени на водата на 16 В и К- дружества, сред които са тези във Враца и Монтана.

В хода на проверката от ВАП е установено, че от КЕВР са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила: засегнатите лица могат да предявяват своите претенции единствено пред КЕВР, не е проведено и обществено обсъждане, посочват от Прокуратурата. Друго нарушение е, че внесените не само съществени промени, но и нови моменти в проектираното решение са представени и приети на закрито заседание на комисията, без да е предоставена възможност за искания, бележки и възражения на други лица.

При вземане на решението е разкрито противоречие с материалноправни разпоредби, се посочва още в мотивите.

При изчисленията от КЕВР е използвана информацията от интернет-страницата на НСИ за индекс на потребителските цени /ИПЦ/ - месечна инфлация през 2017 г. Това е в противоречие с изискване на Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги. Данните са приложени незаконосъобразно от административния орган, посочват от Прокуратурата.

От ВАП не е подминато и процедирането на административния орган при определяне на т. нар. "социална поносимост на цената на ВиК услугите", както и факта, че при решението на КЕВР са вземани под внимание данни от изследвания, които не са публично достъпни за потребителите. 

Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд - София град, с посочени аргументи и поиска отмяна на решението на КЕВР от 15.12.2017 г. за повишаване  на цените на ВиК-  услугите. 

Вижте още

Изложба за Търновската конституция тръгва от Видин

Изложба , посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция , беше открита днес, 18 декември, във Видин . Експозицията е подредена в музей "Кръстатата казарма".  Изложбата  представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание , приело Търновската..

публикувано на 18.12.18 в 12:30

Малки таланти правят коледно шоу във Видин

Детското коледно шоу "Звезди край елхата" ще представят талантите от школите по изкуствата към Народно читалище "Цвят" във Видин . Танц по музика на Чайковски са подготвили децата от школата по балет. За тях това ще бъде първата голяма изява след възстановяването на школата през есента, обясни балетният педагог Ева Иванова :  "Подготвили сме..

публикувано на 18.12.18 в 11:54

Общинският съвет в Белоградчик ще решава за заем и временна комисия

От 14.00 часа днес, 18 декември, в Заседателната зала на Община Белоградчик започва последната за 2018 г. сесия на Общинския съвет . Проектът за дневен ред е кратък – само от пет точки. Най – напред съветниците ще пр иемат решение за корекция на поименни списъци за капиталови разходи за 2018 година . След това местният парламент трябва да приеме..

публикувано на 18.12.18 в 10:01

Обжалваха присъдите на биячи на таксиметров шофьор

Защитата на малтретирания Венцислав Тодоров обжалва присъдата на врачанския окръжен съд срещу мъчителите му Милен Младенов и Евстати Евсатиев. Информацията беше потвърдена от адвоката на пострадалия Светла Генова. Почти веднага след произнасянето на присъдата срещу двамата насилници в петък, родителите на Венцислав и младият мъж от село..

публикувано на 18.12.18 в 09:53

76-годишен мъж е загинал при пожар в дома си в село Тошевци

 Венелин Велков е живял сам, каза за радио Видин кметът на селото Маргарита Велкова .  "Той не чуваше добре, починаха децата, след това и съпругата му" , добави кметицата. Тялото е транспортирано за аутопсия във видинската болница . Според първоначалните данни на полицията вероятната причина за пожара е непредпазливост при боравене с печка на..

публикувано на 18.12.18 в 09:16
Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова с приемни за граждани в област Видин

Днес и утре,  18 и 19 декември,  омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията ще приемат граждани във всички единадесет общини на област Видин,  включително и в кметството на гр. Дунавци , съобщиха от администрацията на омбудсмана. Общественият защитник ще приема в Областна администрация Видин днес от 12.30 часа, а в останалите общини от областта..

публикувано на 18.12.18 в 08:00