Почина българският езиковед проф. Стефан Брезински

Снимка: Колаж: Радио ВИДИН
На 86-годишна възраст почина големият български езиковед проф. Стефан Брезински. Дългогодишен преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", обучил поколения български вестникари.

С Ново село бяха свързани последните години от творческия път на българския езиковед. В селото намери пристан от житейската суматоха и много приятели, а своята благодарност изказа по своя си начин като увековечи новоселяни и говора им в книга си "Мацакурци ли?" В книгата си описва преживени истории в Ново село, срещи с новоселяни, за лова, пеенето, за говора и новоселските имена.

"Работихме заедно един негов проект. Той избра мен за набиране на текста на една от последните му книги "Езикова култура". Работеше се трудно, тази материя е трудна за набор, но текстовете му бяха заредени със страст, четяха се леко, бяха разбираеми от всички. Горда съм от факта, че и моето име намери място на кориците на една от книгите на професора. Професор Брезински бе последовател на големи български езиковеди като Александър Балан, Стефан Младенов", каза секретарят на читалище "Земеделец" в Ново село Любка Ангелова.

Любка Ангелова е човекът, който пръв се докосваше до творчество на проф. Брезински през тези повече от 10 години. В касата на читалището още пази дискети с текста на книгата "Езикова култура".

Проф. Стефан Брезински почина на 15 януари 2018 година.
Вижте още

Снимката на 16 ноември 2018 година

Видинското училище "Любен Каравелов" отбеляза Световния ден в памет на жертвите от пътно-транспортни злополуки , който е на 18 ноември. Програмата започна с изложба на детски рисунки и предаване по училищното радио. Ученици от 2-ри и 3-ти клас, учители и родители излязоха след това на шествие от кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и „Широка“ до..

обновено на 16.11.18 в 17:48

11 златни сватби в Мездра за Деня на християнското семейство

Община Мездра организира златни сватби за Деня на християнското семейство – 21 ноември. Инициативата е първа по рода си, в която 11 двойки от Мездра ще подновят брачните си клетви след 50 години съвместен живот, съобщават от местната управа. Тържеството ще се проведе в Ритуалната зала от 10.30 ч., където съпрузите ще могат отново да си..

публикувано на 16.11.18 в 16:18

Ломчани излизат на протест

Жители на град Лом излизат на протест  утре срещу високите цени на горивата, високите данъци и цялостната политика на правителството. Това каза за Радио ВИДИН един от организаторите на недоволството  Анатоли Цветанов :  "Протестът е насочен срещу високите цени на горивата, високите данъци и искаме да се вдигне минималната заплата... Северозападна..

публикувано на 16.11.18 в 16:01

Започна монтирането на коледния базар във Враца

Започна монтирането на първите къщички за коледния базар във Враца . За поредна година той ще бъде позициониран на площад „Христо Ботев“. Кметът на Враца Калин Каменов : „Очаква се да бъде открит в края на ноември. Той ще работи до 31 декември, а в началото на новата година, при подходящи атмосферни условия, ще започне ремонтът на..

обновено на 16.11.18 в 15:56

Шестокласници от Белоградчик говориха за наркотиците

Учениците от 6 клас на СУ „Христо Ботев” в Белоградчик се срещнаха с обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Темата, която беше представена на децата беше „Видове наркотици и влиянието им върху организма”.  „Наркотикът е вещество, чийто прием променя функционирането и на..

публикувано на 16.11.18 в 14:44

Кметът на Монтана: "Готови сме за първия сняг"

Екипите и техниката на Общинско предприятие „Чистота” в Монтана имат пълна готовност за почистването на първия сняг , заяви кметът Златко Живков. Извършена е профилактика на 15-те тежкотоварни машини, които покриват градските зони. В складовете има 800 тона пясък и 70 тона сол. Предварителната подготовка за зимата включва и санитарна..

публикувано на 16.11.18 в 14:36