Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарязахме лозите на Трифон Зарезан

Трифон Зарезан отбелязваме днес, 1 февруари, по нов стил. Митрополит Григорий заряза лозите и благослови за бъдещ берекет след литургията, която врачанският владика отслужи днес, предаде Жоро Александров. Богослужението в чест на великомъченик св. Трифон беше извършено в катедралния храм “Св. Апостоли” във Враца.

След края на службата имаше водосвет, а след него при лозницата в двора на храма владиката прочете специална молитва за благославяне на лозята и овощните дървета:

"Благославям да предпазва и да съхранява всички и лозови насаждения, и овощни, и зеленчукови насаждения. Нека всички, които се грижат за такива да се радват на плодовете им..."

Утре, на 2 февруари, православната църква отбелязва големия празник Сретение Господне. Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия в храма “Св. Николай Мирликийски”. Началото на богослужението е в 9 часа, съобщиха от митрополията.

Днес празнуват и лозарите в двете най-малки села на община Ново село- Флорентин и Ясен, предаде Светла Бондова. И двете лежат на дунавския бряг, а общото им население не може да достигне следващото по брой село. Но традициите се спазват. 

 Още в 10 часа на площада в с. Флорентин засвири духова музика. Голямата трапеза, отрупана с лакомства, бе подредена от читалищните работници, а средствата бяха подсигурили 25 лозари и винари от селото. Чебър с вино отличаваше  масата на този ден от другите празници. С празнично хоро хората отидоха до близкото лозе, за да зарежат. Отец Иван благослови лозарите и плодовете на техния труд. Старият Трифон Зарезан /Валери Спасов/ отряза три пръчки от лозата, поля с руйното вино и пожела да няма прибиране гроздето тази година. Младият Трифон /Борислав Митрашков/ пое ножицата и грижата за лозята през тази година. По традиция ритуалът „Зарязване“ продължи кметицата на селото Мая Иванова, която носеше своя ножица, а от гостите в зарязването участва кметът на общината Георги Стоенелов.

Кметът на община Ново село зарязва лозите.Самодейците от читалище „Пробуда“, с. Флорентин се преместиха заедно с гостите в с. Ясен, където празникът продължи. Ритуалът се повтори с местни  участници, като се включи и кметът на с. Ясен Огнян Георгиев.  Хорото стана още по-пъстро и широко, когато на него се хванаха и всички самодейци от ясенското читалище „Изгрев“. 

След това хората се разделиха и веселието продължи на общи трапези в двете села.

На 3 февруари ритуалът „Зарязване“ ще бъде изпълнен в с. Винарово. Община Ново село вече е раздала покани за своя празник, който ще се състои на 14 февруари, а в съботата /17 февруари/ ще се отбележи Трифон Зарезан и в последното село на общината - Неговановци.

В Белоградчик благодарение и на хубавото време площад „Възраждане” се изпълни с хора, дошли на тържеството, предаде Иванка Петрова. То започна с празничен водосвет, отслужен от свещеноиконом Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. Той благослови събралите се хора и поздрави лозарите и винопроизводителите, като отправи и молитва към родителите да запазят традицията като я предадат на своите деца:

Белоградчик„Имам една молба към родителите и дядовците - да намерят време някой ден да заведат своите деца на лозето да зарежат така, както е било в отминалите времена, за да може да се запази тази традиция и за бъдеще.” След това да зареже лозата, която расте в единия край на площада, бе поканен Трифон Зарезан. Той отряза три пръчки, забоде ги в земята и докато ги поливаше с вино наричаше:

"Нека колко капки има, толкова вино да има в бъчвите, да е берекетна годината.” И кметът Борис Николов подряза лозата и поздрави присъстващите с един от най - хубавите пролетни празници. Кметът специално се обърна към фирмите винопроизводители в региона, на които благодари за инвестициите, които влагат, за разкриването на нови работни места и които възраждат лозарството в региона, както е било преди 20 - 30 години:

"Пожелавам на фирмите една хубава 2018 година, където техните икономически резултати да се подобряват все повече. И най-важното е - една прекрасна гроздова реколта наесен на всички вас и на фирмите.” След това тържеството продължи с представление на децата от школата по народни танци към Детски комплекс, които увлякоха в хорото и хора от публиката. За доброто настроение допринесе и чашата хубаво червено вино и парчето баница, осигурени от винарската изба в с. Рабиша. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Раздават великденски пакети на възрастни хора от община Бойница

Възрастни хора с ниски доходи ще бъдат подпомогнати за Великден в община Бойница. Празнични пакети ще получат около 30 души от 4 населени места, каза общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов.  "Съдържанието, което сме предвидили, е по един козунак, боя за яйца и по 40 лева. В понеделник, 29 април, ще стартираме от..

публикувано на 27.04.24 в 08:00

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14