Кой е виновен за ниския рейтинг на парламента?!

Снимка: БГНЕС
По тази тема дискутираме в "Посоките на делника" с Росен Живков от управляващата коалиция и с д-р Илиян Тимчев от опозицията. Гледната точка е и на Жори Алексиев, депутат в 40-тото Народно събрание и на видинчани.


Още в края на 2017 г. едва 9 на сто от българите продължаваха да вярват, че парламентът върши нещо добро за тях, сочат социологически данни на "Алфа Рисърч“. Останалите или нямат никакво доверие на институцията, или просто вече не знаят какво да мислят.

Народният представител Росен Живков не знае дали има проблем, защото "това го казват хората и вие, медиите, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш напълно работата ѝ, да знаеш как функционира, а не само това, което виждаш в отделни репортажи... Частично вярвам на социолозите. Мога да Ви дам един пример с тяхната работа. По прогнозни резултати правят социологически проучвания по различни методики и в крайна сметка колко социологически институти и организации са близко до резултата от изборите. Така че, това е много относително. Като институция Народното събрание, според мен, добре си върши работата, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш как функционира... Ние сме законодателен орган. Нашата функция е да коригираме закони, да създаваме нови, да ги правим адаптивни, да са по-добри за управляващите, а управляващите са Министерски съвет."


По думите на народния представител д-р Илиян Тимчев причините са комплексни "и е трудна терапията на българския парламент, особено в последните години... Периодът на българския парламент след 89-а година аз бих го разделил на три. В първите години на демокрацията парламентът беше най-силен. Тогава се решаваше и какъв път на развитие държавата да поеме, прие се Конституцията. В късния период на СДС и появата на НДСВ раздържавяването на публичната собственост на държавата, приватизацията и ликвидирането на селското стопанство, това се отрази доста негативно и на рейтинга на парламента и на политиците, защото очакванията на хората бяха съвсем други... Случиха се и хубави моменти- България влезе в Европейския съюз и стана член на НАТО... На политическата сцена се появи нова политическа сила- ГЕРБ... И ако мога да дам определение с едно изречение на тяхното управление е, че все повече в обществото усещането е такова, че държавата се управлява от една добре смазана корупционна машина и срастването между бизнеса и властта".


Според бившия депутат Жори Алексиев виновни за ниския рейтинг на парламента са управляващите: 


"Принизява се ролята на парламента, няма ефективен парламентарен контрол, няма законодателна дейност, опозицията е игнорирана. Няма никакво доверие в парламента. От това страда целокупното българско население. Не бих се кандидатирал повече за депутат, времената са други. Това обезличаване на самия човек-  да не може да си изразява своите мисли, виждания, мнение. Заради едните пари не си заслужава да се обезличаваш."


Различните гледни точки на видинчани и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Има ли училището възпитателна роля

Проблемите в българското образование не са един или два. През годините някои бяха решени напълно, други пък се задълбочаваха. Каква, обаче е възпитателната роля на училището днес и какво изгражда то у младите хора, които след време ще станат основна движеща сила на обществото ни?  Равносметката показва, че по време на комунистическия режим..

публикувано на 23.01.19 в 13:34

Защо песимизмът у нас надделява?

Всеки трети българин смята, че 2019-а ще бъде по-лоша от 2018 година . Други 31% са на мнение, че тази година ще бъде същата като миналата. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". В световен мащаб оптимизмът за бъдещето продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. "Данните са от изследване, наречено..

публикувано на 22.01.19 в 14:08

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42