Кой е виновен за ниския рейтинг на парламента?!

Снимка: БГНЕС
По тази тема дискутираме в "Посоките на делника" с Росен Живков от управляващата коалиция и с д-р Илиян Тимчев от опозицията. Гледната точка е и на Жори Алексиев, депутат в 40-тото Народно събрание и на видинчани.


Още в края на 2017 г. едва 9 на сто от българите продължаваха да вярват, че парламентът върши нещо добро за тях, сочат социологически данни на "Алфа Рисърч“. Останалите или нямат никакво доверие на институцията, или просто вече не знаят какво да мислят.

Народният представител Росен Живков не знае дали има проблем, защото "това го казват хората и вие, медиите, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш напълно работата ѝ, да знаеш как функционира, а не само това, което виждаш в отделни репортажи... Частично вярвам на социолозите. Мога да Ви дам един пример с тяхната работа. По прогнозни резултати правят социологически проучвания по различни методики и в крайна сметка колко социологически институти и организации са близко до резултата от изборите. Така че, това е много относително. Като институция Народното събрание, според мен, добре си върши работата, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш как функционира... Ние сме законодателен орган. Нашата функция е да коригираме закони, да създаваме нови, да ги правим адаптивни, да са по-добри за управляващите, а управляващите са Министерски съвет."


По думите на народния представител д-р Илиян Тимчев причините са комплексни "и е трудна терапията на българския парламент, особено в последните години... Периодът на българския парламент след 89-а година аз бих го разделил на три. В първите години на демокрацията парламентът беше най-силен. Тогава се решаваше и какъв път на развитие държавата да поеме, прие се Конституцията. В късния период на СДС и появата на НДСВ раздържавяването на публичната собственост на държавата, приватизацията и ликвидирането на селското стопанство, това се отрази доста негативно и на рейтинга на парламента и на политиците, защото очакванията на хората бяха съвсем други... Случиха се и хубави моменти- България влезе в Европейския съюз и стана член на НАТО... На политическата сцена се появи нова политическа сила- ГЕРБ... И ако мога да дам определение с едно изречение на тяхното управление е, че все повече в обществото усещането е такова, че държавата се управлява от една добре смазана корупционна машина и срастването между бизнеса и властта".


Според бившия депутат Жори Алексиев виновни за ниския рейтинг на парламента са управляващите: 


"Принизява се ролята на парламента, няма ефективен парламентарен контрол, няма законодателна дейност, опозицията е игнорирана. Няма никакво доверие в парламента. От това страда целокупното българско население. Не бих се кандидатирал повече за депутат, времената са други. Това обезличаване на самия човек-  да не може да си изразява своите мисли, виждания, мнение. Заради едните пари не си заслужава да се обезличаваш."


Различните гледни точки на видинчани и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19

Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха..

публикувано на 11.10.18 в 13:37