Кой е виновен за ниския рейтинг на парламента?!

БГНЕС
По тази тема дискутираме в "Посоките на делника" с Росен Живков от управляващата коалиция и с д-р Илиян Тимчев от опозицията. Гледната точка е и на Жори Алексиев, депутат в 40-тото Народно събрание и на видинчани.


Още в края на 2017 г. едва 9 на сто от българите продължаваха да вярват, че парламентът върши нещо добро за тях, сочат социологически данни на "Алфа Рисърч“. Останалите или нямат никакво доверие на институцията, или просто вече не знаят какво да мислят.

Народният представител Росен Живков не знае дали има проблем, защото "това го казват хората и вие, медиите, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш напълно работата ѝ, да знаеш как функционира, а не само това, което виждаш в отделни репортажи... Частично вярвам на социолозите. Мога да Ви дам един пример с тяхната работа. По прогнозни резултати правят социологически проучвания по различни методики и в крайна сметка колко социологически институти и организации са близко до резултата от изборите. Така че, това е много относително. Като институция Народното събрание, според мен, добре си върши работата, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш как функционира... Ние сме законодателен орган. Нашата функция е да коригираме закони, да създаваме нови, да ги правим адаптивни, да са по-добри за управляващите, а управляващите са Министерски съвет."


По думите на народния представител д-р Илиян Тимчев причините са комплексни "и е трудна терапията на българския парламент, особено в последните години... Периодът на българския парламент след 89-а година аз бих го разделил на три. В първите години на демокрацията парламентът беше най-силен. Тогава се решаваше и какъв път на развитие държавата да поеме, прие се Конституцията. В късния период на СДС и появата на НДСВ раздържавяването на публичната собственост на държавата, приватизацията и ликвидирането на селското стопанство, това се отрази доста негативно и на рейтинга на парламента и на политиците, защото очакванията на хората бяха съвсем други... Случиха се и хубави моменти- България влезе в Европейския съюз и стана член на НАТО... На политическата сцена се появи нова политическа сила- ГЕРБ... И ако мога да дам определение с едно изречение на тяхното управление е, че все повече в обществото усещането е такова, че държавата се управлява от една добре смазана корупционна машина и срастването между бизнеса и властта".


Според бившия депутат Жори Алексиев виновни за ниския рейтинг на парламента са управляващите: 


"Принизява се ролята на парламента, няма ефективен парламентарен контрол, няма законодателна дейност, опозицията е игнорирана. Няма никакво доверие в парламента. От това страда целокупното българско население. Не бих се кандидатирал повече за депутат, времената са други. Това обезличаване на самия човек-  да не може да си изразява своите мисли, виждания, мнение. Заради едните пари не си заслужава да се обезличаваш."


Различните гледни точки на видинчани и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В Бутан мечтаят да ги посети европейска делегация

Бутан е част от община Козлодуй. Голямо село, чисто и поддържано, такова впечатление прави на новодошлите. Макар, че е оживено, а жителите му са над 3000, казват, че живеят тихо и спокойно. Това, което не достига са парите и възможностите за развитие на младите хора. Получихме разнопосочни мнения- и оптимистични, и по-негативни. Заедно с Красимир..

публикувано на 23.02.18 в 14:07

Черната страница, наречена "Народен съд"

Сякаш кошмарът от Втората световна война не е достатъчен. В навечерието на края на ужаса, който се вихри из Европа, започват още кървави времена в историята на България. Времената на хаоса, който цари в страната, имат още по-смущаващ епилог: организирането на Народен съд, който не цели просто да потърси отговорност на политици и личности, направили..

обновено на 22.02.18 в 16:52

Ще подменя ли държавата касовите апарати в търговските обекти

Преди дни в общественото пространство се появи информация за необходимост от масова подмяна на касовите апарати у нас. Това стана ясно от скандал в бюджетната комисия в парламента, когато представители на Националната агенция за приходите обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018..

публикувано на 21.02.18 в 11:43

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03