Кой е виновен за ниския рейтинг на парламента?!

Снимка: БГНЕС
По тази тема дискутираме в "Посоките на делника" с Росен Живков от управляващата коалиция и с д-р Илиян Тимчев от опозицията. Гледната точка е и на Жори Алексиев, депутат в 40-тото Народно събрание и на видинчани.


Още в края на 2017 г. едва 9 на сто от българите продължаваха да вярват, че парламентът върши нещо добро за тях, сочат социологически данни на "Алфа Рисърч“. Останалите или нямат никакво доверие на институцията, или просто вече не знаят какво да мислят.

Народният представител Росен Живков не знае дали има проблем, защото "това го казват хората и вие, медиите, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш напълно работата ѝ, да знаеш как функционира, а не само това, което виждаш в отделни репортажи... Частично вярвам на социолозите. Мога да Ви дам един пример с тяхната работа. По прогнозни резултати правят социологически проучвания по различни методики и в крайна сметка колко социологически институти и организации са близко до резултата от изборите. Така че, това е много относително. Като институция Народното събрание, според мен, добре си върши работата, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш как функционира... Ние сме законодателен орган. Нашата функция е да коригираме закони, да създаваме нови, да ги правим адаптивни, да са по-добри за управляващите, а управляващите са Министерски съвет."


По думите на народния представител д-р Илиян Тимчев причините са комплексни "и е трудна терапията на българския парламент, особено в последните години... Периодът на българския парламент след 89-а година аз бих го разделил на три. В първите години на демокрацията парламентът беше най-силен. Тогава се решаваше и какъв път на развитие държавата да поеме, прие се Конституцията. В късния период на СДС и появата на НДСВ раздържавяването на публичната собственост на държавата, приватизацията и ликвидирането на селското стопанство, това се отрази доста негативно и на рейтинга на парламента и на политиците, защото очакванията на хората бяха съвсем други... Случиха се и хубави моменти- България влезе в Европейския съюз и стана член на НАТО... На политическата сцена се появи нова политическа сила- ГЕРБ... И ако мога да дам определение с едно изречение на тяхното управление е, че все повече в обществото усещането е такова, че държавата се управлява от една добре смазана корупционна машина и срастването между бизнеса и властта".


Според бившия депутат Жори Алексиев виновни за ниския рейтинг на парламента са управляващите: 


"Принизява се ролята на парламента, няма ефективен парламентарен контрол, няма законодателна дейност, опозицията е игнорирана. Няма никакво доверие в парламента. От това страда целокупното българско население. Не бих се кандидатирал повече за депутат, времената са други. Това обезличаване на самия човек-  да не може да си изразява своите мисли, виждания, мнение. Заради едните пари не си заслужава да се обезличаваш."


Различните гледни точки на видинчани и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02