Кой е виновен за ниския рейтинг на парламента?!

Снимка: БГНЕС
По тази тема дискутираме в "Посоките на делника" с Росен Живков от управляващата коалиция и с д-р Илиян Тимчев от опозицията. Гледната точка е и на Жори Алексиев, депутат в 40-тото Народно събрание и на видинчани.


Още в края на 2017 г. едва 9 на сто от българите продължаваха да вярват, че парламентът върши нещо добро за тях, сочат социологически данни на "Алфа Рисърч“. Останалите или нямат никакво доверие на институцията, или просто вече не знаят какво да мислят.

Народният представител Росен Живков не знае дали има проблем, защото "това го казват хората и вие, медиите, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш напълно работата ѝ, да знаеш как функционира, а не само това, което виждаш в отделни репортажи... Частично вярвам на социолозите. Мога да Ви дам един пример с тяхната работа. По прогнозни резултати правят социологически проучвания по различни методики и в крайна сметка колко социологически институти и организации са близко до резултата от изборите. Така че, това е много относително. Като институция Народното събрание, според мен, добре си върши работата, защото, за да коментираш една институция, трябва да познаваш как функционира... Ние сме законодателен орган. Нашата функция е да коригираме закони, да създаваме нови, да ги правим адаптивни, да са по-добри за управляващите, а управляващите са Министерски съвет."


По думите на народния представител д-р Илиян Тимчев причините са комплексни "и е трудна терапията на българския парламент, особено в последните години... Периодът на българския парламент след 89-а година аз бих го разделил на три. В първите години на демокрацията парламентът беше най-силен. Тогава се решаваше и какъв път на развитие държавата да поеме, прие се Конституцията. В късния период на СДС и появата на НДСВ раздържавяването на публичната собственост на държавата, приватизацията и ликвидирането на селското стопанство, това се отрази доста негативно и на рейтинга на парламента и на политиците, защото очакванията на хората бяха съвсем други... Случиха се и хубави моменти- България влезе в Европейския съюз и стана член на НАТО... На политическата сцена се появи нова политическа сила- ГЕРБ... И ако мога да дам определение с едно изречение на тяхното управление е, че все повече в обществото усещането е такова, че държавата се управлява от една добре смазана корупционна машина и срастването между бизнеса и властта".


Според бившия депутат Жори Алексиев виновни за ниския рейтинг на парламента са управляващите: 


"Принизява се ролята на парламента, няма ефективен парламентарен контрол, няма законодателна дейност, опозицията е игнорирана. Няма никакво доверие в парламента. От това страда целокупното българско население. Не бих се кандидатирал повече за депутат, времената са други. Това обезличаване на самия човек-  да не може да си изразява своите мисли, виждания, мнение. Заради едните пари не си заслужава да се обезличаваш."


Различните гледни точки на видинчани и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46

Ще успеят ли протестите на българските международни превозвачи

Българското правителството категорично застана зад браншовите транспортни организации , които отхвърлят предложения от Франция пакет за транспортна мобилност, по-известен като "Закона Макрон" . Това стана ясно миналата седмица, когато същевременно бе решено, че утре, на 17 май, когато европейските лидери са за втори ден в София, транспортният бранш..

публикувано на 16.05.18 в 11:07

"Не след 10, а след 25 години България ще догони средноевропейските доходи"

Ако България запази същите темпове на икономически ръст, до десетина години ще достигне средните доходи на Европейския съюз . Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на синдикален форум за интеграцията на Западните Балкани: "Ние сме пазарна икономика работеща, истинска от не повече от 15 години, но сме в..

публикувано на 15.05.18 в 11:47

Второ качество ли са българските потребители

Качеството на храните у нас, продължава да е различно от онова, което се предлага на европейския пазар. Това показа скорошно изследване на Министерството на земеделието, храните и горите. То обхваща 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани в хипермаркети у нас, както и в Германия, Австрия, Чехия и Италия. Освен в качеството,..

публикувано на 14.05.18 в 14:29