Кредит или депозит в банка- въпрос на избор или житейска необходимост

В началото на годината стана ясно, че страната ни е на едно от челните места в Европа по лоши кредити. Това показа работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са на стойност над 800 милиона лева, към края на 2017 г.  Към тази сума, трябва да се добави и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Средно, лошите кредите на Стария континент се движат около 4%, но у нас статистиката показва три пъти по- голям процент. За да не се стига до задънена улица, финансистите имат едно "златно правило"- правете каквото искате, теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. 

Съобразяват ли се с това "златно правило" жителите на Българския Северозапад

Кредитите не са нито добри, нито лоши, а продукти, както всички останали. Въпросът е можем ли да си ги позволим и дали ни правят по-богати или по-бедни, така коментира темата икономистът Павел Паунов от Видин. Кои са специфичните моменти при тегленето на кредит от банка и с какво трябва да се съобрази всеки, прибягнал до услугите на банковата институция? 

"Кредитът трябва да бъде внимателно преценен преди да бъде изтеглен. Има една максимална вноска от 40% от дохода на лицето, за да може да бъде обслужван нормално един банков кредит. Съветвам лицата, които ще пристъпят към теглене на кредит, да се консултират с финансист, за да се запознаят с условията, които им предлага съответната банкова институция. В момента мога да кажа, че отново има бум на кредитите в страната, тъй като резултатите от развитието на икономиката ни са положителни и като цяло се отчита финансова стабилност. Смятам, че дори ако влезем в еврозоната и еврото бъде прието като национална валута, хората ще продължат да теглят банкови кредити" - коментира Павел Паунов.


Подобряват се данните през 2017 г. за лошите потребителски кредити, като те са намалели с 13 %. Така към края на декември задълженията са около 800 млн. лева. 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка у нас и коментира ситуацията в началото на 2018-а. 

"Ако съдим по изминалия първи месец на 2018-а, не се забелязва никакъв ръст на кредитиране. Паднаха лихвите по ипотечните кредити в края на 2017-а година, но във Видин не се забелязва някакъв ръст. Нещата са свързани и за да паднат лихвите по кредитите, трябва да паднат и лихвите по депозитите, защото това е цената на ресурса. Има някакво раздвижване в момента, но то се усеща главно в по- големите градове на страната" - коментира Владимир Георгиев

Освен чисто психологическия ефект, който оказват заемите върху нас, те имат и практически ограничения. На първо място кредитите са свързани с работното ни място. Ако сме взели заем с преференциални условия от банка, с която работи настоящият ни работодател, при смяна на компанията, лихвата ни може да се увеличи или банката да си поиска целия кредит наведнъж. Също така, не може да си позволим да изгубим работата си. Дори няколко месеца без доходи може да се окажат фатални и банката да ни вземе жилището или да започне принудително изпълнение по потребителски кредит. Едно от най-големите ограничения, които ни носят заемите са липсата на възможности за инвестиране и по-добър живот. Високите вноски по ипотечните кредити не ни позволяват да заделим пари за инвестиране и така да накараме парите да работят за нас. Много са условностите, с които ни обвързва тегленето на кредит, така че личният избор в случая се оказва най- печеливш. 

Имат ли доверие видинчани на банките и биха ли теглили заем- това проверихме в анкета по темата. 

"Никога не съм теглила кредит и няма да и го направя. Нямам доверие на банките и не смея да се обвързвам с тях ... Имам вече няколко кредита и се справям до момента. Внасям и погасявам и после пак тегля, и така и до днес ... Предпочитам да имам банков депозит, защото живея сам на село и понякога парите не стигат и аз прибягвам до помощта на средствата в депозита ми" - бяха част от коментарите на видинчани.


Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди главният икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов в интервю за БНР. Той участва в най-големия банков форум в Европа- "Евромъни", който се провежда във Виена. Общата оценка за състоянието на икономиките на България и на целия регион на Централна и Източна Европа е много позитивна. В тази ситуация поне през 2018-а година кредитите и за бизнеса, и за домакинствата, ще продължават да поевтиняват. През 2019-а година обаче заради цените на храните и горивата инфлацията ще се ускори. Лихвите по депозитите тази година ще се запазят на много ниско равнище, обясни Кристофор Павлов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Вижте още

Дървото, от което извира вода

Село Стубел се намира в центъра на Северозападна България и граничи със землищата на 13 села: Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово, Долно Белотинци, Ерден, Бойчиновци, Охрид, Палилула, Липен, Уровене, Пудрия и Краводер. Селото е с много стара история, многолюдно някога, сега с намаляло население до около 500 души. Това, от което се оплакват е..

публикувано на 25.05.18 в 13:15

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18