Кредит или депозит в банка- въпрос на избор или житейска необходимост

В началото на годината стана ясно, че страната ни е на едно от челните места в Европа по лоши кредити. Това показа работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са на стойност над 800 милиона лева, към края на 2017 г.  Към тази сума, трябва да се добави и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Средно, лошите кредите на Стария континент се движат около 4%, но у нас статистиката показва три пъти по- голям процент. За да не се стига до задънена улица, финансистите имат едно "златно правило"- правете каквото искате, теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. 

Съобразяват ли се с това "златно правило" жителите на Българския Северозапад

Кредитите не са нито добри, нито лоши, а продукти, както всички останали. Въпросът е можем ли да си ги позволим и дали ни правят по-богати или по-бедни, така коментира темата икономистът Павел Паунов от Видин. Кои са специфичните моменти при тегленето на кредит от банка и с какво трябва да се съобрази всеки, прибягнал до услугите на банковата институция? 

"Кредитът трябва да бъде внимателно преценен преди да бъде изтеглен. Има една максимална вноска от 40% от дохода на лицето, за да може да бъде обслужван нормално един банков кредит. Съветвам лицата, които ще пристъпят към теглене на кредит, да се консултират с финансист, за да се запознаят с условията, които им предлага съответната банкова институция. В момента мога да кажа, че отново има бум на кредитите в страната, тъй като резултатите от развитието на икономиката ни са положителни и като цяло се отчита финансова стабилност. Смятам, че дори ако влезем в еврозоната и еврото бъде прието като национална валута, хората ще продължат да теглят банкови кредити" - коментира Павел Паунов.


Подобряват се данните през 2017 г. за лошите потребителски кредити, като те са намалели с 13 %. Така към края на декември задълженията са около 800 млн. лева. 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка у нас и коментира ситуацията в началото на 2018-а. 

"Ако съдим по изминалия първи месец на 2018-а, не се забелязва никакъв ръст на кредитиране. Паднаха лихвите по ипотечните кредити в края на 2017-а година, но във Видин не се забелязва някакъв ръст. Нещата са свързани и за да паднат лихвите по кредитите, трябва да паднат и лихвите по депозитите, защото това е цената на ресурса. Има някакво раздвижване в момента, но то се усеща главно в по- големите градове на страната" - коментира Владимир Георгиев

Освен чисто психологическия ефект, който оказват заемите върху нас, те имат и практически ограничения. На първо място кредитите са свързани с работното ни място. Ако сме взели заем с преференциални условия от банка, с която работи настоящият ни работодател, при смяна на компанията, лихвата ни може да се увеличи или банката да си поиска целия кредит наведнъж. Също така, не може да си позволим да изгубим работата си. Дори няколко месеца без доходи може да се окажат фатални и банката да ни вземе жилището или да започне принудително изпълнение по потребителски кредит. Едно от най-големите ограничения, които ни носят заемите са липсата на възможности за инвестиране и по-добър живот. Високите вноски по ипотечните кредити не ни позволяват да заделим пари за инвестиране и така да накараме парите да работят за нас. Много са условностите, с които ни обвързва тегленето на кредит, така че личният избор в случая се оказва най- печеливш. 

Имат ли доверие видинчани на банките и биха ли теглили заем- това проверихме в анкета по темата. 

"Никога не съм теглила кредит и няма да и го направя. Нямам доверие на банките и не смея да се обвързвам с тях ... Имам вече няколко кредита и се справям до момента. Внасям и погасявам и после пак тегля, и така и до днес ... Предпочитам да имам банков депозит, защото живея сам на село и понякога парите не стигат и аз прибягвам до помощта на средствата в депозита ми" - бяха част от коментарите на видинчани.


Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди главният икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов в интервю за БНР. Той участва в най-големия банков форум в Европа- "Евромъни", който се провежда във Виена. Общата оценка за състоянието на икономиките на България и на целия регион на Централна и Източна Европа е много позитивна. В тази ситуация поне през 2018-а година кредитите и за бизнеса, и за домакинствата, ще продължават да поевтиняват. През 2019-а година обаче заради цените на храните и горивата инфлацията ще се ускори. Лихвите по депозитите тази година ще се запазят на много ниско равнище, обясни Кристофор Павлов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02

Резултат от климатичните промени ли е дъждовното лято

Тази година лятото е дъждовно и влажно. Заради наводнения пострадаха общините Хайредин, Борован, Мизия и Монтана в Северозападна България. Дъждът повлия на продукцията на земеделските производители и на растенията в градините. Определено създава дискомфорт и когато вали по време на годишната ни отпуска. Променя ли се времето в резултат от изменения в..

публикувано на 06.08.18 в 16:14

За символите на Габровница и живота в селото днес

Днес разказваме за Габровница , монтанското село, чиито символ е някогашната авиобаза и военният самолет в центъра на селото, както и часовниковата кула, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. По сведения на стари хора първоначалното му местонахождение е било в местността "Сухи дол", където имало кладенец за вода и гъста..

публикувано на 03.08.18 в 15:27