Кредит или депозит в банка- въпрос на избор или житейска необходимост

В началото на годината стана ясно, че страната ни е на едно от челните места в Европа по лоши кредити. Това показа работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са на стойност над 800 милиона лева, към края на 2017 г.  Към тази сума, трябва да се добави и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Средно, лошите кредите на Стария континент се движат около 4%, но у нас статистиката показва три пъти по- голям процент. За да не се стига до задънена улица, финансистите имат едно "златно правило"- правете каквото искате, теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. 

Съобразяват ли се с това "златно правило" жителите на Българския Северозапад

Кредитите не са нито добри, нито лоши, а продукти, както всички останали. Въпросът е можем ли да си ги позволим и дали ни правят по-богати или по-бедни, така коментира темата икономистът Павел Паунов от Видин. Кои са специфичните моменти при тегленето на кредит от банка и с какво трябва да се съобрази всеки, прибягнал до услугите на банковата институция? 

"Кредитът трябва да бъде внимателно преценен преди да бъде изтеглен. Има една максимална вноска от 40% от дохода на лицето, за да може да бъде обслужван нормално един банков кредит. Съветвам лицата, които ще пристъпят към теглене на кредит, да се консултират с финансист, за да се запознаят с условията, които им предлага съответната банкова институция. В момента мога да кажа, че отново има бум на кредитите в страната, тъй като резултатите от развитието на икономиката ни са положителни и като цяло се отчита финансова стабилност. Смятам, че дори ако влезем в еврозоната и еврото бъде прието като национална валута, хората ще продължат да теглят банкови кредити" - коментира Павел Паунов.


Подобряват се данните през 2017 г. за лошите потребителски кредити, като те са намалели с 13 %. Така към края на декември задълженията са около 800 млн. лева. 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка у нас и коментира ситуацията в началото на 2018-а. 

"Ако съдим по изминалия първи месец на 2018-а, не се забелязва никакъв ръст на кредитиране. Паднаха лихвите по ипотечните кредити в края на 2017-а година, но във Видин не се забелязва някакъв ръст. Нещата са свързани и за да паднат лихвите по кредитите, трябва да паднат и лихвите по депозитите, защото това е цената на ресурса. Има някакво раздвижване в момента, но то се усеща главно в по- големите градове на страната" - коментира Владимир Георгиев

Освен чисто психологическия ефект, който оказват заемите върху нас, те имат и практически ограничения. На първо място кредитите са свързани с работното ни място. Ако сме взели заем с преференциални условия от банка, с която работи настоящият ни работодател, при смяна на компанията, лихвата ни може да се увеличи или банката да си поиска целия кредит наведнъж. Също така, не може да си позволим да изгубим работата си. Дори няколко месеца без доходи може да се окажат фатални и банката да ни вземе жилището или да започне принудително изпълнение по потребителски кредит. Едно от най-големите ограничения, които ни носят заемите са липсата на възможности за инвестиране и по-добър живот. Високите вноски по ипотечните кредити не ни позволяват да заделим пари за инвестиране и така да накараме парите да работят за нас. Много са условностите, с които ни обвързва тегленето на кредит, така че личният избор в случая се оказва най- печеливш. 

Имат ли доверие видинчани на банките и биха ли теглили заем- това проверихме в анкета по темата. 

"Никога не съм теглила кредит и няма да и го направя. Нямам доверие на банките и не смея да се обвързвам с тях ... Имам вече няколко кредита и се справям до момента. Внасям и погасявам и после пак тегля, и така и до днес ... Предпочитам да имам банков депозит, защото живея сам на село и понякога парите не стигат и аз прибягвам до помощта на средствата в депозита ми" - бяха част от коментарите на видинчани.


Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди главният икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов в интервю за БНР. Той участва в най-големия банков форум в Европа- "Евромъни", който се провежда във Виена. Общата оценка за състоянието на икономиките на България и на целия регион на Централна и Източна Европа е много позитивна. В тази ситуация поне през 2018-а година кредитите и за бизнеса, и за домакинствата, ще продължават да поевтиняват. През 2019-а година обаче заради цените на храните и горивата инфлацията ще се ускори. Лихвите по депозитите тази година ще се запазят на много ниско равнище, обясни Кристофор Павлов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Черната страница, наречена "Народен съд"

Сякаш кошмарът от Втората световна война не е достатъчен. В навечерието на края на ужаса, който се вихри из Европа, започват още кървави времена в историята на България. Времената на хаоса, който цари в страната, имат още по-смущаващ епилог: организирането на Народен съд, който не цели просто да потърси отговорност на политици и личности, направили..

обновено на 22.02.18 в 16:52

Ще подменя ли държавата касовите апарати в търговските обекти

Преди дни в общественото пространство се появи информация за необходимост от масова подмяна на касовите апарати у нас. Това стана ясно от скандал в бюджетната комисия в парламента, когато представители на Националната агенция за приходите обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018..

публикувано на 21.02.18 в 11:43

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03

Ще могат ли завършващите училище във Видин да си намерят лесно работа

Решението да се закриват паралелки в елитните училища за сметка на професионалното обучение предизвика напрежение и дори протести в редица градове, сред които и Враца . Родители, учители и ученици се противопоставят на този план-прием. От друга страна държавата трябва да направи нещо за бизнеса, който изпитва големи затруднения при намирането на..

публикувано на 15.02.18 в 13:53