Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредит или депозит в банка- въпрос на избор или житейска необходимост

В началото на годината стана ясно, че страната ни е на едно от челните места в Европа по лоши кредити. Това показа работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са на стойност над 800 милиона лева, към края на 2017 г.  Към тази сума, трябва да се добави и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Средно, лошите кредите на Стария континент се движат около 4%, но у нас статистиката показва три пъти по- голям процент. За да не се стига до задънена улица, финансистите имат едно "златно правило"- правете каквото искате, теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. 

Съобразяват ли се с това "златно правило" жителите на Българския Северозапад

Кредитите не са нито добри, нито лоши, а продукти, както всички останали. Въпросът е можем ли да си ги позволим и дали ни правят по-богати или по-бедни, така коментира темата икономистът Павел Паунов от Видин. Кои са специфичните моменти при тегленето на кредит от банка и с какво трябва да се съобрази всеки, прибягнал до услугите на банковата институция? 

"Кредитът трябва да бъде внимателно преценен преди да бъде изтеглен. Има една максимална вноска от 40% от дохода на лицето, за да може да бъде обслужван нормално един банков кредит. Съветвам лицата, които ще пристъпят към теглене на кредит, да се консултират с финансист, за да се запознаят с условията, които им предлага съответната банкова институция. В момента мога да кажа, че отново има бум на кредитите в страната, тъй като резултатите от развитието на икономиката ни са положителни и като цяло се отчита финансова стабилност. Смятам, че дори ако влезем в еврозоната и еврото бъде прието като национална валута, хората ще продължат да теглят банкови кредити" - коментира Павел Паунов.


Подобряват се данните през 2017 г. за лошите потребителски кредити, като те са намалели с 13 %. Така към края на декември задълженията са около 800 млн. лева. 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка у нас и коментира ситуацията в началото на 2018-а. 

"Ако съдим по изминалия първи месец на 2018-а, не се забелязва никакъв ръст на кредитиране. Паднаха лихвите по ипотечните кредити в края на 2017-а година, но във Видин не се забелязва някакъв ръст. Нещата са свързани и за да паднат лихвите по кредитите, трябва да паднат и лихвите по депозитите, защото това е цената на ресурса. Има някакво раздвижване в момента, но то се усеща главно в по- големите градове на страната" - коментира Владимир Георгиев

Освен чисто психологическия ефект, който оказват заемите върху нас, те имат и практически ограничения. На първо място кредитите са свързани с работното ни място. Ако сме взели заем с преференциални условия от банка, с която работи настоящият ни работодател, при смяна на компанията, лихвата ни може да се увеличи или банката да си поиска целия кредит наведнъж. Също така, не може да си позволим да изгубим работата си. Дори няколко месеца без доходи може да се окажат фатални и банката да ни вземе жилището или да започне принудително изпълнение по потребителски кредит. Едно от най-големите ограничения, които ни носят заемите са липсата на възможности за инвестиране и по-добър живот. Високите вноски по ипотечните кредити не ни позволяват да заделим пари за инвестиране и така да накараме парите да работят за нас. Много са условностите, с които ни обвързва тегленето на кредит, така че личният избор в случая се оказва най- печеливш. 

Имат ли доверие видинчани на банките и биха ли теглили заем- това проверихме в анкета по темата. 

"Никога не съм теглила кредит и няма да и го направя. Нямам доверие на банките и не смея да се обвързвам с тях ... Имам вече няколко кредита и се справям до момента. Внасям и погасявам и после пак тегля, и така и до днес ... Предпочитам да имам банков депозит, защото живея сам на село и понякога парите не стигат и аз прибягвам до помощта на средствата в депозита ми" - бяха част от коментарите на видинчани.


Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди главният икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов в интервю за БНР. Той участва в най-големия банков форум в Европа- "Евромъни", който се провежда във Виена. Общата оценка за състоянието на икономиките на България и на целия регион на Централна и Източна Европа е много позитивна. В тази ситуация поне през 2018-а година кредитите и за бизнеса, и за домакинствата, ще продължават да поевтиняват. През 2019-а година обаче заради цените на храните и горивата инфлацията ще се ускори. Лихвите по депозитите тази година ще се запазят на много ниско равнище, обясни Кристофор Павлов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45