Кредит или депозит в банка- въпрос на избор или житейска необходимост

В началото на годината стана ясно, че страната ни е на едно от челните места в Европа по лоши кредити. Това показа работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са на стойност над 800 милиона лева, към края на 2017 г.  Към тази сума, трябва да се добави и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Средно, лошите кредите на Стария континент се движат около 4%, но у нас статистиката показва три пъти по- голям процент. За да не се стига до задънена улица, финансистите имат едно "златно правило"- правете каквото искате, теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. 

Съобразяват ли се с това "златно правило" жителите на Българския Северозапад

Кредитите не са нито добри, нито лоши, а продукти, както всички останали. Въпросът е можем ли да си ги позволим и дали ни правят по-богати или по-бедни, така коментира темата икономистът Павел Паунов от Видин. Кои са специфичните моменти при тегленето на кредит от банка и с какво трябва да се съобрази всеки, прибягнал до услугите на банковата институция? 

"Кредитът трябва да бъде внимателно преценен преди да бъде изтеглен. Има една максимална вноска от 40% от дохода на лицето, за да може да бъде обслужван нормално един банков кредит. Съветвам лицата, които ще пристъпят към теглене на кредит, да се консултират с финансист, за да се запознаят с условията, които им предлага съответната банкова институция. В момента мога да кажа, че отново има бум на кредитите в страната, тъй като резултатите от развитието на икономиката ни са положителни и като цяло се отчита финансова стабилност. Смятам, че дори ако влезем в еврозоната и еврото бъде прието като национална валута, хората ще продължат да теглят банкови кредити" - коментира Павел Паунов.


Подобряват се данните през 2017 г. за лошите потребителски кредити, като те са намалели с 13 %. Така към края на декември задълженията са около 800 млн. лева. 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка у нас и коментира ситуацията в началото на 2018-а. 

"Ако съдим по изминалия първи месец на 2018-а, не се забелязва никакъв ръст на кредитиране. Паднаха лихвите по ипотечните кредити в края на 2017-а година, но във Видин не се забелязва някакъв ръст. Нещата са свързани и за да паднат лихвите по кредитите, трябва да паднат и лихвите по депозитите, защото това е цената на ресурса. Има някакво раздвижване в момента, но то се усеща главно в по- големите градове на страната" - коментира Владимир Георгиев

Освен чисто психологическия ефект, който оказват заемите върху нас, те имат и практически ограничения. На първо място кредитите са свързани с работното ни място. Ако сме взели заем с преференциални условия от банка, с която работи настоящият ни работодател, при смяна на компанията, лихвата ни може да се увеличи или банката да си поиска целия кредит наведнъж. Също така, не може да си позволим да изгубим работата си. Дори няколко месеца без доходи може да се окажат фатални и банката да ни вземе жилището или да започне принудително изпълнение по потребителски кредит. Едно от най-големите ограничения, които ни носят заемите са липсата на възможности за инвестиране и по-добър живот. Високите вноски по ипотечните кредити не ни позволяват да заделим пари за инвестиране и така да накараме парите да работят за нас. Много са условностите, с които ни обвързва тегленето на кредит, така че личният избор в случая се оказва най- печеливш. 

Имат ли доверие видинчани на банките и биха ли теглили заем- това проверихме в анкета по темата. 

"Никога не съм теглила кредит и няма да и го направя. Нямам доверие на банките и не смея да се обвързвам с тях ... Имам вече няколко кредита и се справям до момента. Внасям и погасявам и после пак тегля, и така и до днес ... Предпочитам да имам банков депозит, защото живея сам на село и понякога парите не стигат и аз прибягвам до помощта на средствата в депозита ми" - бяха част от коментарите на видинчани.


Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди главният икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов в интервю за БНР. Той участва в най-големия банков форум в Европа- "Евромъни", който се провежда във Виена. Общата оценка за състоянието на икономиките на България и на целия регион на Централна и Източна Европа е много позитивна. В тази ситуация поне през 2018-а година кредитите и за бизнеса, и за домакинствата, ще продължават да поевтиняват. През 2019-а година обаче заради цените на храните и горивата инфлацията ще се ускори. Лихвите по депозитите тази година ще се запазят на много ниско равнище, обясни Кристофор Павлов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45