Разград- селото с две църкви

Автор:
Снимка: Радио Видин
Нашата разходка днес е до село Разград. Вероятно малцина, които не живеят в Монтанско, и по-специално в община Вълчедръм, знаят, че има малко населено място с име, идентично с това на областния град в Североизточна България. Голямо селище, което преди двайсетина години е било около 1500 жители, но днес наброяващо около 700. Впечатлява с просторния си площад и величествения паметник на загиналите във войните местни жители. На по няколко етажа са и обществените сгради, ползвани навремето от бившите производствени структури, и запустели днес. Демографският срив довел и до затварянето на детската градина и основното училище. Но, въпреки че хората намаляват, селото все още е пълно с живот. И макар местните да са предимно възрастни, те не губят духа си и вярата, че нещо ще се промени към по-добро, че децата им ще се върнат и че ще се преоткрие цената на "златната", плодородна земя в този край. 

С амбиция да подобри условията за живот в селото е младият кмет Петър Петров. Със скромния бюджет обещава да оправи повече улици, да освежи оградата на кметството и да довърши парка, в който да си почиват и да се събират на блага дума хората.

Снимка"Безработицата изгони хората и селото обезлюдя с годините. Реално живеещите тук са към 500 души. Имаме млади семейства, но и те намаляват. Може би 20 са младите с деца, няма работа за тях. Разчитат предимно на програми и помощи, за да изкарат месеца. Другите работодатели са местните земеделски производители. Трудно се живее..."

Любопитно ни е защо млад човек като кмета се е нагърбил с нелеките понякога кметските дела. Отговорът му се отказа простичък- за да помага на хората.

"Поставям си като цел до края на мандата си да разкрия по някакъв начин работни места, ще направя всичко по силите си, и ще използвам контактите си. Лошото е, че няма инвеститорски интерес", каза още Петър Петров.

Попаднахме и на интересна случка за един колет, пропътувал разстоянието до областния град Разград, вместо до монтанското село:

"Знам, че не е много известно селото. Една седмица колетът ми пътува до Разград, градът и после наобратно до нашето село. Оказва се, че дори и служителите в пощенските служби бъркат населеното място от недоглеждане", разказа ни случката местна жителка.

СнимкаМежду някогашните две села Разград и Крумово граница няма. Имали две читалища и две църкви. Но си построили общ войнишки паметник на загиналите в Първата и втората световни войни местни герои. 

"На едната страна на паметника са изписани имената на загиналите от Разград, на другата- на загиналите от Крумово, и на третата- на далите живота си от Ботево. През 80-те годни на миналия век сме били около 1400 хората тук, сега сме не повече от 700", разказа бившият кмет Нистор Нисторов.

Съборът на селото се провежда всяка година в петък, събота и неделя на Спасов ден. Провежда се оброк в местността "Ралчин дол" всяка година на ''Свети Илия''. За читалищната дейност някога си спомня Марийка Горанова.

"Прекарах като читалищен деец и самодеец повече от 40 години. Спомням си за театралните постановки, които поставяхме на сцена със самодейния състав, за танцовата и певческа група, за танцьорите и мажоретките. На постановките им бях суфльор, още си спомням някои от репликите", каза Марийка Горанова.

Още за село Разград може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В Бутан мечтаят да ги посети европейска делегация

Бутан е част от община Козлодуй. Голямо село, чисто и поддържано, такова впечатление прави на новодошлите. Макар, че е оживено, а жителите му са над 3000, казват, че живеят тихо и спокойно. Това, което не достига са парите и възможностите за развитие на младите хора. Получихме разнопосочни мнения- и оптимистични, и по-негативни. Заедно с Красимир..

публикувано на 23.02.18 в 14:07

Черната страница, наречена "Народен съд"

Сякаш кошмарът от Втората световна война не е достатъчен. В навечерието на края на ужаса, който се вихри из Европа, започват още кървави времена в историята на България. Времената на хаоса, който цари в страната, имат още по-смущаващ епилог: организирането на Народен съд, който не цели просто да потърси отговорност на политици и личности, направили..

обновено на 22.02.18 в 16:52

Ще подменя ли държавата касовите апарати в търговските обекти

Преди дни в общественото пространство се появи информация за необходимост от масова подмяна на касовите апарати у нас. Това стана ясно от скандал в бюджетната комисия в парламента, когато представители на Националната агенция за приходите обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018..

публикувано на 21.02.18 в 11:43

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03