Разград- селото с две църкви

Автор:
Снимка: Радио Видин
Нашата разходка днес е до село Разград. Вероятно малцина, които не живеят в Монтанско, и по-специално в община Вълчедръм, знаят, че има малко населено място с име, идентично с това на областния град в Североизточна България. Голямо селище, което преди двайсетина години е било около 1500 жители, но днес наброяващо около 700. Впечатлява с просторния си площад и величествения паметник на загиналите във войните местни жители. На по няколко етажа са и обществените сгради, ползвани навремето от бившите производствени структури, и запустели днес. Демографският срив довел и до затварянето на детската градина и основното училище. Но, въпреки че хората намаляват, селото все още е пълно с живот. И макар местните да са предимно възрастни, те не губят духа си и вярата, че нещо ще се промени към по-добро, че децата им ще се върнат и че ще се преоткрие цената на "златната", плодородна земя в този край. 

С амбиция да подобри условията за живот в селото е младият кмет Петър Петров. Със скромния бюджет обещава да оправи повече улици, да освежи оградата на кметството и да довърши парка, в който да си почиват и да се събират на блага дума хората.

Снимка"Безработицата изгони хората и селото обезлюдя с годините. Реално живеещите тук са към 500 души. Имаме млади семейства, но и те намаляват. Може би 20 са младите с деца, няма работа за тях. Разчитат предимно на програми и помощи, за да изкарат месеца. Другите работодатели са местните земеделски производители. Трудно се живее..."

Любопитно ни е защо млад човек като кмета се е нагърбил с нелеките понякога кметските дела. Отговорът му се отказа простичък- за да помага на хората.

"Поставям си като цел до края на мандата си да разкрия по някакъв начин работни места, ще направя всичко по силите си, и ще използвам контактите си. Лошото е, че няма инвеститорски интерес", каза още Петър Петров.

Попаднахме и на интересна случка за един колет, пропътувал разстоянието до областния град Разград, вместо до монтанското село:

"Знам, че не е много известно селото. Една седмица колетът ми пътува до Разград, градът и после наобратно до нашето село. Оказва се, че дори и служителите в пощенските служби бъркат населеното място от недоглеждане", разказа ни случката местна жителка.

СнимкаМежду някогашните две села Разград и Крумово граница няма. Имали две читалища и две църкви. Но си построили общ войнишки паметник на загиналите в Първата и втората световни войни местни герои. 

"На едната страна на паметника са изписани имената на загиналите от Разград, на другата- на загиналите от Крумово, и на третата- на далите живота си от Ботево. През 80-те годни на миналия век сме били около 1400 хората тук, сега сме не повече от 700", разказа бившият кмет Нистор Нисторов.

Съборът на селото се провежда всяка година в петък, събота и неделя на Спасов ден. Провежда се оброк в местността "Ралчин дол" всяка година на ''Свети Илия''. За читалищната дейност някога си спомня Марийка Горанова.

"Прекарах като читалищен деец и самодеец повече от 40 години. Спомням си за театралните постановки, които поставяхме на сцена със самодейния състав, за танцовата и певческа група, за танцьорите и мажоретките. На постановките им бях суфльор, още си спомням някои от репликите", каза Марийка Горанова.

Още за село Разград може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19

Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха..

публикувано на 11.10.18 в 13:37

Вярваме ли, че даренията помагат

Малко над  101 милиона  лева са  дарени  в България през 2017 г. от индивидуални дарители, компании и фондации. Това са данните от годишния анализ на Български дарителски форум. Ръстът в сравнение с предходната 2016 г. е малко над  5 млн . лв. Най-много средства през 2017 г. са дарили фондациите - приблизително  54 млн . лв., следвани от компаниите с..

публикувано на 10.10.18 в 11:00

Бъдеще за малкия бизнес у нас

326 000 малки и средни предприятия функционират в България, в тях работят около 75% от заетите в страната, повечето от тях обаче са в сферата на търговията. Това стана ясно по време на ежегодния форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача, който се проведе преди дни. Малките и средни компании у нас ще могат да..

публикувано на 09.10.18 в 13:41

Защо зареждаме по- скъпи горива в Северозапада

Защо има разлики в цените, на които се продават горивата? Темата провокира обаждане на жител на Берковица. Антон Младенов пътувал до София и заредил бензин на цена от 2.09 лева за литър. "На следващата бензиностанция, която погледнах, бензинът беше 2.13, горе-долу на скъпите бензиностанции- 2.22. Прибирам се в Берковица, аз знаех и тук как е,..

публикувано на 08.10.18 в 15:07