Разград- селото с две църкви

Автор:
Снимка: Радио Видин
Нашата разходка днес е до село Разград. Вероятно малцина, които не живеят в Монтанско, и по-специално в община Вълчедръм, знаят, че има малко населено място с име, идентично с това на областния град в Североизточна България. Голямо селище, което преди двайсетина години е било около 1500 жители, но днес наброяващо около 700. Впечатлява с просторния си площад и величествения паметник на загиналите във войните местни жители. На по няколко етажа са и обществените сгради, ползвани навремето от бившите производствени структури, и запустели днес. Демографският срив довел и до затварянето на детската градина и основното училище. Но, въпреки че хората намаляват, селото все още е пълно с живот. И макар местните да са предимно възрастни, те не губят духа си и вярата, че нещо ще се промени към по-добро, че децата им ще се върнат и че ще се преоткрие цената на "златната", плодородна земя в този край. 

С амбиция да подобри условията за живот в селото е младият кмет Петър Петров. Със скромния бюджет обещава да оправи повече улици, да освежи оградата на кметството и да довърши парка, в който да си почиват и да се събират на блага дума хората.

Снимка"Безработицата изгони хората и селото обезлюдя с годините. Реално живеещите тук са към 500 души. Имаме млади семейства, но и те намаляват. Може би 20 са младите с деца, няма работа за тях. Разчитат предимно на програми и помощи, за да изкарат месеца. Другите работодатели са местните земеделски производители. Трудно се живее..."

Любопитно ни е защо млад човек като кмета се е нагърбил с нелеките понякога кметските дела. Отговорът му се отказа простичък- за да помага на хората.

"Поставям си като цел до края на мандата си да разкрия по някакъв начин работни места, ще направя всичко по силите си, и ще използвам контактите си. Лошото е, че няма инвеститорски интерес", каза още Петър Петров.

Попаднахме и на интересна случка за един колет, пропътувал разстоянието до областния град Разград, вместо до монтанското село:

"Знам, че не е много известно селото. Една седмица колетът ми пътува до Разград, градът и после наобратно до нашето село. Оказва се, че дори и служителите в пощенските служби бъркат населеното място от недоглеждане", разказа ни случката местна жителка.

СнимкаМежду някогашните две села Разград и Крумово граница няма. Имали две читалища и две църкви. Но си построили общ войнишки паметник на загиналите в Първата и втората световни войни местни герои. 

"На едната страна на паметника са изписани имената на загиналите от Разград, на другата- на загиналите от Крумово, и на третата- на далите живота си от Ботево. През 80-те годни на миналия век сме били около 1400 хората тук, сега сме не повече от 700", разказа бившият кмет Нистор Нисторов.

Съборът на селото се провежда всяка година в петък, събота и неделя на Спасов ден. Провежда се оброк в местността "Ралчин дол" всяка година на ''Свети Илия''. За читалищната дейност някога си спомня Марийка Горанова.

"Прекарах като читалищен деец и самодеец повече от 40 години. Спомням си за театралните постановки, които поставяхме на сцена със самодейния състав, за танцовата и певческа група, за танцьорите и мажоретките. На постановките им бях суфльор, още си спомням някои от репликите", каза Марийка Горанова.

Още за село Разград може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02