Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 февруари 2018 година

Снимка: Жоро Александров

Започнаха съкращения във врачанската болница. Свиването на щата ще обхване основно пенсионерите и хората, които работят на такива места в администрацията, че освобождаването им няма да пречи на дейността на МБАЛ „Христо Ботев“. Преди години в най-голямото лечебно заведение в областта са работели 670 души, днес те са 530 души.


Изграждането на магистрала София- Видин трябва да е национален приоритет, настояват от Гражданско обединение „Единни за промяна“. За утре, 10 февруари, е насрочен трети пореден протест с искане за конкретни ангажименти от страна на правителството за изграждане на пътя и тунел под Петрохан. Настояваме за решение на правителството, каза председателят на Гражданското обединение Росица Кирова. Протестът, който ще е на международния път Е-79 в началото на града няма да попречи на посрещането на новия Видински митрополит, казаха организаторите.


Продължава обновяването на паркове и улици в Монтана. Дейностите са за 6 289 000 лева. Новият проект надгражда реализиращите се в момента в инвестиционната програма на община Монтана, която има голяма зелена система. До парковете и улиците в областния град ще бъде осигурен достъп на хората в неравностойно положение и майките с колички. Обновяването трябва да приключи до 21 април 2019 година. Вандали чупят лампи и пейки в новостроящите се паркове в Монтана. Петчленна комисия с кмета Златко Живков извършиха нощна проверка и установиха щетите. Поражения има на булевард “Хаджи Димитър”, централната градска градина и Слънчевата градина. По-малко са пораженията в парк “Огоста”. 


Новоизбраният Видински митрополит Даниил ще бъде тържествено посрещнат в пределите на Видинска епархия утре, 10 февруари. Първото населено място, което ще посети е село Сумер, на границата на епархията. В Монтана церемонията ще се състои пред храм „Св. Св. Кирил и Методий” (Попската градина). Митрополит Даниил ще бъде посрещнат във Видин на площад "Бдинци" в 16 часа. След приветствените слова е предвидено литийно шествие до катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", където ще бъде отслужена тържествена литургия и ще се състои интронизацията на новия митрополит. Света литургия ще бъде отслужена в неделя, в катедралния храм, от 9.00 ч.


Дискусия за безопасен интернет се проведе във Враца. Едно на четири деца е било заплашвано в интернет – това е показала анкета, направена миналата година от експерти на Регионалното управление на образованието в града. Враца отбелязва за поредна година международния ден за безопасен интернет. Ученици от Средно училище ”Св. Св. Кирил и Методий” в Козлодуй пък се запознаха със заплахите в интернет и кибертормоза. Предварително беше обявен конкурс за най-добра презентация на темата за безопасния интернет. Общо 20 участници са представили свои презентации и комисия определи първите три места. Имаше и две специални награди, а на всички бяха раздадени грамоти за участие.


По 49 специалности ще обучава студенти Русенският университет през следващата академична година. Броят на местата за обучение по държавна поръчка в отделните специалности ще бъде ясен в началото на месец май. Кандидатите могат да подадат документи онлайн до 17 часа на 28.06.2018 г. На платформата, достъпна на адрес https://online.uni-ruse.bg/ се подават и документи за предварителни изпити, които ще се проведат по график до края на април. Изпитите ще се провеждат в Русе, Силистра, Разград и Видин. Редовната изпитна сесия ще бъде на 30 юни и 1 юли. 


Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра започна подготовка за отчетно-изборно събрание. Настоятелството на културното средище реши на заседание събранието да се проведе на 21 март 2018 година от 17.30 часа. 


На 9 февруари се навършват 45 години от обявяването на Чупрене за резерват. Той е създаден през 1973 година в землищата на селата Чупрене, Репляна, Горни Лом и Стакевци. През 1977 година ЮНЕСКО го включва в списъка за защитени природни територии, като неделима част от международната мрежа на биосферни резервати. Екологът на Община Чупрене, Георги Груев обясни, че вече не се води биосферен резерват, а само резерват. Проблемите сега са с короядите, които унищожават горите там.

Днес отбелязваме международния ден на стоматолога. Денят е в чест на александрийската светица Аполония. При въстание срещу християните тя била измъчвана, като ѝ извадили всички зъби. На 9 февруари 249 година тя се хвърлила в кладата. Твърди се, че произнасянето на името ѝ облекчава силен зъбобол. Българските стоматолози отбелязват още веднъж в годината своя празник- на 11 април, когато се е денят на свети Антипа. 


Празник на лозарите и винарите ще се проведе утре, на 10 февруари във видинското село Капитановци. Духова музика ще весели гостите, ще има конкурс за най-добро домашно вино.


Община Видин организира безплатен превоз за желаещите да посетят Стария и Новия гробищен парк утре, 10 февруари, когато е Месопустна Задушница. За тази цел ще бъдат осигурени  автобуси за всички желаещи. Те ще се движат по маршрута на линия №6: Селище - 120 ап. - Жп гара - кв. “Калето” - бул. „Панония” - Нов гробищен парк. Първият автобус от началната спирка е в 7:30 часа, а последният- в 10:30 часа.

Всички тролейбуси във Враца утре ще пътуват до спирка „Химко” заради Месопустна Задушница. До 13:30 часа придвижването до Новия гробищен парк, ще бъде посредством микробуси, с учестен график на движение.

През почивните дни се очаква влошаване на времето и силни ветрове в Западна и Североизточна България. Прогнозата на метеоролозите е, че в нощта на събота срещу неделя в тези части от страната и във високопланинските райони дъждът ще преминава в сняг. Възможни са виелици и снегонавявания от бурен североизточен вятър. Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04