Литератори в Белоградчик посветиха четене на любовта

Снимка: Иванка Петрова

„В разгара на зимата любовта е като топло палто, в което да завием премръзналите си души.” С тези думи откри литературното четене, посветено на любовта, Наташа Младенова – председател на Литературен клуб „Георги Савчев” при Народно читалище „Развитие 1893” – Белоградчик. Членовете на клуба четоха свои авторски стихове, както и стихове на любими наши и световни поети. В авторските стихове се усещаха нотки на тъга от раздялата с любимия, мъка по отминалата или неосъществена любов, но и радост и щастие от изживените мигове на наслада.

„ … и мисля си, и мисля си,/ а моят дух ми се присмива,/ развеселен е -/ вече тича/ и виж – отново пътя ти пресича…” – така с носталгично – иронични нотки звучеше стихотворението на Александър Тодоров – един от местните творци, който беше най – бурно аплодиран. Не бях забравени и Сафо, Шели, Шекспир, Пабло Неруда, Теодор Траянов, Димчо Дебелянов, Георги Константинов. Литературното четене завърши с цитати за любовта от произведения на наши и чужди автори.

Вижте още

Алея на изкуствата и фестивал на народната кухня за празника на Монтана

Алея на изкуствата и занаятите ще съпътства за шеста поредна година международния фолклорен фестивал в Монтана, посветен на празника на града Свети Дух. Майстори на народни занаяти от цялата стана ще подредят своите произведения на площад "Жеравица" на 25 май, информират организаторите. Троянска и интериорна керамика, дървени сувенири и дърворезба,..

публикувано на 21.05.18 в 13:59
Народни носии от читалище Зора-Винарово

По 101 са читалищата в Монтанско и Врачанско, 77 са във Видин

Народните читалища са традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в населените места, които изпълняват и държавни културно-просветни задачи1. Изследването на читалищната дейност се провежда веднъж на пет години, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).   Към 31.12.2017 г. действащите читалища на територията на..

публикувано на 21.05.18 в 12:06

Художници рисуваха пейзажи от Берковица

Берковски художници подредиха изложба в галерия „Отец Паисий“. Платната са от проведения пленер "Берковска живопис 2018“. Пленерът се проведе в рамките на една седмица и в него участваха доайените на берковските художници - Христо Михайлов, Милчо Спасов, Георги Панов, Илия Костов и Валентин Герасимов. Те имаха за задача да нарисуват..

публикувано на 21.05.18 в 12:04

Откраднат автомобил с непълнолетни е катастрофирал край Мездра

Тази нощ в полицейското управление в Мездра е получено съобщение, че в село Старо село, непознати лица се движат с лек автомобил, собственост на жител на същото село. Подалият сигнала гражданин, последвал превозното средство с непознатите лица и го намерил катастрофирало в канавката край пътя. Полицейският екип установил 6 непълнолетни лица от Роман...

публикувано на 21.05.18 в 11:08

Балотаж ще определи новия кмет на Община Макреш

Митко Антов от БСП и Веселин Велков от инициативен комитет ще участват на балотажа на кметските избори във видинската община Макреш. 77,76 % бе избирателната активност през вчерашния ден, каза председателят на Общинската избирателна комисия Петър Тодоров . "Четирима бяха кандидатите на първия тур. Това са Николай Ненчев от ПП "ГЕРБ", който спечели..

публикувано на 21.05.18 в 09:29

Веселин Тушинов спечели първия тур на кметските избори в Галиче

Кандидатът на БСП Веселин Тушинов, спечели първия тур на извънредните кметски избори в Галиче. За Тушинов гласуваха 385 души от имащите право на глас около 1 500 избиратели. Вторият по резултат е кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов, който събра 362 бюлетини. Издигнатият от ВМРО Николай Банков е със 145 гласа. Балотажът идната неделя ще определи..

публикувано на 21.05.18 в 08:19