Стартира поръчка за издирване на археологически обекти по пътя Видин- Монтана- Враца

Карта с новото трасе на Е-79
Снимка: Анжела Каменова

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за издирване на археологически обекти по трасето път I-1 /E-79/ в участъка Видин - Монтана - Враца. За извършването на теренни археологически проучвания преди да стартира изграждането на бъдещата магистрала са предвидени 80 000 лв., съобщават от АПИ. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която финансира подготовката на проекта, каквито са и този вид археологически проучвания.

Обществената поръчка е в две обособени позиции:

·  Обособена позиция №1 – за издирване на археологически обекти по трасето на участъците „Видин – Димово“, „Димово – Бела – Ружинци“ и „Ружинци – Монтана“, със срок за изпълнение 82 дни и прогнозна стойност 60 000 лв. без ДДС.

·  Обособена позиция №2 – за издирване на археологически обекти по трасето на участъка „Монтана – Враца“, със срок за изпълнение 44 дни и прогнозна стойност 20 000 лв.без ДДС.

Предварителните археологически проучвания трябва да установят дали няма да бъдат засегнати или нарушени нерегистрирани археологически обекти. Целта е да се документират всички археологически обекти, структури и следи независимо от техния вид и хронология, като се определи тяхното местоположение в административно-териториално отношение и се локализират прецизно с помощта на GPS или други подходящи технически средства. Необходимо е да бъдат определени и мерки за тяхното опазване, като провеждане на разкопки и наблюдение по време на строително-монтажните дейности.

Кандидатите могат да подават своите предложения до 17:30 ч. на 22 март 2018 г.

През 2018 г. ще стартират тръжните процедури за изграждането на общо 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. През март Агенция "Пътна инфраструктура" ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра - Ботевград от път I-1 (E-79). През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци, съобщиха преди дни от пътната агенция в отговор на протестите във Видин с искане за магистрала до София. 
Вижте още

Бабинден отбелязаха в мездренското село Царевец

В мездренското село Царевец всяка година на 19 януари, когато се отбелязва Бабинден по стар стил, жените с деца до 3-годишна възраст се събират, пременени в народни носии и заедно отиват при бабата-акушерка, на която ритуално измиват ръцете. Традиционно в честването на Бабинден в Царевец се включва и каруца с конски впряг, с която бабата-акушерка отива..

публикувано на 19.01.19 в 17:09

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава на 21 януари

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава рано сутринта на 21 януари. Тъй като затъмнената Луна ще бъде ниско над западния хоризонт е добре желаещите да наблюдават явлението да потърсят място за наблюдение, което има нисък хоризонт в посока запад или да използват горните етажи на високи сгради в посока запад. "Това е първото затъмнение,..

публикувано на 19.01.19 в 15:31

Експозиция за Търновската конституция откриха във Враца

Областният управител на Враца Малина Николова откри документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция и възстановило България като самостоятелна европейска държава. Експозицията съдържа 40 платна с висока стойност, представяща ценни документи и моменти от историческото събитие през 1879 г. По време на..

публикувано на 19.01.19 в 14:58

Във видинското село Майор Узуново възстановиха честването на Йордановден

Отец Иван отслужи службата на Йордановден в местния храм "Св. ап. Петър и Павел" . "След това хората посетиха няколко къщи, където за здраве бяха поръсени животните и дворовете на хората. Във всеки дом ги чакаше маса с почерпка, а накрая хората от селото се събраха пред читалището, където ги чакаше също почерпка и греяно вино, приготвено в медно менче,..

публикувано на 19.01.19 в 13:13

Шофьор на ТИР загина на място

Катастрофата е станала на международния път Е79, съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. Пътно-транспортното произшествие е станало между Ботевград и Мездра в отсечката от Люти дол до Ребърково. Товарен камион с прикачено полуремарке, управляван от Л.Д. на 44 години от Димитровград попада в крайпътната канавка вдясно по посока на движението и..

публикувано на 19.01.19 в 13:03

В Козлодуй отпускат финансова помощ за новородено дете

Общинският съвет в Козлодуй ще разгледа предложение за приемане на Правилник за реда и условията за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено/осиновено дете на територията на община Козлодуй. "В изпълнение на социалната си политика, в Община Козлодуй повече от 2 години се опитваме да стигнем до правилник, с който да подкрепим с..

публикувано на 19.01.19 в 11:14