Колективен трудов договор в образованието подписаха в Монтана

Снимка: Община Монтана

Кметът на община Монтана Златко Живков, председателите на регионалните структури на съюза на работодателите в системата на народната просвета Елка Илчева, съюза на българските учители към КНСБ Енеза Ангелова и синдикат Образование към КТ „Подкрепа” Татяна Алексиева подписаха колективен трудов договор за следващите две години.

С него Общината, работодателите, в случая директорите на училища и детски градини, и синдикатите се споразумяха да решават заедно трудови, осигурителни и социални въпроси, които не са регламентирани в Кодекса на труда. 

Колективният договор определя годишни средства за квалификация на преподавателите в размер на 1% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал. 

Допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите в системата на образованието е също 1% от основната им заплата.

Договорен е и минимален праг за допълнително трудово възнаграждение в зависимост от степента на професионална квалификация. За най-ниската V-та степен тя е 25 лева, за най-високата І-ва – 80.

Средствата за работно облекло са в размер не по-малък от 360 лева за педагогическия персонал и не по-малко от 260 за непедагогическия.

На всеки три месеца директорите трябва да представят информация на работниците и служителите за изпълнението на бюджета.

С колективния трудов договор са определени и други допълнителни заплащания, като за работа с деца със специални образователни потребности, за наставничество на учители, за водене на задължителна документация, за консултации на родители, за преподаване на учебен предмет на чужд език и други, съобщават от Общината.


Вижте още
Протестите за магистрала до Видин започнаха преди година

Нов протест във Видин година след като граждани излязоха на пътя с искане за магистрала до София

Година   след началото на протестите с искане за  магистрала до София, във Видин граждани излизат отново на пътя. Припомнят, че с решението на Министерски съвет от 7 март миналата година са поети конкретни ангажименти, но казват, че сроковете не се спазват. Откакто беше взето решението нищо не се случи, твърди организаторът Росица..

публикувано на 23.01.19 в 17:45

Снимката на 23 януари 2019 година

Грипна епидемия в област Видин обяви Регионалната здравната инспекция. Преустановяват се учебните занятия. Година   след началото на протестите с искане за  магистрала до София, във Видин граждани излизат отново на пътя. 141 на 10 000 души население е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Монтана за изминалата..

публикувано на 23.01.19 в 17:37

Учени ще съхранят и популяризират културно-историческото наследство във Видинско

Започва инициатива на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" за изследване и съхраняване на християнското и културно-историческото наследство на Северозападна България . Екипът ще работи три години във видинските села Владиченци, Мали Дреновец, Извор и Държаница, както и в манастирите Изворски и Добридолски. "Теоретичният характер на проекта..

публикувано на 23.01.19 в 17:28

"Северняци" дариха 40 бутилки с капачки за малката Зара

Дарение от 41 десетлитрови бутилки от минерална вода, пълни с капачки, получиха във видинската гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Дарението е от Фолклорна студия "Северняци" за каузата "Кап-кап- капачки за бъдещето на Зара" , и бе предадено преди репетицията на най-малките танцьори, каза Мартин Георгиев , който е сред организаторите: "Тези капачки ще..

публикувано на 23.01.19 в 15:55

Грипна епидемия във Видин

Грипна епидемия в област Видин обяви Регионалната здравната инспекция (РЗИ). Преустановяват се учебните занятия . "От утре (24 януари 2019 година) е обявена грипна епидемия и грипна ваканция за учениците от 24 до 28 януари включително" , каза за Радио Видин д-р Гергана Джамбова , директор на РЗИ Видин. През последните два дни е регистрирано рязко..

публикувано на 23.01.19 в 15:23

Двойно повече заболели от грип в Монтана за седмица

141 на 10 000 души население е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Монтана за изминалата седмица, отчетоха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Спрямо предходната седмица увеличението е двойно. Сред наблюдаваните общо 3960 души от всички възрастови групи през третата седмица са регистрирани 56 случая на ОРЗ,..

публикувано на 23.01.19 в 13:27