Колективен трудов договор в образованието подписаха в Монтана

Снимка: Община Монтана

Кметът на община Монтана Златко Живков, председателите на регионалните структури на съюза на работодателите в системата на народната просвета Елка Илчева, съюза на българските учители към КНСБ Енеза Ангелова и синдикат Образование към КТ „Подкрепа” Татяна Алексиева подписаха колективен трудов договор за следващите две години.

С него Общината, работодателите, в случая директорите на училища и детски градини, и синдикатите се споразумяха да решават заедно трудови, осигурителни и социални въпроси, които не са регламентирани в Кодекса на труда. 

Колективният договор определя годишни средства за квалификация на преподавателите в размер на 1% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал. 

Допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите в системата на образованието е също 1% от основната им заплата.

Договорен е и минимален праг за допълнително трудово възнаграждение в зависимост от степента на професионална квалификация. За най-ниската V-та степен тя е 25 лева, за най-високата І-ва – 80.

Средствата за работно облекло са в размер не по-малък от 360 лева за педагогическия персонал и не по-малко от 260 за непедагогическия.

На всеки три месеца директорите трябва да представят информация на работниците и служителите за изпълнението на бюджета.

С колективния трудов договор са определени и други допълнителни заплащания, като за работа с деца със специални образователни потребности, за наставничество на учители, за водене на задължителна документация, за консултации на родители, за преподаване на учебен предмет на чужд език и други, съобщават от Общината.


Вижте още

Стабилизираха ранения при катастрофата край Борован

Мъжът, който оцеля при кървавата катастрофа край Борован в неделя е стабилизиран и за момента няма непосредствена опасност за живота му. 34-годишният софиянец, чиято самоличност остава неизвестна, лежи в отделението по анестезиология и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца. В понеделник..

публикувано на 14.08.18 в 08:30

В замъка „Баба Вида“ бяха посрещнати във Видин участниците в международна туристическа регата

Представители на осем държави, които се включват в ТИД 2018 –Австрия, България, Германия, Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватска и Швейцария бяха посрещнати от кмета на Видин Огнян Ценков сред стените на средновековния замък: "Вие сте наши скъпи гости и аз искам да изразя уважението си към вашия ентусиазъм, любознателност и приключенски..

публикувано на 14.08.18 в 07:50

Снимката на 13 август 2018 година

Международната регата ТИД акостира днес във Видин. Голяма група българи ще се присъедини към участниците, обясни за радио Видин организаторът на 63-та Дунавска регата, Йонко Кожухаров . Най- младата участничка тази година е на 18 години от Лайпциг и се казва Корина Мюлер , а най- възрастният е от германския град Визмар и е на 80 години...

публикувано на 13.08.18 в 18:00

Поправителният дом за осъдени непълнолетни в Бойчиновци се мести във Враца

На 16 август, четвъртък предстои откриването на ремонтираната и съобразена с всички евроизисквания база във врачанския затвор, която ще приюти изтърпяващите наказания 26-има младежи. Заедно с обновената сграда, която ще обитават, те ще имат самостоятелно обособено място за разходки и спорт на площадката на затвора. Преместването се наложи след..

публикувано на 13.08.18 в 17:07

Санират училище на 394 години в Чипровци

Средствата за обновяването на основно училище "Петър Парчевич" са по проект от Националния доверителен Екофонд. Над 553 000 лева ще бъдат вложени в реконструкцията на най-старото училище в България. Училището е основано през 1624 година от архиепископ Илия Маринов, припомни кметът на Чипровци Пламен Петков. Срокът за изпълнение на санирането на..

публикувано на 13.08.18 в 16:51

Собственици на имоти по пътя Ботевград- Мездра ще получат обезщетение

Започва изплащането на обезщетения на собствениците на отчуждени имоти по новото трасе за разширяване на първокласния път Е-79 в участъка Ботевград- Мездра, за които има влязло в сила решение, съобщи областният управител на Враца Малина Николова. Списъците с отчуждени имоти с влязло в сила решение са поставени в сградата администрацията във Враца...

публикувано на 13.08.18 в 16:06