Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино или любов- какво да изберем на 14 февруари и кой е истинският празник

2
Снимка: БГНЕС

Всяка година през февруари назряват спорове какво трябва да се чества у нас- Свети Валентин или Трифон Зарезан, по стар стил ? Някои хора твърдят, че българският празник е този на лозарите и на виното. Други пък защитават Деня на влюбените - Свети Валентин. Истината е някъде по средата, а двата празника взаимно се допълват и са прекрасен пример за невидимия мост между различните религии и култури. 

Свети Валентин е католически празник, който датира още от времената на римската империя, а любовният нюанс се прибавя някъде през Средновековието. Индустриалната революция в края на XIX век пък дава онзи тласък, който популяризира максимално деня на Свети Валентин. За да ни разкаже още за светеца потърсихме католическия свещеник от Видин - отец Пламен Гечев

"Свети Валентин е светец мъченик от втори век, живял в Умбрия, днешна Италия. Винаги той се свързва с празника на плодородието и пробуждането на земята след зимата. Няма лошо този католически празник да се празнува и от православни християни, стига празникът да не се празнува лошо. Има много общо между виното и любовта и двете трябва да вървят ръка за ръка" - каза отец Пламен Гечев.


Трифон Зарезан е празникът, който е почитан от източно-православната църква. Денят съвпада и с цикъл от стопанския процес в лозарството - подрязването. А освен ден на виното, празнуват и всички с име Трифон и производните му. 

Разликите между двата празника са големи - единият се отбелязва в почти цял свят, а другият - предимно у нас и по нашите географски ширини. И ако можем по някакъв начин да популяризираме типично българския Трифон Зарезан, то е като го обвържем с известния Свети Валентин. Защото любовта и виното вървят ръка за ръка. 

В България има една партия, в която, за да членуваш се изисква само едно- да си почитател на хубавото червено вино. Това е "винената партия". Празнуват ли те днес- това попитахме председателя на организацията Иван Лулейски

"Ние празнувахме Трифон Зарезан на първи февруари, но от тогава продължаваме да празнуваме и до днес. В устава ни е написано обаче, че пияници не се допускат в нашите редици. Относно жените - те са задължителна част от нас и особено днес тяхното присъствие до нас е задължително. Жените са красотата на света и трябва да присъстват до нас и на празничната ни трапеза. За съжаление, не успяхме да разширим дейността на партията ни и към Северозападна България, но скоро и това ще се случи" - сподели Иван Лулейски.


Виното и любовта са необикновена двойка. Свързват ги толкова много неща, че дори и тези, които искат да ги разделят, не могат да измислят поне една смислена причина, тази двойка да не остане заедно. За любовта казват, че e като виното и обратното - замайват, опияняват, правят цветовете по- ярки и вълнуващи. 

За онези, които са влюбени цветята са неразделна част от днешния празник. Здравка Иванова е собственик на цветарски магазин в централната градска част на Видин и както винаги е подготвила много цветни изненади за своите клиенти за днешния ден. 

"Най- предпочитаните цветя от видинчани са розите. Те си остават класиката за днешния празник. Розите при мен са кенийска, еквадорска и холандска. Всичко е внос в момента. Струва ми се, че повече хора празнуват Трифон Зарезан, обаче. Има и други цветя, които предлагаме и моето мнение е, че днес задължително трябва да има цветя за дамите" - каза Здравка Иванова.


В крайна сметка се оказва, че няма смисъл да се спори кой е правилният празник. Днешният 14-и февруари е празничен ден, независимо от гледната точка. Видинчани твърдо застават зад Трифон Зарезан, като български празник и го подкрепят. Такива бяха повечето мнения в анкетата ни по темата. 

А служителите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин организираха информационна кампания, по повод отбелязването на Свети Валентин. Информационна кампания за СПИН и полово предаваните болести организираха служителите на институцията и бе проведена лекция по темата в едно от видинските училища, каза експертът в РЗИ- Видин Наталия Милкова. Всеки желаещ да научи своя ХИВ статус може да го направи безплатно и анонимно чрез изследване с бързи тестове всеки делничен ден в Здравната инспекция, допълниха още от там. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00