Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 обекта във Видинско са запечатани заради данъчни нарушения от началото на 2017-а

Снимка: Радио ВИДИН


24 обекта са запечатани от служители на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин за данъчни нарушения от началото на 2017 до момента. Тази практика се прилага при грубо нарушаване на данъчните закони, а за такъв основно се счита неиздаването на касови бележки или липсата на касови апарати в търговските обекти, съобщи директорът на офиса на НАП в града Ирена Илиева:

"За 2017 година са запечатани 19 търговски обекта, а от началото на тази година са 5. В повечето случаи става въпрос за магазини и заведения за хранене, като средното време, за което помещенията остават затворени е 7 дни. Към момента нямаме търговски обекти, при които мярката да е прилагана повече от веднъж."


От началото на 2018 година в интернет страницата на НАП са достъпни списъци с подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в който органите по приходите са установили данъчни нарушения, за които се налага принудителната мярка запечатване на обект. Мярката може да бъде наложена за срок от 30 дни.

Всяка трета декларация за облагане на доходите на физическите лица е подадена по електронен път. Това сочат данните на НАП за приетите до този момент формуляри в офиса във Видин. До 20 февруари са подадени почти 1 000 декларации, като 378 от тях са подадени с персонален идентификационен (ПИК) код или електронен подпис. Очакванията са тази година около 35% от декларациите да бъдат подадени по електронен път- с електронен подпис или ПИК код. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се подават лично в офисите на НАП или да се изпратят по пощите на хартиен носител. Тазгодишната кампанията ще приключи на 30 април и няма да има удължаване на крайния срок. От НАП- Видин съобщават още, че на интернет страницата на Агенцията  е достъпна и декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод. Това е електронно копие на подоходната декларация и може да бъде попълнен на компютър, като не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че във формуляра няма да има технически грешки, защото всички изчисления се извършват автоматично. След като декларацията бъде попълнена електронно, трябва да се разпечата на принтер и да се подпише собственоръчно. При разпечатването ѝ се генерира баркод, който съдържа цялата въведена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП  без човешка намеса. Подаването на декларациите с баркод става по начина, по който се подават и обикновените декларации - лично в офис на НАП или с изпращане по пощата.


С подаване на годишната данъчна декларация за доходите, хората могат да ползват редица данъчни облекчения. Новото при тях от тази година е облекчението за безкасови плащания. За да се ползва, е необходимо 100% от доходите на лицето да са получени по банков път и минимум 80% от тях да са похарчени безкасово, съобщи още директорът на офис НАП-Видин Ирена Илиева:

"По този начин се спестява до 1% от дължимия годишен данък, но не повече от 500 лв. Когато се ползва това облекчение, не се изисква представяне на допълнителни документи към данъчната декларация, самото ѝ попълване е достатъчно. Част от декларациите ще бъдат проверени, но въпреки това разчитаме на добросъвестно деклариране само от лицата, които отговарят на тези условия. Важно е гражданите да знаят, че облекченията представляват намаления на годишната данъчна основа, върху която се изчислява данъкът, а не на самия данък върху доходите. Ще подчертая, че данъчните облекчения се ползват с подаване на данъчна декларация за доходите до 30 април."


Ирена Илиева припомни случаите, при които физическите лица имат право на данъчни облекчения. Такива има за инвалидност, за деца, за застраховки, лични вноски за осигурителен стаж, за дарения и т.н. Документите, които се представят, остават същите.

През миналата година във Видин 1 100 души са ползвали данъчно облекчение чрез подаване на годишна данъчна декларация. Най-много са гражданите ползвали данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания - 45 на сто и облекчението за хора с намалена работоспособност - 35 на сто. Общият размер на спестения данък върху доходите за 2016 година е 230 хил. лева.

Почти 5 500 видинчани притежават персонален идентификационен код, а над 6 500 ползват електронните услуги на НАП с електронен подпис. Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на Агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите. Попълва се заявление с личните данни- имена, ЕГН и адрес, а кодът се получава веднага.

От 10 януари всеки, който желае може да си направи подробна справка за собствеността си върху акции на интернет страницата на Централния депозитар. Справката се извършва чрез въвеждане на ЕГН и ПИК код. Проектът е реализиран от експертни екипи на НАП и Централния депозитар, за да се намали административната тежест върху гражданите. Справката съдържа информация за собствеността върху финансови инструменти като акции, облигации и дялове, в кое дружество са активите и допълнителни данни. Услугата е безплатна и дава достъп до информация и за притежаваните акции, придобити в резултат на масовата приватизация.

На 25 февруари изтича срокът, в който самоосигураващите се лица, избрали да се осигуряват само за фонд "Пенсии" могат да подадат еднократно осигурителна декларация образец 1 за 2018 година, допълват от НАП. Второто задължително условие е осигуряването им да продължава от предходната година или да е възникнало от 01.01.2018 година. В случай, че изпълняват всички условия самоосигуряващите се могат да подадат еднократно декларация образец 1 с код за вид осигурен- 22. Възползвайки се от тази възможност те ще са задължени през годината само да внасят дължимите вноски за пенсионно и здравно осигуряване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Финалният етап на националния конкурс "Малкият принц" ще се състои в Селановци

Вторият, заключителен етап на Националния конкурс за малките философи "Малкият принц" ще се проведе на 30 март, събота, в Селановци . Врачанското село организира проявата за 11 поредна година. Участниците във втория етап на съревнованието са ученици от цялата страна, които се включиха в първата част на конкурса и писаха на тема "Пустинята е хубава,..

публикувано на 29.03.24 в 14:00
Снимката е илюстративна.

Близо 130 000 къса нелегални цигари откриха на Дунав мост 2

Почти 130 000 къса цигари , скрити между хранителни стоки, откриха митническите служители  при проверка на товарен автомобила в района на Дунав мост при Видин . Митническите инспектори са извършили проверка на товарна композиция, управлявана от български гражданин. По документи в камиона са били превозвани хранителни стоки за Германия, Нидерландия..

публикувано на 29.03.24 в 10:32

Психично болен мъж нанесе побой на майка си във Видин

На 28 март на тел.112 постъпил сигнал за нанесен побой на жена от 38-годишния ѝ син в апартамента им в областния град, съобщават от полицията във Видин . Полицейски екип незабавно посетил адреса. Мъжът бил задържан и отведен в районното управление, след което незабавно е настанен в психиатричното отделение на МБАЛ-Видин. Пострадалата жена – с..

публикувано на 29.03.24 в 10:03
Николай Евгениев, ученик в 11 клас на ППМГ

Ученик от Видин се класира за националния кръг на олимпиадата по математика

Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класира за националния кръг на олимпиадата по математика. Той е единственият представител на Северозападна България, достигнал до националния етап, а в групата на единайсетокласниците от 20 допуснати математици е с шести резултат. Николай Евгениев е възпитаник на..

публикувано на 29.03.24 в 10:03

Със собствен бюджет ще разполага Клубът на инвалида в Белоградчик

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Белоградчик проведе своето годишно отчетно-изборно събрание. Румяна Асенова от организацията запозна всички присъстващи с дневния ред, който включваше изпълнение на бюджета и отчет за дейността на Клуба на инвалида през отминалата 2023 година, определяне на бюджета за 2024 година и..

публикувано на 29.03.24 в 09:55

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Производители от страната ще вземат участие във Фермерския пазар във Враца , съобщиха организаторите от общинската управа. На 30 март (събота) ще се проведе поредното издание на Фермерския пазар в града под Околчица. Към момента участие са потвърдили близо 30 търговци от страната. В изложението ще има богато разнообразие от:  млечни..

публикувано на 29.03.24 в 09:40

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00