Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Нарцис Торбов - живот между античността и настоящето

3
Снимка: Радио Видин


Доц. д-р Нарцис  Торбов е гостът в поредното издание на "Калейдоскоп". Археологът  и завеждащ  отдел "Археология" в Регионален исторически музей град Враца е автор на 35 научни публикации на български, английски и немски езици. Участвал е в научни конгреси в САЩ, Германия и Италия.

Той е роден на 17.01.1963 г. в град Враца. Средното си образование завършва в родния си град в Техникума по мeханотехника "Н. Й. Вапцаров" през 1982 г., а висшето - във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 1989 г. с магистърска степен по история. 

Доц. д-р Торбов е известен като ръководител на археологически разкопки на тракийски надгробни могили за периода 1991 – 1998 година. Прави археологически проучвания на античната крепост Вариана при Оряхово, антична пътна станция при град Белоградчик, антично селище при село Паволче, антична и средновековна крепост край  Враца. През лятото на 2017 години работи на терен на няколко места -  на Вратцата, в местността Градище и в Мездра. Преподава история и археология във филиала на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” във Враца. Семеен, с една дъщеря.

Според него, за да бъдеш добър археолог през лятото  е добре да правиш разкопки, а през зимата да обобщиш и напишеш за това, което си проучил.

"Това е балансът и всичко се получава вследствие на една упоритост и един целенасочен труд." – убеден е доц. Торбов.

Поводът да защити дисертация на тема "Тракийско въоръжение и снаряжение между Дунава и Балкана – III-I в. пр. Хр." е неговото вътрешно убеждение, "че човекът, който се занимава с наука, трябва да има съществен принос. А този принос се свежда до това да се защити дисертация."

СнимкаНай-важното за един човек според него е "да живее във вътрешен мир със себе си, и той да бъде удовлетворен от това нещо, което прави. И тогава няма да тормози околните. Времето минава, а най-важното е човек да има уважение към самия себе си и към околните."

Рогозенското съкровище е съкровището, с което се гордее  Регионалният исторически музей. Много интересен  е начинът, по който се открива съкровището от археолозите.  То е заслуга на археолозите и не е открито случайно, а по логически предположения. Според доц. Торбов едно съкровище не може да създаде една голяма картина от пъзела на древността, то не може да запълни цялото пространство. И въпреки това към него има голям интерес. Защото то е вечно и стои над човешките съдби и преживявания, над дребните човешки проблеми.

"Според мен находките от Могиланската могила са много по-интересни от рогозенското съкровище. '"Могиланската могила във Враца" е много важна за цялата страна, защото в нея са открити особено богати погребения." – допълва археологът, който е хабилитиран именно с монографията "Могиланската могила във Враца'' с научно звание - старши научен сътрудник втора степен.

Доц.Торбов е проучвал могили на много места в България. Особено интересна е тракийската могила в Търнава, където намира погребение с трупоизгаряне. Отказва се от работата с тракийските могили, тъй като за тяхното проучване е необходим стабилен финансов ресурс. 

В разговора си  засягаме и проблема с иманярството.

"На нас, археолозите, иманярството ни пречи. Не става дума за това, че те намират някакви ценности. При намирането на тези ценности, те разрушават останалото. Един от техните методи е да се използват трактори с едни огромни плугове. Прави се дълбока бразда и като мине през едно жилище, то престава да съществува. И излиза от археологически контекст. При иманярството има и друг аспект, който е социалният. В нашите села се шири безработица и мизерия и много хора се чудят по какъв начин да изкарат някой лев." – разсъждава доц. Торбов.

"Обнадеждава ме това, че нашият отдел работи много интензивно. Като се обърна и погледна настрани Видин, Монтана, Плевен, та даже в някои отношения Ловеч и Велико Търново ние, в нашия музей,  извършваме  доста интензивни археологически разкопки. И това е едно пожелание към моите колеги от музеите в българския Северозапад  да намират възможност да извършват археологически проучвания, защото времето си минава и никой нас няма да ни чака. Финансирането, което ние получаваме е от община Враца и аз съм благодарен  на община Враца и на ръководството на музея, че са намерили средства да ни финансират." – обяснява доц. Нарцис Торбов.

Той се чувства удовлетворен в професионален и личен план и пояснява:

"Защото, когато човек е неудовлетворен, а е станал вече на 55 години какво да направи, да се обеси ли, да се удави ли? Удовлетворен съм, защото смятам, че за тия години съм понаправил нещичко. Въпросът е друг. Какво аз съм направил не зависи от моята лична оценка, не зависи и от оценката на околните. Какво съм аз направил ще се разбере след години, когато не съм между живите. То тогава се разбира. Защото има хубава приказка "Животът прави едни хора по-велики от другите, но смъртта определя онези, които са бележити."  – обобщава доц. Торбов.

Доц. д-р Нарцис Торбов отправи и своето пожелание към слушателите на радио Видин:

"И пожелавам на всички дано да ни провърви в рамките на тоя български Северозапад, защото където и да отида виждам, че хората са се притеснили. Та моето пожелание е хората да бъдат по-щастливи и ведри."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50