Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят" днес: За по- чист въздух, борбата с бракониерите и 40-метрова мартеница във "Врачански Балкан"

4
Снимка: Колаж: Радио ВИДИН

Запрашеността на въздуха е проблем от години за видинчани.

"Въздухът в нашия град е замърсен. Замърсяването идва най-вече зимно време от твърдото гориво и лошите въглища, които се ползват. За лятото почистването на улиците и извозването на отпадъците е от голямо значение за града... Не усещам да е мръсен въздухът. Вечер, когато изляза на терасата се усеща, че е по-мръсен... Замърсен е, по-трудно дишаме. Би помогнало хората да ходят повече пеша, а не с колите, защото тези коли са на по над 20 години...", казаха жители на Видин.

Предложение до кмета на Община Видин за предприемане на спешни мерки за подобряване качеството на въздуха са направили общинските съветници от левицата. То е отправено към кмета Огнян Ценков и е внесено в Общината на 21 февруари т.г. В него се припомня, че Видин е един от градовете с влошено качество на атмосферния въздух и се посочва, че през  месец януари 2018 г. са регистрирани 22 дни с превишения на нормата за пределно допустима концентрация на фини прахови частици.

Поставянето на електронни табла, които да показват в реално време нивата на замърсеност на въздуха и ако има превишаване на нормите, гражданите да бъдат уведомявани, предлагат от левицата.

"Да се изгради система за оповестяване на гражданите при превишаване нивата на замърсеност, като особено внимание се обърне на детските градини и училищата, за да не се провеждат занимания на открито, когато запрашеността е наднормена. Предложихме да се започнат спешни ремонти на разбитите улици и тротоари и благоустрояване на кварталите с цел намаляване нивата на запрашеност. Предложили сме да се разшири миенето на улиците извън центъра и основните пътни артерии и да се обхванат кварталите", каза Димитър Велков- председател на Областния и Общински съвет на социалистическата партия.

СнимкаЛовци и риболовци поискаха приемане на законодателни промени, които налагат по-строги санкции на бракониерите. Това стана на провелия се в Монтана протест, на който присъстваха представители на ловно-рибарските дружества от Монтана, Берковица, София, Плевен, Враца, Перник и Троян. Хората изразиха недоволството си пред сградите на Районна прокуратура и съда в Монтана.

"Протестът е изключително важен, защото това е един вик против насложилата се в годините практика да се неглижират законите", каза Васил Василев, председател на управителния съвет на ловците и риболовците в България.

"Основният проблем е българското законодателство, което трябва да вземе по-строги мерки да вземе при залавянето на нарушителя", коментира Стоян Стоянов, председател на ловно-рибарско дружество "Сокол"- Берковица.

"Протестът е всеобщ- и срещу бракониерството срещу рибата, бракониерството в горите, в земеделските земи. Всичко това създава проблеми, не срещаме разбиране в някои от държавните структури и институции и това ни принуди да се появим и да заявим, че съществуваме и че ще продължим да се борим", заяви Тодор Върбанов, председател ловно-рибарско дружество "Огоста"- Монтана.

"Имаме образувани 3 досъдебни производства, които се наблюдават от прокурори от Районна прокуратура- Монтана по този текст, който ви вълнува. Текстът, по който единствено се работи- 238, наказуемостта му е до 1 година лишаване от свобода. Така че, ако очакванията на всички вас е някой да влезе в затвора, вероятността е много малка за това", каза Галин Байчев- районен прокурор- и обясни, че прокуратурата в Монтана не държи "чадър" над бракониерите.

Снимка: ЛРС МиджурЧленовете на ловно- рибарско сдружение /ЛРС/ "Миджур"- село Чупрене присъстваха на "Хайка за вълци", която се организира традиционно от Ловно сдружение "Сврлиг"- Сърбия.

"По традиция го правят всяка година последната събота и неделя на месец февруари, като идват ловци от цяла Сърбия. Всички ловци разбират за хайката от медиите, сами изявяват желание и идват да практикуват този вид лов", разказа Владислав Антонов- ръководител на ловно-рибарско сдружение /ЛРС/ "Миджур"- село Чупрене.

Ловът приключи с повалени една лисица, един чакал и една дива котка. Тази година участниците в хайката са били повече от 450 души ловци, без да се броят местните жители от околните села, които с подръчни материали създават шум и заедно с ловците участват в прогонването на хищниците.

Снимка: lakatnik.info40-метрова мартеница бе спусната днес от Лакатнишките скали по повод 1 март. Идеята е на Йорданка Тодорова от село Гара Лакатник, която миналата година видяла как се спуска националния флаг от скалите край Бов. Празникът днес беше подготвен от инициативен комитет от селото, от кметствата на двете села Гара Лакатник и Миланово, които са на територията на Природен парк "Врачански Балкан", от дирекцията на парка и от местната планинска спасителна служба, които извършиха и самото спускане на мартеницата. Символът на пролетта е ушит от Йорданка Тодорова.

Мартеничката се вижда най-добре от центъра на селото, както и от всички, които пътуват с влак, защото оттам минава ж.п.линията.

"Много е вълнуващо, много българско. Засвириха гайди от площада на Гара Лакатник. Тук- над къщичката на скалите, се развява българският трибагреник. Страхотно изживяване! Надяваме се това да стане традиционен празник", каза Лили Кръстанова от инициативния комитет, организирал събитието.

Мартеничката е в два цвята. Лако и Милана, както са ги нарекли хората от двете околни села Гара Лакатник и Миланово, ще останат възможно най-дълго време на Лакатнишките скали.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50