Одобрявате ли действащите в този мандат общински съветници да не подават декларации за несъвместимост?!

Нарушават ли се правата на общинските съветници в закона за борба с корупцията?!

Снимка: Жоро Александров


В "Посоките на делника" по темата говорим с общинския съветник Борислав Василев и с председателя на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов. Гледната точка е и на Димитър Делчев от "Движение България на гражданите".

Парламентът отложи с почти две години задължението на общинските съветници да подават декларации за несъвместимост. Първата поправка в Закона за борба с корупцията е вече факт. Така несъвместимостта в местната власт се отлага. Ако трябва да бъдем по-конкретни, парламентът прие законопроекта за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Проектът бе внесен от председателя и от заместник - председателя на правната комисия в парламента, няма и месец от влизането на антикорупционния закон в сила. След поправката законът вече се отнася за новия мандат на местните парламенти от 1 декември  2019 година, т.е. след следващите местни избори.

"И до момента съществуват декларации за конфликт на интереси, които горе-долу обхващат същото приложно поле като тези декларации за несъвместимост. В крайна сметка, при наличието на такъв конфликт на интереси има процедура, която определено е тромава, но би могла да реши някои въпроси с конфликта. Всеки гражданин сам би могъл да избере, това са негови конституционни права, дали да участва в структурите на местната власт или на държавната власт, или да развива и да изкарва своята прехрана чрез някакъв свой собствен бизнес. Всеки един закон е приет, за да се спазва. Друг е въпросът доколко е правилен, доколко е съвършен, доколко е стабилен. Не може да се внася днес и утре да се променя. Това не е нормална законотворческа практика. Нестабилността на законодателството е един от проблемите в България да няма досатъчно чуждестранни инвестиции", заяви Борислав Василев.

"Мнението ми не може да бъде по-различно от закона и ако в закона пише определени правила, те просто трябва да се спазват. Беше приет закон, който бе променен правилно, по инициатива на вносителите. България вече е в други нива. Членове сме на Евросъюза от доста време и може и да е нормално да се повдигнат изискванията към хора, заемащи публични длъжности. Въобще не мисля, че има дискриминация, просто за следващия мандат общински съветници, изискванията и условията са малко по-различни.", каза Иво Иванов.

"Фактът, че един месец след като влезе в сила, антикорупционният закон бива поправян, е достатъчно доказателство за това, че ГЕРБ на практика се провалиха в набързото му сглобяване, с цел замазване на очите на ЕК, че видите ли започва каквато и да било борба с корупцията. Какво представлява самата поправка? Тя има за цел да отложи с 2 години задължението общинските съветници и кметовете да излязат от търговски фирми и да не присъстват в търговски фирми, които печелят поръчки от местната власт. Защо се отлага за след местните избори? Очевидно е защо. Защото ГЕРБ и Патриотичния фронт като партиите, които крепят това мнозинство, печелят от срастването на местната власт с местния бизнес. Поради тази причина те искат това да продължи да бъде техен източник на финансиране и на сила, и на следващите местни избори, които предстоят след по-малко от година и половина", подчерта Димитър Делчев на пресконференция във Видин.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40

Какви трябва да са нашите евродепутати

Между 23 и 26 май стотици милиони избиратели ще гласуват за нов Европейски парламент . За пръв път от 1983 г. насам, 68% от гражданите са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС, сочи проучване на Евробарометър, публикувано година преди вота. Сега, малко повече от два месеца до изборите, в Радио ВИДИН потърсихме..

публикувано на 13.03.19 в 15:05

"Да спрем прехода на Видин към дъното"

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното" , организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани. "Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана..

публикувано на 12.03.19 в 15:28

Защо е важно обучението по пътна безопасност да започне отрано

В началото на улица "Райна Княгиня" във Видин, която започва от кръстовището до музей "Конака", има три пешеходни пътеки на близко разстояние една от друга- на светофара, до училище "Цар Симеон Велики" и до парк "Рова". Въпреки удобството за пешеходци, масово се пресича между маркировката. "Не ни е страх, пазим се. Няма да ни блъсне никой...

публикувано на 11.03.19 в 14:36