Одобрявате ли действащите в този мандат общински съветници да не подават декларации за несъвместимост?!

Нарушават ли се правата на общинските съветници в закона за борба с корупцията?!

Снимка: Жоро Александров


В "Посоките на делника" по темата говорим с общинския съветник Борислав Василев и с председателя на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов. Гледната точка е и на Димитър Делчев от "Движение България на гражданите".

Парламентът отложи с почти две години задължението на общинските съветници да подават декларации за несъвместимост. Първата поправка в Закона за борба с корупцията е вече факт. Така несъвместимостта в местната власт се отлага. Ако трябва да бъдем по-конкретни, парламентът прие законопроекта за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Проектът бе внесен от председателя и от заместник - председателя на правната комисия в парламента, няма и месец от влизането на антикорупционния закон в сила. След поправката законът вече се отнася за новия мандат на местните парламенти от 1 декември  2019 година, т.е. след следващите местни избори.

"И до момента съществуват декларации за конфликт на интереси, които горе-долу обхващат същото приложно поле като тези декларации за несъвместимост. В крайна сметка, при наличието на такъв конфликт на интереси има процедура, която определено е тромава, но би могла да реши някои въпроси с конфликта. Всеки гражданин сам би могъл да избере, това са негови конституционни права, дали да участва в структурите на местната власт или на държавната власт, или да развива и да изкарва своята прехрана чрез някакъв свой собствен бизнес. Всеки един закон е приет, за да се спазва. Друг е въпросът доколко е правилен, доколко е съвършен, доколко е стабилен. Не може да се внася днес и утре да се променя. Това не е нормална законотворческа практика. Нестабилността на законодателството е един от проблемите в България да няма досатъчно чуждестранни инвестиции", заяви Борислав Василев.

"Мнението ми не може да бъде по-различно от закона и ако в закона пише определени правила, те просто трябва да се спазват. Беше приет закон, който бе променен правилно, по инициатива на вносителите. България вече е в други нива. Членове сме на Евросъюза от доста време и може и да е нормално да се повдигнат изискванията към хора, заемащи публични длъжности. Въобще не мисля, че има дискриминация, просто за следващия мандат общински съветници, изискванията и условията са малко по-различни.", каза Иво Иванов.

"Фактът, че един месец след като влезе в сила, антикорупционният закон бива поправян, е достатъчно доказателство за това, че ГЕРБ на практика се провалиха в набързото му сглобяване, с цел замазване на очите на ЕК, че видите ли започва каквато и да било борба с корупцията. Какво представлява самата поправка? Тя има за цел да отложи с 2 години задължението общинските съветници и кметовете да излязат от търговски фирми и да не присъстват в търговски фирми, които печелят поръчки от местната власт. Защо се отлага за след местните избори? Очевидно е защо. Защото ГЕРБ и Патриотичния фронт като партиите, които крепят това мнозинство, печелят от срастването на местната власт с местния бизнес. Поради тази причина те искат това да продължи да бъде техен източник на финансиране и на сила, и на следващите местни избори, които предстоят след по-малко от година и половина", подчерта Димитър Делчев на пресконференция във Видин.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11