Одобрявате ли действащите в този мандат общински съветници да не подават декларации за несъвместимост?!

Нарушават ли се правата на общинските съветници в закона за борба с корупцията?!

Снимка: Жоро Александров


В "Посоките на делника" по темата говорим с общинския съветник Борислав Василев и с председателя на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов. Гледната точка е и на Димитър Делчев от "Движение България на гражданите".

Парламентът отложи с почти две години задължението на общинските съветници да подават декларации за несъвместимост. Първата поправка в Закона за борба с корупцията е вече факт. Така несъвместимостта в местната власт се отлага. Ако трябва да бъдем по-конкретни, парламентът прие законопроекта за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Проектът бе внесен от председателя и от заместник - председателя на правната комисия в парламента, няма и месец от влизането на антикорупционния закон в сила. След поправката законът вече се отнася за новия мандат на местните парламенти от 1 декември  2019 година, т.е. след следващите местни избори.

"И до момента съществуват декларации за конфликт на интереси, които горе-долу обхващат същото приложно поле като тези декларации за несъвместимост. В крайна сметка, при наличието на такъв конфликт на интереси има процедура, която определено е тромава, но би могла да реши някои въпроси с конфликта. Всеки гражданин сам би могъл да избере, това са негови конституционни права, дали да участва в структурите на местната власт или на държавната власт, или да развива и да изкарва своята прехрана чрез някакъв свой собствен бизнес. Всеки един закон е приет, за да се спазва. Друг е въпросът доколко е правилен, доколко е съвършен, доколко е стабилен. Не може да се внася днес и утре да се променя. Това не е нормална законотворческа практика. Нестабилността на законодателството е един от проблемите в България да няма досатъчно чуждестранни инвестиции", заяви Борислав Василев.

"Мнението ми не може да бъде по-различно от закона и ако в закона пише определени правила, те просто трябва да се спазват. Беше приет закон, който бе променен правилно, по инициатива на вносителите. България вече е в други нива. Членове сме на Евросъюза от доста време и може и да е нормално да се повдигнат изискванията към хора, заемащи публични длъжности. Въобще не мисля, че има дискриминация, просто за следващия мандат общински съветници, изискванията и условията са малко по-различни.", каза Иво Иванов.

"Фактът, че един месец след като влезе в сила, антикорупционният закон бива поправян, е достатъчно доказателство за това, че ГЕРБ на практика се провалиха в набързото му сглобяване, с цел замазване на очите на ЕК, че видите ли започва каквато и да било борба с корупцията. Какво представлява самата поправка? Тя има за цел да отложи с 2 години задължението общинските съветници и кметовете да излязат от търговски фирми и да не присъстват в търговски фирми, които печелят поръчки от местната власт. Защо се отлага за след местните избори? Очевидно е защо. Защото ГЕРБ и Патриотичния фронт като партиите, които крепят това мнозинство, печелят от срастването на местната власт с местния бизнес. Поради тази причина те искат това да продължи да бъде техен източник на финансиране и на сила, и на следващите местни избори, които предстоят след по-малко от година и половина", подчерта Димитър Делчев на пресконференция във Видин.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на..

публикувано на 05.12.18 в 12:22

Повече пари за общините в Северозапада догодина, ще стигнат ли?

Над 3,2 млрд. лв. ще получат българските общини от държавния бюджет за 2019 година , реши Народното събрание. Сумата е с около 500 млн. повече в сравнение с тази година. Общините с по-малко население ще вземат повече средства от държавата, а по-големите- по-малко. Планираните средства за капиталови разходи, снегопочистване и за делегираните от..

публикувано на 04.12.18 в 14:06

За правото да бъдат чути в Световния ден на хората с увреждания

Днес отбелязваме Световния ден на хората с увреждания. Обявен е от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта на този ден е подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Въпреки протестите, водените разговори и срещи с експерти, реална реформа за хората с увреждания няма. Това смята Митко Николов- председател на..

публикувано на 03.12.18 в 13:44