Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобрявате ли действащите в този мандат общински съветници да не подават декларации за несъвместимост?!

Нарушават ли се правата на общинските съветници в закона за борба с корупцията?!

Снимка: Жоро Александров


В "Посоките на делника" по темата говорим с общинския съветник Борислав Василев и с председателя на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов. Гледната точка е и на Димитър Делчев от "Движение България на гражданите".

Парламентът отложи с почти две години задължението на общинските съветници да подават декларации за несъвместимост. Първата поправка в Закона за борба с корупцията е вече факт. Така несъвместимостта в местната власт се отлага. Ако трябва да бъдем по-конкретни, парламентът прие законопроекта за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Проектът бе внесен от председателя и от заместник - председателя на правната комисия в парламента, няма и месец от влизането на антикорупционния закон в сила. След поправката законът вече се отнася за новия мандат на местните парламенти от 1 декември  2019 година, т.е. след следващите местни избори.

"И до момента съществуват декларации за конфликт на интереси, които горе-долу обхващат същото приложно поле като тези декларации за несъвместимост. В крайна сметка, при наличието на такъв конфликт на интереси има процедура, която определено е тромава, но би могла да реши някои въпроси с конфликта. Всеки гражданин сам би могъл да избере, това са негови конституционни права, дали да участва в структурите на местната власт или на държавната власт, или да развива и да изкарва своята прехрана чрез някакъв свой собствен бизнес. Всеки един закон е приет, за да се спазва. Друг е въпросът доколко е правилен, доколко е съвършен, доколко е стабилен. Не може да се внася днес и утре да се променя. Това не е нормална законотворческа практика. Нестабилността на законодателството е един от проблемите в България да няма досатъчно чуждестранни инвестиции", заяви Борислав Василев.

"Мнението ми не може да бъде по-различно от закона и ако в закона пише определени правила, те просто трябва да се спазват. Беше приет закон, който бе променен правилно, по инициатива на вносителите. България вече е в други нива. Членове сме на Евросъюза от доста време и може и да е нормално да се повдигнат изискванията към хора, заемащи публични длъжности. Въобще не мисля, че има дискриминация, просто за следващия мандат общински съветници, изискванията и условията са малко по-различни.", каза Иво Иванов.

"Фактът, че един месец след като влезе в сила, антикорупционният закон бива поправян, е достатъчно доказателство за това, че ГЕРБ на практика се провалиха в набързото му сглобяване, с цел замазване на очите на ЕК, че видите ли започва каквато и да било борба с корупцията. Какво представлява самата поправка? Тя има за цел да отложи с 2 години задължението общинските съветници и кметовете да излязат от търговски фирми и да не присъстват в търговски фирми, които печелят поръчки от местната власт. Защо се отлага за след местните избори? Очевидно е защо. Защото ГЕРБ и Патриотичния фронт като партиите, които крепят това мнозинство, печелят от срастването на местната власт с местния бизнес. Поради тази причина те искат това да продължи да бъде техен източник на финансиране и на сила, и на следващите местни избори, които предстоят след по-малко от година и половина", подчерта Димитър Делчев на пресконференция във Видин.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00