Одобрявате ли действащите в този мандат общински съветници да не подават декларации за несъвместимост?!

Нарушават ли се правата на общинските съветници в закона за борба с корупцията?!

Снимка: Жоро Александров


В "Посоките на делника" по темата говорим с общинския съветник Борислав Василев и с председателя на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов. Гледната точка е и на Димитър Делчев от "Движение България на гражданите".

Парламентът отложи с почти две години задължението на общинските съветници да подават декларации за несъвместимост. Първата поправка в Закона за борба с корупцията е вече факт. Така несъвместимостта в местната власт се отлага. Ако трябва да бъдем по-конкретни, парламентът прие законопроекта за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Проектът бе внесен от председателя и от заместник - председателя на правната комисия в парламента, няма и месец от влизането на антикорупционния закон в сила. След поправката законът вече се отнася за новия мандат на местните парламенти от 1 декември  2019 година, т.е. след следващите местни избори.

"И до момента съществуват декларации за конфликт на интереси, които горе-долу обхващат същото приложно поле като тези декларации за несъвместимост. В крайна сметка, при наличието на такъв конфликт на интереси има процедура, която определено е тромава, но би могла да реши някои въпроси с конфликта. Всеки гражданин сам би могъл да избере, това са негови конституционни права, дали да участва в структурите на местната власт или на държавната власт, или да развива и да изкарва своята прехрана чрез някакъв свой собствен бизнес. Всеки един закон е приет, за да се спазва. Друг е въпросът доколко е правилен, доколко е съвършен, доколко е стабилен. Не може да се внася днес и утре да се променя. Това не е нормална законотворческа практика. Нестабилността на законодателството е един от проблемите в България да няма досатъчно чуждестранни инвестиции", заяви Борислав Василев.

"Мнението ми не може да бъде по-различно от закона и ако в закона пише определени правила, те просто трябва да се спазват. Беше приет закон, който бе променен правилно, по инициатива на вносителите. България вече е в други нива. Членове сме на Евросъюза от доста време и може и да е нормално да се повдигнат изискванията към хора, заемащи публични длъжности. Въобще не мисля, че има дискриминация, просто за следващия мандат общински съветници, изискванията и условията са малко по-различни.", каза Иво Иванов.

"Фактът, че един месец след като влезе в сила, антикорупционният закон бива поправян, е достатъчно доказателство за това, че ГЕРБ на практика се провалиха в набързото му сглобяване, с цел замазване на очите на ЕК, че видите ли започва каквато и да било борба с корупцията. Какво представлява самата поправка? Тя има за цел да отложи с 2 години задължението общинските съветници и кметовете да излязат от търговски фирми и да не присъстват в търговски фирми, които печелят поръчки от местната власт. Защо се отлага за след местните избори? Очевидно е защо. Защото ГЕРБ и Патриотичния фронт като партиите, които крепят това мнозинство, печелят от срастването на местната власт с местния бизнес. Поради тази причина те искат това да продължи да бъде техен източник на финансиране и на сила, и на следващите местни избори, които предстоят след по-малко от година и половина", подчерта Димитър Делчев на пресконференция във Видин.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Застраховаме ли жилищата си срещу природните стихии

Поставихме днешната тема, дни след като поредица от природни стихии сполетяха Северозападна България в началото на месеца. Бурен вятър с пориви до 120 км в час, премина през почивните дни над Враца и околните села. Над 30 са били подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са били предимно..

публикувано на 21.03.18 в 12:23

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески..

публикувано на 20.03.18 в 14:41

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33