Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 март 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

След напрегната нощ постепенно се нормализира ситуацията около преливащия язовир "Рогозен". Това уверяват местните власти във врачанската община Хайредин. Все още обаче не е отменено обявеното частичното бедствено положение в селата Бързина и Ботево. Продължават мерките за обезопасяване на повредения преливник.


Воден режим ще бъде въведен в Мизия и населените места от общината. Това се налага, тъй като местните кладенци, които захранват с питейна течност абонатите, са частично залети от високите води на река Скът, уточни кметът д-р Виолин Крушовенски.

Няма повод за притеснение относно състоянието на язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи", в област Видин. Нивото им се следи денонощно, каза  директорът на дружеството, Здравко Младенов. Проверките ще продължат и през почивните дни, за които има назначени дежурни служители. 

Нивото на реките на територията на Община Видин се понижава, наблюдението и мерките продължават, съобщават от общинската пресслужба. Продължава денонощното наблюдение на водните нива. Осъществяват се необходимите действия за предотвратяване на опасността от наводнение. При събирателния канал по пътя към с. Рупци, където вчера заради авария в тръба на дигата до моста бяха залети земеделски земи,  бяха разтоварени допълнително 200 чувала с пясък, за да се ограничи наводняването. Огледана бе и дигата при с. Иново, която бе скъд.сана преди няколко години. За да се осигури безопасността,  възстановения тогава участък бе подсилен с 200 чувала с пясък. Нова помощна дига бе изградена при канала в с. Буковец. Наводнени са дворовете на няколко къщи и едно мазе. Общо над 1000 чувала с пясък са разпределени през последните два дни на проблемните участъци, както и на други места с превантивна цел. Прави се всичко възможно за предотвратяване на кризисни ситуации и за защита на жителите и домовете на хората в селищата на Общината.


Един от тримата пострадали работници тази сутрин при инцидент с автовишка във Видин е починал. Състоянието на другите двама е стабилно и извън опасност за живота. Причините за инцидента се изясняват. Случаят е докладван в прокуратурата.


Обособяването на Дунавски регион за планиране би допринесло най-много за устойчивостта и икономическото развитие на Северна България.Това обяви във Враца заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. В града днес тя проведе регионална дискусия за новите статистически райони в рамките на заседание на Регионалния съвет за развитие. Заместник-министърът коментира, че за Северозападна България с най-много предимства са първият и вторият от трите предложени варианта от Междуведомствената работна група. Вариант 1 предвижда към съществуващия Северозападен регион да се добавят областите Велико Търново и Габрово. Вторият предлага включването на всички области от Северна България в Дунавски регион.


Катастрофа между три тира блокира тази сутрин трафика по международния път Е-79. Инцидентът е станал край монтанското село Смоляновци.


През почивните дни ще се чистят регулите и ще се измият улиците в Монтана от хвърления пясък, съобщи кметът Златко Живков. При подходящо време от понеделник ще започне и спешният ремонт. Вече е сключен договор с фирма за полагането на асфалт. 

17 сгради ще бъдат санирани в Козлодуй. Изпълнението на проекта е 20 месеца, а работата ще започне при подходящи атмосферни условия. От тези 17 сгради 8 са къщи на социално слаби. Сред останалите сгради са Общинската администрация и жилищен блок № 61.


До 16 март се приемат заявления за допускане до държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за тази година. Заявките се подават в училището, в което учи зрелостникът. До 18 май дванадесетокласниците, подали заявление, ще получат служебна бележка за това дали са допуснати до изпит. Тогава ще бъдат изнесени и списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали. Обявяването на резултатите от ДЗИ ще стане до 13 юни в училището, в което е обучаван зрелостникът и на специално създаден сайт. Задължителната матура по български език и литература ще се проведе на 21 май, вторият задължителен изпит ще е на 23 май, припомниха от просветното министерство. Матурите по желание ще са от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.


За трета поредна година, на 23-ти и 24-ти юни, ще се проведе Национален фолклорен събор (НФС) „Леденика”. Организатор на събитието е Община Враца. Желаещите да участват във фолклорния събор могат да попълнят заявка, която е публикувана на официалния сайт на Община Враца, сектор "Култура", както и във Фейсбук страницата на НФС „Леденика”. Заявката за участие се подава на електронна поща: sabor_ledenika@abv.bg, а срокът е до 13.04.2018 г. След запълване на фестивалната програма, организаторите си запазват правото да отказват заявки за участие








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34