"Неделник" от 11 март 2018 година

23
Снимка: Красимир Каменов
"Неделник" 198- ми брой ви очаква на сайта. Стари вестници ще разгърнем за начало. След това ще поговорим за киното, магията в него и ефектите. За това ще ни разкаже Росица Симеонова. Тя е 3 D артист- визуални ефекти в киноцентъра в Бояна. Работата я вдъхновява, а почивката и е сред декори от продукции, които сме виждали на екран. Името и е в екипа от хората, които четем на финала на филма. Нейна привилегия е да гледа филмите още преди премиера и знае как са заснети сцените, но смята, че за зрителите трябва да остане загадка. Харесва професията си, както и предишната- като звукорежисьор в Радио Видин, а в киноцентъра я отвежда търсенето на нови пространства. В часа на "Ние от Северозапада" отиваме в село Якимово за да се срещнем със Семчо Миронов и той ще ни разкаже за живота си. Не само за живота си- а за живота като цяло. Той снима видеоклипове, които качва на профила си във Фейсбук. Видеата му имат стотици хиляди преглеждания защото показва нещата с истинските им лица. Можете да ги видите тукЩе чуете и  Цвета Йорданова, кметския наместник на село Комарево за откриването на библиотеката за която стотици хора събираха книги. В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" се проведе Кръгла маса на тема "140 години от Освобождението". Презентации направиха Маргарита Радулова от Регионалния исторически музей- Видин, Мария Новакова от Държавен архив- Видин и Наталия Николова от отдел Краезнание при Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Ольга Васильева от Националната библиотека в Санкт Петербург представи и "Турецкие надписи из Видина". Всичко това в "Неделник". Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Държавата иска да чуе младите

Проблемите на Северозападния регион са много, но ситуацията с напускащите региона младежи определено е сред задълбочаващите се проблеми. Ярък пример е Видин, където много от завършилите училище се насочват към по-големите градове или чужбина. Някои от тях заминават, за да продължат образованието си, а след като завършат, повечето от тях не се..

публикувано на 22.03.19 в 17:14

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45