"Неделник" от 11 март 2018 година

22
Снимка: Красимир Каменов
"Неделник" 198- ми брой ви очаква на сайта. Стари вестници ще разгърнем за начало. След това ще поговорим за киното, магията в него и ефектите. За това ще ни разкаже Росица Симеонова. Тя е 3 D артист- визуални ефекти в киноцентъра в Бояна. Работата я вдъхновява, а почивката и е сред декори от продукции, които сме виждали на екран. Името и е в екипа от хората, които четем на финала на филма. Нейна привилегия е да гледа филмите още преди премиера и знае как са заснети сцените, но смята, че за зрителите трябва да остане загадка. Харесва професията си, както и предишната- като звукорежисьор в Радио Видин, а в киноцентъра я отвежда търсенето на нови пространства. В часа на "Ние от Северозапада" отиваме в село Якимово за да се срещнем със Семчо Миронов и той ще ни разкаже за живота си. Не само за живота си- а за живота като цяло. Той снима видеоклипове, които качва на профила си във Фейсбук. Видеата му имат стотици хиляди преглеждания защото показва нещата с истинските им лица. Можете да ги видите тукЩе чуете и  Цвета Йорданова, кметския наместник на село Комарево за откриването на библиотеката за която стотици хора събираха книги. В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" се проведе Кръгла маса на тема "140 години от Освобождението". Презентации направиха Маргарита Радулова от Регионалния исторически музей- Видин, Мария Новакова от Държавен архив- Видин и Наталия Николова от отдел Краезнание при Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Ольга Васильева от Националната библиотека в Санкт Петербург представи и "Турецкие надписи из Видина". Всичко това в "Неделник". Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Пенсионери от община Ружинци ще получат помощ от ученик

50 пенсионери от община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев , за който това е поредната благотворителна акция. "Самата инициатива "Подай ръка на нуждаещите се" я стартирах през..

обновено на 10.12.18 в 16:01

"Неделник" от 9 декември 2018 година

Поредният "Неделник" вече ви очаква на сайта ни. Започваме с преглед на старите вестници, а след това ще се срещнем с баща и дъщеря- потомствени майстори на керамиката от Троян, които гостуват във Враца. Показали са свои работи на традиционната изложба- базар в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев". Колегата Йорданка Петрова..

публикувано на 09.12.18 в 13:34

Любовта няма почивни дни

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина . Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с..

публикувано на 09.12.18 в 08:00

3-месечният Зак- енергичен, атлетичен палавник

В "97 лапи и една опашка" днес ви срещаме с един малък палавник- куче от породата Джак Ръсел териер. Тази порода е селектирана в Англия в началото на 19 век за лов на лисици от преподобния Джон Ръсел, от когото приема името си. Смята са, че тези кучета са сред най-умните и игриви представители на своя вид. Moгaт дa ce aдaптиpaт ĸъм вcяĸa cpeдa, дa..

публикувано на 07.12.18 в 16:33

Потомствен майстор на керамиката излага творби във Враца

Ралица Йовкова е потомствен майстор на керамиката , четвърто поколение. Израснала е в ателието на баща си, завършила е училище със специалност "Керамика" в Троян, а след това и Художествената академията, 10 години е преподавала по керамика в художествената гимназия по приложни изкуства в Троян. Свои произведения показва на традиционната коледна..

публикувано на 07.12.18 в 13:54

Червеният кръст започва раздаването на храни

Българският Червен кръст (БЧК) започна поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти на уязвими български граждани. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 раздавателни пункта в цялата страна и ще продължи до 28 февруари. Пакетите са предвидени за 297 460 души, които са подавали документи в дирекции "Социално..

публикувано на 07.12.18 в 13:53