"Неделник" от 11 март 2018 година

Снимка: Красимир Каменов
"Неделник" 198- ми брой ви очаква на сайта. Стари вестници ще разгърнем за начало. След това ще поговорим за киното, магията в него и ефектите. За това ще ни разкаже Росица Симеонова. Тя е 3 D артист- визуални ефекти в киноцентъра в Бояна. Работата я вдъхновява, а почивката и е сред декори от продукции, които сме виждали на екран. Името и е в екипа от хората, които четем на финала на филма. Нейна привилегия е да гледа филмите още преди премиера и знае как са заснети сцените, но смята, че за зрителите трябва да остане загадка. Харесва професията си, както и предишната- като звукорежисьор в Радио Видин, а в киноцентъра я отвежда търсенето на нови пространства. В часа на "Ние от Северозапада" отиваме в село Якимово за да се срещнем със Семчо Миронов и той ще ни разкаже за живота си. Не само за живота си- а за живота като цяло. Той снима видеоклипове, които качва на профила си във Фейсбук. Видеата му имат стотици хиляди преглеждания защото показва нещата с истинските им лица. Можете да ги видите тукЩе чуете и  Цвета Йорданова, кметския наместник на село Комарево за откриването на библиотеката за която стотици хора събираха книги. В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" се проведе Кръгла маса на тема "140 години от Освобождението". Презентации направиха Маргарита Радулова от Регионалния исторически музей- Видин, Мария Новакова от Държавен архив- Видин и Наталия Николова от отдел Краезнание при Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Ольга Васильева от Националната библиотека в Санкт Петербург представи и "Турецкие надписи из Видина". Всичко това в "Неделник". Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Ученичка от видинската езикова гимназия представя областта на национална олимпиада

Кристина Владиславова Петрова от 12 "б" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин ще представи областта в националния кръг на олимпиадата по Български език и литература. Своето постижение дванадесетокласничката определя като "голяма изненада": "За мен беше голяма изненада, че съм единствената, при..

публикувано на 20.03.18 в 14:46

Видински ученици представиха "Час по България"

Учениците от клуб "Млади възрожденци" при ОУ "Епископ Софроний Врачански" във Видин представиха пред учители, съученици и гости "Час по България". Тази година урокът е посветен на 140 години от Освобождението на България от османско робство. Всяка година имаме такъв час и отбелязваме значими дати от българската история, каза Миглена Миланова ,..

публикувано на 20.03.18 в 14:23

Отбелязваме Международния ден на щастието

Днес, 20 март, е Международният ден на щастието. :) Този ден се празнува съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Инициативата за отбелязването на такъв ден е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на..

публикувано на 20.03.18 в 13:58

Красимир Кръстев открива юбилейна изложба във Видин

Юбилейна изложба "Автоплакат" на художника Красимир Кръстев ще бъде открита във Видин . Експозицията е посветена на 65-годишнината на видинския творец и включва някои от първите му проекти, както и творби от последните години. "От едната страна ще бъдат проекти за плакати, които са едни от първите, правени от мен преди 30-40 години, и не са..

обновено на 20.03.18 в 09:30

Стъкленица с имена на герои от войните пази църквата в Бойница

Църквата в Бойница съхранява в стъкленица списък с имена на загинали във войните жители на общината. Част от необикновения мемориал е умалено Разпятие и изобразени върху хартия библейски сцени. Всичко е сглобено с голяма прецизност в самата стъкленица, затворена със специална тапа, която не позволява да бъде изтеглена. "За вечни времена" , гласи..

публикувано на 19.03.18 в 17:47

Кампания за безплатни прегледи за туберкулоза започна във Видин

Кампания за безплатни прегледи за туберкулоза започна в отделението по белодробни болести на Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Св. Петка" във Видин. Тя е част от националната инициатива "Дни на отворените врати" , посветена на предстоящия Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март. В рамките на една работна седмица - от 19 до..

публикувано на 19.03.18 в 16:08