"Неделник" от 11 март 2018 година

Снимка: Красимир Каменов
"Неделник" 198- ми брой ви очаква на сайта. Стари вестници ще разгърнем за начало. След това ще поговорим за киното, магията в него и ефектите. За това ще ни разкаже Росица Симеонова. Тя е 3 D артист- визуални ефекти в киноцентъра в Бояна. Работата я вдъхновява, а почивката и е сред декори от продукции, които сме виждали на екран. Името и е в екипа от хората, които четем на финала на филма. Нейна привилегия е да гледа филмите още преди премиера и знае как са заснети сцените, но смята, че за зрителите трябва да остане загадка. Харесва професията си, както и предишната- като звукорежисьор в Радио Видин, а в киноцентъра я отвежда търсенето на нови пространства. В часа на "Ние от Северозапада" отиваме в село Якимово за да се срещнем със Семчо Миронов и той ще ни разкаже за живота си. Не само за живота си- а за живота като цяло. Той снима видеоклипове, които качва на профила си във Фейсбук. Видеата му имат стотици хиляди преглеждания защото показва нещата с истинските им лица. Можете да ги видите тукЩе чуете и  Цвета Йорданова, кметския наместник на село Комарево за откриването на библиотеката за която стотици хора събираха книги. В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" се проведе Кръгла маса на тема "140 години от Освобождението". Презентации направиха Маргарита Радулова от Регионалния исторически музей- Видин, Мария Новакова от Държавен архив- Видин и Наталия Николова от отдел Краезнание при Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Ольга Васильева от Националната библиотека в Санкт Петербург представи и "Турецкие надписи из Видина". Всичко това в "Неделник". Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Две симпатични кученца търсят дом

Владимир Велков неочаквано става стопанин на куче. Намерена като малко кученце тя вече ги радва втора година. Не е специална порода, но за тях е безценна. София- така се казва. София обаче ги изненадва и ги дарява с 4 кученца. Две вече намериха своите стопани, а за другите две момичета се търси дом. Историята за кученцата и за другите..

публикувано на 22.06.18 в 18:10
Пламен Димитров с треньора си Калоян Качев

Млад шампион от Враца се нуждае от помощ

Това е една история, която е по слушателския сигнал на Калоян Качев от Враца . Той е треньор по таекуондо на деца и младежи от града. Един от шампионите в отбора, младеж от бедно и многодетно семейство, се нуждае от финансова подкрепа за да се включи в летен тренировъчен лагер. Необходими са 400 лв.  Историята разказва в репортажа си..

публикувано на 22.06.18 в 16:15

73! de LZ2QI

Що за хоби е радиолюбителството? Преди седмица в Казанлък се проведе 27-та среща на радиолюбителите- "Хоби радио Експо", на която присъстваха търсачи на нови и нови честоти от няколко държави. Инициативата е традиционна и се провежда със съдействието на Българската федерация на радиолюбителите. Тази година на срещата в Казанлък присъстваха..

публикувано на 22.06.18 в 16:00

Данка Стоянчева- живата история на аптечното дело в Ново село

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Данка Стоянчева , която всички новоселяни наричат кака, леля или баба Данче. Тя е живата история на аптечното дело в Ново село . Почти 50 години работи  като помощник аптекар или завеждащ  аптека. Родена е на 26.02.1939 г. в Кула. Завършва за помощник-фармацевт и от 1958 г. започва работа в..

публикувано на 22.06.18 в 12:27

Новоселско лято

Не знам на кого пречат повече дъждовете – на децата, които искат да се къпят или на арендаторите, които бързат да приберат зърното. По данни на Общинската служба по земеделие във видинското село  Ново село вече е прибран ечемикът в цялата община, който тази година е заемал 3 700 дка. Седем арендатори осигуряват хляба на хората в общината. И не само..

публикувано на 22.06.18 в 11:28

Наближава Еньовден- празникът на билките

Екологични прояви през месец юни организира видинското туристическо дружество "Бонония". Те са посветени на Българското европредседателство. Началото беше дадено на 1 юни с фотоизложба с номер 1278 на видинския фотограф и еколог Богомил Петров. Друго от събитията бе почистване на реката в град Дунавци. "За всичко това сме изпратили писмо до..

публикувано на 21.06.18 в 16:11