"Неделник" от 11 март 2018 година

Снимка: Красимир Каменов
"Неделник" 198- ми брой ви очаква на сайта. Стари вестници ще разгърнем за начало. След това ще поговорим за киното, магията в него и ефектите. За това ще ни разкаже Росица Симеонова. Тя е 3 D артист- визуални ефекти в киноцентъра в Бояна. Работата я вдъхновява, а почивката и е сред декори от продукции, които сме виждали на екран. Името и е в екипа от хората, които четем на финала на филма. Нейна привилегия е да гледа филмите още преди премиера и знае как са заснети сцените, но смята, че за зрителите трябва да остане загадка. Харесва професията си, както и предишната- като звукорежисьор в Радио Видин, а в киноцентъра я отвежда търсенето на нови пространства. В часа на "Ние от Северозапада" отиваме в село Якимово за да се срещнем със Семчо Миронов и той ще ни разкаже за живота си. Не само за живота си- а за живота като цяло. Той снима видеоклипове, които качва на профила си във Фейсбук. Видеата му имат стотици хиляди преглеждания защото показва нещата с истинските им лица. Можете да ги видите тукЩе чуете и  Цвета Йорданова, кметския наместник на село Комарево за откриването на библиотеката за която стотици хора събираха книги. В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" се проведе Кръгла маса на тема "140 години от Освобождението". Презентации направиха Маргарита Радулова от Регионалния исторически музей- Видин, Мария Новакова от Държавен архив- Видин и Наталия Николова от отдел Краезнание при Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Ольга Васильева от Националната библиотека в Санкт Петербург представи и "Турецкие надписи из Видина". Всичко това в "Неделник". Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51

За устойчивия транспорт в Седмицата на мобилността

От 16 до 22 септември отбелязваме Европейската седмица на мобилността. Тази година тя преминава под мотото "Комбинирай, движи се!". Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим и разходите си, и въглеродния отпечатък. Какви възможности за мобилност имат жителите на град Лом? "Аз работя с хора с увреждания близо 20 години и..

публикувано на 20.09.18 в 16:38

Бащата на българското шампанско- проф. д-р Трифон Иванов

Видната личност от Българския Северозапад днес живее в Пловдив . Роден е на 7 февруари 1918 година в село Раброво . Проф. Иванов е един от основателите на Университета по хранителни технологии в града под тепетата, асистент, хонорован преподавател, заместник декан и заместник ректор там, участник във Втората световна война , а в главата му..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

В "Музикална зона" на 20 септември 2018 слушаме барабаниста Бъди Рич – 1 част

Бъди Рич е сред най-влиятелните барабанисти на всички времена. Изключително гъвкав и техничен, виртуоз на барабаните, прецизен аранжор, сред най-желаните музиканти за сътрудничество. Свири във всички знаменити бендове по време и след края на Втората световна война. Неговият собствен биг бенд е сред най-добрите, уловил тенденциите на времето,..

публикувано на 20.09.18 в 09:00
Теодора Петкова /вдясно/ и директора на Исторически музей - Чипровци д-р Анита Комитска

Книжка за оцветяване разкрива пъстротата на чипровския килим

Книжка за оцветяване с мотиви от чипровски килими издаде графичният дизайнер Цветелина Петкова . Книжката  е продължение на първата, създадена от нея преди седем години и след това два пъти преиздавана. Интерес към двете части проявяват детски градини и училища от цялата страна, търсят ги и възрастни. Всеки може да намери по нещо за себе си, смята..

обновено на 19.09.18 в 17:01

Видинчани сигнализират за лошо състояние на тротоар

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за разрушена настилка и лошо общо състояние на тротоара по ул. "Цар Симеон Велики“ във Видин , в участъка от №26 до №32. Посоченият участък се очаква да поеме част от пешеходния поток по време на ремонта на централната пешеходна зона на Видин, а в момента по него липсват тротоарни плочи и са се образували..

обновено на 19.09.18 в 16:32