Откриха уникален кабинет във Враца

Снимка: Жоро Александров


Уникален за Враца и единствен в Северозападна България кабинет за техническо чертане и 3D проектиране и моделиране беше открит днес в Професионална техническа гимназия (ПТГ) „Никола Вапцаров“ във Враца. Той се случи, благодарение на местния бизнесмен Ивайло Гладнишки и неговата фирма /„Лесто Продукт“ ЕООД/, която купи техниката и оборудва 13 работни места. За целта са купени 3D принтер и 3D скенер.

Учениците ще имат възможност да се запознаят и работят с програмата за проектиране и моделиране "СолидУъркс" ("SolidWorks"), като лицензите за използване са четири пъти над сегашния капацитет – 60, осигурени са и 600 онлайн урока за обучение.

Пламен Начев, десетокласник:

„Това е уникална възможност за проектиране и моделиране на детайли и предмети, а също така и да възстановява счупени детайли. Верига, болтче и гайка са най-елементарните части, които можем да изготвим. По-сложните са вече буталата в един двигател...“

Борис Новоселски, единайсетокласник

„Техниката ни дава възможност да моделираме детайлите, а след това да ги визуализираме с избран от нас материал. Ще се опитваме да направим сега една скоростна кутия за автомобил с всички компоненти. Ще е трудно, но искаме да се пробваме. Ще правим механична скоростна кутия, 6-степенна.“

ПТГ „Никола Вапцаров“ има сключено партньорско споразумение с фирмата за дуално обучение на ученици от специалност „Машини и системи с централни периферни устройства“. Новата придобивка ще даде възможност за подготовка на висококвалифицирани кадри, конкурентоспособни на пазара на труда.

Гости на откриването бяха областният управител Малина Николова и началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова. По време на церемонията се изказа и Петър Шарков от академия „Телериг“, който очерта, че бъдещето принадлежи на младите и креативните.

Повече за новия кабинет във Враца чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Видин се присъединява към инициативата Часът на Земята

Десетото издание на глобалната инициатива Часът на Земята ще се проведе на 24 март (събота), от 20.30 до 21.30 ч. Тази година темата е „Свържи се с природата”, а фокусът е върху опазване на биоразнообразието. За поредeн път Община Видин се включва в кампанията, съобщават от местната управа. В продължение на 1 час ще бъде загасено..

публикувано на 23.03.18 в 15:49

Хора с увреждания в Монтана се обявиха против готвени реформи

Хората в неравностойно положение от Монтана не желаят да им отнемат правото да живеят по-добре. Те подкрепят националния протест на хората с увреждания, който е под наслов “Не на реформата, отнемаща права”.  Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев и член на  организационния щаб на националния митинг-протест се срещна в..

публикувано на 23.03.18 в 15:00
Кутията в СУ Цар Симеон Велики - Видин

Акцията "Бъди човек" ще зарадва възрастни хора във Видинско

Великденската кампания на инициативата "Бъди човек" започна във Видинско. Акцията се организира в подкрепа на възрастни хора на село. Двамата млади хора, които се ангажират с нея са  Антонина Лозанова и Ивайло Петков . "Акцията "Бъди човек" се провежда по време на коледните и великденските празници и тази година ще има акция и за Великден...

публикувано на 23.03.18 в 14:47

Община Видин кандидатства за безжичен публичен интернет

Европейската комисия пусна в действие на 20 март уеб портала на инициативата за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. Програмата предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за свободен достъп до безжичен интернет на обществени места по избор.  Първите общини, подали заявление за финансиране, ще са..

публикувано на 23.03.18 в 13:49

Проходими са пътищата в община Бойница

Около и над 30 сантиметра е снежната покривка на територията на община Бойница. Няма затворени пътища, въпреки сложната обстановка, каза кметът  Анета Генчева : "До селата е проходимо, само за местността "Швърлик" ще се опитаме следобед да отворим пътя. Няма затворени пътища, но е сложна обстановката." В общинския център са почистени само главните..

публикувано на 23.03.18 в 13:43
Васил Василев, председател на Окръжен съд- Видин

Законодателни промени предлага председателят на Окръжния съд във Видин

317 дела са постъпили в Окръжния съд във Видин през изминалата година. 72 от тях са граждански, а 67- търговски, съобщи председателят на съда Васил Василев . В сравнение с предходната година се отчита незначително намаление на броя на постъпилите дела. Постъпили са и 17 фирмени дела. Според Васил Василев, броят им е по-малък в сравнение с..

публикувано на 23.03.18 в 13:32