Няма замърсяване на водата в Брегово, покачиха се подпочвените води

5
Снимка: Кристиян Кирилов

Във видинската община Брегово все още продължава бедствената ситуация, заради опасността от наводнение. С няколко сантиметра е спаднало нивото на река Тимок, но подпочвените води са се покачили. Няма замърсяване на водата, проби ще продължат да се вземат и през следващите три дни, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който пристигна, за да провери ситуацията в Брегово:
"Имаме спешна проба от тази сутрин, първите резултати са готови и показват, че електропроводимостта е доста ниска, което  говори за отсъствие на метали над нормите. Ще продължим да взимаме проби и през следващите три дни, има ли промяна- веднага ще уведомим гражданите."
Взетите до момента проби от питейната вода са в нормите, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Гергана Джамбова:
"Водите са изследвани за хром, манган, желязо, мед, арсен. Всички показват стойности под максимално допустимите по Наредба 9 за качествата на питейните води. Питейната вода, която се подава за населението, няма показатели за химично замърсяване с тежки метали. Тя е безопасна за гражданите." 

Водите на Тимок отговарят на изискванията за добро състояние на типа река, показват експресните анализи. Това съобщиха и от Басейнова дирекция "Дунавски район". 

Резултатите от анализа са: РН – 7,74, разтворен кислород – 8,7 mg/l, електропроводимост – 346 µs/sm, температура – 9,4 °C.

Резултатите от измерените на място показатели отговарят на изискванията за „добро състояние“ за типа река и са с характерни стойности за годишния сезон, допълват от дирекцията. Пробите от повърхностни води ще бъдат изследвани по над 15 показателя, включващи основни физикохимични показатели, специфични замърсители и приоритетни вещества. Анализите ще се извършат в лабораторни условия и резултатите ще бъдат готови през следващите дни, допълват от дирекцията. Тридневен мониторинг ще бъде извършен на водите на река Тимок в района на Брегово. 


Галерия

Вижте още

Белоградчик спечели награди за туризъм

Белоградчишките скали и крепост заеха първото място с 2815 гласа в раздел „Изборът на българите” в Годишните награди в туризма – 2018 на Министерството на туризма.  Белоградчишката крепост се нарежда на второ място с  27,73 % в раздела „Туристически атракция/обект”. Състезанието се проведе в 16 категории, а онлайн гласуването се осъществи на..

публикувано на 10.12.18 в 15:41

Задържаха мъж с голямо количество амфетамин и хероин на Дунав мост 2

Мъж на 54 години от Благоевград е задържан при опит да пренесе наркотици през Дунав мост 2 , съобщават от МВР. Граничните полицаи открили при проверка на автомобила му, който бил за излизане от страната, 709 грама амфетамин и 544 грама хероин. Наркотикът е намерен в пакети, поставени в акумулатора на колата.  Мъжът е задържан за 24 часа в Гранично..

публикувано на 10.12.18 в 14:42
Огнемир Симов, кмет на Хърлец

Чести аварии оставят хората в Хърлец без вода

Проблемът във врачанското село е от 24 ноември , откогато през няколко дни водоподаването спира . Разкопано е кръстовището зад църквата , за да се отстрани аварията, като до края на деня се очаква да има вода, надява се кметът Огнемир Симов . По думите му, некачественото отстраняване на повредите  довежда до други на едно и също място . Водоноски..

публикувано на 10.12.18 в 12:23

Видински пчелари ще участват в националния протест

Пчелари от видинското дружество "Димитър Балев" ще участват в националния протест в София. Протестът е насрочен за 13 часа пред сградата на министерството на земеделието. Заедно с колегите си, 15 пчелари от Видинско, ще отстояват свои искания за по-адекватна политика в сектора. Решение за организираното недоволство е взето на пчеларска среща във Варна,..

публикувано на 10.12.18 в 10:59

Видинският драматичен театър с нов директор?

Дейвид Славчев най-вероятно ще оглави театъра във Видин. Той е кандидатът с най-висок резултат от конкурса за длъжността директор на Общинския драматичен театър. Това показва публикуваното на Интернет страницата на Община Видин извлечение от Протокола за резултатите от проведения конкурс. Според документа допуснатите до конкурса са двама. Огнян..

публикувано на 10.12.18 в 10:41

Домът за възрастни горя в Куделин

Пожар е горял в Дома  за възрастни хора с умствена изостаналост във видинското село Куделин . Сигналът е подаден вчера, 9 декември, в 23.20 часа.  Няма пострадали хора, евакуирани били 25 души и спасени съседните три сгради.  О гънят е унищожил 18 кв. м покривна конструкция.  Причината за пожара е техническа неизправност в коминно тяло,..

публикувано на 10.12.18 в 10:38