Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на престъпленията и катастрофите през 2017-а отчитат във Видин

2
Старши комисар Янко Янколов (вдясно), директор на ОДМВР-Видин и главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция"
Снимка: Нора Йоцова

Намаление на престъпленията и катастрофите през 2017 година, отчетоха днес от Областната дирекция на МВР във Видин


Спад на криминалната престъпност с 4% и на икономическата с 28% през миналата година, отчете директорът на полицията старши комисар Янко Янколов и уточни:


"През месец януари до декември на територията на областта са регистрирани 1 184 криминални и 255 икономически престъпления. През 2016 година броят на криминалните престъпления е бил малко по- голям- 1234, а икономическите- 358. От регистрираните криминални престъпления са разкрити 733. За 2016 година разкритите са 637. Икономическите престъпления съответно са 159 спрямо 197 за 2016 година. Нивото на разкриваемост по линия криминална е 62%, в сравнение с 2016 година с 12% по- малко - 50%. По линия икономическа - за 2017 г. 62%, а за 2016 г. - 55%." 



459 катастрофи с 6 жертви и 76 ранени са станали през 2017 г. в област Видин, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция"- Видин главен инспектор Владимир Герасимов. 


"Година по-рано, през 2016-а, броят на катастрофите е бил 551, с 15 жертви и 83 ранени. През месеците юли и септември м.г. са регистрирани най-много катастрофи – по 56. Най-малко пътните произшествия са били през месец декември – 21. По една жертва при пътен инцидент е имало през месеците януари, февруари и март, трима са загиналите през месец ноември. Най-голям брой пътнотранспортни произшествия са станали на територията на община Видин – 288 катастрофи с петима загинали и 54 ранени." 


19674 са нарушенията, установени от пътните полицаи при проверки в региона, за които са съставени 4156 акта и 12072 глоби. 6188 са установените нарушения от служителите на реда за превишаване на максимално допустимата скорост за движение - това е най-честото нарушение, извършвано от водачи на моторни превозни средства. Броят на заловените да шофират след употреба на алкохол е 181, а на неправоспособните водачи 433. Случаите на неизползване на обезопасителен колан/каска са били 1212.


Нова система за контрол на скоростта работи от 12 март т.г. по пътищата на област Видин, съобщиха още от полицията. Устройството разполага със собствени батерии, които издържат по минимум 5 часа в режим на запис. С тази система могат да се установяват по няколко нарушения, извършвани от различни автомобили, едновременно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
Снимката е илюстративна

Във Враца дават под наем открития басейн

Местната управа във Враца ще даде под наем открития плувен басейн , който се намира в спортен комплекс „Христо Ботев“. Предложението за това беше одобрено с внушително мнозинство от 31 от присъстващите 33-има съветници на последното заседание на местния парламент, като само двама се въздържаха. Управителят на общинското предприятие..

публикувано на 28.03.24 в 13:00

Празник на лучника ще се проведе в Горно Пещене

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда", каза за радио Видин Альоша Миладинов , секретар на читалището. "Това е един празник, който мислим да се превърне в традиция за селото. Навсякъде правят най-различни работи, но никой не е споменал за..

публикувано на 28.03.24 в 12:48

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54