Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 хиляди лева за малки ремонти в община Мездра

Кметът на община Мездра представя отчет за работата си в селата.
Снимка: Община Мездра

606 000  лева са предвидени от Община Мездра за обновяване на обекти в малките насели места. Това стана ясно по време на отчета на Генади Събков за дейността на Общината през 2017 година в селата Ребърков, Лик, Дърманци и Люти дол, съобщават от общинската администрация.


В Ребърково ще се асфалтира ул. “Янко Николов“ и ще се ремонтира сградата на читалището. По време на срещата с кмета жителите на населеното място сигнализираха за неизпълнение на поет ангажимент от частна фирма за почистване на речното корито. След извършени проверки е установено, че фирмата е имала сериозни трудности с достъпа до терена. На срещата кметът Генади Събков информира жителите на Ребърково, че проблемът все още не е разрешен и фирмата, отговорна за това почистване предстои да понесе санкции.


Хората сигнализираха и за неправомерно изземане на камъни от основите на моста, свързващ ул. „Синчец“ и гробищния парк на селото. По думите им, същата фирма е иззела камъните, за да направи път,  по който да извозва добитата дървесина. Хората са притеснени, че след тази намеса по конструкцията на съоръжението, при първия сериозен приток на реката, мостът може да бъде отнесен. Кметът пое на ангажимент мястото да бъде посетено от специалист, който да даде становище до каква степен е повредено съоръжението и какво трябва да се направи, за отстраняване на повредата в основите.


През тази година предстои ремонт на ул. “Кацарска махала“  в с. Люти дол, на стойност 24 379лв., предвидени в Инвестиционната програма на Община Мездра. 10 000 лева пък ще струва проектиране за укрепване на свлачище край селото.


Снимка: Община МездраУвреждането на общинските пътища се оказа проблем и в това село. Кметът на Общината бе запознат с този проблем от жителите на планинското село. Хората се оплакаха от дърводобивните фирми, чиито тежките камиони значително увреждат или разрушават общинската инфраструктура. Генади Събков пое ангажимент превозът на дървесина да се регламентира и използването на общинските пътища да бъде сведено до минимум. За това той ще потърси съдействие от Държавно горско стопанство – Мездра /ДГС/. За целта ще се използват алтернативни маршрути, които частично или изобщо не минават през селото. Кметът поясни, че многократно е водил разговори с ДГС - Мездра по този повод, като е поискал фирмите, които извозват дървесина да внасят депозит в горското стопанство, за да може при  евентуално увреждане на пътя, тази сума да покрие разходите по възстановяването му. Събков пое и ангажимент от страна на Общината да не се издават разрешителни за превоз (превозен билет) в лоши атмосферни условия, тъй като това допълнително увеличава шанса за увреждане на пътищата. Жителите на селото благодариха на кмета за оказаното съдействие при организиране и участието на пенсионерския клуб в различни културни мероприятия.


Близо 47 000 лева ще инвестира Община Мездра в ремонта на  ул. „Опълченска“ в село Лик. Това заяви кметът при срещата си с жителите на селото. Сумата е заложена в Инвестиционната програма на Общината. Предвидено е и поставянето на предпазни мантинели по опасните участъци по пътя към селото, тъй като в зимния период поради обледяване се създават предпоставки за произшествия на пътя. През тази година кметът обеща да се ремонтира покривът на сградата, в която се помещава читалището на село Лик. Ще бъдат подменени водосточните тръби и олуците на цялата сграда.


В село Дърманци пък ще се ремонтира ул. „Марица“. Сумата, предвидена от Общината, е 15 021 лв.. Събков пое ангажимент да бъде потърсено и решение за отводняване на улиците „Христо Смирненси“ и „Дунав“. Улиците ще бъдат инспектирани от техник, който да оцени състоянието им. Кметът обеща след проверката на експерти и при наличието на техническо решение на проблема, със собствени сили и средства двете улици да бъдат отремонтирани, така че да не задържат вода. Жителите поискаха от кмета на Общината да съдейства и за ремонта на покрива на читалището и кметството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 май 2024 година

Ученици от начален етап на образование в Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин участваха в пролетен карнавал . Инициативата е по случай патронния празник на учебното заведение и 142 години от създаването му.  От полунощ официално започна предизборната кампания за предстоящите на 9 юни избори за членове на Европейския парламент и за..

публикувано на 10.05.24 в 18:00

Нов модел за социални услуги за деца представиха във Видин

Нова високоспециализирана социална услуга за деца, жертви на престъпления и деца в конфликт със закона, беше представена на кръгла в маса в Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Види н.   " Зона ЗаКрила плюс"  е модел на сдружение  "Институт за социални дейности и практики" , който надгражда съществуващите центрове за..

публикувано на 10.05.24 в 17:28

Благотворителен концерт помага на Гери от Враца

На 17 май сцената на Драматично-кукления театър във Враца ще бъде домакин на благотворителен концерт в помощ на Гергана Петрова , която се бори с последствията от тежкото заболяване Остеосарком. Концертът е с участието на Алесандра Франческони, Александър Симеонов, Гергана Стоянова, Калоян Николов, Мартин Събков, Никола Янакиев,..

публикувано на 10.05.24 в 17:05

Опазват прилепите с европейски средства

Управляващият орган на програма „Околна среда“ обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за опазване на популацията от прилепи в 20 пещери у нас. Сред тях от Северозапада са  "Магурата" край Белоградчик, "Венеца" до село Орешец, "Леденика" край Враца и местността Божите мостове до село Лиляче.  Общият размер на безвъзмездна..

публикувано на 10.05.24 в 16:15

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

публикувано на 10.05.24 в 16:09

"Медицински надзор" установи пропуски и несъответствия по случая със 104-годишната пациентка във видинската болница

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) приключи своята проверка по самосезиране от излъчен телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за 104-годишна жена, връзвана за крайниците , докато е била на лечение в МБАЛ „Света Петка” АД, гр. Видин . В репортажа са изразени съмнения от близките на жената за регулярно предоставяне на необходимите..

публикувано на 10.05.24 в 15:45

Държавният архив във Видин отбеляза годишнина с изложба

Държавният архив във Видин отбеляза 64 години от създаването си. Той е създаден след административно-териториалната реформа през 1959 година и започва дейност през 1960 г., обясни Светлана Кръстева , началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "На датата 10 май 1960 г. е назначен първият служител, единствен към момента и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:43